Facepoimintoja 23.4.2018

Facebook ”Kylien Salo” 10.–22.4. (tapahtumista on lisätietoja toimintakalenterissa).

etatyoEtätyö lisää tuottavuutta

Tärkeä etätyötutkimus valmistui, 2 vuoden seuranta ei jätä tilaa epäilyille.

”Bloom odotti, että positiiviset ja negatiiviset tekijät kompensoivat toisiaan, mutta hän oli väärässä.

Lähes kaksivuotinen, hyvin toteutettu tutkimus osoitti sen sijaan etätyön suorastaan hämmästyttävän tuottavuuden lisäyksen. Etäväki oli töissä usein jopa pidempään kuin olisi vuoron mukaan pitänyt. Kotona häiriötekijöitä oli vähemmän, joten siellä oli helpompi keskittyä.

Lisäksi kotona työskennelleiden uupumus väheni 50 prosenttia, joten he pitivät lyhyempiä taukoja ja heillä oli vähemmän sairauspoissaoloja. Yritys säästi lähes 2 000 dollaria työntekijää kohti, kun sen ei tarvinnut vuokrata niin paljon konttoritilaa.”

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/2-vuoden-tutkimus-ei-jata-tilaa-epailyille-etatyo-lisaa-tuottavuutta/aPLzYFfk

Salon kaupunginhallitus hyväksyi Hajalan päiväkodin remontin

Hieno juttu! Asia menee vielä valtuustoon, mutta Hajalassa suunnitellaan jo kiitosjuhlaa kyläläisille. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja kiittää paperilehden jutussa kyläläisiä hienosta Me-hengestä. Päiväkodin paikkamäärää voidaan kyläyhdistyksen mukaan tarvittaessa nostaa. Varhaiskasvatusverkkoselvitys 2015 mukaan päiväkotiin mahtuu 21 lasta.

http://www.sss.fi/2018/04/salon-kaupunginhallitus-hyvaksyi-hajalan-paivakodin-remontin/

maaseutu_etsimme_alykkainta_kylaaSuomen älykkäin kylä

Kyllähän se älykkäin kylä löytyy Salosta, eikös vain! Älykkäimmän kylän metsästys on käynnissä! Katso lisää ja ilmoita kyläsi mukaan

https://www.maaseutu.fi/maaseutuverkosto/teemat/suomen-alykkain-kyla/

Salo mukana henkilöliikennetutkimuksessa

Mielenkiintoisia vertailuja valtakunnallisessa henkilöliikennetutkimuksessa. Salo on yhtenä alueena mukana!

http://www.salo.fi/47435.aspx

Biokaasua!

Biokaasu herättää paljon mielenkiintoa Salossa, sekä autoilijoiden ja päättäjien että esimerkiksi viljelijöiden ja muiden yrittäjien keskuudessa. Hyvä!

” Tiistai-iltana 9.4. Salon kaupungintalolle saapui 25 kiinnostunutta kuulemaan ja keskustelemaan biokaasusta. Edustus jakaantui melko tasan maatilallisten, yrittäjien, politiikkojen ja yleisesti ilmastoasioista kiinnostuneiden kaupunkilaisten kesken.

Ville Sipponen Gasum Oy:stä oli saapunut Hämeenlinnasta ja kulutus oli matkalla jäänyt biokaasulle alle 5 euroon 100 kilometrillä. Hän ennusti, että kaasuauton voisi tankata Salon Piihovilla loppukesästä. Salosta löytyi tällä hetkellä 18 rekisteröityä kaasuautoa ja voisi kuvitella lukeman kasvavan uuden tankkausaseman myötä. Sipponen kertoi Gasumin avaavan myös Ikea-tavaratalojen yhteyteen tankkausasemat ja käyttävän ruokahävikkilihapullia biokaasun valmistukseen. Tankkausasemien verkosto kasvaa Suomessa tulevina vuosina ja tunnettujen automerkkien kaasuversioilla toimintasäde on 400 kilometrin luokkaa.

Kun biokaasua valmistetaan erilaisista jo syntyneistä jätevirroista, lasketaan sen vähentävän liikenteessä polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä parhaimmillaan 85 prosenttia. Kaasuun investoiville yrityksille Sipponen pitikin polttoainesäästöjen lisäksi tärkeänä imagoetua.

Olavi Toukonummi Salosta esitti mittauksensa karjatilan lietteestä itsekseen syntyvästä metaanista. Lopputuloksena arvio kertoi, että Suomen karjatilojen lannassa syntyvä metaani vastaa jopa 3% Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä. Toukonummi kritisoi sähkö- ja kaasuautojen hankintaan kohdistettua tukea tehottomaksi verrattuna maatiloilla syntyvän metaanin talteenoton rakentamiseen. Koska metaani on 23 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi, sen talteenotto ja polttaminen tuottaisi suuren päästövähennyksen. Lisäksi korvaamalla muita polttoaineita tällä ilmastolle edullisella metaanilla voidaan saavuttaa vielä kolmannes lisää päästövähennyksiä.

Toukonummi arvioi pienen tilakoon biokaasulaitoksen tulevan edulliseksi ja maatilalle yksinkertaiseksi, kun teollisuudessa päästäisiin prototyypistä sarjatuotantoon. Paikalla olleet maatilalliset olivat selvästi kiinnostuneita ratkaisuista, mutta toistaiseksi löytyneet ratkaisut ja kustannukset eivät ole olleet realistisia. Inkeren Kartanon Henrik Jensen kuvaili suorastaan käsien tärisevän kärsimättömänä, jotta varastoidun lannan voisi hyödyntää paremmin.

Kaiken kaikkiaan tunnelma tiistaina oli ratkaisukeskeinen ja ilmastopäästöjen vähentäminen eri tahoilla koettiin tärkeäksi ja ehkä jopa yhdistäväksi tekijäksi.

Teemu Lehtinen / Ilmastoviisas Salo –ryhmä”

Mitä mieltä kirjastostasi?

Kyselyyn voi vastata osoitteessa https://bit.ly/2qm8UvK

Voit myös täyttää lomakkeen omassa kirjastossasi. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan kuusi lahjakorttia kirjakauppaan. Osallistuthan kyselyyn, mielipiteesi on meille tärkeä!

Yksi Salon hienoista juhlataloista on Perniön Ylikulmalla

yhteistalo

https://pernionylikulmankyla.wordpress.com/yhteistalo/

Harvaan asutut alueet nousuun?

Rohkealla politiikalla voimme pitää kaikki alueet Suomessa toimivina ja tuottavina. Hyviä näkökulmia.

http://www.maaseutupolitiikka.fi/materiaalipankki/blogit/rohkeudella_uusilla_avauksilla_investoinneilla_ja_markkinoinnilla_harvaan_asutut_alueet_nousuun_-_voisiko_olla_toisin.html

Miten belgialainen matkailija löytää Saloon?

Matkailuyrittäjälle markkinointi on yksi tärkeimmistä ja myös vaikeimmista asioista. Mathildedalin ruukkikylä löytyy Visit Finlandin kohteita esittelevältä My Stay -sivustosta. Mitä se on vaatinut ja miten tähän on päädytty?

http://www.pernionseudunlehti.fi/5325-matkakuumeinen-belgialainen-loytaa-surffatessaan-helposti-salon

Vuoden mökkiläinen!

vuodenMokkilainenVuoden mökkiläinen Vappu Pimiä palkittiin tänään (12.4.) Helsingin Kevätmessuilla.

Palkitsemistilaisuudessa olivat mukana kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saija Karnisto-Toivonen, kaupunginhallituksen 1. varapj. Sanna Lundström ja kaupunginhallituksen 2. varapj. Ulla Huittinen.

Salon kaupunki onnittelee Vappua!

Käsityöläispariskunta viihtyy Perniön asemanseudulla

http://www.pernionseudunlehti.fi/5322-aseman-kasityolaiset-eivat-heittaisi-roskiin-mielellaan-mitaan

Maaseutututkijatapaaminen 2018

Maaseudun tutkija- ja kehittäjätapaamisessa on tänä vuonna tärkeä teema: Maaseudut ja kaupungit – yhdessä kestävämpiä?

http://www.mua.fi/maaseutututkijatapaaminen-2018/

Kansalaisjärjestöt jälkiteollisessa artistiyhteiskunnassa

Miltä näyttää järjestöjen tulevaisuus tutkijoiden silmin? Ainakin mielenkiintoisia sanoja otsikoissa: sitoutumishalukkuus, lohkoketjut, modernit yhteisömallit, alustat, datatalous, tiedolla ja tunteella johtaminen, uuden pelko, henkilödatan markkinat, arvon mittarit.. Nettijulkaisu:

https://issuu.com/steajulkaisut/docs/jarjestotoiminnan_tulevaisuus

leader-ykkosakseli-logo (2)Ykkösakselin uudet Leader-hankkeet

Salossa tulee tukea uuteen kesäkahvilaan Särkisalon Förbyssä ja Kirakan kesäteatterin katsomoon Perniön Nurkkila-Ylönkylässä.

http://www.ykkosakseli.fi/uusimmat-leader-hankkeet-kesakahvila-kesateatterin-katsomo-ja-kylasauna/

Ymmärrämmekö kaupungistumista?

Ilppo Soininvaara, konsulttitoimisto MDI

Mielenkiintoinen blogikirjoitus. Keskittyy kyllä liikaakin kaupunkeihin (itse olisin ottanut esille myös ympäröivän maaseudun merkityksen), mutta hyviä lähtökohtia.

Esimerkiksi: ”Ei olekaan olemassa yhtä yhtäläistä kaupungistumiskehitystä, jonka kelkkaan tulisi noin vain hypätä. Numeerinen kasvu voi toki monesti olla merkittävin seikka. Kuitenkin kaupungit kasvavat kaikki omalla tavallaan, omista lähtökohdistaan, omanlaistaan rakennetta tuottaen.”

Soininvaara myös korostaa, että kaupungistuminen on poliittisesti ohjattu prosessi.

http://www.mdi.fi/blogi-ymmarrammeko-kaupungistumista/

Hyvinvointipiste avautuu kauppakeskus Linjuriin

Salon kaupunki avaa uuden matalan kynnyksen palvelupisteen ja yhteistyössä yhdistysten kanssa.

http://www.salo.fi/47465.aspx

Yrityssalo hakee uutta toimitusjohtajaa

https://www.mercuriurval.com/fi-fi/opportunity/?jobadid=53177&refno=FI-12466

Kaupunginvaltuuston kokous tänään (16.4.) klo 18

Kokouksessa käsitellään muun muassa Salon kaupunkistrategia. Lue esityslista täältä: https://bit.ly/2ISQI3R

Uusi videopalvelu on testauksessa. Suoraa videolähetystä kokouksesta voi seurata tämän linkin kautta: https://bit.ly/2quj6BM

Linturetki Saarenjärvelle, Koski as. kyläyhdistys

Retki hienolle Saarenjärvelle, mukana kokeneita lintuharrastajia. Ensi lauantaina 21.4.

KenttakarvevaaliKiskoKenttäkarnevaali Kiskon Kiskojien majalla

..lauantaina 28.4. klo 11–13. Järj. Toijan koulun vanhemmat.

Muurlan kotiseutuyhdistys

..järjesti vuosikokouksensa yhteydessä 8.4. esityksen itsenäisyyssenaattori Heikki Renvallista. Puhujana historiantutkija Kaarina Reenkola.

partsaPartiolaiset pistettiin rukin ja piparitalon tekoon

Lounais-Suomen partiopiirin kevätkilpailut toivat Alikulman nuorisoseuran talon ja Latokartanokosken maastoihin ennennäkemättömän määrän väkeä viime lauantaina: noin viisisataa kilpailijaa ja huoltojoukot päälle.

Perniön Pyhän Laurin Ritarit järjesti kisat yhdessä muiden Salon seudun lippukuntien kanssa. Valtaosa kilpailijoista sen sijaan tuli muualta.

http://www.pernionseudunlehti.fi/5331-partiolaiset-pistettiin-rukin-ja-piparitalon-tekoon

Avoimet2018Avoimet kylät järjestetään tänä vuonna lauantaina 9.6.

Perttelin Kurajoella pääset tutustumaan maaseudun eläimiin klo 10-13. Voit nähdä mm. koirien taitoesityksiä, lehmiä ulkona tai sisällä kelin mukaan, kääpiökanoja, päästä hevosajelulle. Traktorikuljetus kohteiden välillä, lähtö Kurajoentie 120. Lettukahvila.

Mitä muuta Salon kylissä on tarjolla? Katso ennakkotietoja Kylien Salo -toimintakalenterista.

https://kyliensalo.wordpress.com/toimintakalenteri/

Perttelin pohjoinen pienviljelijäyhdistys – jäsentiedote

Perttelin Kurajoella on monenlaista tapahtumaa! Jäsentiedote 2/2018

Ykkösakselin kevätkokous 24.4.

Ykkösakseli, hanke-esittelyitä ja tutustuminen Hongiston kouluun.

Virallinen hygieniaosaamistesti

Tarvitsetko todistuksen osaamisestasi? Ilmoittaudu 16.5. mennessä!

http://salo.4h.fi/?x120623=1913804

Tuohitun ravintolapäivä

..sunnuntaina 29.4., Tuohikoto, Raja-ahteentie 458, Tuohittu. Monenlaista ruokaa ja myynnissä kylän suosittuja hilloja ja leivonnaisia sekä simaa.

Opastettu kevätretki

Salo-Inkoo-Fagervik-Pohja-Fiskars. Järj. Salon oppaat ry. Mielenkiintoinen retki Salosta lauantaina 28.4.

Avoimet2018Avoimet kylät lauantaina 10.6.

Tuohitun kyläyhdistys on mukana: soppatykistä lohikeittoa, lettuja, poniajelua lapsille, perennanvaihtoa yms. Osoite: Raja-ahteentie 458, Tuohittu.

Kylän kotisivu: https://www.tuohittu.fi/

Muiden salolaisten kylien suunnitelmista lisätietoja tässä:

https://kyliensalo.wordpress.com/toimintakalenteri/

Noora ja Kimmo Schroderuksen työtila ja asunto Salossa

Vanhassa koulurakennuksessa hitsaataan ja ommellaan – sukella taiteilijapariskunnan työhuoneeseen.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/03/07/vanhassa-koulurakennuksessa-hitsaataan-ja-ommellaan-sukella

Taiteiden yä 6.9.2018

Tulossa syyskuussa.

taiteidenya

StrategiaKansiSalon kaupunkistrategia 2026

Kaupunginvaltuusto hyväksyi strategian kokouksessaan 16.4. Salon kaupunkistrategia 2026 luo kaupungin toiminnalle keskeiset linjaukset, jotka toteuttamalla viime vuosien haastava taloudellinen ja kaupunkirakennetta koskeva kehitys käännetään myönteiseksi ja uutta kasvua tukevaksi.

Salon kaupunkistrategiaan tuli asukaskuulemisten jälkeen kaksi uutta kärkihanketta: asumisympäristö ja liikkumisjärjestelmä. Hienoa, juuri näistä keskusteltiin tilaisuuksissa Perniössä, Suomusjärvellä ja kaupungintalossa. Ja nämä asiat ovat nousseet esille myös kylähankkeiden aikana.

Monipuolinen asuinpaikkatarjonta on Salon tärkeimpiä valtteja, kun kilpailemme uusista asukkaista.

Lue lisää strategiasta ja kaupungin kärkihankkeista:

http://www.salo.fi/kaupunkijahallinto/strategiajatalous/strategiajavisio/

Salontekevaisyystalkoot 2018Siivoustalkoot ja roskajuoksu

Talkoot, aloitus torilla 26.4. klo 16.30. Pidetään Salo siistinä!

Siivoustalkoot eri asuinalueilla Salossa, paikallisin voimin. Torilta starttaa myös Roskajuoksu. Osallistua voi niin juosten, hölkäten kuin kävellenkin. Reippaan lenkin ja roskien keruun jälkeen talkoolaisille on tarjolla hernesoppaa noin klo 18:00 alkaen sekä pieniä palkintoja. Torilla on myös Lounais-Suomen Jätehuollon Pop Up lajitteluasema, jossa otetaan vastaan pieniä määriä jätteitä, kuten kotitalouksien vaarallisia jätteitä, poistotekstiilejä sekä pienelektroniikkaa. Torilta löytyy lisäksi lapsille pomppulinna.

Kylien ja rantojen siivoustalkoot: Ilmoittakaa siivoustalkoiden järjestämisestä kyläasiamiehelle henrik.hausen ät salo.fi. Jätteiden poiskuljetuksesta on sovittava etukäteen Salon puistojen kunnossapidon puistomestari Marja-Leena Laakson kanssa, p. 044 778 5319 tai marja-leena.laakso ät salo.fi.

http://www.sss.fi/2018/04/roskajuoksu-yhdistaa-kuntoilun-ja-siivouksen-salossa/

Joen tarina

Karjaanjoen tarinat, kalat, vaellusesteet ja raakkuasiaa on koottu mielenkiintoiseksi tarinakartaksi.

https://metsahallitus.maps.arcgis.com/apps/Cascade/index.html?appid=ce5d2492cfb24a768fc6d964a3f364c9

Kisko-seura tarjoaa kulttuurinautintoja

Juttua Salonjokilaaksossa, sivu 4.

https://issuu.com/salonjokilaakso/docs/salonjokilaakso_vko_16_2018/4

Pääkaupunkiseudulta muuttanut Helena viihtyy Suomusjärvellä ja toimii nyt Salo-lähettiläänä

Salonjokilaakso sivu 8.

https://issuu.com/salonjokilaakso/docs/salonjokilaakso_vko_16_2018/8

Koski kuohuu Teijon Sahajärvellä, video

Sahajärven alue on Teijon kartanon entistä puistometsää.

Matkun kylälounaat ovat kaikkien yhteistä aikaa

Kylälounaat, kyläkahvit, hyvinvointi- ja terveyshetket.. Ideoita kylätaloille.

https://www.maaseutu.fi/maaseutu/kylat/matkun-kylalounaat-ovat-kaikkien-yhteista-aikaa/

Pop up –lajitteluasema korvaa Yrjön kierrokset

Pop up -lajitteluasema käy Ympäristöauto Yrjöön verrattuna harvemmissa paikoissa, mutta pysähdysajat pitenevät. Pysähdyspaikat ovat keskeisiä ja hyvin tavoitettavia paikkoja, kuten kouluja.

https://www.lsjh.fi/fi/jatteen-vastaanotto/pop-up-lajitteluasema/

Oodi keväälle konsertti

Tänään Perttelin Kaivolan koululla.

http://www.salo.fi/tapahtumakalenteri/default.aspx?id=47472

liikkuvaKiskoSuomusjarviPop up -neuvontaa

..senioreille ja kaikenikäisille keskiviikkona 16.5. Suomusjärvellä ja Kiskossa. Turusta toimiva hanke kokeilee liikkuvia palveluja. Mukana on myös Salon kaupungin ja Salon muistiyhdistyksen väkeä.

Yhdistyksistä elinvoimaa kuntiin

”Yhdistys- ja vapaaehtoistyön tulokset eivät synny ilman satsauksia. Tulevaisuuden kunnissa tarvitaan yhdistystoimijoiden rahallisten avustusten ja tilojen lisäksi myös tiiviimpiä yhteistyön ja kumppanuuden muotoja. Tarvitaan aitoa osallistamista ja yhteistä kehittämistä asukkaiden hyvinvoinnin ja kunnan elinvoiman lisäämiseksi.”

https://www.kuntaliitto.fi/blogi/2018/yhdistyksista-elinvoimaa-kuntiin

linturetkiKoskiasToimintakalenteri

Salon kylissä on taas monenlaista tapahtumaa viikonloppuna: linturetki, siivoustalkoot, palokuntapäivä, karjalanpiirakkatalkoot, vanhanajan iltamat, ruokailu ja kamarinäytelmä..

Kansalaisten aktiivisuustalkoot eivät ratkaise riskiyhteiskunnan ongelmia

Akatemiatutkija Hanna Wassin terävät huomiot. Hyvinvointivaltion tehtävien työntäminen kansalaisten aktiivisuuden varaan ei ratkaise yhtiskunnan viheliäisiä ongelmia.

Aktiivisuustalkoot voisi kohdistaa mieluummin hyvinvointivaltion säilyttämiseen kuin kansalaisiin.

http://politiikasta.fi/kansalaisten-aktiivisuustalkoot-eivat-ratkaise-riskiyhteiskunnan-ongelmia/

KoskiAsLinturetki18Perniön Kosken kyläyhdistyksen linturetken kuvia

Kesäliikenne 2018 -linja-autoaikataulut ovat nyt kaupungin kotisivuilla:

http://www.salo.fi/liikennejakartat/liikennepalvelut/

Vappupiknik Perniön Koskella

1.5. klo 11 Vihiniemen kylätalolla, Saarenjärventie 13, Koski as. Mahdollisuus paistaa makkaraa. Järj. Kyläyhdistys.

Konsulttipuhetta ja pikaratkaisuja

Helsingin sanomien laaja sunnuntaikolumni: ”Guruilu ja pitchaus uivat yliopistoihin, tekoälymystö jyräsi humanistit – siksi tarvitaan sivistyneistön vastaisku.” ”Konsulttien ja ajatushautomoiden pikaratkaisut kelpaavat politiikan muutosjohtajille, joille tutkijoiden tieto on liian moniselitteistä tai teoreettista.”

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005649550.html?share=b11bd60da6c75ce2376136c2d7868daa

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s