Uutisviesti 5.12.2017

 • Lähidemokratiatapaaminen tiistaina 12.12.
 • Ykkösakselin uusi puheenjohtaja, Saloon hyvin hankkeita
 • Kyläasiamiestoiminnalle jatkorahoitus
 • Uutisviesti05122017Tontteja halvalla 7.12. alkaen, 100 päivää 100 eurolla
 • Kuninkaantien uudet kotisivut
 • Uusia yrittäjiä Mathildedaliin
 • Perttelin elävä joulukalenteri
 • Kaksi kyselyä: joukkoliikenne ja koulut
 • Kansalaisopiston yhteistyöverkosto
 • Työllistäminen on nyt helppoa!
 • Sote-uudistus ja maaseutu
 • Suomen Kylät ry
 • Toimintakalenteri(t)

Korjaus: Sähköpostissa tulleessa uutisviestissä on väärä linkki joukkoliikennekyselyn kohdalla. Tässä oikea linkki: http://www.salo.fi/45628.aspx

Tämä on Kylien Salo uutisviesti. Välitä tietoja kylässä!

Lähidemokratiatapaaminen tiistaina 12.12.

Salon asukas-, kylä- ja kotiseutuyhdistysten sekä kaupungin johdon tapaaminen järjestetään tiistaina 12.12. klo 17 (kahvi 16.30 alkaen) kaupungintalon valtuustosalissa.

Ohjelma:

 • 16.30 Kahvitarjoilu aulassa
 • 17.00 Kaupunginjohtaja Lauri Inna: tapaamisen avaaminen, ajankohtaiskatsaus
 • Robert Henriksson: Kiskon Kihakka kyläyhdistyksen toiminnan esittely
 • Kaupunginpuutarhuri Tapio Järvinen: Viheraluetiimin toiminta keskustassa ja muilla alueilla, yhteistyö paikallistoimijoiden kanssa
 • Talousjohtaja Seppo Juntti: kaupungin vuoden 2018 talousarvio ja määrärahat eri alueilla
 • Kyläasiamies Henrik Hausen: Kylähankkeen ajankohtaiskatsaus
 • Loppukeskustelu
 • 19.30 Tilaisuuden päättäminen

Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan! Kylät voivat tuoda uusia aloitteita ja keskustelunaiheita tapaamiseen tai lähettää ne etukäteen sähköpostilla: henrik.hausen@salo.fi.
Tapaamiseen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.
Edellinen tapaaminen oli 26.10.2017, muistio ja alustukset ovat kaupungin kotisivuilla tässä: http://bit.ly/1R1rXPQ

Leader Ykkösakselille uusi puheenjohtaja ja uusia hankkeita

Johannes Alaranta Salosta on Ykkösakselin uusi puheenjohtaja. Puheenjohtaja ja hallitus valittiin syyskokouksessa tiistaina 28.11.2017 Kuusjoella.

Alaranta työskentelee Perniössä Salon seurakunnan aluekappalaisena ja on koulutukseltaan teologian tohtori. Hän on toiminut tämän vuoden alusta Ykkösakselin varapuheenjohtajana ja on aiemmin ollut mukana mm. urheiluseurojen ja Perniön kirkonkyläyhdistyksen toiminnassa.

Leaderhallitukseen valittiin kaksi uutta varsinaista jäsentä ja viisi varajäsentä. Salosta uusia ovat varajäsenet Mika Vesalainen Perttelin Kurajoelta ja Henrik Hausen kaupungin kylähankkeesta.

Leaderhallitus päätti myös 28.11. uusista Pihat ja polut -hankkeista. Viidestä hankkeesta kolme toteutetaan Salossa:

 • Teijon Alueen Kyläyhdistys kunnostaa Teijon sataman ranta-aluetta kyläsaunan ja uuden keittokatoksen ympäristössä. Alueelle rakennetaan Lemmenpolku, jonka varrelle tulee penkkejä. Toimenpiteen kustannusarvio on 12 480 euroa, josta tukea yhdistys saa puolet.
 • Wartsalan kyläyhdistys kohentaa Vartsalan vanhan lautatarhan aluetta. Puita kaadetaan ja risukoita raivataan. Alueelle tulevaa polkua kunnostetaan. Toimenpiteen kustannus on 6 000 euroa, josta tukea yhdistys saa puolet.
 • Waskio-Seura rakentaa osana Pihat ja polut -teemahanketta luontopolun Vaskionjoen varteen. Polulla on maastoportaat ja istuinpenkkejä ja sen pituus on puolitoista kilometriä. Toimenpiteen kustannus on 9 485 euroa, josta tukea yhdistys saa puolet.

Lisäksi Leaderhallitus hyväksyi kaksi muuta hanketta, joista toinen tulee Salon Märynummelle:

 • Halikon Vapaaehtoinen Palokunta saa Leader-tukea Oman kylän turva – hankkeeseen. Palokunta kehittää kylien turvallisuutta. Hankkeessa luodaan malli kylän turvallisuussuunnitelmasta Märynummen kylälle. Kyläläisten valmiuksia toimia erilaisissa onnettomuustilanteissa lisätään ja kyläläisiä koulutetaan turvallisuusasioissa. Samalla palokunta tuo julki omaa tehtäväänsä turvallisuusorganisaationa ja hakee uusia palokuntalaisia. Hankkeen kustannusarvio on 13 755,50 euroa ja tukea palokunta saa siitä 70 %.

Jo aiemmin tehtiin päätökset kahdesta salolaisesta ja kolmesta muusta hankkeesta. Salolaiset hankkeet sijaitsevat Kuusjoen Raatalassa ja Perniön Ylikulmalla:

 • Kari ja Arja Tuominen Raatalassa rakentavat uuden hallin gluteenittomien piapojauhojen valmistamiseen. Hallin kustannukset ovat 116 000 euroa. Maatila saa investointitukea 20 % rakentamiseen.
 • Perniön Ylikulman Rukoushuoneyhdistys uusii 100-vuotiaan rukoushuoneen tiilikaton. Huonokuntoiset ikkunat korjataan talkootyöllä. Yhdistys järjestää opastusta vanhojen ikkunoiden korjaukseen talkooväelle. Talkoita on tarkoitus tehdä yli 500 tuntia. Hankkeen kustannusarvio on 27 300 euroa ja tukea yhdistys saa siitä puolet.

Lisätietoja Ykkosakseli.fi kotisivuilla.

Salon kyläasiamiestoiminta jatkuu hankkeen jälkeen

Saloon palkataan kyläasiamies edelleen nykyisen kylähankkeen päätyttyä ensi kesänä. Päätös sisältyy kaupunginvaltuuston hyväksymään ensi vuoden talousarvioon. Uusi kuntalaki edellyttää asukkaiden osallisuuden kasvattamista ja tämän tueksi henkilöstöohjelmassa on kyläasiamiehen vakanssi.

Kylien aktivointia on toteutettu hankerahoituksella vuosina 2013–2014 ja 2016–2018. Toinen kylähanke loppuu ensi kesänä ja kyläasiamiestoimintaa jatketaan määräaikaisena kaupungin talousarviorahoituksella vuoden 2019 loppuun saakka. Keskeinen tehtävä on aktivoida kylä-, asukas-, kaupunginosa- ja vastaavien muiden yhdistysten toimintaa ja sitä kautta edistää asukkaiden osallistumista. Tavoitteena on edistää erityisesti maaseudun asukkaiden ja kaupungin yhteistyötä ja molemminpuolista tiedonvälitystä.

Tehtävään sisältyy lisäksi toimia yhteyshenkilönä saaristoasioissa, em. yhdistysten hankeneuvonta sekä osallistuminen järjestöjen tukena ja yhteyshenkilönä maakuntauudistuksen valmisteluun.

Kaupungin uutta talousarviota ja investointisuunnitelmaa esitellään yhdistyksille lähidemokratiatapaamisessa tiistaina 12.12.2017.

Tontti100Salon tonttikampanja: tontti kuin tontti satasella

Salon Suomi 100 -tonttikampanja käynnistyy 7.12. ja kestää 100 päivää. Kampanjan aikana varatut tontit saa lunastaa 100 eurolla, kun normaalit ehdot on täytetty. Rakennusvelvoite pitää täyttää kolmessa vuodessa.

Kampanja nostaa esille Salon monipuolisen tonttitarjonnan: tontteja on ympäri Saloa taajamissa ja kylissä. Esimerkiksi Särkisalossa ja Vartsalassa tonteilta on merinäköalaa. Salon tontit ovat toki muutenkin edullisia isompien kaupunkien tontteihin verrattuna, mutta nyt on tarkoitus edelleen nostaa kiinnostusta ostajissa.

Kaupungin tontteja on vain asemakaavoitetuilla alueilla – esimerkiksi Hajalassa kyläkaavan valmistuminen on viivästynyt joten kylässä ei ole alennustontteja. Kylässä on jo tehty paljon suunnittelutyötä ja asukashankintakampanja käynnistyy heti, kun kaava saadaan valmiiksi.

Toivottavasti kampanja lisää kiinnostusta myös näihin alueisiin ja yksityisiin tontteihin. Nyt tarvitaan kaupungin, kiinteistövälittäjien ja kyläyhdistysten yhteistyötä!

Varattavien tonttien lista sekä varaamisen ehdot ja yhteystiedot ovat tässä: http://bit.ly/salotontit

Kartalla ne näkyvät tässä, mutta karttanäkymällä on mukana myös teollisuustontteja, jotka eivät sisälly kampanjaan: https://kartta.salo.fi/IMS/?REQUEST=SiteSearch

Kuninkaantien uudet kotisivut

Kuninkaantie on saanut uudet kotisivut. Sivujen sisältö täydentyy vähitellen ja myös kieliversioita on tulossa. Kartalta löytyy jo tien linjaus ja retkikohteita. Sivuilla on myös linkit kuntien tapahtumakalentereihin. http://kuninkaantie.info/

Uusia yrittäjiä Mathildedaliin

Teijon kansallispuisto ja alueen kylien matkailuyhteistyö tuo uusia työpaikkoja ja yrittäjiä. Mathildedalissa suklaapuotia pitävä yrittäjäpariskunta on ostamassa Mathildedalin vanhan kansakoulun, joka on jo muutettu majoitustilaksi. Alakertaan tulee uusi kahvila ja taloon bed & breakfast -majoitusta.

Perttelin elävä joulukalenteri

Joulumyyjäisiä järjestetään nyt joka viikonloppu ja monessa paikassa myös viikolla. Yleensä järjestäjinä toimivat alueen yhdistykset. Perttelissä järjestetään elävä joulukalenteri, eli joka päivä on uusi tapahtuma. Ensimmäiset tapahtumat olivat heijastinsuunnistus Inkereellä, joulumyyjäiset Hiiden koululla, VPK-ilta Kaivolassa ja tutustuminen Inkereen kartanoon. Tänään on vuorossa Inkereen koulun itsenäisyyspäiväjuhla, huomenna itsenäisyyspäivän messu Perttelin kirkossa ja ylihuomenna pääsee rapsuttelemaan hevosia Talli Linnassa. Viimeinen luukku aukeaa jouluaattona. https://pertteli.mll.fi/toiminta/elava-joulukalenteri-2017/

Kaksi kyselyä

Joukkoliikennekyselyyn voi vastata netissä tai kaupunkitiedotteessa jaetulla lomakkeella. Suunnittelun pohjaksi kaivataan näkemyksiä reiteistä ja joukkoliikenteen järjestelyistä. http://www.salo.fi/45628.aspx

Myös oppimisympäristöstä ja kouluverkosta kerätään tietoa nettikyselyllä. http://www.salo.fi/45638.aspx

Vastaa kyselyihin ja vaikuta! Liikenne sekä varhaiskasvatus- ja kouluverkko vaikuttavat keskeisesti siihen, voidaanko Salon eri alueille houkutella uusia asukkaita!

Kansalaisopiston yhteistyöverkosto

Edellisessä lähidemokratiatapaamisessa keskusteltiin kansalaisopiston toiminnasta eri alueilla Salossa. Tavoitteena on turvata alueellisesti kattava kansalaisopistotoiminta. Eri kylille räätälöityjä kursseja ja piirejä voidaan ottaa ohjelmaan. Keskustan ulkopuolella ryhmien minimikoko on 7 osallistujaa. Ja esimerkiksi taiteen perusopetusta lapsille ja nuorille on nyt neljässä paikassa, mutta uusiakin ryhmiä voidaan perustaa.

Tapaamisessa virisi ajatus kansalaisopiston yhteistyöverkostosta kylillä. Verkosto voisi tuoda paikallistuntemusta ja uusia ideoita toiminnan kehittämiseksi. Rehtori ja kyläasiamies suunnittelevat verkoston perustamiskokousta ensi vuoden helmikuulle, verkostoon voi jo ilmoittautua mukaan! Perustamiskokouksen alustava päivämäärä on 28.2.2018, siitä tulee erillinen kutsu myöhemmin.

Työllistä tai työllisty

Salon kaupunki palvelee monin tavoin yrityksiä ja yhdistyksiä, jotka haluavat työllistää pitkäaikaistyöttömiä sekä työttömiä, jotka haluavat työllistyä.

Yksi houkuttelevimmista vaihtoehdoista on palkkatukityöllistettyjen edelleensijoitus yrityksiin ja yhdistyksiin. Kaupunki palkkaa vuonna 2018 salolaisia pitkäaikaistyöttömiä henkilöitä kaupungin eri palvelualueille sekä edelleensijoitukseen yrityksiin ja yhdistyksiin, 8 kk:n palkkatuettuun työsuhteeseen.

Yhdistyksessä hankittu kokemus ja laaja verkosto auttaa työllistymään palkkatuen jälkeenkin. Ja yhdistykselle ilmainen työntekijä joka kuitenkin saa työehtosopimuksen mukaista palkkaa, on houkutteleva vaihtoehto.

http://www.salo.fi/tyojayrittaminen/tyollisyyspalvelut/

Miten Sote-uudistus vaikuttaa maaseudulla?

Eduskunnan Pikkuparlamentin kansalaisinfossa järjestetään mielenkiintoinen seminaari tiistaina 19.12. klo 15–17. Mitä sote merkitsee maaseudun kannalta? Paranevatko palvelujen yhdenvertaisuus, saatavuus ja saavutettavuus vai keskittyvätkö palvelut edelleen? Kaventuvatko ihmisten hyvinvointi- ja terveyserot? Syntyykö kustannussäästöjä? Lisääntyykö ihmisten valinnanvapaus? http://bit.ly/sotemaaseudulla

Salossa suunnitellaan myös kokeiluhanketta entisten kuntakeskusten monipalvelukeskusten perustamiseksi. Jos asia kiinnostaa, niin ota yhteyttä kyläasiamieheen.

Suomen Kylät ry

Suomen Kylätoiminta ry:n syyskokous on hyväksynyt esityksen vaihtaa järjestön nimeksi Suomen Kylät ry. Nimenvaihdoksen myötä yhdistys käynnistää laajan brändityön, jonka tavoitteena on päivittää kylätoiminnan imago 2020-luvulle.

Me haluamme tuoda keskusteluun näkökulman, jonka mukaan paikallisuus yhdistää kaikkia alueesta riippumatta. Kaikkihan asuvat paikallisyhteisöissä, siis kylillä tai kortteleissa, tiivistää yhdistyksen puheenjohtajana jatkava Petri Rinne.

Seuraavat joulumyyjäiset?

Kylien ohjelmaa on kerätty Kylien Salo -toimintakalenteriin:

 • 5.12. Salon kaupunki tarjoaa kahvit – eri puolilla kaupunkia, yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Ravintola Terhon 10-vuotisbileet.
 • 6.12. Itsenäisyyspäivän ohjelma alkaa lipunnostolla Vartsalassa ja kunniavartioilla eri hautausmailla. Juhlia.
 • 7.-10.12. Joulumyyjäiset Kulttuuritalo Villissä.
 • 8.12. Hajalan joulun avaus Kerholassa ja Popeda Salohallissa.
 • 9.12. Kuninkaantien luento Haminassa ja joulumyyjäiset Kiskon Toijan kivimakasiinissa.
 • 10.12. Kuusjoen ja Sirkkulan joulumyyjäiset, Kiskon joulukonsertti, joulujuhla Kiskon Lainerannassa, Kauneimmat joululaulut Angelniemen kirkossa.
 • jne.

https://kyliensalo.wordpress.com/toimintakalenteri/

Muista lisätä tapahtumat myös kaupungin kotisivujen kalenteriin: http://www.salo.fi/tapahtumakalenteri/ , Salkkariin: http://www.sss.fi/tapahtumailmoitus/ ja Perniönseutuun: toimitus (ät) pernionseudunlehti.fi.

Kyläpäivistä ja myyjäisistä ja niiden myyntipaikkojen varaamisesta kannattaa myös ilmoittaa Facebook-ryhmässä ”Myyjäiset, messut ja markkinat Salon alue”.

 

Hyvää itsenäisyyspäivää teille kaikille kyliin ja kaupunginosiin!

Henrik

Henrik Hausen, kyläasiamies
 Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo –hanke
 puh. 044 778 7715
 sähköposti henrik.hausen@salo.fi
Ilmoita kylän osoitteiden muutoksista kyläasiamiehelle!
Mikäli et halua näitä viestejä jatkossa niin ilmoita 
siitäkin sähköpostilla tai puhelimitse!
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s