Uutisviesti 19.3.2019

 • Uutisviesti19032019Minkälaiseen kylään haluaisit muuttaa?
 • Aurinkosähkön yhteishankinta Salon pientaloasukkaille
 • palkka.fi -koulutus, helpotusta yhdistysten talousvastaaville
 • Huvilat@Ruukki 18.5.
 • Lähidemokratiatapaamiset – seuraava tiistaina 7.5.
 • Nurkkila-Ylönkylän kyläyhdistyksessä uusi puheenjohtaja
 • Mathildedalin kyläleipuri laajentaa
 • Työväentalo ja Punaportti säilyvät yhteisöllisessä käytössä
 • Voima-Papua ja suppilovahverosuolaa Salosta!
 • Metsät ja vesiensuojelu ensi torstaina
 • Kylämatkailu
 • Salo hankkii 26.3.
 • Haitallisten vieraslajien torjunta

Tämä on Kylien ja kortteleiden Salo uutisviesti. 
Välitä tietoja kylässä! Ilmoita kylän osoitteiden 
muutoksista kyläasiamiehelle! Mikäli et halua 
näitä viestejä jatkossa niin ilmoita siitäkin 
sähköpostilla tai puhelimitse!

Hyvää kevään odotuksen aikaa hyvät kyläläiset ja kaupunkilaiset!

Minkälaiseen kylään haluaisit muuttaa?

cofAsukashankinnan ideointitilaisuus järjestetään Salossa keskiviikkona 3.4. klo 17.30–20.30 kaupungintalon valtuustosalissa.

Some-aktiivi ja jakamistalousyrittäjä Pauliina Seppälä kertoo, mikä voisi houkutella hänet muuttamaan Helsingistä kylään tai pienempään kaupunkiin.

Kaupunkilaiseksi itsensä kokeva tutkija Sirkku Varjonen on muuttanut Bromarviin Helsingistä ja perustelee tilaisuudessa omaa ratkaisuaan.

Pauliina on aktiivinen helsinkiläinen kaupunkikehittäjä, joka on monessa mukana: Mesenaatti.me, Yhteismaa.fi, Nappinaapuri.fi, Siivouspaiva.com, Illallinentaivaanalla.yhteismaa.fi ja Rantakesa.fi.

Pauliina valittiin Vuoden yhteiskuntatieteilijäksi vuonna 2016.

Hän oli mukana perustamassa Refugee Hospitality Clubin ja Sirkku Varonen toimi alussa tuon palvelun vetäjänä.

Tilaisuuden idea lähti Pauliinan kirjoitettua Facebookiin aistivansa trendiä, että hyvin verkottuneet aikuiset muuttavat maalle tai pienille paikkakunnille, tai asuvat sekä Helsingissä että jossakin rauhallisemmassa paikassa. Päivitys kirvoitti laajan keskustelun.

Annika Pöyhtäri kertoo opinnäytetyöstään, joka perustuu osittain Hajalan kylän ja Kylien Salon kanssa järjestettyihin asukashankintatyöpajoihin. Miltä näyttää asukasmarkkinointi Hajalan näkökulmasta? Tutustumme myös muihin paikallisiin asukasmarkkinoinnin esimerkkeihin. Ota yhteyttä, jos olet kiinnostunut tuomaan kyläesitteitä tilaisuuteen tai kertomaan markkinoinnista!

Tervetuloa kylien ja kaupungin kehittäjät sekä kaikki kiinnostuneet!

Tilaisuuden järjestää Salon kaupunki / Kylien ja kortteleiden Salo.

https://kyliensalo.wordpress.com/2019/03/15/minkalaiseen-kylaan-haluaisit-muuttaa/

Aurinkosähkön yhteishankinta Salon pientaloasukkaille

Kiinnostaako oman sähkön tuotanto aurinkopaneeleilla? Tänä keväänä on erinomainen tilaisuus selvittää omaan talouteen sopiva mitoitus ja tehdä yhteisvoimin suunniteltu sekä kilpailutettu aurinkosähköjärjestelmän hankinta. Tervetuloa infotilaisuuteen keskiviikkona 10.4.2019 klo 18–21 Salon lukion isossa auditoriossa! Puhujina ovat Liisa Harjula (Valonia), Laura Sohlman (Caruna) ja Anu Areva (Areva Solar Oy Salo).

Yhteishankinnan toteuttaa Ilmastoviisas Salo -ryhmä apunaan Salon kaupunki, Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Valonia sekä Kylän kestävyyspolku -hanke. Vastaavan ja hyvin onnistuneen yhteishankinnan asennukset ovat parhaillaan käynnissä Somerolla ja myös Turussa on käynnistymässä yhteistilaus.

palkka.fi -koulutus, helpotusta yhdistysten talousvastaaville

Palkka.fi-koulutus Salon kaupungintalon valtuustosalissa keskiviikkona 17.4. klo 17.30–20.00. Kouluttajana Riikka Laakio perniöläisestä Oikia Oy -tilitoimistosta.

 • Mitä tarvitaan, jotta palkka.fi-palvelua voidaan käyttää?
 • Miten yhdistykset hyötyvät palkka.fi:stä?
 • Kuinka hoidetaan matka- ja kulukorvausten maksaminen?
 • Kuinka palkanmaksu ja palkkiot hoidetaan?
 • Mitä tulee ottaa huomioon korvauksia/palkkioita/palkkaa maksettaessa?

Ilmoittautuminen 12.4. mennessä: http://www.salonsyty.fi/ilmoittaudu/

Järj. Kylien ja kortteleiden Salo, Salon SYTY ry ja Leader Ykkösakseli.

Palkka.fi –koulutuksen tarve tuli esille 29.1. Tulorekisterikoulutuksessa. Sen tilaisuuden alustukset ja video löytyvät tästä: https://kyliensalo.wordpress.com/menneet/

Huvilat@Ruukki 18.5.

Mathildedalin ruukkikylässä jo neljättä kertaa järjestettävä Huvilat@Ruukki-tapahtuma esittelee lauantaina 18. toukokuuta klo 11-16 Teijon ruukkikylien tontit, huvilat, palvelut sekä monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Kyläkierroksia, lapsille ohjelmaa ja muuta.

Tapahtumassa on näytteilleasettajia liittyen rakentamiseen, mökkeilyyn ja vapaa-ajan harrastamiseen. Päivän aikana on mahdollisuus tutustua helposti alueella myynnissä oleviin tontteihin, huviloihin ja kiinteistöihin! Myös kädentaitajat ja lähiruoan tuottajat/jalostajat toivotetaan tervetulleiksi tapahtumaan. Kylien ja kortteleiden Salo on mukana tapahtumassa.

Lisätietoja ja myyntipaikat:

Mathildan Marina/rakentamisen, asumisen, sisustamisen ja mökkeilyn näytteilleasettajat: Liisa Käiväräinen, p. 045 6477 040, liisa.kaivarainen@gmail.com<mailto:liisa.kaivarainen@gmail.com>

Mathildedalin ruukkitehtaat/kädentaitajat, lähiruoan tuottajat ja jalostajat: Tuula Gustafsson, p. 044 5929 847, tuula@mathildedal.fi<mailto:tuula@mathildedal.fi>

Teijon Ruukki kukkii ja käsityöläismarkkinat järjestetään samana päivänä klo 10–16. Myyntipaikat: Tiedustelut ja ilmoittautumiset maaliskuun loppuun mennessä s-postilla markkinat@teijonmasuuni.fi<mailto:markkinat@teijonmasuuni.fi>  tai p. 046 844 5871 (Riikka Ehnqvist).

Mathildedalin Huvilat@Ruukki sekä Teijon Ruukki kukkii markkinoidaan yhteistyössä.

Lähidemokratiatapaamiset – seuraava tiistaina 7.5.

Vuoden ensimmäinen lähidemokratiatapaaminen järjestettiin helmikuun alussa kaupungintalossa. Puheenjohtajana toimi kaupunginjohtaja Lauri Inna ja paikalla oli 31 osallistujaa, jotka edustivat 21 eri yhteisöä.  Kaupunginjohtaja selvitti avauspuheenvuorossaan kaupungin saamia huomautuksia ja hallintojohtaja Irma Nieminen korosti, että kaupungin hallinto toimii edelleen ja että huomautuksista otetaan opiksi. Myöhemmin kaupunginjohtaja otti kyllä kantaa myös asukkaita lähempänä oleviin asioihin. Sekä joukkoliikenne että asukashankinta ovat asioita, joita on käsitelty täällä tapaamisissa aikaisemminkin ja molemmat kuuluvat kaupungin kärkihankkeisiin.

Kaupungin uusi ohjelmapäällikkö Kirsi Ruohonen esittäytyi, hän asuu Muurlassa ja maaseudun ja yrittäjien asiat ovat lähellä sydäntä. Häneen voi ottaa yhteyttä kaupungin elinkeinopolitiikkaan liittyvissä asioissa, mutta muitakin ideoita voidaan kehitellä yhdessä.

Tanja Ahola kertoi joukkoliikenteen uusista tuulista: uusi tasataksa koko Salon alueelle astuu voimaan 3.6. alkaen eli sen jälkeen sarjaliput ovat koko alueella 3 euroa matkaa kohti ja yksittäislippu 3,30 euroa. Lastenlippujen ikäraja nostetaan niin, että 7-16 -vuotiaat voivat kulkea puolella hinnalla. Alustus herätti mukavasti keskustelua mm. reiteistä, uudet reitit tulevat käyttöön elokuussa. Lisätietoja annetaan ja palautetta otetaan vastaan myös Kesä yhdessä – Salossa! -kiertueen tilaisuuksissa.

Tieksmäki-Metolan ja Hajalan hienot kyläesittelyt saivat kiitosta – Salon kylissä tehdään paljon arvokasta työtä ja suunnittelua ja tuloksiakin näkyy! Tieksmäki-Metola on pieni kylä Kiskossa. Siellä on määrätietoisesti rakennettu kestävää yhteisöllisyyttä – saunotaan ja uidaan yhdessä kesät talvet ja järjestetään monenlaista ohjelmaa omassa rantapaikassa. Hajala on saanut taistella olemassaolostaan sekä Halikon että uuden Salon aikana, mutta katse on edelleen luottavaisesti tulevaisuudessa. Uusia asukkaita on tullut ja nuoria perheitä on paljon.

Hankeneuvoja Jaana Joutsen kertoi Ykkösakselin hankerahoituksista. Saloon on taas haettu paljon hankkeita. Uusia Leader-hankkeita ja yritystukea voi hakea jatkuvasti ja syksyllä on vielä tulossa yksi teemahanke, jonka kautta voi hakea pienempiä rahoituksia. Ykkösakselin hankkeisiin voidaan tänä vuonna myöntää tukea noin 450 000 euroa, seuraava vuosi 2020 on tämän EU:n ohjelmakauden viimeinen, ja silloin summa on pienempi. Sitten voi tulla ainakin yksi välivuosi ennen seuraavan ohjelmakauden hankkeiden käynnistymistä.

Uusi Yhdistyslaturi-hanke on käynnistynyt. Hankkeella lisätään yhdistysten osaamista ja keinoina on koulutus ja vertaisoppiminen: http://www.ykkosakseli.fi/yhdistyslaturi/

Kyläasiamies Henrik Hausen kertoi vielä lyhyesti aloitteista ja ajankohtaisista tapahtumista: opastauluista, Särkisalon urheilukentän tilanteesta ja hankkeiden välirahoitusaloitteesta sekä osallisuuskartoituksesta, tulorekisterikoulutuksesta ja Monialaiset palvelukeskukset -aloitteesta.

Idea monialaisista palvelukeskuksista lähtee siitä, että ne palvelevat taajamien asukkaita laajasti ja eri ikäryhmät huomioiden. Toiminta toteutetaan yhteistyössä kaupungin, yhdistysten ja yrittäjien kesken, kuitenkin yhdistysvetoisesti.

Kaupungin tiloja ja toimijoita on selvitetty Kuusjoella, Kiikalassa ja Kiskossa.

Kuusjoella on tavattu paikallisia toimijoita, ja terveyskeskuksen kahvilatila on saatu yhdistysten käyttöön, kokoontumisia syksyllä 2-4 viikossa, nyt taas uusi ryhmä aloittanut tammikuussa.

Kahvilayrittäjän kanssa on neuvoteltu, ja hän on valmis joustavaan yhteiskäyttöön tilassa. Esitys viedään lautakuntaan.

Seuraavaksi tapaamme Kiikalan ja Kiskon toimijoita ja tehdään esitys lautakunnalle mahdollisen Leader-hankkeen hakemisesta.

Muistio ja alustukset: http://www.salo.fi/muistiot

Seuraava lähidemokratiatapaaminen järjestetään tiistaina 7.5.2019 Lehmirannassa klo 17.00, kahvitarjoilu klo 16.30 alkaen. Paikka on siis Eläkeliiton Lehmirannan lomakeskus, Lehmirannantie 12, 25170 Kotalato. Etäisyys Salosta on 13 km, ensin ajetaan Perniön tietä etelään ja siitä on selkeä viitoitus oikealle ja perille Lehmirantaan.

Yhtenä aiheena on Varsinais-Suomen kylät ry:n hanke ”Kylän kestävyyspolku” ja lisäksi tietysti Lehmirannan toiminnan tiivis esittely. Muut aiheet varmistuvat myöhemmin. Kylät voivat tehdä aloitteita tapaamiseen, mielellään etukäteen kyläasiamiehelle.

Nurkkila-Ylönkylän kyläyhdistyksessä uusi puheenjohtaja

Puheenjohtaja Päivi Laitinen tervehtii kyläläisiä kevättiedotteessa, joka on luettavissa myös kyläyhdistyksen Facebook-sivulla. Kevätkokous järjestetään 24.3. ja kyläläisten tapaamispaikka, oma saunailta järjestetään edelleen hieosti kunnostetussa Kirbackassa viikoittain ympäri vuoden. Kirbackan mökki on myös vuokrattavissa ja yhteisiä tapahtumia on kevätkokouksen lisäksi tiedossa siivoustalkoot, kesäkauden avajaiset, juhannus ja venetsialaiset.

Mathildedalin kyläleipuri laajentaa

Salon Mathildedalissa voi kuulla parhaillaan vasaran pauketta ja pokasahan sointia, sillä Kyläleipuri Elina Rantamäki ja hänen miehensä, Kyläpanimon perustaja, Tuomo Holm remontoivat uutta leipomoa ruukinkartanoon. Kartanon alakertaan tulee uusi leipomo, leipomon puoti ja ravintolatilat. Ravintolassa voi tulevana kesänä nauttia kahvikupin ja leipomotuotteiden lisäksi Kyläpanimon olutta. http://bit.ly/HaloomaaseutuKylaleipuri

Työväentalo ja Punaportti säilyvät yhteisöllisessä käytössä

Perniön asemanseudun hieno iso työväentalo ja Teijon Punaportti säilyvät yleishyödyllisessä käytössä. Molempia taloja on pidetty hienosti kunnossa, mutta vanhoilla yhdistyksillä ei enää ollut mahdollisuuksia ylläpitää niitä.

Työväenyhdistys päätti myydä työväentalon Perniön VPK:lle. Palokunta vuokraa edelleen taloa esimerkiksi häihin ja kylän tapahtumiin ja taloa tarvitaan myös palokunnan omaan laajaan toimintaan.

Teijon metallityöväen ammattiosasto taas lahjoittaa omistamansa Punaportin 1,4 hehtaarin ranta-alueen ja runsaan sadan neliön hirsisen rakennuksen Teijon alueen kyläyhdistykselle. http://bit.ly/PerkkariTyovaentalo
http://bit.ly/PerkkariPunaportti
https://perniontyovaentalo.webs.com/
http://teijonpunaportti.fi/index.html

Voima-Papua ja suppilovahverosuolaa Salosta!

Salosta saa monenlaista lähiruokaa ja uusia tuotteita kehitetään.

”Salon Angelniemellä sijaitseva Voima-papu sai alkunsa vuonna 2016, kun Karviaisten tilan viljelijäpariskunta Katriina ja Martin Klinckowström kokeilivat pelloillaan härkäpapua. Alkuperäinen suunnitelma oli tuottaa härkäpapua kalanrehuksi, mutta mökkinaapurin puheet saivat Katriinan kiinnostumaan tuotteesta ihan ihmisravinnoksi.

– Kesämökkinaapuri tuli sanomaan pellon reunalle, että onpa hienoa, että te viljelette superfoodia. Te olette todellakin aikaanne edellä. Me ei ajateltu härkäpapua aluksi ihmisten ruuaksi ollenkaan, sillä sen piti mennä kalanrehuksi. Kiinnostuin, että mitä hyötyä siitä sitten on, Katriina kertoo.” http://bit.ly/HaloomaaseutuVoimapapu

”Varsinaisen viljelyn jatkoksi tilalla on kehitelty tuoteperhettä jatkojalostetuista keruutuotteista; mesiangervosokerin lisäksi esimerkiksi suppilovahverosuolaa, voikukkasiirappia ja kuusenkerkkäsuolaa. Lisäksi tiensä pusseihin ovat löytäneet esimerkiksi kuivatut nokkosensiemenet, yrteillä ryyditetty suola sekä simppelisti viherjauheeksi nimetty sekoitus luomukasveja: maitohorsmaa, nokkosta ja vuohenputkea sekä siankärsämöä.” http://bit.ly/PerkkariAlaspaa

Metsät ja vesiensuojelu ensi torstaina

Maailman metsäpäivänä järjestettävässä Metsät ja vesiensuojelu -tilaisuudessa tuodaan esille miten metsätalous vaikuttaa vesistöihin ja pienvesiin sekä millä eri vesiensuojelukeinoilla näitä haittavaikutuksia voidaan vähentää. Tilaisuuden tavoitteena on jakaa tietoa ympäristön kannalta kestävästä metsätaloudesta ja luoda keskustelua metsätalouden, luonnon monimuotoisuuden ja vesiensuojelun yhteensovittamisesta.

Alustajat ovat asiantuntijoita Valoniasta, Ely-keskuksesta, Metsähallituksesta, Metsäkeskuksesta ja Metsätietopalvelu Silmusta.
https://www.lyyti.fi/reg/metsatilaisuus

Kylämatkailu

Kylämatkailu nosteessa – myös itäisessä Salossa? -tilaisuus järjestetään tiistaina 26.3. Suomusjärvellä klo 16.45-20.

Rauhaa ja elämänlaatua hakevat ihmiset hakeutuvat yhä useammin pieniin maaseutukyliin. Innostavassa kylämatkailuillassa pohditaan, miten voisimme yhdessä elävöittää itäistä Saloa idylliseksi kylämiljööksi, jossa paikallinen ruoka, slow-elämäntapa ja yhteisöllisyys olisivat avainasemassa!

Tilaisuuden asiantuntijana on Soila Palviaisen, joka kertoo maaseutumatkailun trendeistä ja esimerkkejä kylien elävöittämisestä muualla Suomessa.

Kitulan kulttuuripysäkki / Riihipesä, Kitulantie 11, Suomusjärvi. Järj. Suomusjärvi-Seura ry, Juhlatila Riihipesä ja Yrityssalo. http://bit.ly/YrityssaloKylamatkailu

Salo hankkii 26.3.

Toista kertaa järjestettävä tapahtuma tarjoaa Salon alueen yrityksille mahdollisuuden tutustua juuri oman toimialan hankinnoista vastaaviin viranhaltijoihin sekä muihin ostajiin! Tilaisuus järjestetään kaupungintalolla 26.3. klo 10–14. Yritystarinoita, tietoa hankinnoista, ostajien/hankintoja tekevien esittely sekä vapaata keskustelua hankintapöydissä. Tarinoita ja vinkkejä kuullaan pitkin tapahtumaa, poikkea siis kun sinulle parhaiten sopii! http://bit.ly/SaloHankkii2019

Haitallisten vieraslajien torjunta

Avaimet maisemaan -hanke järjestää keväällä infotilaisuuksia ja kesällä vieraslajien torjuntatalkoita. Seuraava infotilaisuus järjestetään torstaina 4.4. Kruusilassa Villa Topulissa.

 • Suuret suomalaiset vieraslajitalkoot – Vuoden maisematekokilpailu 2019
 • Kerää kiloja – torju vieraslajeja -kampanja
 • Roskareippaillen ympäristö siistiksi -kampanja
 • Vieraskasvilajien tunnistus ja torjunta

Vieraslajit ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella.  Jotkin vieraslajeista ovat huomattava uhka aiheuttaessaan vakavaa vahinkoa alkuperäislajeille, ekosysteemeille, viljelykasveille, metsätaloudelle tai muille elinkeinoille. Ne voivat myös aiheuttaa huomattavaa taloudellista haittaa vaikuttamalla ihmisten, eläinten tai kasvien terveyteen tai kiinteistöjen arvoon.

Vuoden maisemateko kilpailu järjestetään nyt jo viidettä kertaa. Vuoden 2019 teemalla haluamme kannustaa yhdistyksiä ja yksittäisiä toimijoita laajaan yhteistyöhön vieraslajien torjunnassa, Suomen luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.
https://lansi-suomi.proagria.fi/sisalto/vieraslajien-torjuntaa-salossa-11311

Tervetuloa tilaisuuksiin ja kutsukaa kyläasiamies kylään työstämään ideoita!

Henrik

Henrik Hausen, kyläasiamies
 Kylien ja kortteleiden Salo
 puh. 044 778 7715
 sähköposti henrik.hausen@salo.fi
Ilmoita kylän osoitteiden muutoksista kyläasiamiehelle!
Mikäli et halua näitä viestejä jatkossa niin ilmoita 
siitäkin sähköpostilla tai puhelimitse!

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s