Uutisviesti 28.9.2017

 • Uutisviesti28092017Vielä ehtii: Innostu Salosta -kysely
 • Leader-teemahankkeet
 • Museoviraston avustukset
 • Esteettömyydellä lisää osallistujia 11.10.
 • Kylän historia eläväksi ja matkailua kehittämään!
 • Retkiä kylien kohteisiin?
 • Opintoretki Pirkanmaalle 7.10.
 • Keskusteluilta 19.10.
 • Haja-asutuksen jätevesiasiat kuntoon!
 • Kesäkiertueen palautepalaveri 31.10.
 • Voimaa vanhuuteen 17.10.
 • Iltapäivä omaishoitajille ja -hoidettaville
 • Runsaasti muutakin tapahtumaa

Tämä on Kylien Salo uutisviesti. Välitä tietoja kylässä!

Vielä ehtii: Innostu Salosta -kysely

Vastaa kyselyyn ja tuo esille, mitä omalla alueellasi kannattaisi kehittää tai säilyttää. Kaupunginjohtaja kirjoittaa: ”..Kutsun sinut mukaan ideoimaan meidän uutta Saloa. Kyseessä ei ole tavanomainen ennakkoon määritelty monivalintatehtävä vaan aidosti vuorovaikutteinen prosessi, jossa jokaisella salolaisella on mahdollisuus nostaa keskusteluun niitä asioita, jotka hän itse kokee tärkeiksi. Muiden vastaajien näkemyksiä on myös mahdollista kommentoida ja edelleen jatkojalostaa. Osallistuminen kestää vartin verran..”

Vastaa viimeistään 30.9. netissä: http://bit.ly/InnostuSalosta tai Salon markkinoilla kaupungin mustalla kontilla. Kontti on keskellä toria pyörätien varrella.

Leader-teemahankkeet

Leader Ykkösakselilta voi syksyn aikana hakea paitsi normaaleja investointihankkeita, kehittämishankkeita ja yritystukia myös kolmesta teemahankkeesta sekä nuorten Ykkösmassista.

Pihat ja polut -hankkeessa on teemana luonto ja ympäristö, siinä hakuaika loppuu jo 2.10.

Pikkuisen parempi kylä -teemahanke sisältää monipuolista kylien kehittämistä. Toimenpiteissä voidaan hyödyntää kylien kulttuuria, identiteettiä tai perinteitä. Kylät voivat laatia suunnitelmia vesiensuojeluun tai kylän turvallisuuden parantamiseen. Tuki kehittämistoimissa on 80 %, loput 20 % voi olla jopa kokonaan talkootyötä. Hankkeen kokonaiskustannukset tulisi olla 500 – 10 000 euroa ja hakuaika on 30.11. mennessä.

Kolmas hanke on jatkoa jo toteutetulle teemahankkeelle Lisää elämää kylille pienillä investoinneilla. Siinä korjataan kylien yhteisiä tiloja ja parannetaan niiden käyttöä ja viihtyvyyttä. Tuki investoinneissa on 50 %, kustannukset voivat olla 1 000 – 12 500 euroa. Omarahoitusosuus voidaan kattaa jopa kokonaan talkootyöllä, josta pidetään kirjaa. Tässäkin hakuaika loppuu 30.11.

Ykkösmassilla tuetaan nuorten omaa toimintaa ja siinä on byrokratia jätetty mahdollisimman vähäiseksi. Seuraavan kerran Ykkösmassia voi hakea 30.11. mennessä.

Katso tarkemmin Ykkösakselin kotisivuilta kohdista Omat hankkeet sekä Yrityksille ja Yhteisöille: http://www.ykkosakseli.fi

Hankkeiden suunnittelusta kannattaa olla yhteydessä kyläasiamieheen ja aikaisessa vaiheessa myös Ykkösakselin neuvojiin. Salossa hankkeiden ongelmana on väliaikaisrahoitus, koska yhdistykset ovat pieniä ja kaupunki ei anna lainaa hankkeille. Hanketuet maksetaan vasta jälkikäteen. Tavallisissa Leader-hankkeissa voi hankkeen alussa saada ennakkoa, mutta loppuvaiheessa tarvitaan kuitenkin myös omaa väliaikaisrahoitusta, että saadaan viimeinen maksuerä maksettua ennen maksatushakemusta.

Teemahankkeissa ennakkoja ei ole maksettu ja kannattaa myös varautua siihen, että maksatusta joutuu odottamaan.

Museoviraston avustukset

Myös museovirasto julistaa haettavaksi monenlaisia avustuksia mm. kulttuurihistoriallisiin kohteisiin ja muinaisjäännösten hoitoon. Esimerkiksi rakennusten entistämisavustusten kohdalla pitää muistaa, että talkootyötä voi laskea omarahoitusosuuteen Leader-hankkeissa, mutta ei museoviraston hankkeissa.

Esimerkiksi paikallismuseoiden hanketuet haetaan 15.12. mennessä.

Kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden kunniaksi rahoitetaan hankkeita, ”joilla edistetään vuorovaikutusta ja yksilöiden ja yhteisöjen osallisuutta kulttuuriperintöön. Näiden tuloksena kulttuuriperinnön saatavuus ja saavutettavuus lisääntyvät. Avustukset myönnetään yhteistyöhankkeisiin, joissa on mukana yhteisöjä, kansalaisjärjestöjä ja museoita.” Haku 20.10. mennessä.

http://www.nba.fi/fi/avustukset

Esteettömyydellä lisää osallistujia ja uusia aktiiveja – seminaari Salon kaupungintalossa keskiviikkona 11.10.

Oletteko tulleet ajatelleeksi, että järjestämällä esteettömän kuuloympäristön seurantaloon tai muihin kokoontumistiloihin, voisitte saada lisää osallistujia ja uusia aktiiveja heistä, joilla on ongelmia kuulonsa kanssa? Mahdollisuuksia on monia, myös eri hintaluokissa. Esimerkiksi kaupungintalon valtuustosaliin ja infopisteelle sekä moniin Salon seurakunnan tiloihin on asennettu induktiosilmukat, jotka tukevat nykyisiä kuulokojeita. Salon Kuuloyhdistys on hankkinut lainattavat laitteet, joilla induktiosilmukka voidaan asentaa tilapäisesti mihin tahansa kokoontumistilaan. Esiasennettu johto helpottaa laitteen käyttöä. Ja arkkitehtuurilla voidaan vaikuttaa kuulo-olosuhteisiin.

Kaupungin kylähanke ja Salon Kuuloyhdistys järjestävät Esteetön kuuloympäristö Salossa -tilaisuuden kaupungintalon valtuustosalissa keskiviikkona 11.10. klo 18. Puhujina seminaarissa ovat arkkitehti Jukka Rasa Suomen Kuuloliitosta, Lounais-Suomen kuulopiirin edustaja sekä paikallinen yrittäjä Harri Wallenius, jolla on kokemusta induktiosilmukka-hankkeista.

Tilaisuus on tarkoitettu seurantaloja ylläpitäville yhdistyksille ja yleisötilaisuuksien järjestäjille, mutta siihen ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet!

Kylän historia eläväksi ja matkailua kehittämään!

Kylien historia on tarinoita, muistoja, taitoja, merkkejä maisemassa. Miten niille voitaisiin saada laajempaakin kiinnostusta?

Kylän historia eläväksi -tilaisuus järjestetään tiistaina 5.10. Halikon Franssintalossa. Esimerkit Muurlasta ja Suomusjärveltä sekä Nuorten videotervehdys -projektista ja Turun yliopiston hankkeesta. Järj. Varsinais-Suomen kylät ry ja Leader Ykkösakseli ry. Ohjelma ja ilmoittautuminen: http://www.vskylat.fi/kylan-historia-elavaksi-3-halikossa-5-10/

Kuninkaantie on esillä lauantailuentojen sarjassa: 7.10. Tuorlassa, Livia-opistossa on puhujana Lea Heinonen-Eerola, 14.10. Kuninkaantien kohteet Paimiossa ja Salossa ovat esillä Perniön Kunnantalossa, puhujana kokenut Salo-opas Tanja Bergroth ja sen jälkeen sarja jatkuu. Tilaisuudet alkavat luennolla klo 10–12 ja jatkuvat lounastauon jälkeen tutustumiskäynneillä. Kuninkaantie on tärkeä osa alueemme historiaa ja se on jo ulkomaillakin hyvin tunnettu brändi. Tilaisuuksiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Retkiä kylien kohteisiin ensi kesänä?

Salon oppaat suunnittelevat parhaillaan ensi kesän torstai- ja lauantairetkiä. Muutaman tunnin retket lähtevät Salon keskustasta ja mukana on opas. Jos kylässäsi on kiinnostavia kohteita sekä valmius järjestää kahvitus ja ehkä pientä muutakin ohjelmaa, niin ota yhteyttä opasyhdistykseen: saloguides ät gmail.com .

Opintoretki Pirkanmaalle lauantaina 7.10.

Päivän aikana vieraillaan Pirkanmaalla Lantulan, Rämsöön ja Mahnalan kylissä. Tutustutaan kylien yhdistyksiin, osuuskuntiin, tilojen käyttöön sekä toimintaan ja palveluihin, joita kylillä tuotetaan niin eri-ikäisille kyläläisille kuin matkailijoillekin. Matka on avoin kaikille aihepiiristä kiinnostuneille. Ei osallistumismaksua. Omakustanteinen lounas 10 e. Järj. Varsinais-Suomen kylät ry. http://www.vskylat.fi/opintomatka-pirkanmaan-kylille-7-10/

Keskusteluilta 19.10.

Syyslomaviikon torstaina 19.10. järjestetään pienimuotoinen keskusteluilta kaupungintalolla klo 18 alkaen. Teemana on paikallisdemokratia. Kylähankkeen lähtökohtana on, että järjestöillä on tärkeä osuus Salon kaupungin paikallisdemokratian ja osallisuuden edistämisessä. Pitäisikö perustaa Salon kylien ja kaupunginosien yhteinen yhdistys, joka olisi vahva neuvottelukumppani kaupungin suuntaan ja joka voisi toteuttaa omia hankkeita ja ylläpitää yhdistysten välistä verkostoa? Miten yhdistysten pitäisi vaikuttaa kaupungissa ja uudessa maakuntahallinnossa? Tarvitaanko Saloon omaa yhdistysohjelmaa? Kuulemme myös tuoreita terveisiä valtakunnallisesta kumppanuuspäivästä, joka järjestetään edellisenä päivänä Helsingin Kuntatalossa.

Kahvitarjoilu, tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tervetuloa!

Salon kaupungintalossa, Tehdaskatu 2. Järj. Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hanke. Lisätietoja henrik.hausen@salo.fi.

Haja-asutuksen jätevesiasiat kuntoon!

Kiinteistövälittäjät, kyläyhdistykset, jätevesisuunnittelijat ja muut asiasta kiinnostuneet – tervetuloa verkostoitumaan uuden hajajätevesilainsäädännön pariin!

 • Aika: tiistai 24.10.2017 klo 17.30 – 19.30
  Paikka: Örninkatu 15, B-porras, 2. krs Koulutustila 1
  Ohjelma:
  Illan puheenjohtaja Juha Metsänoja, Yrityssalo
 • Mitä kiinteistövälittäjän asiakas haluaa tietää jätevesiasioista? Pasi Salo, Lounaismaan OP-Kiinteistökeskus Oy LKV
 • Hajajätevesiasetus ja Valonian jätevesineuvonta, Joonatan Stenwall, Valonia
 • Hajajätevesilainsäädännön valvonta, Pirkko Paranko, Salon kaupungin
  ympäristönsuojelu
 • Jätevesijärjestelmien sähköinen lupahakemus, Janne Ranki, Salon kaupungin
  rakennusvalvonta
 • Esimerkki jätevesisuunnitelmasta, Kurt Westberg
 • Keskustelua

Kahvitarjoilun mitoittamiseksi ennakkoilmoittautumiset 18.10.2017 mennessä ymparistotoimi@salo.fi

Kesäkiertueen palautepalaveri

KiikalaKesä yhdessä – Salossa -tilaisuuksien (Kiikala-päivä, Kisko-päivä jne.) järjestäjät kutsutaan palautepalaveriin tiistaina 31.10.2017 klo 14–15.30 kaupungintalolle. Keskustellaan kuluneesta kesästä, ruusut, risut ja kehittämisideat. Yleisestihän kesä meni hienosti ja monessa paikassa lyötiin aiemmat kävijäennätykset. Aina on kuitenkin myös kehitettävää ja ehkä voimme oppia toisiltamme. Ilmoittautumiset 26.10. mennessä: eija.laitinen@salo.fi.

Voimaa vanhuuteen 17.10.

Voimaa vanhuuteen -ohjelman seminaari järjestetään Salon lukiolla tiistaina 17.10 klo 8-13. Tapahtuma on suunnattu 70+ -ikäisille. Klo 8 alkaen yhdistysten ja yritysten esittelypöydät. 9-11 vinkkejä vireään arkeen, 11-12.30 toiminnalliset ryhmät, 12-13 lounas (maksuton ilmoittautuneille). 150 ensin ilmoittautunutta mahtuu mukaan! Innostakaa kylänne yli 70-vuotiaita mukaan!

Kylähanke on mukana omalla esittelypöydällään. Tule keskustelemaan! Yhdistykset ja yritykset voivat varata esittelypöydän: jani.nurmi (at) salo.fi.

http://bit.ly/VoimaaOhjelma

http://bit.ly/VoimaaIlmoittautuminen

Iltapäivä omaishoitajille ja -hoidettaville

Tilaisuus järjestetään Paukkulakodissa, Salaistentie 1, 24240 Salo, keskiviikkona 18.10. klo 13–16. Tule mukaan keskustelemaan, viihtymään ja rentoutumaan. Teemana on jaksaminen, voimavarat ja hyvä olo. Kahvitarjoilu, ilmoittautumiset 11.10. mennessä ma-pe, puh. 02 772 6208. Järj. Salon vanhuspalvelut.

Runsaasti muutakin tapahtumaa:

Silakkamarkkinat Särkisalossa, Tiirantori, Tiirantie lauantaina 7.10. klo 11–14. Monenlaista myyntiä, ohjelmaa ja näyttelyä sekä Oodi Silakalle -teoksen julkistaminen ja myynti. Koko perheelle!

Tuohitun syysmyyjäiset sunnuntaina 8.10. Tarjolla pientä purtavaa ja monenlaista myytävää.

Markkinatansseja Halikossa 30.9., eduskunnan kylätoimintaverkoston seminaari 3.10., Halikon kulttuurikävely 5.10., Teijon Masuunin jazzkahvila 6.10., ja paljon muuta, katso:

https://kyliensalo.wordpress.com/toimintakalenteri/

Hienoja kuulaita syyspäiviä kyliin!

Henrik

Henrik Hausen, kyläasiamies
 Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo –hanke
 puh. 044 778 7715
 sähköposti henrik.hausen@salo.fi
Ilmoita kylän osoitteiden muutoksista kyläasiamiehelle!
Mikäli et halua näitä viestejä jatkossa niin ilmoita 
siitäkin sähköpostilla tai puhelimitse!
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s