Uutisviesti 12.5.2017

 • Hankeinfo 16.5.
 • Yhdistysten ja kaupungin johdon tapaamisen keskustelut, kaupunginjohtajat, Huvilat@Ruukki, Nurkkila-Ylönkylä, Kirakan kesäteatteri
 • Luonto- ja matkailukohteiden tietopalvelun info 18.6.
 • Retkeily- ja luontokohteista kysely
 • Vaskion kylän kotisivut avattu
 • Särkisalon kentän uudistamiseen Leader-rahaa
 • Särkisalokodin Yhres-toiminnan jatko varmistumassa
 • Kylien siivoustalkoita ja muuta tapahtumakalenterissa
 • Uutisviesti120520174H säkkikeräys
 • Ykkösakselilla reilusti Leader-tukea jakamatta
 • Ykkösmassia nuorten hankkeisiin
 • Avoimet kylät 10.6.
 • Yhdistykset iltatorille 17.8., kesäkiertue
 • Kuninkaantie
 • Avoimet puutarhat
 • Uusi opas kestävään kylätoimintaan
 • Luomun suosio kasvaa
 • Vesiensuojelua: ilmaisia tutkimuksia ja Halikonjoen vaelluskalat
 • Väitöskirja kotiseutumuseoista
 • Maaseudun uusi aika MUA ja Pirjo Siiskosen jäähyväisluento
 • Ja sokerina pohjalla: Maaseutuparlamentti 1.-3.9.
Tämä on Kylien Salo uutisviesti. Välitä tietoja kylässä!

Kevään hankeinfo ensi tiistaina 16.5.

Onko sinulla idea? Voisiko ideasta suunnitella hankkeen? Millaista hankerahoitusta Leader Ykkösakseli tarjoaa? Haluatko kuulla hyviä hanke-esimerkkejä? Näihin kysymyksiin saa vastauksia Ykkösakselin ja Salon kaupungin kylähankkeen hankeinfossa tiistaina 16.5. klo 18 Varvojärven saunalla, Varvontie 487, Pertteli, Salo. Tule myös katsomaan ja kuulemaan mitä Varvojärvellä on Leader-tuen avulla tehty!

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu sekä mahdollisuus saunomiseen ja uimiseen!  Lisätietoja: Anu Pekanniemi 050-430 6385 Ilmoittaudu heti osoitteeseen toimisto@ykkosakseli.fi. Muista maininta ”Salo hankeinfo”.

Yhdistysten ja kaupungin johdon palaverissa keskusteltiin hanketoiminnasta ja yhteisöllisyydestä

Tapaamisessa 20.4. oli mukana kaksi kaupunginjohtajaa: nykyinen Antti Rantakokko näissä merkeissä viimeistä kertaa ja uusi, kesäkuun alussa aloittava Lauri Inna ensimmäistä kertaa. Rantakokko kiitti tapaamisten rakentavaa henkeä ja totesi, että monista pienistä parannuksista on sovittu epämuodollisissa tapaamisissa heti ja suoraan ilman sen enempiä mutkia. Inna kertoi nähneensä kylien arvokasta työtä jo Punkalaitumella ja Hattulassa. ”Kylien kokoontumistilojen ylläpito ja yhteisöllisyyden rakentaminen on tehtäviä, joista kylät huolehtivat suurimmaksi osaksi talkoovoimin. Toiminta on kaupungillekin arvokasta, sillä se edistää asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä.” Kylien hankkeita hän piti lähes aina kaupungin strategian mukaisina.

Maakuntauudistuksessa Inna näkee mahdollisuuksia vaikka siinä on riskejäkin. Mahdollisuuksiin kannattaisi kylätoimijoidenkin tarttua. Hän toivoi myös, että hankerahoituksen mahdollisuuksia käytettäisiin täysillä hyväksi ja että kehitettäisiin ”rohkeita hankkeita elinvoiman lisäämiseksi”.

Tapaamisessa kuultiinkin esimerkkejä rohkeista hankkeista:

HuvilatAtRuukki3Teijon asukashankinta-tapahtuma Huvilat@Ruukki etsii tapoja markkinoida kylää uusille asukkaille, vapaa-ajan asukkaille ja matkailijoille. Erityisen hienoa siinä on se, että alueen omat yrittäjät, yhdistykset ja kaupunki ovat löytäneet yhteisen sävelen ja että aluetta markkinoidaan monipuolisesti asuinalueeksi, vapaa-ajan viettoon ja yrittämiseen. Huvilat@Ruukki järjestetään toista kertaa lauantaina 20.5. ja tapahtumiin on vapaa pääsy.

Nurkkila-Ylönkylän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tuire Aaltonen kertoi isosta rantasaunan ja kokoontumistilan remonttihankkeesta, joka saatiin hyvin valmiiksi, mutta johon joudutaan vielä odottamaan rahoitusta. Hanke on hyväksytty, mutta se kuuluu laajempaan teemahankkeeseen, johon on jouduttu odottamaan hyväksyntää Ely-keskuksessa (tuo hyväksyntä tuli muuten tänään 11.5. Ykkösakselille).

Kuulimme myös Arto Lindholmin eläväisen esityksen Kirakan kesäteatterista. Arto toimii myös Salon keskustan teattereissa ja totesi, että niihin on vaikeampi saada talkooporukkaa kuin kylien teattereihin. Viime kesän näytelmään tarvittiin noin 20 roolihenkilöä ja melkein saman verran muita talkoolaisia, mutta hyvillä verkostoilla tämä onnistui.

Keskusteltiin myös vesiensuojelusta sekä jäsen- ja asiakasrekistereistä. Jokien, järvien ja merialueen hyvä kunto on kaupungin matkailun ja viihtyvyyden kannalta tärkeitä. Vesistöklinikka laajentaa toimintaansa ja toimii jatkossa Salon vesien hoidon ja kunnostamisen yhteistyöfoorumina. Toiminnan suunnitteluun haetaan rahoitusta.

Kyläasiamies lupasi koota infopaketin rekistereitä koskevista säännöistä ja rekisteriselosteista.

Tapaamisen muistio on tässä: http://bit.ly/1R1rXPQ

Seuraava tapaaminen järjestetään elo-syyskuussa.

Luonto- ja matkailukohteiden tietopalvelun info 18.6.

Varsinais-Suomen virkistys- ja luontomatkailukohteista ollaan luomassa verkkopohjaista tietopalvelua, johon kerättävä tieto on avoimesti kuntien, yrittäjien ja yhdistysten käytettävissä ja jalostettavissa. Tietopalvelu tuotetaan osana Varsinais-Suomen liiton ja ProAgria Länsi-Suomen/ Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten toteuttamaa Virkistys- ja luontomatkailukohdetietoa avoimeen käyttöön Varsinais-Suomessa -hanketta.

Hanke järjestää toukokuussa infotilaisuuksia ja Salon tilaisuus on kaupungintalon valtuustosalissa torstaina 18.5. klo 17–20. Ohjelma ja ilmoittautuminen: http://bit.ly/virksitysjaluonto

Retkeily- ja luontokohteista kysely

Salon luonto- ja retkeilykohteiden reittien, rakenteiden ja viestinnän nykytila vaihtelee suuresti kohteesta riippuen. Kohteiden tiedot ovat mm. hajallaan eri internet-sivustoilla ja niiden tieto on myös monesti hyvin puutteellista. Reittien, rakenteiden ja viestinnän puutteet heikentävät Salon alueen kohteiden saavutettavuutta eri käyttäjäryhmien osalta sekä tätä kautta niiden virkistyskäyttöä ja myös niistä saatavia tuloja luontomatkailun osalta.

Työkaluna kohteiden nykytilan ja kehittämistoimenpiteiden kartoittamisessa toimii kysely, jossa tiedustellaan mitä nykyisiä ja potentiaalisia retkeily- ja luontokohteita alueella on ja miten niitä pitäisi kehittää. Kyselyä saa vapaasti välittää eteenpäin. Vastaamisesi kyselyyn on erittäin arvokasta ja tärkeää. Vastaamalla kyselyyn voit vaikuttaa retkeily- ja luontokohteiden kehittämiseen Salossa. Kysely sisältää 12 kysymystä.

Käy vastaamassa! Kylien kannattaa nyt huolehtia, että alueen mielenkiintoiset kohteet tulevat mukaan kartoitukseen!

Kysely: https://query.eharava.fi/2016

Vaskion kylän kotisivut avattu

Vaskiolle tehtiin kyläsuunnitelma vuonna 2014. Siinä nousi kylätiedotus tärkeäksi kehittämiskohteeksi. Tämän vuoden helmikuussa järjestettiin Vaskion Pukkilassa kotisivutyöpaja jossa oli muitakin kyliä mukana ja nyt kylän uudet kotisivut on avattu. Vapaasti Vaskiolla -sivut on koko kylän yhteiset. Siinä on kylien yhdistysten esittely ja linkkejä yhdistysten omille kotisivuille. Tällä hetkellä on mukana 7 yhdistystä, lisäksi esitellään tapahtumia, alueen nähtävyyksiä, kylän harrastuksia, liikuntapaikkoja ja paljon muuta. Mukana tietenkin ensi kesän kesäteatteri Saapasjalkakissa, perinteinen Helavalkjat-kokkotilaisuus 24.5. ja Avoimet kylät -päivän ohjelma kylällä 10.6.

Sivut on tehty WordPress-alustalle, joten se toimii hyvin sekä tietokoneen näytöllä että puhelimessa.
https://vaskio.fi/

Särkisalon kentän uudistamiseen Leader-rahaa

Särkisalon Meripirtin kentälle saadaan uusi nurmikko, kunnon kastelumahdollisuus ja muita parannuksia. Hanke sai hyväksynnän Ykkösakselin hallituksessa viime tiistaina. Hanke saa tukea 50 % kustannuksista. Toinen 50 % kustannetaan Särkisalon urheilijoiden omilla rahoilla ja talkootyöllä. Hankkeesta on järjestetty useita yhteistyöpalavereita kylässä. Kenttä on erittäin aktiivisessa käytössä, kylän nuorten liikuntatoiminta sai paljon kiitosta esimerkiksi viime vuoden Särkisalo-päivässä.

Särkisalokodin Yhres-toiminnan jatko on varmistumassa

Salon kaupunginhallitus linjasi maanantaina, että kaupunki sitoutuu Särkisalokotiyhdistyksen toimintaan ja ensi vuodelle varataan tähän 45 000 euroa kaupungin rahaa. Tuki mahdollistaa sen, että myös STEA (joka jatkaa Raha-automaattiyhdistyksen toimintaa) voi tukea toimintaa samalla summalla. Tuen yksi tavoite on, että alueen vanhukset voivat asua pidempään kotona. Ympärivuorokautisen hoivapaikan vuosikustannus kaupungille on noin 40 000 euroa.

Kaupunginhallitus päätti myös jatkaa Särkisalokodin itäsiiven vuokrasopimuksen nykyisin edullisin ehdoin ja tavoitteena on Särkisalokodin nykyisten toimintamahdollisuuksien turvaaminen. Talossa toimii paitsi Yhres-hanke myös fysioterapeutti, kampaaja, hieroja, kosmetologi ja muita yrittäjiä ja monia kaupungin toimintoja, kuten päiväkoti, kirjasto, kuntosali, nuorisotila ja kansalaisopisto. Yhres toimii paitsi ikäihmisten apuna myös talon toimintojen koordinaattorina. http://yhres.fi/

Kylien siivoustalkoita ja paljon muuta

Siivoustalkoita on tänä keväänä taas ennätyspaljon. Talkoita on jo järjestetty muun muassa Kosken asemalla, Muurlassa, Angelniemellä, Viitannummella, Kuusjoella, Teijolla, Tieksmäki-Metolassa ja Perttelissä. Seuraavat talkoot on Perniön kirkonkylällä 12.5., Kiskon kirkonkylässä 13.5., Märynummella 17.5., Perniön asemanseudulla 18.5., Strömma-Dahlbyssa 20.5., Muurlassa 23.5. jne.

Muuta ohjelmaa:

 • 12.5. Itsenäisyyden kuusi Muurlaan
 • 13.5. Vesiluonto tutuksi Latokartanon koskella
 • 13.5. Lehmäloikka Kosken kartanolla
 • 13.5. Hiljaisuuden polku Teijon kansallispuistossa
 • 13.-14.5. Perinnepäivät Rikalanmäellä
 • 14.5. Äitienpäivälounas mm. Halikon asemalla
 • 15.5. Villivihannekset tutuiksi Perttelin Hähkänällä
 • 16.5. Yhres-retki Helsinkiin

Lisätietoja ja lisää ohjelmaa:

https://kyliensalo.wordpress.com/toimintakalenteri/

4H säkkikeräys

Lannoite- ja siemensäkkien keräys järjestetään 1.5.–25.6., keräyspaikat Salossa:

http://salo.4h.fi/palvelut/reilu-teko-sakkikerays/kerayspaikat-2017/

Järj, 4H, vie muovit kierrätykseen ja tue samalla nuorisotyötä!

Ykkösakselilla reilusti Leader-tukea jakamatta

Ykkösakseli on myöntänyt kolmanneksen ohjelmakauden Leader-rahoituksesta. Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma on kuitenkin jo puolivälissä: ohjelmakausi alkoi 2014 ja päättyy 2020.

”Nyt on aika aloittaa, jos mielii laajaa hanketta loppukaudeksi. Alun kangertelun jälkeen hankkeiden hakeminen, tukipäätökset ja maksatukset sujuvat nyt mukavasti. Ykkösakselilla on rahoitusta jäljellä tälle vuodelle noin 800 000 euroa ja tuleville vuosille on varattu saman verran”, toiminnanjohtaja Maarit Teuri kertoo.

”Tarpeista ja ideoista ei varmasti ole pulaa, mutta miten ne jalostuisivat hyviksi hankkeiksi, jotka kehittävät kyliä ja yrityksiä? Miten kehittää yhteisöllisyyttä tai luoda uusia palveluja kylille? Siinä on ehkä se haaste”, tunnustaa Maarit Teuri.

Ykkösakselin kevätkokous pidetään maanantaina 29.5.2017 kylätalo Kehrässä Karjalohjalla. Aloitamme kello 18 hanke-esittelyillä ja kahvitarjoilulla. Kyläasiamies Henrik Hausen esittelee Salon kylähankkeen. Kello 19 on varsinaisen kevätkokouksen vuoro. Tervetuloa tutustumaan kylätalo Kehrään, joka korjaa Leader-hankkeella taloa! Kylätalo Kehrän osoite on Keskustie 3, Karjalohja. http://www.ykkosakseli.fi/

Ykkösmassia nuorten hankkeisiin

Nyt laittakaa sana kiertämään kylän nuorille! Nuorten oman toiminnan tukemiseen on jaossa helppoa hankerahaa, 100–500 euroa yhteen hankkeeseen. Seuraavat haut 31.5. ja 31.8 mennessä. Ohjeet ovat tässä: http://www.ykkosakseli.fi/ykkosmassi/

Avoimet kylät 10.6.

Avoimia kyliä on koko maassa ilmoittautunut mukaan jo 650 kpl, Varsinais-Suomessa 55 ja Salossa 21. Kaikki nämä kolme lukua ovat uusia ennätyksiä. Todella monenlaista toimintaa tarjolla ja mukavia kyliä joihin tutustua. Avoimet kylät -tienvarsikyltit ja julisteet tulevat jakoon ensi viikolla, siitä ilmoitetaan kylille erikseen. Yhteinen markkinointi on jo alkanut, mutta kylien kannattaa edelleen itsekin markkinoida tapahtumia: selkeästi esille tapahtumapaikka, tärkeimmät ohjelmat, ajankohta ja lisätietojen antaja. http://avoimetkylat.fi/kylat-kartalla/

Yhdistykset iltatorille 17.8.

Salon kaupunki isännöi iltatoria torstaina 17.8. osana Kesä yhdessä – Salossa -kiertuetta ja tarjoaa salolaisille yhdistyksille mahdollisuuden tulla torille esittelemään toimintaa veloituksetta. Paikat varataan 15.5.–16.6. välisenä aikana ottamalla yhteyttä viestintäassistentti Eija Laitiseen, eija.laitinen@salo.fi . koko kesäkiertueen tiedot ovat tässä: http://salo.fi/kesayhdessa

Kesä yhdessä -kiertueen järjestäjiä pyydetään pian tarkistamaan nuo tiedot sekä lähettämään tarkemmat tiedot tapahtumien ohjelmasta Eijalle ja kyläasiamiehelle. Eija vie tiedot tuohon kaupungin kotisivuille, kaupungin tapahtumakalenteriin sekä ajastaa ne Facebook-markkinointiin kesäkuun alkupäivinä. Pari järjestäjää on jo ilmoittanut tarkemmat ohjelmat, mutta monelta ne puuttuvat.

Kuninkaantie

Kuninkaantie uuteen kukoistukseen hanke järjesti onnistuneen työpajan Paimiossa 19.4. Suunnittelupajoja on järjestetty jo monia ja syksyllä on tulossa laaja opaskoulutus. Tässä juttua Etelä-Kymenlaakson yhdestä työpajasta ja vähän yleistä Kuninkaantie-hankkeesta: http://bit.ly/kunkkuKymi

Avoimet puutarhat

Avoimet puutarhat -päivä on tänä vuonna 2.7., jolloin sadat puutarhat ovat jälleen auki vierailijoille. Puutarhojen ilmoittautumisia otetaan vastaan 2.6. saakka. http://bit.ly/puutarhat

Opas kestävään kylätoimintaan

Varsinais-Suomessakin on noin 280 kylätoiminnallista kylää, joista osalla on hienoja kestävän kehityksen toimintoja, jotka ansaitsisivat levitä laajemmallekin.

Nimenomaan esimerkkien kautta on pyritty oppaassa arkipäiväistämään kestävän kehityksen käsitettä. Se ei ole mitään arjen ulkopuolella tai yläpuolella olevaa maaseudun luonnonpuistoksi muuttavaa toimintaa, vaan jokapäiväistä elämää, jossa punaisena lankana on maalaisjärki: miten teen tämän kustannustehokkaasti ja muitakin ajatellen. Tämän vuoksi kestävän kehityksen toimia lähestytään nimenomaan kylien toimintaa esitellen. http://bit.ly/Kestava

Luomun suosio kasvaa

Vuoden 2017 alussa toteutetun haastattelututkimuksen perusteella kuluttajien luomutuotteiden tuntemus ja suhtautuminen luonnonmukaisesti tuotettuun ruokaan ovat muuttuneet yhä myönteisempään suuntaan. http://bit.ly/2Luomu

Vesiensuojelua

Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys juhlistaa 100-vuotiasta Suomea tarjoamalla maksutta vedenlaadun tutkimusta sadalle lounaissuomalaiselle vesistölle tai vesimuodostumalle. Ehdota kohdetta ja sovi havaintopaikka vesiensuojeluyhdistyksen kanssa.

Näytepullot voi noutaa yhdistykseltä ja ne palautetaan yhdistykselle tutkittavaksi. Saadut tulokset ovat julkisia. Vesianalyysit antavat yleiskuvan vesistöstä, mutta eivät kerro esim. käyttö- tai uimavesikelpoisuudesta.
http://www.lounaistieto.fi/ymparistonyt/100-vetta-tutummaksi/

Halikonjoki vaelluskalojen elinympäristönä:

Hankkeessa selvitetään Halikonjoen vesistön tilaa ja kunnostustarvetta kalaston ja erityisesti uhanalaisen taimenen ja muiden vaelluskalojen elinympäristönä. http://bit.ly/halikonjoki

Väitöskirja kotiseutumuseoista

..erityisesti niiden digitointimahdollisuuksista. Digitalisaation myötä museoille on tarjoutunut uusia mahdollisuuksia toiminnan luomiseen, ja suuremmat museot ovat jo pitkään hyödyntäneet näitä mahdollisuuksia monipuolisesti. Sen sijaan pienille, paikallisten vapaaehtoisten voimin ylläpidetyille museoille digitalisaation hyödyntäminen on ollut haasteellisempaa. http://bit.ly/kotiseutumuseot

Maaseudun uusi aika

MUA-lehden uusimmassa numerossa on muun muassa Luomuinstituutin johtajan Pirjo Siiskosen jäähyväisluento. ”Suomi on erilainen maa maailmassa ja sen erilainen vahvuus on maaseutu. Maailmassa on harvoja kehittyneitä maita, jotka ovat Suomeen verrattavalla tavalla säilyttäneet maaseutunsa infrastruktuuriltaan toimintakelpoisena ja maaseutuluonnon aitona resurssina. Vielä nyt elämme tilanteessa, jossa maaseutu koetaan pikemminkin riippana kuin resurssina. Maaseudun pitäisi kuitenkin nousta kaikkien suomalaisten huolenpidon kohteeksi ja ylpeyden aiheeksi.”
http://www.mua-lehti.fi/kohti-kestavaa-erilaisuutta/
Koko lehden teemana on Biotalous. http://www.mua-lehti.fi/

Maaseutuparlamentti 1.-3.9.2017

Maaseutuparlamentti on uusi iso valtakunnallinen tapahtuma, joka korvaa entisiä kylätoimintapäiviä ja Lokaali-juhlia. Tutki kotisivuja ja ilmoittaudu. Suunnitteilla on myös yhteisretki Salosta Leppävirralle maaseutuparlamenttiin. Ota yhteyttä kyläasiamieheen, jos suunnittelet lähtöä mukaan! http://www.maaseutuparlamentti.fi/

Aurinkoista kevättä kyliin ja kaupunkiin!
Henrik

Henrik Hausen, kyläasiamies
 Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo –hanke
 puh. 044 778 7715
 sähköposti henrik.hausen@salo.fi
Ilmoita kylän osoitteiden muutoksista kyläasiamiehelle!
Mikäli et halua näitä viestejä jatkossa niin ilmoita 
siitäkin sähköpostilla tai puhelimitse!
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s