Uutisviesti 7.6.2019

 • uutisviesti07062019Avoimet kylät Salossa 8.6.2019
 • Kesäkiertue ja muita tapahtumia
 • Ykkösakselin retki Vihtijärvelle 29.6.
 • Salon asuntopoliittinen ohjelma
 • Uudet opastaulut
 • Seuraava lähidemokratiatapaaminen 18.9.

Uutisviestien lähettämisessä 7.5. ja 7.6. oli teknisiä ongelmia ja muun muassa osa teistä sai viestit kahteen kertaan. Pahoittelen, lähetystapa korjataan!
Henrik

Tämä on Kylien ja kortteleiden Salo uutisviesti. 
Välitä tietoja kylässä! Ilmoita kylän osoitteiden 
muutoksista kyläasiamiehelle! Mikäli et halua 
näitä viestejä jatkossa niin ilmoita siitäkin 
sähköpostilla tai puhelimitse!

Avoimet kylät huomenna! Käy kylässä!

Halikko

Angelniemi klo 10–14. Lyhytelokuvia: Animaation taikaa, esitykset klo 11 ja klo 13. Osa Teijon kulttuurimeijein elokuvakesä -kiertuetta.
Peräkonttikirppis, makkaraa, kahvia ja hernekeittoa. Tutustu samalla kylän yhdistysten toimintaan ja kyläsuunnitelmaan! Seurojentalo, Kokkilantie 771.

Märynummi klo 12–14. Ohjelmassa petankkikentän avajaiset, lajiopastusta ja juhlakisa. Juhlapuhujana valtuuston puheenjohtaja Juhani Nummentalo klo 12. Kyläyhdistyksen puffetti. Voit myös osallistua SiistiBiitsi -siivoustalkoisiin! Märynlampi, Hirvitie 92.

Vartsala klo 12-14.30. Kylän taiteilijat Jaana Saario sekä Tuula ja Erkka Auermaa taidenäyttelyineen. Lisäksi Wartsalan päiväkodissa on avoimet ovet ja lasten töitä näkyvillä.. Myös luontopolulle voi lähteä seikkailemaan ja tutustumaan saha-alueen historiaan! Työväentalo, Vartsalantie 375.

Vaskio klo 10–14. Tutustumista Vaskion uuteen luontopolkuun, kahvio, vieraslajitietoutta. Osallistu kierrätysmateriaalien käsityöpajaan! Nuohoojankuja 27.

Kisko

Kiskon kirkonkylä klo 10-14. Järvelän kylätalon kahvilassa juomat lisukkeineen sekä lohikeittoa. Kirkkojärven hoitoyhdistys esittelee toimintaansa klo 12.00. Haapaniemen linna Kiskon pitäjässä kuvakirjan esittely ja käynti linnan raunioilla klo 13.00. Kalliolan tilan lampaita ja puutarha Siimeksen kesäkukkia. Osta kyläyhdistyksen kuvakirjoja ja karttoja! Kirkkojärventie 5.

Tieksmäki-Metola klo 15–18. Kesäsaunan avajaiset ja buffetti. Laineranta, Pitkäniementie 119.

Kuusjoki

Kuusjoki klo 12–15. Runoilija Heli Laaksonen: runoesitys ”Syrämmen palo” puiston lavalla klo 13. Hannu Haapasen runoja ja Hannu Nikanderin näyttely viljamakasiinissa. Herkkukahvila, poniratsastusta, koiria, loruteltta. Voit myös osallistua runokaraokeen kirjastossa!
Turvallisuuskoulutusta Kunnarin pihalla ja avoimet ovet palokuntanuorten leirillä klo 14-16.Osoite: Ylikulmantie 237.

Muurla

Muurla klo 11–14 ja 21-02. Kesätori M-marketin pihalla: leivonnaisia, vihanneksia, kukkia, itsekehrättyjä lankoja, villasukkia, kirppispöydissä mm. Arabian vanhoja astioita, vaatteita, kosmetiikkaa, pesuaineita sisustustuotteita, hattuja jne. Kesäkahvilassa myynnissä muurlalaisia munkkeja ja muita herkkuja. Livekaraoken isäntänä kesäterassilla Timo Rautala. Kirpputori – löydä uusi lempituolisi! Illalla livemusiikkia Muurlan Pubissa klo 21-02: 6G-yhtyeestä tutut muurlalaiset Matias ja Aleksi. Muurlantie 384.

Perniö

Mathildedal klo 10–24. Kyläkävelyllä tarinoita kylän historiasta ja nykypäivästä, alpakan aamutoimet, kesätori, kalliokirjoitustem esittely, historianäyttely, runoja, rantapuodin avajaiset, panimon toimintaan tutustumista, piknik. Illalla elävää musiikkia oman kylän voimin Marinassa: Mathilda All Stars, vapaa pääsy! Ruukinrannantie.

Perniön kirkonkyläyhdistys: tanssit Hallin lavalla klo 19–23.30, sisäänpääsy 10 euroa (käteisellä). Helsinkiläinen bilebändi Tuuliviiripuolue. Perniöntie 2613.

Strömma-Dahlby klo 12–15. Kahvila vanhassa makasiinissa, Strömman sahan vanha höyrypannu. Tutustu uuteen infotauluun! Perniöntie 798.

Teijo klo 10–17. Teijon kirkko ja Kyläsauna avoinna. Teijon Masuunilla kaikki puodit ja näyttelyt avoinna, Teijo-auto ihasteltavana,
Pienet suuret tarinat – paikallisia lyhytelokuvia ja dokumentteja, tekijöinä Andrea Vannucchi, Timo Lähteenmäki, Marko Ekström, Hnnu Brusila ja Pentti Niemi. Esitetään pitkin päivää. Klo 16 Ruukin Avain – trilogian kakkososa. Siinä nähdään Robert Bremer, Teijon ruukinpatruuna 1800-luvulta. Vapaa pääsy, tule ja mene mielesi mukaan.
Brunssi kahvilassa, opastettu ruukkikävely, hevosajelua ja kasvomaalausta lapsille. Opastettu retki Sahajärven luonnonpuistoon (maksullinen, ennakkoilmoittautuminen). Tule muistelemaan tai kuuntelemaan kylän tarinoita ”Muistojen Masuuni” -iltapäivään klo 13–15! Telakkatie 17.

Tuohittu: toimintaa Tuohikodolla klo 11–15. Poniratsastusta, tikanheittoa sekä liikuntamahdollisuuksien ja perinnepostikorttien esittelyä. Soppatykistä lihasoppaa ja kasviskeittoa. Osta kotiin kyläyhdistyksen herkkutuotteita! Raja-ahteentie 458.

Särkisalo

Petun kartano klo 12–15. Heikki Lieden esitelmä saaren ja kartanon vaiheista klo 14–15. Kahvila auki, myös keittolounas tarjolla! Petuntie 396. Matkalla lossi, 15 minuutin vuoroväli.

Niksaari klo 12–14.30. Armonlaakson historialliseen kalastajakylän esittely. Osoite: Niksaarentie 250.

Kylien tapahtumat aikajärjestyksessä. Kuinka monta tapahtumaa ehdit kiertää?

 • Angelniemi klo 10-14, elokuvat klo 11 ja 13.
 • Vaskio klo 10-14
 • Kisko kk klo 10-14, Kiskojärvi 12, Haapaniemen linna 13
 • Teijo klo 10-17, muistelut 13
 • Mathildedal klo 10-24, Kyläkävely ja alpakat 10, Matildankartano 15
 • Muurla klo 11-14
 • Tuohittu klo 11-15
 • Märynummi klo 12-14, avajaiset ja puhe 12
 • Vartsala klo 12-14.30
 • Särkisalon Niksaari klo 12-14.30
 • Kuusjoki klo 12-15, Heli Laaksonen 13
 • Strömma-Dahlby klo 12-15
 • Pettu klo 12-15
 • Tieksmäki-Metola klo 15-18
 • Perniö klo 19-23.30

Kesä yhdessä – Salossa

Kesäkiertueen 10 tilaisuutta on toinen suuri ponnistus. Kyläteltta on mukana tilaisuuksissa ja siinä myös joukkoliikenteen esittely.

Myös muiden kylien tilaisuuksia olen kerännyt Kylien Salo -toimintakalenteriin: Varsinais-Suomen kylätoimintapäivä Märynummella, Teijon ja Mathildedalin tilaisuudet, Kurajoen tanssit, Teijon kulttuurimeijerin elokuvat, Kiskon ja Suomusjärven musiikkitilaisuudet, kyläteatterit, humpparallit, triathlonit, hevostilaisuudet jne. Taiteiden yä ja Perniön Pimeän peitto.. Ilmoita jos jotakin puuttuu!

Tutustumisretki Vihtijärvelle 29.6.

Ilmoittaudu Ykkösakselin retkelle 24.6. mennessä!

Retkellä tutustut Salon ja Lohjan kylätoimijoihin.

Retkikohde Vihtijärvi valittiin valtakunnalliseksi Vuoden kyläksi vuonna 2010. Koulu saatiin pelastettua rohkealla hankkeella: kyläyhdistys osti rakennuksen, kunnosti sen ja vuokraa nyt tilat kunnalle. Talossa on myös kylätalo. Toiminta on jatkunut aktiivisena!

(Seuraavana vuonna 2011 Teijon alueen kylät valittiin valtakunnalliseksi Vuoden kyläksi, mutta se on sitten eri juttu..)

Asuntopoliittinen ohjelma

Salon kaupungin asuntopoliittinen ohjelma on valtuuston käsittelyssä ensi maanantaina. Ohjelmassa korostetaan kaupungin monipuolisuutta:

”.. Kaupunkimaista ympäristöä ja palvelua haluavat voivat sijoittua ydinkeskustaan tai sitä ympäröiville pientaloalueille. Kylämäisen ympäristön löytää joko jostakin vanhasta kuntakeskuksesta, joissa peruspalvelut ovat lähellä, tai maaseudun pienemmistä kylätaajamista, jotka parhaimmillaan tarjoavat myös alakoulupalvelut. Lähimpänä luontoa ja etäämpänä palveluista ovat haja-asutuskiinteistöt ja kesämökkitontit…”

Mutta onko tavoitteissa ja toimenpiteissä tarpeeksi muistettu tätä monipuolisuutta Salon vahvuutena? Salo on maaseutukaupunki eikä mikään metropoli.

Salon taajama-aste on vain 75,0 % kun koko maan taajama-aste on 85,8 %. Taajama-asteella tarkoitetaan taajamissa asuvien osuutta väestöstä.

Suuri osa Saloa on maaseutua. Myös Saloon muuttajista suuri osa asettuu maaseutualueille. Jos esimerkiksi verrataan asukasmääriä postinumeroalueittain vuosina 2011 ja 2017 niin kasvua on ollut neljällä alueella: Halikon asemanseudulla, Tuohitussa, Vartsalassa ja Kruusilassa. Jos valitaan joku toinen aikaväli tai toinen aluejako, niin tulos on erilainen, mutta kärjessä on sekä maaseutualueita että taajamia ja kaupunginosia.

Salossa on myös yli 7 000 vapaa-ajan asuntoa kun vakituisia asuntokuntia on 26 000. Vapaa-ajan asutus ja matkailu lisää palvelujen käyttöä huomattavasti.

Salon keskusta ja sen palvelut ovat tärkeitä koko Salon alueen asukkaille, mutta on muistettava, että myös keskustan palveluille koko alue ja sen asuttuna pysyminen on tärkeää.

Uudet opastaulut paikallaan

Salon kaupungilla on yli 20 opastaulua ympäri kaupunkia. Niiden päivittämiseen osallistui alueen kylä- ja kotiseutuyhdistykset, josta saatiin kiitokset kaupunkikehityspalveluista. Suuri osa kylteistä on nyt vaihdettu uusiin. Vielä odottavia kylttejä on Kuusjoella (kyltti siirretään mahdollisesti uuteen paikkaan) ja Teijolla (kylttiin päivitetään edelleen uusia yrityksiä jne.).

Seuraava lähidemokratiatapaaminen 18.9.

Lähidemokratiatapaamisessa Lehmirannassa 7.5. oli mukana 29 osallistujaa. Muistio on nyt luettavissa kaupungin kotisivuilla.

Ohjelmavastaava Ulla Kanniainen kertoi lomakeskus Lehmirannan toiminnasta. kaupunginjohtaja Lauri Inna kertoi, että kaupungin työpaikkakehitys näyttää lupaavalta ja myös kylissä on paljon kehittyviä yrityksiä.

Tilaisuudessa selvisi myös, mihin perustettiin Varsinais-Suomen ensimmäinen ruukki. Eero Kallio kertoi Perniön Kosken historiasta ja nykyisestä toiminnasta. Katso tarkemmin alustuksessa ja muistiossa.

Yritysneuvoja Jukka Heinonen kertoi Yrityssalon sijoittumispalveluista ja yhteistyön merkityksestä yrittämisessä.

Lounean johtaja Jari Lahti lupasi, että Lounea edelleen rakentaa kuitulaajakaistaa. Siihen on jo investoitu 90 miljoonaa yhtiön varoja ja investoinnit jatkuvat 10 miljoonalla vuodessa. Kuitulaajakaista on Salossa saatavilla 22 300 kotitalouteen eli 85 %:iin kaikista alueen kotitalouksista.

Kylän kestävyyspolku -hankkeen suosituin toimintamuoto on nyt kylävideoiden tekeminen. Kylät voivat edelleen ilmoittautua mukaan hankkeeseen.

Keskustelussa nousi esille muun muassa joukkoliikenne ja kaupungin palvelupisteet.

Lue tapaamisen muistion ja katso alustusten kalvoja tässä: https://www.salo.fi/muistiot

Seuraava lähidemokratiatapaaminen järjestetään keskiviikkona 18.9. klo 17 Teijolla. Siitä tarkemmin myöhemmin.

 

Toivotaan hyviä tapaamisia ja keskusteluja Avoimet kylät -tilaisuuksissa ja pitkin kesää!

Henrik

Henrik Hausen, kyläasiamies
 Kylien ja kortteleiden Salo
 puh. 044 778 7715
 sähköposti henrik.hausen@salo.fi
Ilmoita kylän osoitteiden muutoksista kyläasiamiehelle!
Mikäli et halua näitä viestejä jatkossa niin ilmoita 
siitäkin sähköpostilla tai puhelimitse!

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s