Uutisviesti 30.10.2018

 • Tulevaisuus tulee kylään 6.11
 • Uusia Leaderhankkeita Saloon
 • Uutisviesti30102018Ykkösakselin hankeilta 9.11.
 • Kaupunki-Leader eli Paikal
 • Lähidemokratiatapaamiset
 • Salon joukkoliikenne paranee
 • Kyläkalenteri ja lyhytelokuvia, Kaleidoskooppi
 • Koirapuisto Perniöön
 • Luontopolkuja ja maisemapalkinto
 • Leader byrokraattista?
 • Matkailukoulutusta ja vinkkejä
 • Voittajien puhetta?
 • Toimintakalenteri..

Tämä on Kylien Salo uutisviesti. Välitä tietoja kylässä! 

Tulevaisuus tulee kylään 6.11.

Kylien kestävyyspolku -hankkeen alkuseminaari järjestetään Salossa tiistaina 6.11., Ylhäistentie 2, klo 17.30-20.30:

Tulevaisuus tulee kylään – yhdistykset mukana muutoksessa. Elinvoimaisen kyläyhteisön reseptiä työstämässä järjestökouluttaja Juha Heikkala ja tietokirjailija Juha Kuisma.

Miten vapaaehtoistoiminta muuttuu ja miten ekologista kestävyyttä voidaan parantaa?

Tilaisuus on ilmainen ja avoin kaikille, kahvitarjoilu, ilmoittautuminen mielellään 1.11. mennessä sähköpostilla: tauno.linkoranta@vskylat.fi tai puh. 044-303 9990.

Järj. Leader Ykkösakseli ja Varsinais-Suomen kylät ry.

Lisätietoja ja video:
https://www.vskylat.fi/tulevaisuus-tulee-kylaan-salossa-8-11/

Uusia Leaderhankkeita Saloon

Salolaiset hakevat edelleen aktiivisesti uusia hankkeita. Ykkösakselin lokakuun kokouksessa päätettiin kahdesta uudesta hankkeesta ja molemmat tulevat Saloon.

Halikon Hakoniskat ry aloittaa mittavan  peruskorjauksen kerhotilarakennuksessa Salakalliolla. Rakennuksen katto uusitaan ja rakenteisiin lisätään eristystä. Lämmitykseksi tulee uusi varaava takka ja ilmalämpöpumppu. Rakennus saa wc-tilat ja uuden keittiön. Käyttövesi tulee uudesta porakaivosta ja jätevesi johdetaan umpisäiliöön. Peruskorjauksen jälkeen urheiluseuralla on käytössään ympärivuotiset tilat toimintaan. Rakennukseen tulee seuran kipeästi kaivatut arkisto- ja toimistotilat. Kerhotilarakennus on myös muiden yhdistysten käytettävissä. Peruskorjauksen kustannusarvio on 166 238 euroa. Tukea hanke saa siitä puolet. Hankkeessa tehdään merkittävä määrä, yli 4500 tuntia, talkootyötä.

Savusärvin Oy Perniöstä hankkii kylmälaitteiston pakettiautoon ja uuden etikettilaitteiston. Hankinnat auttavat Savusärvintä laajentamaan markkina-aluettaan. Savusärvin Oy:n päätuote on kokonainen savustettu kalkkuna. Laitehankintojen kustannusarvio on 17 070 euroa ja yritystukea Savusärvin saa 35 %.

Ykkösakselin hankeilta 9.11.

Onko teillä uusia ideoita, joihin tarvitaan rahoitusta? Salon hankeilta järjestetään perjantaina 9.11. Järvelän kylätalolla, Kirkkojärventie 5, Kisko. Kahvitarjoilu kello 17.30 alkaen. Tilaisuus alkaa kello 18.

Robert Henriksson Kiskon Kihakan kyläyhdistyksestä kertoo Järvelän kylätalon korjauksesta LIVE-teemahankkeissa.

Hankeilta on tarkoitettu yleishyödyllisille toimijoille, jotka pohtivat pieniä tai suuria investointeja tai joilla on toiminnan kehittämiseen ideoita. Hankeillassa saa tietoa erityisesti ”Lisää elämää kylille pienillä investoinneilla 3” eli LIVE3 – teemahankkeesta. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan Leader-rahoituksen mahdollisuuksista!

Hankeilta alkaa kahvituksella. Tarjoilun vuoksi toivomme ilmoittautumisia sähköpostilla osoitteeseen toimisto@ykkosakseli.fi, mielellään 5.11. mennessä.
Lisätietoja: http://www.ykkosakseli.fi/hankeillat/

Kaupunki-Leader eli Paikal

Paikal-hanke rahoittaa Leader-tyyppistä toimintaa muutamilla Varsinais-Suomen kaupunkialueilla. Hanke järjesti infon Salossa 8.10. Mika Villa Ely-keskuksesta kertoi, että kolmas ja viimeinen alahankehaku on auki 19.11. asti.

Kaupunkialueilla hankkeet rahoitetaan Euroopan sosiaalirahastosta ja niillä pitää olla yhteyttä työllistymiseen ja syrjäytymisen ehkäisemiseen, vaikka suoria työllisyystuloksia ei vaadita. Hankkeilla voidaan edistää työttömien tai esimerkiksi maahanmuuttajien aktivointia sekä asukkaiden välistä yhteistyötä.

Yksittäisen Paikal-alahankkeen kustannukset voivat olla enintään 10 000 euroa ja tuki on siitä 89,7 %.

Salossa ei vielä ole rahoitettu yhtään Paikal-hanketta. Hankesuunnitelma voi olla lyhyt, mutta Villa korosti, että tavoitteiden lisäksi siinä pitää olla käytännön toimenpiteitä. Toimenpiteiden yhteys tavoitteisiin on tärkeä avata, samoin on tärkeää, että tuodaan esille omien toimijoiden osaaminen. Ely-keskus päättää hankkeista, ja siellä pitää olla luottamus siihen, että yhdistys saa hankkeen maaliin.

Infossa oli puhetta yhteistyöhankkeista. Esimerkiksi Pro Rantakivet ry olisi kiinnostunut sellaisesta.

Hakuohjeet ovat tässä, sivulla alhaalla: http://bit.ly/Paikal Lisätietoja on myös Ykkösakselin kotisivuilla: http://www.ykkosakseli.fi/paikal/

Lähidemokratiatapaamisen muistio

IMG_5849Kiitos aktiivisesta osallistumisesta lähidemokratiatapaamiseen Perniössä 20.9.! Osallistujalistassa oli 37 nimeä ja paikalla varmaan vielä muutama sen yli. Kaikkiin aloitteisiin ei vielä saatu vastausta, mutta osa asioista ovat edenneet ja keskusteluilmapiiri oli taas avoin ja rakentava.

Seuraavissa tapaamisissa palataan ainakin kaupungin ja kylien yhteistyöhön tonttien markkinoinnissa, onhan ”Tulevaisuuden asuinympäristö” nostettu kaupungin kärkihankkeeksi muun muassa kylistä tulleiden toiveiden mukaisesti. Myös Perniön kirkonkylän ja Matildanjärven asukkaiden aloitteisiin palataan. Matildanjärven ja Pesänlammen kohdalla toivottiin kaupungin aktiivisempaa otetta. Muistio ja kalvot tilaisuudesta on tässä: http://www.salo.fi/muistiot

Seuraava tapaaminen järjestetään tiistaina 27.11. Alustavasti paikka on Vartsalan hieno työväentalo. Kylät voivat tuoda uusia aloitteita ja keskustelunaiheita tapaamiseen. Saamme myös tuoreita tietoja kaupungin ensi vuoden talousarviosta ja sen vaikutuksista eri alueilla Salossa. Tarkempi ohjelma varmistuu myöhemmin. Tulkaa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Salon joukkoliikenne paranee

Tammi- tai helmikuussa saamme sitten lähidemokratiatapaamisessa kuulla enemmän Salon joukkoliikenteen uusista tuulista. Ensi vuonna on luvassa melkoisia parannuksia. Tämän mahdollistaa luopuminen markkinaehtoisesta järjestelmästä ja siirtymistä PSA- eli palvelusopimusasetuksen mukaiseen liikenteeseen. Mutta: muistakaa myös käyttää joukkoliikennettä, tyhjinä busseja ei kannata ajaa…

Kyläkalenteri ja lyhytelokuvia

Perniöläinen Koski as. kyläyhdistys julkaisee vuosittain Kyläkalenterin. Vuoden 2019 kalenterin teemana on Kiskonjoen vanhat kuvat. Kalenteria myy yhdistyksen aktiivit sekä Perniön K-, M- ja S-marketit. Hinta on 10 euroa ja tuotto menee kyläyhdistykselle.

Perniön kirkonkyläyhdistys on yhteistyössä kansalaisopiston ja osuuskunta Pro Perniön kanssa järjestänyt elokuvanäytöksiä, joissa on esitetty lyhytelokuvia.

IMG_6456Ensimmäisessä Hannu Brusilan tekemässä elokuvassa esitellään rockmuusikko ja kuvataiteilija Sampsa Sarparantaa. Sarparanta kertoo No Shame -bändistä, joka toimi 20 vuotta ja teki pari Euroopan kiertuetta vuodessa. Sekä biiseissä että kuvissa Sarparanta käsittelee isoja asioita, mutta usein arkipäiväisten näkökulmien kautta.

KoskenkauppaToisessa elokuvassa Terttu Rantanen esittelee Perniön Koskella 1940–80-luvuilla toiminutta kyläkauppaa. Elokuva perustuu vanhoihin valokuviin ja Rantasen äidin päiväkirjamerkintöihin. Siinäkin kuvataan tarkasti ja koskettavasti arkipäiväisiä tapahtumia, kyläkauppayrittäjyyttä ja kylän yhteisöllisyyttä.

PernioasKolmannessa elokuvassa kuvataan Perniön asemanseudulla sijaitsevaa osto- ja myyntiliikettä, Maurin makasiinia. Siinä keskitytään Mauri Jokisen elämän murroksiin ja elokuvasta tuli erityisen dramaattinen, kun ensin Mauri ja sitten hänen isänsä kuolivat kolmen kuukauden välein vuonna 2017. Tämäkin dokumentti on tehty hienovaraisesti ja kohteitaan kunnioittaen.

Sarparanta-elokuva ja elokuvia mm. Salon Vilppaasta ja Salon nuorisoteatterin näytelmästä vuodelta 1974 esitetään myös Kaleidoskooppi-festivaalissa lauantaina 10.11. Salon Hometownissa.

Koirapuisto Perniöön

Koirapuisto rakennetaan Perniöön. Asia lähti liikkeelle Perniön kirkonkyläyhdistyksen ja Perniön eläinsuojeluyhdistyksen jättämästä kansalaisaloitteesta. Kaupunkikehityslautakunta päätti 23.10., että suunnittelutyö aloitetaan heti.

Luontopolkuja ja maisemapalkinto

Vaskiolla vihittiin käyttöön uusi luontopolku syyskuussa. 1,5 km polku lähtee mattojenpesupaikalta, os. Nuohoojankuja 27. Polku on raivattu kyläläisten talkoilla ja koululaiset ovat olleet mukana touhuissa. Polun rakenteisiin on saatu myös Leader-tukea teemahankkeesta Pihat ja polut niin kuin myös samoihin aikoihin avattuun Vartsalan uuteen polkuun.

Vaskion luontopolku palkittiin Vuoden maisemantekona. Palkinnon myönsi Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. Ulkoilureitti rakennettiin Vaskionjoen varteen. Kylä on saanut nimensä joen mukaan. Joki on osa Halikonjoen vesistöä ja alue on osa valtakunnallisesti arvokasta Uskelan- ja Halikonjoen laaksoaluetta. Ensimmäiset sahalaitokset rakennettiin Vaskionjoen koskiin jo 1500-luvun alussa. Koskista saatiin voimaa myös kylän yhteisiin myllyihin ja Vaskiosta tuli itsellinen kulmakunta, joka suuntautui milloin Marttilan ja milloin Halkikon suuntaan.

Vartsalan polulle pääsee Tukkirannantieltä ja auton voi jättää viereisen uimarannan parkkipaikalle. Polun varrella on sahan ja kylän historiasta kertovia infotauluja.

Vaskio-seura: https://vaskio.fi/ Wartsalan kyläyhdistys: https://vartsala.fi/

Leader byrokraattista?

Leader-toimintaa syytetään joskus byrokraattisuudesta. Ylitarkastaja Laura Jänis maa- ja metsätalousministeriöstä ei hyväksy tällaista väitettä. Blogikirjoituksessaan hän kehuu paikallisia Leader-ryhmiä, jotka hyvin joustavasti laativat alueille strategioita asukkaiden, järjestöjen, yritysten ja kuntien kanssa. Ne tekevät yhteistyötä alueen sisällä ja niiden välillä sekä kansainvälisesti. Kaikki tehdään kumppanuudessa ja ryhmien ansiosta on syntynyt uusia markkinoita, tuotteita, palveluja ja työn tekemisen tapoja. Blogikirjoitus: http://bit.ly/LauraJanis

Matkailukoulutusta ja vinkkejä

Yrityssalo järjestää kurssin Erotu tarinallistamalla, Stooripuu-paja torstaina 15.11. klo 17–20 Salossa. Vetäjänä toimii Anne Kalliomäki Tarinakoneesta. Ilmainen! Jatkona järjestetään Tarinapolku-paja 28.11. Katso muitakin kursseja! http://www.yrityssalo.fi/tapahtumat/

Rural Finland II – matkailun koordinaatiohanke on tuottanut tutkimustiedosta suuren määrän hyviä tiivistelmiä muun muassa paikallisuuden tuotteistamisesta, tarinallistamisesta, luonnon terveysvaikutuksista ja luovasta matkailusta. http://ruralfinland.karelia.fi/tutkimukset

Voittajien puhetta?

Kun kaupunkilaiset puhuvat kaupungistumisesta, he puhuvat voittajien suulla: kaupungistuminen on luonnolaki, katsokaa nyt, täällä ollaan, elinvoimaisina ja tehokkaina! Viis siitä, että kaupunkilaiset ovat yleensä kotoisin maalta, suurin osa työttömistä asuu pääkaupunkiseudulla, ja Uusimaa on lähinnä metsää ja peltoa.

En ajatellut olevani ”maalainen” ennen Helsinkiin muuttamista. ”Maalla” on monenlaista: osa elää ”maalaista” arkea, osa ei. Kun itse ajauduin asumaan Helsingin Haagaan, halusin nopeasti pois. Sehän oli ihan kuin Kuusamo! Samat matalat talot, pienet piirit ja hipihiljaisuus. Kun tutustuin espoolaisiin, aloin viettää aikaa kodeissa ja pihoissa, jotka ovat kuin kopioita lapsuudesta maalla. Tyhjää tilaa, autoilua, metsiä, grillejä.

Se että viihdyn itse parhaiten Helsinkiä isommissa kaupungeissa ei vaikuta siihen, miten toivoisin muun Suomen elävän. Veroillani saa hoitaa sekä kaupungin sosiaalisia ongelmia että maaseudun koulukyytejä. Isot tulevaisuuden kysymykset ovat joka tapauksessa kokonaan yhteisiä.”

Näin viisaasti kirjoittaa toimittaja Reetta Räty. Pidetään huolta kaikista, asuinpaikasta riippumatta! Tapasin Reetta Rädyn Jakautuuko Suomi -seminaarissa Helsingissä. Koneen säätiön järjestämästä mielenkiintoisesta seminaarista lisää seuraavassa uutisviestissä.

Reetta Rädyn kolumni: Pitääkö maaseudun mummot rahdata kaupunkeihin kuolemaan? https://yle.fi/uutiset/3-10323403

Toimintaa..

jaallavaeltajaPerniön Kirakan mylly ja Harmaa kylä ovat nähtävyyksiä sinänsä. Pyhäinpäivänä 3.11. siellä esitetään taas Volter Kilven novellin, tällä kertaa Jäällävaeltaja. Dramatisointi ja ohjaus: Juha Hurme, roolissa: Joni Seppälä, puvustus: Anne Kotola. Liput 20€, paikkoja rajoitetusti. http://www.kirakanmylly.fi/

 • Marrasmarkkinat järjestetään Perniön aseman työväentalossa lauantaina 10.11. klo 10–14. Käsitöitä ja herkkuja isänpäiväksi. Naisten vaate-esittely klo 12 näyttämöllä, kahvilassa keittoa ja pullakahvia, arvontaa. Osoite Lehtimäentie 20.
 • Tuohitun kyläyhdistys järjestää isänpäivälounaan Tuohikodossa 11.11. klo 12–16. Monipuolinen menu maksaa aikuisille 18 euroa, lapsille 10. https://www.tuohittu.fi/
 • VaskioTanssit1711201817.11. on vuorossa tanssit Vaskion Pukkilassa ja 18.11. Nurkkilan koulun 120-vuotisjuhlat.

Näistä ja muusta toiminnasta lisää Kylien Salo toimintakalenterissa:

https://kyliensalo.wordpress.com/toimintakalenteri/

 

Mukavaa syksyn jatkoa kyliin ja kaupunginosiin!

Henrik

Henrik Hausen, kyläasiamies
 Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo –hanke
 puh. 044 778 7715
 sähköposti henrik.hausen@salo.fi
Ilmoita kylän osoitteiden muutoksista kyläasiamiehelle!
Mikäli et halua näitä viestejä jatkossa niin ilmoita 
siitäkin sähköpostilla tai puhelimitse!

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s