Uutisviesti 2.12.2019

 • uutisviesti02122019Lähidemokratiatapaaminen tiistaina 10.12.
 • Uusia kotisivuja: Hajala, Tuohittu
 • Kylälehtiä: Teijo, Koski as., Märy, Tieksmäki-Metola
 • Kalenterit: Salo, Halikko, Koski as., Perniö
 • Oppimisympäristöselvitys
 • Helsinki-Turku nopea junayhteys
 • Yhteinen maisemamme
 • Viestintäkoulutus 5.11.
 • Tulevat tapahtumat
Tämä on Kylien ja kortteleiden Salo uutisviesti. 
Välitä tietoja kylässä! Ilmoita kylän osoitteiden 
muutoksista kyläasiamiehelle! Mikäli et halua 
näitä viestejä jatkossa niin ilmoita siitäkin 
sähköpostilla tai puhelimitse!

Hyvät kylätoimijat!

Lähidemokratiatapaaminen 10.12.

Salon asukas-, kylä- ja kotiseutuyhdistysten sekä kaupungin johdon lähidemokratiatapaaminen järjestetään 4-5 kertaa vuodessa. Puheenjohtajana toimii kaupunginjohtaja Lauri Inna, muistiot tapaamisista tekee kyläasiamies Henrik Hausen.

Seuraava lähidemokratiatapaaminen järjestetään tiistaina 10.12.2019 klo 17–19.30, kahvi alkaen klo 16.30. Paikkana on kaupungintalon valtuustosali, Tehdaskatu 2. Tällä kertaa ei ole kyläesittelyä, vaan kuulemme vähän laajemman esityksen Salon vesiosuuskunnista, niiden kokemuksista, merkityksestä alueille ja myös samalla edistetyn kuitulaajakaistan merkityksestä.

Ohjelma:

 • Kaupunginjohtajan lyhyt tilannekatsaus
 • Timo Korpinen: Salon vesi- ja viemäriosuuskunnat
 • Suvi Aarnio ja Sini Lundgrén: Kulttuuriasiain yksikön esittäytyminen ja suunnitelmat
 • Anna-Kristiina Korhonen, talousjohtaja: Talouskatsaus ja talousarvio 2020 Salon eri alueiden kannalta
 • Eija-Riitta Hilska, Salon SYTY: Maakunnallinen yhteistyö järjestöjaostossa
 • Kyläasiamies Henrik Hausen: aiemmat aloitteet ja ajankohtaiset
 • Uudet aloitteet ja loppukeskustelu

Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan! Kylät voivat tuoda keskustelunaiheita tapaamiseen tai lähettää ne etukäteen sähköpostilla: henrik.​hausen​@​salo.​fi​.

HajalaKotisUusia kotisivuja

Kylien kotisivut ovat uudistuneet ainakin Hajalassa:www.hajala.fi ja Tuohitussa: https://tuohittu.fi/ . Perinteisillä kotisivuilla on tärkeä merkitys. Hajalan kotisivut ovat näyttäviä. Ne keskittyvät asukashankintaan ja perustuvatkin osittain viime kesänä ja edelliskesänä painettuihin kyläesitteisiin. Hajalassa on pitkään valmisteltu asukashankinnan markkinointitoimia. Täydellä ne on tarkoitus käynnistää sitten, kun uusi kyläyleiskaava valmistuu ja saa lainvoiman. Kyläkaavan luonnos valmistui jo vuonna 2011 ja varsinaisesta kaavasta pidettiin yleisötilaisuus keväällä 2016. Uusin luonnos oli nähtävillä tämän vuoden elo-syyskuussa.

Sekä Hajalan että Tuohitun sivut ovat selkeitä ja palvelevat sekä kyläläisiä että muualla asuvia kiinnostuneita. Kylän yhteisöllisyyden ja avoimuuden kannalta on tärkeää, että tärkeimmät tiedot on koottu selkeästi yhteen paikkaan.

Salon kylien ja kaupunginosien yhdistyksiä ja kotisivuja:
https://kyliensalo.wordpress.com/salon-kylat/

Kylälehtiä

Teijon alueen kylälehti KyläKuulumisia on taas luettavissa kylän nettisivuilla, uusin on numero 042019. Muun muassa kyläyhdistyksen monipuolinen ulkopolitiikka: miksi kylän asioihin kannattaa ottaa kantaa sekä kysyttäessä että oma-aloitteisesti ja miten se tehdään. Juttua myös Mathildedalin näytelmäkerhosta, yritysesittely ja laaja tapahtumakalenteri. www.teijo.fi/4kylanyhdistys/kylakuulumisia-jasenlehti/

Perniön Kosken ”Kosken kaiku” numero 4/2019 on myös julkaistu kylän kotisivuilla. Juttujen aiheet ovat taas vaihtelevia. On juttua lauantaikerhosta (”.kylätalomme oli täynnä elämää, laulua, naurua sekä leikkiviä lapsia..”. Ja kirjoituksia on myös esimerkiksi viinimaistiaisista ja tulevista tapahtumista. Murrejutut ja hauskat historiapoiminnat luovat mukavaa tunnelmaa. https://koskias.fi/kosken-kaiku/

Ei Hullumpi Lehti on Märynummen kirjoittajien aikaansaannos. Kannessa 2/2019 on houkutteleva: vähän aurinkoa syksyn harmauteen. Sisäsivuilla mukavia muistoja Vuoden kylä -juhlista, tulevia tapahtumia, Obelix, pikakurssi Märystä, Märy-biisi, jätteiden lajitteluneuvoja, palokunta-asiaa, ulkoliikuntapuiston laajentamissuunnitelmia sekä yhdistysasiaa. www.marynummi.net/ei-hullumpi-lehdet/

Muun muassa Tieksmäki-Metola kyläyhdistys ry tekee kyläkirjeitä. Uusin kirje on luettavissa kylän kotisivuilla, siinä on juttua muun muassa kylän yhteisestä saunasta: https://www.laineranta.fi/?x118281=647086

Kaikki lehdet ja kyläkirjeet jaetaan myös kylien postilaatikkoihin.

Kalenterit 2020

Salo-Uskelan seuran ensi vuoden kalenterissa on taas historiallisia kuvia seuran arkistosta. Tärkeää kotiseututyötä. Myydään kympillä ainakin Veturitallissa ja Meritalon museossa.

Rikala-seuran Halikko-kalenteri maksaa myös 10 euroa ja se myydään eri myyjäisissä ja nettikaupassa: www.halikko.fi/home/rikala-kauppa . Vuoden 2020 Kalenterin aiheena on kiertokäynti kirkonkylässä ja kunkin kuukauden kuvapari näyttää, miten maisema ja ympäristö on vuosikymmenten saatossa muuttunut. Kalenterissa on lyhyt katsaus myös halikkolaiseen kotiseututyöhän Rikala-seuran 30-vuotisen olemassa olon kunniaksi.

Koski as. kyläyhdistys on tehnyt kauniin kalenterin, jossa kuvituksena on Jouko Heikolan akvarellit Perniön Koskelta. Kalenteria myydään Perniön ABC-asemalla, Perniön K- ja S-marketeissa sekä Perniönseudun lehden toimituksessa ja tietysti myös kylän tilaisuuksissa.

Perniön kotiseutuyhdistyksen kalenterin kuvitus on myös yhdistyksen kotiseutuarkistosta, saamme tutustua Perniöön sellaisena, kun se oli 50–100 vuotta sitten. Kalenteri maksaa 8 euroa ja sitä saa perniöläisistä liikkeistä ja pankeista.

Oppimisympäristöselvitys

Salon kaupungin oppimisympäristöselvityksen toinen vaihe valmistuu joulukuun alussa. Oppimisympäristöselvitystyöryhmä luovuttaa työnsä kaupunginhallitukselle maanantaina 9.12. pidettävässä kaupunginhallituksen kokouksessa. Päätöksentekoa koskeva valmistelu käynnistyy työn luovutuksen jälkeen. Tavoitteena on, että kaupunginvaltuusto päättää oppimisympäristöä koskevista asioista kokouksessa 24.2.2020. Tiedotustilaisuus uusista oppimisympäristöistä järjestetään Salon lukiolla 10.12. klo 18. Ikävästi tuo tilaisuus sattuu samaan aikaan kuin lähidemokratiatapaaminen.

Helsinki-Turku nopea junayhteys

Keskiviikkona 4.12. järjestetään Helsinki-Turku nopean junayhteyden YVA-ohjelmaa koskeva yleisötilaisuus Salon kaupungintalon valtuustosalissa klo 18–20. YVA (ympäristövaikutusten arviointi) -ohjelma on nähtävillä kunnissa sekä Uudenmaan ELY-keskuksen nettisivuilla: https://www.ymparisto.fi/helsinkiturkujunayhteysYVA  . Nopean junayhteyden tavoitteena on muun muassa että ”Liikenteen hiilidioksidipäästöt vähenevät raideliikenteen houkuttelevuuden ja nopeuden seurauksena”. Ohjelmassa selostetaan, miten tämän tavoitteen toteutuminen aiotaan tutkia. Myös on tarkoitus tutkia muun muassa vaikutuksia yhdyskuntarakenteeseen, ihmisten elinoloihin, ympäristöön, maisemiin, liikenteeseen jne. Eli aika monipuolisesti vaikutuksia käydään vielä läpi! Hyvä!

Yhteinen maisemamme 20.10.

Avaimet maisemaan -hankkeen loppuseminaarissa Vaskiolla 20.10. hankevetäjä Katri Salminen kiitti kaupunkia hyvästä yhteistyöstä. Hankkeen johdolla on tehty reittejä ja kunnostustoimia eri kylissä. Muun muassa Vaskion luontopolku on tullut tarpeeseen. Kävijöitä on ollut ajateltua enemmän ja polulle yritetään vielä saada soraa polun vahvistamiseksi. Suomusjärven Aneriojärvellä saatiin raivausluvat ja toiminta käyntiin. Talkoita tarvitaan jatkossakin. Viitannummella raivattiin aluksi varovaisesti, sielläkin on luvat voimassa myös jatkotoimille.

Seminaarissa esittäytyi myös Salon kaupungin uusi kaavasuunnittelija Marjo Saukkonen, jonka vastuulla on erityisesti maisema- ja yleiskaavoitusasiat. Salon maisemat ovat pääosin asuttuja ja kulttuurimaisemakohteita on paljon, listan mukaan reilusti toista sataa.

Viestintäkoulutus 5.11.

Ykkösakselin järjestämän viestintäkoulutuksen kouluttajana toimi Haloo maaseutu -hankeen Anssi Ketonen. Tilaisuus järjestettiin Salon kaupungintalolla ja salolaisia kylätoimijoita oli paikalla toista kymmentä.

Anssi korosti, että positiivisuus ja huumori vetoavat viestinnässä. Lehdet janoavat paikallisia, aitoja asioita, joista kirjoittaa.

Kuvista saimme vinkkejä: mieluummin tapahtumakuvia kuin jäykkää pönötystä tai pelkkiä maisemia. Valoon pitää kiinnittää huomiota, mieluummin vain yksi valonlähde, joko ulkovalo tai päivänvalo. Kuvissa saisi mielellään olla syvyyttä. Ihmiset kiinnostavat, myös kotieläimet ovat tällä hetkellä hittejä.

Sosiaaliseen mediaan kannattaa lähteä mukaan, mutta aluksi kannattaa keskittyä. Facebook on tällä hetkellä laajimmin käytetty media. Jos siellä saa aikaiseksi vähintään 2-3 julkaisua viikossa, niin kiinnostus pysyy yllä. Sitten voi harkita muiden medioiden käyttöä. Innowise julkaisee mielenkiintoisia sosiaalisen median katsauksia.

Tulevat tapahtumat

Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia on taas runsaasti ja ympäri Saloa. Erityisesti paikalliset yhdistykset ja seurakunta ovat tässä aktiivisia ja Suomusjärvellä järjestetään myös epävirallisempi itsenäisyyspäivän illanvietto.

Perttelissä järjestetään elävä joulukalenteri, melkein joka päivä joku yhdistys, yritys tai yksityishenkilö järjestää pienen tapahtuman. Joulumyyjäisiä on runsaasti ja myös musiikkia on tarjolla joulun alla. Kylien ja kortteleiden Salo –toimintakalenterin lisäksi kannattaa seurata kaupungin kotisivujen kalenteria, lehtien kalentereita ja seurakuntien ilmoituksia.

https://kyliensalo.wordpress.com/toimintakalenteri/

Mukavaa joulun odotusta kaikille!

Henrik

Henrik Hausen, kyläasiamies
 Kylien ja kortteleiden Salo
 puh. 044 778 7715
 sähköposti henrik.hausen@salo.fi
Ilmoita kylän osoitteiden muutoksista kyläasiamiehelle!
Mikäli et halua näitä viestejä jatkossa niin ilmoita 
siitäkin sähköpostilla tai puhelimitse!

 

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s