Uutisviesti 7.5.2019

 • uutisviesti07052019Lähidemokratiatapaaminen 7.5.
 • Citymaalaiset – uusi maaseutuasumisen muoto?
 • Huvilat@Ruukki 18.5.
 • Järvi-Salo Suomusjärvellä 15.5.
 • Saloon kolme uutta kesätoria: Suomusjärvi, Muurla, Teijo
 • Kylälehtiä: Märy, Koski, Teijo
 • Siivoustalkoot jatkuvat
 • Unelmien liikuntapäivä 10.5.
 • Salkkarin pääkirjoitus
 • Aurinkosähkön yhteishankinta 13.5.
 • 4H säkkikeräys
 • VS Vuoden kylä on haussa 26.5. saakka
 • Avoimet kylät lauantaina 8.6.
 • Arkkitehdit ja pienet paikat
 • Kuitulaajakaistan puolesta
 • Toimintakalenteri
Tämä on Kylien ja kortteleiden Salo uutisviesti. 
Välitä tietoja kylässä! Ilmoita kylän osoitteiden 
muutoksista kyläasiamiehelle! Mikäli et halua 
näitä viestejä jatkossa niin ilmoita siitäkin 
sähköpostilla tai puhelimitse!

Aurinkoista kevättä hyvät toimijat!

Lähidemokratiatapaaminen tänään tiistaina!

Yhdistysten ja kaupungin johdon tapaaminen järjestetään huomenna Lehmirannan lomakeskuksessa klo 16.30–19.30. Kuulemme kaupunginjohtajan tilannekatsauksen, Perniön Kosken kylän esittelyn sekä selvitykset Yrityssalon toiminnasta ja yhteistyöstä ympäri Saloa, Salon laajakaistatilanteesta, Kylän kestävyyspolku-hankkeesta, aiempien tapaamisten aloitteista ja Kylien ja kortteleiden ajankohtaisista asioista.

Ja ennen kaikkea keskustelemme. Kaikki toimijat kylistä ja kaupungista ovat tervetulleita! Meitä on yleensä 30–40 osallistujaa mukana, mutta uudetkin mahtuvat hyvin mukaan. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. https://www.salo.fi/lahidemokratiatapaaminen

Citymaalaiset – uusi maaseutuasumisen muoto?

Helsingissä keskustellaan nyt monipaikkaisesta asumisesta, Salossa järjestetyssä seminaarissa ilmiö sai nimen citymaalaisuus. Alustajien mukaan kylien ehkä tärkein ominaisuus on valmius muuttua ja muita tärkeitä asioita ovat avarakatseisuus, etätyömahdollisuudet sekä joukkoliikenne ja/tai kimppakyydit. Lue lisää Kylien ja kortteleiden Salo –blogissa:
https://kyliensalo.wordpress.com/2019/05/06/citymaalaisuus/

Kuuntele myös tutkija Hilkka Vihisen haastattelu kausiväestöstä, paikkariippumattomasta työstä ja kaupungistumisesta:
https://areena.yle.fi/1-50114155

Huvilat@Ruukki

Huvilat@Ruukki -tapahtuma järjestetään Mathildedalin ruukkikylässä lauantaina 18.5. klo 11–16. Tapahtumassa ovat esillä Teijon ruukkikylien tontit, huvilat, palvelut, monipuoliset harrastusmahdollisuudet sekä kädentaitajat ja lähiruuan tuottajat. Salon meripelastajat esittelevät toimintaansa samoin kalastusopas Pasi Tuike. S/Y Saagassa on avoimet ovet ja siellä jaetaan tietoa kesän purjehduskouluista. Salon Vilppaan koripallotytöt ovat vauhdissa katukoriksen parissa. Valli Valas seikkailee alueella päivän aikana kylässä – lapsille ja lapsiperheille tarkoitetut opastetut kyläkierrokset tutustuttavat Valli Valaaseen ja hänen mainioihin eläinkavereihinsa. Kierrokset lähtevät Mathildan Marinan edustalta klo 11, 12.30 ja 14.
Kylien ja kortteleiden Salo on mukana tapahtumassa.
Samaan aikaan naapurikylässä Teijolla järjestetään Ruukki kukkii -tapahtuma. Tapahtumat markkinoidaan yhteistyössä.
https://www.facebook.com/events/287498175294863/
https://www.facebook.com/events/344619526382153/

Järvi-Salo

Suomusjärveltä kuuluu uutta ja kiinnostavaa. Siellä on käynnistynyt Kitulan kulttuuripysäkki, jossa järjestetään hienoja konsertteja. 10.5. alkaen siellä järjestetään perjantaisin kesätori ja kahvila. Maaliskuussa Kitulan kulttuuripysäkkiin oli kutsuttu itäisen Salon toimijat ja torstaina 16.5. jatketaan suunnittelua otsikolla Järvi-Salo. Tarkoituksena on kehittää alueelle niin sanottua kylämatkailua, jossa matkailija on koko kylän vieraana ja pääsee osallistumaan kylän elämään sekä myös houkutella alueelle uusia asukkaita esimerkiksi nykyisistä vapaa-ajan asukkaista. Tilaisuus alkaa klo 17 ja se on avoin kaikille aktiivisille toimijoille Suomusjärvellä ja sen lähialueilla. Ilmoitathan tulostasi ke 15.5 mennessä Niinalle niina.malkia@siivila.fi, jotta saadaan kahvit keitettyä oikealle henkilömäärälle.
http://www.kulttuuripysakki.fi/

Saloon kolme uutta kesätoria

ToriMuurla

Muurlan M-marketin torialue, kuva vuodelta 2016.

Uusia kesätoreja on tulossa ensi kesänä ainakin kolme: Suomusjärvelle (perjantaisin klo 14–19 alkaen 10.5. ja heinäkuussa myös lauantaisin klo 10–14), Muurlaan (7.6.-30.8. perjantaisin klo 15-19 sekä la 8.6. Avoimet kylät -päivänä ja la 24.8. Elolauantaina) ja Teijon Masuunin sisäpihalla (29.6.–17.8., ei 10.8. lauantaisin klo 10–14). Kiskossa kesätori ja kirppis jatkaa 3.6.-29.7. maanantaisin klo 15-18. ja myös Tuohitun ja Mathildedalin kesätorit jatkavat. Ja torit toimivat tietysti edelleen Perniössä (avoinna joka päivä, eniten myyjiä to-pe klo 7-20 ja la klo 7-18) ja Salon keskustassa (kesällä arkisin klo 7-15, iltatori torstaisin klo 16–21 ja sunnuntaisinkin ohjelmaa).

Kylälehtiä

Kylälehdet ovat oiva tiedotuskanava, joka lisää kylän yhteisöllisyyttä ja avoimuutta.
Märynummen Ei hullumpi lehti kertoo kylän juhlavuoden tapahtumista ja juhlaliputuksesta. Kylähän valittiin Varsinais-Suomen Vuoden kyläksi ja sitä juhlitaan kyläpäivässä 24.8. Monta muutakin tapahtumaa on esillä, mm. Avoimet kylät ja useita teatterimatkoja. Halikon museoon on tulossa näyttely Halikon sairaalan historiasta. Ja kiinnostava on myös Märynummen kylän ja kaupungin yhteistyö uuden koulun suunnittelussa.
http://bit.ly/Marynummi12019

Koski as. kyläyhdistys julkaisee Kosken kaiku -kylälehteä. Numero 2/2019 ilmestyi 25.4. ja on luettavissa netissä. Juttua on muun muassa Vihiniemen työväentalon (nykyisen kylätalon) rakentamisen vaiheista vuosina 1916-1919. Talon 100-vuotissynttäreitä juhlitaan 25.5. Lisäksi on talon asukkaan muistelot 1930-50 -luvuilta, käytännöllistä jäteneuvontaa ja paljon muuta. Todella mukava lukupaketti.
https://koskias.fi/kosken-kaiku/

Teijolla ilmestyi vapun alla koteihin jaettava Teijo+ -matkailulehti, joka oli tällä kertaa varsin laaja ja monipuolinen 24 sivun tabloid-lehti. Juttua kylistä ja niiden historiasta, kylän yrityksistä, palveluista ja nähtävyyksistä. Teijon kyläkoulua ollaan kehittämässä luontokouluksi, joka täyttäisi valtakunnallisen luonto- ja ympäristökoulujen verkoston vaatimuksia. Tavoitteena on, että Teijon koulu voisi tarjota luontokoulupäiviä myös muille Salon ala- ja yläkouluille. Lehti on tulossa luettavaksi tähän:
https://www.teijo.fi/4kylanyhdistys/kylakuulumisia-jasenlehti/

Siivoustalkoot

Siivotaan yhdessä Salo kesäkuntoon! Siivoustalkoita on järjestetty jo ainakin Vartsalassa, Märynummella, Muurlassa, Salon keskustassa, Särkisalossa, Perniön Ylikulmalla, Perniön kirkonkylässä ja Kiskon kirkonkylässä.

Vielä ehtii mukaan Muurlaan 7.5. klo 18, kokoontuminen Kaukolantien ja Rapasuontien risteyksessä, Hajalaan 11.5. klo 9 koululle, Märynummelle 15.5. klo 18 urheilukentälle, Kiikalaan 24.5. klo 15 kotiseutumuseolle ja 31.5. Nurkkila-Ylönkylän Kirbackalle. Edelleen voi myös järjestää omia siivoustalkoita. Talkoolaisten käyttöön saa roskasäkkejä kaupungilta. Kaupunki hoitaa roskasäkkien poiskeruun sovituista keräyspaikoista talkoopäivän päätteeksi. Kerää talkooporukka ja sovi keräyspaikoista puistomestari Marja-Leena Laakson kanssa, p. 044 778 5319 tai marja-leena.laakso@salo.fi.

Unelmien liikuntapäivä ensi perjantaina 10.5.

Salossa on tarjolla todella monipuolisesti ohjelmaa: http://bit.ly/UnelmienSalo . Esimerkiksi:

 • Särkisalossa yhdessäoloa yli ikärajojen.
 • Timo Kiviaho liikuttaa Teijolla
 • Kotiseutua pyöräillen Muurlassa
 • Kahvakuulakävelyä Suomusjärvellä
 • Perinneleikkejä ja opastus muinaispolulla Viitannummella
 • Halikonlahden lintupolulla opastettu retki
 • Pyöräretki Salosta Kirjakkalan ruukille
 • Lasten kansantanssia Halikon nuorisoseuran talolla
 • Kulttuurikävely Halikossa
 • Sekä liikuntaa monessa koulussa, nuorisotilassa, hoivakodissa jne.

Kylätoiminta Salon seudun sanomien pääkirjoituksessa

Salon seudun sanomien pääkirjoituksessa 29.4.: ”..paikalliset ihmiset tietävät itse parhaiten, miten omaa kotiseutua tulisi kehittää..”

Kylien ja kortteleiden Salo sekä osallisuus ja kaupungin kehittäminen nousee kirjoituksessa esille. Ja lähikoulut: ”..Esimerkiksi Salossa käytyjen koulukeskustelujen luulisi opettaneen, että vanhemmat, koululaiset ja alueen asukkaat kannattaa ottaa valmisteluun mukaan mahdollisimman varhain…” https://www.sss.fi/2019/04/kylatoimintaa-keskustoihin/

Aurinkosähkön yhteishankinta

Kiinnostaako oman sähkön tuotanto aurinkopaneeleilla? Tänä keväänä on erinomainen tilaisuus selvittää omaan talouteen sopiva mitoitus ja tehdä yhteisvoimin suunniteltu sekä kilpailutettu aurinkosähköjärjestelmän hankinta. Ensimmäinen tiedotustilaisuus järjestettiin 10.4. ja paikalla oli yli 100 kiinnostunutta. Tilaisuudessa verkkoyhtiön edustaja kertoi, että Salossa on jo yli 350 aurinkovoimalaa, mikä on valtakunnallisesti verrattuna korkea luku, Carunan alueella se on toiseksi suurin määrä Espoon jälkeen. Tilaisuuden alustukset ja muu materiaali kootaan Ilmastoviisas Salo -kotisivulle.
Uuteen hankintaan on jo tiedossa tarpeeksi osallistujia, joten yhteinen tarjouspyyntö jätetään.
Mukaan pääsee täyttämällä osallistumislomakkeen Ilmastoviisas Salo -kotisivuilla.
Seuraava tiedotustilaisuus järjestetään 13.5. klo 18 Salon kaupungintalolla. Siinä tilaisuudessa päätetään yhteishankinnan tarjouspyynnön yksityiskohdat, kuten painotus hinnan, kotimaisuuden, lisätakuun ja sertifioinnin välillä. Silloin voi myös saada apua osallistumislomakkeen tietojen täydentämiseksi. Yhteishankintaan tulee osallistua vakavin aikein ja peruuttaminen edellyttää vetoamista yllätyksellisiin muutoksiin tilanteessa.
Tarjouspyyntö lähetetään reilulle määrälle toimittajia ja tarjousten saavuttua niistä valitaan voittaja asetettujen kriteereiden perusteella. Kilpailutuksen tekee Ilmastoviisas Salo -kansalaisryhmä.
http://ilmastoviisassalo.fi/

4H säkkikeräys

Lannoite- ja siemensäkkikeräys on osa 4H-järjestön tekemää ympäristökasvatustyötä. Ilman lannoitesäkkikeräystä koko muovimäärä päätyisi kaatopaikoille tai hallitsemattomaan polttoon maatiloilla. Keräys käynnistyy Salossa maanantaina 13.5.2019 ja se jatkuu 23.6. saakka. Ohjeita tulee noudattaa tarkasti ja keräykseen tuodaan vain sallitut muovituotteet. Keräyspaikkoja on Halikossa, Kiskossa, Kuusjoella, Perniössä, Perttelissä, Salossa ja Tuohitussa.
Talteen saatu muovi kuljetetaan hyötykäyttöön. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen lannoitesäkit jatkavat elämäänsä uusina muovituotteina. Viljelijät: osallistukaa säkkikeräykseen ja tukekaa kierrätystä sekä nuorten 4H-toimintaa! AIV-astiakeräys järjestetään 20.-21.9.
https://salo.4h.fi/palvelut/reilu-teko-sakkikerays/

Varsinais-Suomen Vuoden kylä 2019 on haussa

Varsinais-Suomen Kylät ry yhteistyökumppaneineen etsii jälleen uutta Varsinais-Suomen vuoden kylää. Teemana on tänä vuonna Omaleimainen kylä. Etsimme siis kylää, joka tunnistetaan nimenomaan jostain erityispiirteestä. Kylän imagoa on kenties jopa brändätty.

Viime vuonna Vuoden kyläksi valittiin Märynummi, joka on nyt tänä vuonna ehdolla valtakunnalliseksi Vuoden kyläksi!
Vapaamuotoiseen hakemukseen tulee kuvailla kylä (asukasmäärä, sijainti, alueen yhdistykset ja muut keskeiset toimijat yms.) sekä kertoa kylän toiminnasta. Hakemus lähetetään Varsinais-Suomen kyläasiamiehelle 26.5. mennessä. Ohjeet ja osoite:
https://www.vskylat.fi/varsinais-suomen-vuoden-kyla-2019-haussa/

Avoimet kylät lauantaina 8.6.

Avoimet kylät on kesäkuun toisena lauantaina järjestettävä valtakunnallinen tapahtumapäivä, jona sadat kylät ympäri Suomen kutsuvat tutustumaan toimintaansa ja järjestävät tapahtumia. Salosta on taas mukana todella hyvin kyliä, alustavien tietojen mukaan 14 kylää. Lisäksi on salolaisia kyläkauppoja ja kesätoreja mukana samanaikaisesti vietettävässä kyläkauppapäivässä.
Viime kesän Avoimet kylät -päivä keräsi 90 000 osallistujaa lähes 600 kylätapahtumaan ympäri Suomen.
Vielä voi ilmoittaa kyliä ja tapahtumia mukaan, vaikka kaikkeen yhteismainontaan ei enää ehtisikään. Ilmoittautumine on Varsinas-Suomen kylät ry:lle.
https://www.vskylat.fi/avoimetkylat-2/
http://avoimetkylat.fi/

Arkkitehtejä kiinnostaa nyt myös pienemmät paikat

Arkkitehdit ovat viime aikoina keskustelleet pienempien paikkojen ja supistuvien seutujen kehittämisestä. Tässä on hyviä ja tuttuja lähtökohtia kylien kehittäjille. Paikallisten asukkaiden ja muiden toimijoiden merkitys korostuu:

”..Vapaa-ajan asuminen ja työelämän muutos ovat näkökulmia, jotka voivat tehdäkin pienenevistä taajamista jälleen elinvoimaisia.

Alueiden kehittämisessä voimavaroina ovatkin paikalliset asukkaat ja toimijat. Miten he kokevat alueen pienenemisen, ja mitä ideoita heillä on alueen kehittämisen suhteen? Harvoin lähtökohtana on ollut paikallisten päätöksentekijöiden, yrittäjien, yhteisöjen ja asukkaiden osallistuttaminen suunnitteluprosessiin, mutta pienenevien taajamien kohdalla kaikilla näillä osapuolilla on jotain annettavaa alueen kehittämiseen.

Pienenevien kuntien negatiivisen kehityssuunnan kääntäminen voitoksi edellyttää pitkäjänteistä strategista suunnittelua, jossa otetaan huomioon niin paikan kovat kuin myös pehmeät vetovoimatekijät…” http://bit.ly/safablogi

Kuitulaajakaistan puolesta

Mobiiliverkkojen datamäärät kasvavat sitä vauhtia, että ilman kiinteää kuitulaajakaistaa verkot tukkeutuvat varmasti. Myös maaseudulla sekä yritykset että yksityiset tarvitsevat toimintavarmoja nettiyhteyksiä. 5G ei ole ratkaisu, vaan kuitulaajakaistaa on rakennettava kattavasti kylille. Antonia Husberg ja Marianne Selkäinaho työskentelevät molemmat maaseudun kehittämiseksi maa- ja metsätalousministeriössä. Tässä heidän tietopakettinsa: http://bit.ly/maaseutublogiLaajakaista

Toimintakalenteri

Muista ilmoittaa tapahtumat Kylien ja kortteleiden Salo -toimintakalenteriin! Lähiaikoina tulossa konsertteja, äitienpäivälounaita, Vihiniemen kylätalon 100-vuotisjuhlat, Vaskion Helavalkjat, helatorstain maalaismarkkinat Perniön aseman VPK:n palokuntatalolla jne. Myös ensi kesän kesäteatterit ja Kylä yhdessä Salossa –kesäkiertueen tilaisuudet ovat jo mukana.
https://kyliensalo.wordpress.com/toimintakalenteri/

Innokasta kevättä ja kesää kyliin ja kortteleihin!

Henrik

Henrik Hausen, kyläasiamies
 Kylien ja kortteleiden Salo
 puh. 044 778 7715
 sähköposti henrik.hausen@salo.fi
Ilmoita kylän osoitteiden muutoksista kyläasiamiehelle!
Mikäli et halua näitä viestejä jatkossa niin ilmoita 
siitäkin sähköpostilla tai puhelimitse!

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s