Uutisviesti 16.1.2017

 • Avoimet kylät -info kylille 1.2.2017
 • Kylien kotisivutyöpaja 13.2.: kotisivujen tekniikka ja sisällön suunnittelu
 • Yhdistysten ja kaupungin johdon tapaaminen 16.2. Keskustelua Salon joukkoliikenteestä
 • Edellisessä tapaamisessa marraskuussa keskusteltiin nuorisotoimesta
 • Selvitys nuorisotiloista
 • Kuninkaantie matkamessuilla, Salo mukana
 • Ykkösakseli 10 vuotta! Juhlaseminaari 25.1. Salon lukiolla
 • Opintomatka Vuolenkoskelle
 • Kaupunkitiedote ilmestyy taas kuukausittain
 • Näytelmä Särkisalokodin vaiheista 21.1.
 • Särkisalokodin Yhres etteskesi -hanke saa RAY:n jatkorahoitusta
 • Suomusjärvi-seuralla uudet toimitilat ja kotisivut
 • uutisv16012017Nurkkila-Ylönkylässä remontoitiin kyläsaunaa
 • Rikalaseura jakoi Halikko-mitaleja
 • Kiskon kirkonkylällä kootaan uutta kuvateosta
 • 4H etsii ideoita 6-12-vuotiaiden kerhotoimintaan
 • Varsinais-Suomen järjestötapaaminen 25.1.
 • Suomen perhoset – ilmaston herkät mittarit
 • Valokuvanäyttely Hellan työntekijöistä
 • Vaskiolla teatteria koko perheelle

Tämä on Kylien Salo uutisviesti. Välitä tietoja kylässä!

Uusi vuosi alkaa vauhdikkaasti Salon kylissä ja kaupunginosissa. Tässä tietoa tulevista ja menneistä tapahtumista!

Avoimet kylät -info 1.2.

Avoimet Kylät on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Avoimet kylät -päivä järjestetään tänä vuonna 10.6.2017. Valtakunnallisella yhteisellä toimintapäivällä saadaan näkyvyyttä kylien toiminnalle, kyläasumiselle ja maaseudun matkailukohteille. Avoin tiedotus on tärkeä osa kylien ja taajamien kehittämistä!

Viime vuonna Salon kylistä kolmasosa oli mukana Avoimet kylät -päivässä, se oli valtakunnallisestikin huipputasoa. Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi rysäytämme entistä näkyvämmin!

Avoimet Kylät -päivänä järjestetään tapahtumia niin pienissä kuin isoissakin kylissä. Yleensä pääjärjestäjänä toimii kylä-, kaupunginosa- tai kotiseutuyhdistys, omaa ohjelmaa voi olla myös yrityksillä ja yksityisillä asukkailla. Kylien on ilmoittauduttava mukaan 27.3. mennessä.

Avoimet kylät -päivästä järjestetään info- ja keskustelutilaisuus kaupungintalolla (Tehdaskatu 2) keskiviikkona 1.2.2017 klo 18. Kahvitarjoilu. Alustajina Eija Eloranta Varsinais-Suomen kylät ry:stä ja Salon kyläasiamies Henrik Hausen. Tervetuloa!

Avoimet kylät -päivän valtakunnalliset sivut: http://avoimetkylat.fi/

Kotisivutyöpaja 13.2.

img_8810

Vaskion Pukkila

Useimmilla kylillä on jo kotisivut, mutta ei kaikilla. Kotisivut ja Facebooksivut eivät oikeastaan ole vaihtoehtoja, vaan ne tukevat toisiaan. Kotisivuille kerätään pysyvämmin tietoja ja kuvia kylästä ja ne toimivat eräänlaisena kylän käyntikorttina. Facebooksivuilla on nopea tiedottaa ja niillä voidaan myös houkutella kävijöitä kotisivuille.

Maanantaina 13.2. järjestetään Salon kylien yhdistyksille kotisivutyöpaja. Eija Eloranta Varsinais-Suomen kylät ry:stä kertoo kotisivujen tekniikasta ja sisällöntuotannon suunnittelusta. Sitten työstetään Vaskion ja jonkun toisen kylän (ilmoita ehdokkaita kyläasiamiehelle!) kotisivuja käytännössä. Tilaisuudessa voidaan tarvittaessa sopia toisesta työpajasta, jos asia jää pahasti kesken. Tilaisuus järjestetään 13.2. klo 18–21 Vaskion Pukkilassa (Ruuhikoskentie 11, 25260 Vaskio). Kahvitarjoilu. Tervetuloa!

Salon kylien nykyisiä kotisivuja: https://kyliensalo.wordpress.com/salon-kylat/

Yhdistysten ja kaupungin johdon tapaamisessa keskustellaan joukkoliikenteestä

Salon seuraava asukas-, kylä- ja kotiseutuyhdistysten sekä kaupungin johdon tapaaminen järjestetään torstaina 16.2. klo 17–19 Salon kaupungintalolla. Kahvia tarjolla klo 16.30 alkaen.

Tapaamisen puheenjohtajana toimii kaupunginjohtaja. Joukkoliikenteen palvelutasosta ja ensi kesän suunnitelmista kertoo kaupungin liikennepalvelujen asiantuntija Tanja Ahola. Jälleen on myös mahdollisuus tuoda esille omia aiheita ja kysymyksiä, joko etukäteen kyläasiamies Henrik Hausenille tai kokouksessa.

Edellisessä tapaamisessa marraskuussa keskusteltiin nuorisotoimesta..

Edellisessä tapaamisessa Perniön kunnantalossa oli 36 osallistujaa ja keskustelu kävi vilkkaana. Salon nuorisopalvelujen esimies Johanna Paananen, nuoriso-ohjaaja Elisa Paavola ja kolme perniöläistä nuorta kertoivat nuorisotoiminnasta. Kaupungilla on harvinaisen laaja nuorisotilojen verkosto ja lisäksi tehdään yhteistyötä yhdistysten kanssa. Linja-autovuoroja on mahdoton saada joka puolelle ja iltaisin, joten nuorten harrastukset ovat jatkossakin osin vanhempien ja kimppakyytien varassa. Arvio on, että verrattuna muihin kaupunkeihin alueellinen tasa-arvo toteutuu kuitenkin Salossa hyvin.

Timo Korpinen kertoi Perniön Kunnantalon tilanteesta. Slogan ”Kaiken kansan olohuone” on toteutunut jo hyvin. Osuuskunta omistaa talon ja omana toimintana se ylläpitää nyt kahvilaa, kuntosalia ja kokoustiloja. Elämällä säästeliäästi tilavuokria on saatu pysymään alhaisina. Kesällä ja syksyllä talossa oli mukavasti tilaisuuksia ja kahvilassa järjestetään noin kuukausittain vaihtuvia korkeatasoisia taidenäyttelyitä.

Kuusjoelta kuultiin kotiseutuyhdistyksen ja viljamakasiinitoimikunnan esitykset, toimintaa on sielläkin paljon ja yhteistyö sujuvaa. Kaikissa viime vuoden tilaisuuksissa oli hyvin osallistujia. Kuusjoki on ollut mukana Avoimet kylät -päivässä joka vuosi.

Kaupungin talousarviota esitelleellä henkilöstö- ja talouspalveluiden päälliköllä Seppo Juntilla oli hyviä ja huonoja uutisia. Kaupungin tavoitteena on pitää koko alue hyvänä elää ja yrittää ja aika mittavia investointeja on tulossa mm. Perniöön, Kuusjoelle, Halikkoon, Suomusjärvelle ja Muurlaan. Perniöön rakennetaan uusi päiväkoti ja dementiayksikkö, Mathildedaliin uutta kevyen liikenteen väylää jne. Kaupungin lainamäärä asukasta kohti ei ole huolestuttavalla tasolla eikä mikään muukaan kriisikuntamittari ei ole miinuksella. Korkea työttömyys ja poismuutto aiheuttavat edelleen myös taloudellisia ongelmia. Erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden kasvu ja nuorten huono työllisyystilanne aiheuttaa huolta kaupungissamme. Muistio ja alustukset: http://bit.ly/1R1rXPQ

.. ja joulukuussa valmistui selvitys nuorisotiloista. Selvitystä päätettiin jatkaa.

Märynummen Mestan kävijämäärät ovat yli viisinkertaistuneet ja Särkisalon nuorisotila Poijun sekä Muurlan nuorisotilan kävijämäärät ovat muutamassa vuodessa kasvaneet yli kaksinkertaisiksi. Reilua plussaa on tilastoissa myös Inkereellä ja Kiikalassa. Pientä laskua on Kiskossa, Kuusjoella, Perniössä ja Suomusjärvellä. Keskustan Steississä käy yli 200 nuorta päivässä. Palveluverkkotyöryhmä ehdottaakin, että nykyiset nuorisotilat säilytetään ja lisäksi Halikon kirjastoon sijoitetaan nuorisotila. Työryhmä on tyytyväinen nykyiseen malliin, jossa on paikallisia nuorisotiloja ja monipuolinen keskus (Steissi). Tämä malli on osoittautunut hyväksi muuallakin. Yhdistysten ylläpitämien Angelniemen, Hajalan, Vartsalan, Teijon ja Kaivolan toimintaa käydään läpi tänä keväänä ja niiden jatkosta päätetään erikseen.

Selvitys oli esillä opetuslautakunnan kokouksessa 13.12. ja on luettavissa kaupungin kotisivuilta pöytäkirjan liitteenä. Kokouksessa selvitystyötä päätettiin jatkaa laajemmalla työryhmällä. Kokouspöytäkirja ja selvitys >>>

Salolla oma esitekori matkamessujen Kuninkaantie-osastolla

Uusi matkailutieyhdistys Kuninkaantie -Kungsvägen, perustettiin itsenäisyyspäivän jälkeisenä päivänä Vantaalla. Yhdistyksen vaikutuspiirissä on yli kaksikymmentä kuntaa ja kolme maakuntaa sekä lukematon määrä matkailutoimijoita eri sektoreilta. Perustamiskokouksessa oli läsnä edustajia sekä kaupungeista, museoista, yritysmaailmasta että yhdistyksistä.

Kuninkaantie, joka kulkee koko Etelä-Suomen halki, on Suomen vanhin virallinen matkailutie ja eräs Suomen merkittävimmistä teistä 1300-luvulta eteenpäin. Historioitsija, Kuninkaantie-opas Torsti Salonen, joka valittiin uuden yhdistyksen hallituksen puheenjohtajaksi, valotti perustamiskokouksessa tien historiaa. Yhdistyksen hallituksessa on Salosta kaupungin kyläasiamies Henrik Hausen, Ykkösakselin Maarit Teuri ja varamiehenä Salon oppaiden Pirkko Frey.

Yhdistyksen jäsenmaksut ovat henkilöjäsenille 20 euroa sekä yhdistyksille ja pienille yrityksille 50 euroa vuodessa. Isojen yritysten, kehittämisyhtiöiden, kuntien ja maakuntaliittojen jäsenmaksut ovat eri kokoluokissa 150–600 euroa, Salon kokoisen kaupungin vuosimaksu 450 euroa.

Uuden yhdistyksen tehtäviin kuuluu matkailutien toimijoiden yhteistyö ja edunvalvonta. Yhdistys toimii myös neuvottelu- ja sopimustahona virallisiin tahoihin ja pyrkii siirtämään itselleen Kuninkaantien matkailutiestatuksen, josta Uudenmaan maakuntaliitto luopui. Kuninkaantie on tärkeä paitsi matkailukohteena myös alueen paikallisidentiteetin kannalta. Kylähankkeissa on huomattu, miten paljon alueen identiteetti vaikuttaa asukkaiden aktiivisuuteen ja kylien houkuttelevuuteen asuinalueena. Kuninkaantie-yhdistys voi myös lisätä alueiden välistä yhteistyötä.

Kuninkaantie-hanke osallistuu Matkamessuille Helsingissä 19.–22.1. yhdessä http://www.ruokaretki.fi ja http://www.retkipaikka.fi kanssa (osaston nro 6C10). Messuosastoa koristaa vuosimallin 1961 matkailuauto Volkswagen Kleinbuss, jonka paikalle tuo Kymenlaakson Automobiilikerho. Osastolla on mukana myös Salokori, johon matkailuyrittäjät ja kylät voivat saada esitteensä (ota pian yhteyttä kyläasiamies Henrik Hauseniin tai Yrityssaloon Maija Pirvolaan!).

Salon läpi Kuninkaantie kulkee Paimiosta Hajalan kylän läpi Halikon kirkonkylään ja Salon keskustaan, sieltä Lukkarinmäen kautta Helisnummen kappelin läheltä ja Perniöntielle (tie 52). Perniöntieltä se koukkaa Perniön kirkonkylän kautta ja takaisin tielle 52 ja Raaseporin puolelle Tenholaan. Salossa tien varrella on monia mielenkiintoisia kohteita, kuten Trömperin kestikievari ja Hajalan kylän matkailutilat, Rikalanmäki, Linnavuori, Halikon museosilta, Halikon kartanot, Franssin talo, Halikon museo ja Halikon kirkko, Salon tori, Lukkarinmäki ja Uskelan kirkko, Lehmijärvi, Yliskylän kirkko, Perniön asemanseutu ja viljelymaisemat, Perniön kirkonkylän kohteet, Perniön kartanot, Latokartanon koski, Kosken asemanseudun kohteet jne. Mukaan Kuninkaantie-markkinointiin voivat tulla koko Salon kohteet. Kuninkaantie-työpajassa yhdistyksen perustamiskokouksessa oli matkailuyrittäjiä mm. Teijolta.

Ykkösakseli 10 vuotta!

Leader-ryhmämme Ykkösakseli järjestää syntymäpäivänään 25.1. juhlaseminaarin Salon lukiossa. Juhlaseminaarissa puhuvat juuri eläkkeelle jäänyt professori Hannu Katajamäki, entinen Ykkösakselin puheenjohtaja, Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson ja Ykkösakselin toiminnanjohtaja Maarit Teuri. Tilaisuus alkaa kahvitarjoilun merkeissä kello 17.30. Ilmoittautuminen seminaariin keskiviikkoon 18.1. mennessä sähköpostilla osoitteeseen toimisto(at)ykkosakseli.fi. Ohjelma on Ykkösakselin kotisivuilla.

Opintomatka Vuolenkoskelle

Iitin Vuolenkoski on superaktiivinen kylä, joka valittiin valtakunnalliseksi Vuoden kyläksi vuonna 2014. Kylässä on oma kehittämisyhtiö. Ykkösakselin opintomatkalle on vielä tilaa.

Matkan teemoina ovat aktiivinen kylätoiminta, osakeyhtiö kylän toiminnoissa, työllistäminen, tapahtumat, vapaa-ajan asukkaiden osallistaminen ja toimiva viestintä. Kaikista näistä saa varmasti uusia vinkkejä Vuolenkoskelta.

Matka järjestetään lauantaina 28.1., lähtö on Salosta 8.30 ja paluu klo 19 maissa. Lisätietoja ja ilmoittautuminen: http://www.ykkosakseli.fi/opintomatka-vuolenkoskelle-tammikuusssa/

Kaupunkitiedote taas kuukausittain

Salon kaupunkitiedote ilmestyy tänä vuonna taas pääsääntöisesti kerran kuukaudessa. Hieno juttu!

Kaupunkitiedotteen ilmestymisestä on keskusteltu pitäjäkokouksissa sekä yhdistysten ja kaupungin johdon palavereissa viime vuonna, jolloin tiedote ilmestyi vain joka toinen kuukausi. Yhdistysväki oli aika yksimielisesti pettynyt harvaan ilmestymisaikatauluun. Kaupunkitiedotteesta on muodostunut tärkeä tiedotuskanava. Alun perin tiedote perustettiin kaupungin oman tiedotuksen tueksi, mutta yhdistysten osuus siinä on kasvanut.

Käyttäkää siis tätä ilmaista tiedotuskanavaa ahkerasti hyväksi! Seuraava aineistopäivä on keskiviikkona 1.2. (lehti jaetaan joka kotiin perjantaina 24.2.). Sitten seuraava aineistopäivä on 3.3. (jaetaan 24.3.). Seuraavien numeroiden aikataulut tulevat kaupungin kotisivuille.

Aineistopäivän ja jakelun välinen aika on alkuvuonna pitkä, mutta lyhenee toivottavasti myöhemmin. Pitenemisen syitä on useita: painon ja postin aikataulut ovat venyneet ja kaupungin viestinnässä on vähemmän tekijöitä, kun Arto Mäkinen jäi eläkkeelle.

http://www.salo.fi/kaupunkijahallinto/salotietoa/kaupunkitiedote/

Muistakaa myös ilmoittaa kaikki tapahtumat mukaan kaupungin ja Salon seudun sanomien tapahtumakalentereihin niin että kylien laaja toiminta tulee näkyviin! http://www.salo.fi/tapahtumakalenteri/tapahtuma/

Näytelmä Särkisalokodin vaiheista 21.1.

Särkisalon vanhainkodista oli aika repivä kiista Salon kuntaliitoksen jälkeen. Vanhainkoti lakkautettiin, mutta kyläläiset eivät jääneet murehtimaan vaan kokosivat voimansa Särkisalokodin uuden elämän puolesta. Pitäjäseura Särfinissä suostuttiin siihen, että entinen kunnantalo voidaan myydä, kunhan palvelut kootaan entiseen vanhainkotiin ja siitä kehitetään Särkisalon ”olohuone”. Päiväkoti, kirjasto, kuntosali ja muita kaupungin palveluja siirtyi Särkisalokotiin. Yhdistysten yhteistyönä tarjotaan keskiviikkokaffet ja paljon muuta. Kaupungin, yhdistysten ja yksityisten palveluja ryhtyi koordinoimaan Raha-automaattiyhdistyksen tukema Yhres etteskesi -hanke.

Näitä lähihistorian vaiheita käydään nyt läpi revyynäytelmässä ”Särkisalokoti – sota, rauha ja sydän”. Se esitetään vain kaksi kertaa, lauantaina 21.1. klo 15 ja 17. Joten jos tämän kuntaliitoksen pienimmän pitäjän kamppailu palvelujensa puolesta kiinnostaa, niin kannattaa varata lippu heti.

http://yhres.fi/sarkisalokoti-sota-rauha-sydan/

Särkisaloon RAY:n jatkorahoitusta!

Särkisalokotiyhdistyksen hakema ja Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama ”Yhres etteskesi” (yhdessä eteenpäin) -hanke on saamassa 80 000 euron jatkoavustuksen tälle vuodelle. Summa on sama kuin viime vuoden avustus.

Yhdistys on myös neuvotellut kaupungin kanssa monipuolisen toiminnan jatkumisesta Särkisalokodissa. Toimintaa pyöritetään jo pitkälti vapaaehtoisvoimin, mutta ainakin koordinointiin tarvitaan myös hieman ulkopuolista apua. Nyt on siis ensi vuosi turvattu ja jatkollekin haetaan uudesta Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta STEA:lta ns. kohdennettua avustusta ja varmaan myös neuvottelut kaupungin osallistumisesta jatketaan.

Särkisalokoti on saanut valtakunnallista huomioita, kun siellä on onnistuneesti pystytty yhdistämään kaupungin, yhdistysten ja yritysten toimintaa ja luomaan toimivan monipalvelukeskuksen. Yhres-hankkeen tarkan kävijämäärätilastoinnin perusteella tiedetään, että suuri osa alueen vanhuksista käyttää talon palveluja ja myös nuorille ja keski-ikäisille talosta on tullut todellinen kylän olohuone. Myös osallistuminen talkootyöhön on tilastojen mukaan huippuluokkaa.

Suomusjärvellä uudet toimitilat ja kotisivut

Suomusjärvi-seuralla on uudet toimitilat ja kotisivut. Seura on perustettu vuonna 2008. Seura on vuosien varrella tehnyt monenlaista kulttuuritoimintaa mutta toimintaa on laajasti vuosittaisista kotiseutupäivistä ja itsenäisyysjuhlista linturetkiin. Kitulaan tehtiin kyläsuunnitelma kuntaliitoksen yhteydessä ja se päivitettiin EU-hankkeessa vuonna 2012 ja uusi pitäjäkysely tehtiin yhdessä Kylien Salo -hankkeen kanssa 2014. Kylätreffit järjestetään säännöllisesti pari kertaa vuodessa alueen yhdistyksille.

Kotiseutumuseo hoidetaan yhdessä SAMU:n kanssa ja paikallisia muistoja kerätään ja tallennetaan. Erityisen mielenkiinnon kohteina ovat Suomusjärven kulttuuri (8 400-5 100 eaa.) ja Kekkosentie, joka on osa keskiaikaista Ylistä Uudenmaantietä ja jonka varrella on Urho Kekkosen ja muiden merkkihenkilöiden vapaa-ajan asuntoja.

Toimintaa on rahoitettu muun muassa jäsenmaksuilla, tuotemyynnillä ja palvelusopimuksilla. Sopimuksia on ollut kaupungin kanssa niin kulttuuripalveluista, museosta, liikunnasta kuin tilaisuuksistakin ja lisäksi seurakunnan kanssa kirkon esittelystä. Hankerahoitusta ja avustuksia on saatu Euroopan sosiaalirahastosta, Leaderista, museovirastolta ja taidetoimikunnalta. Kotiseutuyhdistyksen sivuilla on yhteystiedot myös seuran jäsenyhdistyksille.

Viime syksynä kotiseutuyhdistyksen aktiivit ottivat yhteyttä kaupungin kyläasiamieheen. Kaivattiin käyttöön omaa tilaa kokouksille ja kotiseutuarkistolle. Oltiin yhteydessä kaupungin tilapalveluihin ja kaupungilta saatiinkin käyttöön kokous- ja arkistotilat ns. Purolan rakennuksen yläkerrasta. Tila käytetään yhteistyössä muiden yhdistysten kanssa. Kylä päätti myös lähteä mukaan Avaimet maisemaan -hankkeeseen. Kohennusta halutaan moneen paikkaan: Aneriojärven polkuun ja lintutorniin, Kitulan ilmeeseen ja Kekkosentien varsiin. Avaimet maisemaan -hankkeessa suunnitellaan marssijärjestystä ja tänä vuonna voidaan ehkä jo hakea Leader-rahaa suunnitellusta maisema-aiheisesta teemahankkeesta omaan hankkeeseen. http://www.suomusjarvi-seura.fi/

Nurkkila-Ylönkylässä remontoitiin kyläsauna

Kyläyhdistys haki viime kesänä Leader-tukea 16 000 euron Kirbackan saunan kunnostukseen. Ykkösakseli myönsikin tukea 50 %, ja jo juuri ennen joulua remontti olikin jo valmis. Paljon tehtiin talkoilla – kylästä löytyi onneksi mukavasti rakennusalan ammattilaisia ja muuten vaan käsistään käteviä talkoolaisia. Yhteinen sauna lämpiää kerran viikossa ympäri vuoden ja lisäksi mökki ja sauna vuokrataan kyläläisille ja muille.

Tammikuun lopussa kyläyhdistyksen hallitus järjestäytyy ja suunnitellaan uuden vuoden toimintaa. Kaupungin kyläasiamies kertoo kokouksessa Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hankkeesta ja erilaisista yhteistyömahdollisuuksista kylätoiminnan ja matkailun vahvistamiseksi.

Rikalaseura jakoi Halikko-mitaleja

Halikon kotiseutuyhdistys Rikala-seura palkitsee vuosittain pitäjän parasta pihapiiriä sekä Halikon tai halikkolaisuuden edistäjiä mitaleilla. Viime syksynä mitalin saivat yritysasiamies Pekka Kallio, Rannikon puutarha ja musiikkimies Janne Kuusinen. Pekka Kallio aloitti Halikon elinkeinoasiamiehenä vuonna 1990 ja toimii edelleen Yrityssalossa yritysneuvojana ja aktiivisena yhteistyön edistäjänä. Rannikon puutarhan viljelyala on kasvanut yli sataan hehtaariin ja satoaikaan pelloilla työskentelee jopa yli 200 työntekijää ja lisäksi on väkeä pakkauksessa, kuljetuksessa ja kaupassa. http://www.halikko.fi/

Kiskossa kootaan uutta kuvateosta

Kiskon Kihakka kyläyhdistys kokoaa vanhoja kuvia kuvateosta varten. Kirkonkylän, Haapaniemen ja Kajalan alueella toimiva kyläyhdistys kerää asukkailta vanhoja valokuvia taloista, pihoista, maisemista, tapahtumista ja asukkaista. Myös esimerkiksi vanhat kalliokaiverrukset kiinnostavat. Kyläyhdistys huolehtii skannauksesta ja kuvien korjaamisesta. Kuvakirjaan tulee lyhyitä tekstejä kuvista ja se tullaan myymään kyläyhdistyksen toiminnan kulujen kattamiseksi. Tarkemmat tiedot kyläyhdistyksen Facebook-ryhmästä tai Salon kyläasiamieheltä.

4H etsii ideoita 6-12-vuotiaiden kerhotoimintaan

Salon 4H-yhdistyksen kerhoja ohjaavat koulutuksen käyneet nuoret. Kerhoja on kattavasti ympäri Saloa, mutta uusiakin kerhoja voidaan perustaa. On myös kerhoja, joihin mahtuisi lisää lapsia. Hähkänän, Kiskon, Sirkkulan, Suomusjärven, Perniön ja Pajulan kerhoihin voi vielä ilmoittautua.

4H-yhdistys ottaa myös mielellään vastaan ideoita: millaisia teemakerhoja tai yleiskerhoja asukkaat eri alueilla tahtoisivat lapsilleen (6-12 v). Onko alueita, joilla on jo tarpeeksi muuta toimintaa ja kaivataanko yhteistyötä 4H-yhdistyksen kanssa. Tietoja kerhoista ja ilmoittautumislomake on tässä (yhdistyksen yhteystiedot kohdassa ”Ota yhteyttä”). http://salo.4h.fi/lapsille2/

Varsinais-Suomen järjestötapaaminen 25.1.

Varsinais-Suomen liitto ja Varsinais-Suomen kylät ry. järjestävät keskiviikkona 25.1.2017 klo 17 järjestöillan Kokous- ja juhlatila Alvariumissa Turussa. Otsikkona on Kumppanuudella kohti uutta maakuntaa. Tilaisuudessa pohditaan yhdistysten roolia tulevassa uudessa maakunnassa. Puhujina ovat Janina Andersson MLL:stä, Juha Pulmuranta Lounaispaikasta, Aaro Harju Kansalaisfoorumista, Milja Karjalainen Satakunnan yhteisökeskuksesta ja Risto Tolonen, joka puhuu nuorten työpajatoiminnasta.

Tarkemmat tiedot kyläasiamieheltä tai Varsinais-Suomen kylistä.

Suomen perhoset – ilmaston herkät mittarit

Yleisötilaisuus maanantaina 30.1. klo 18 kaupungintalolla. Näemme kuvia ja kuulemme asiaa perhosista ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Alustajina toimivat Petri Mäntynen ja Jussi Murtosaari, jotka ovat julkaisseet kirjan Perhosten vuosi (Minerva, 2013) sekä tutkineet ilmastonmuutoksen vaikutuksia perhoslajistoon Ahvenanmaalla vuosina 2009–2015.  Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Salon Takopaja ja Salon seudun luonnonsuojeluyhdistys ry. Tervetuloa kaikki kiinnostuneet, vapaa pääsy! http://www.tasauskohtuuspaja.net/

Valokuvanäyttely Hellan työntekijöistä

Perttelistä katoaa ainakin 165 työpaikkaa, kun Hella Lighting siirtää tuotantonsa Romaniaan vuoden 2018 loppuun mennessä. Salon kulttuuritalo Villissä on alkanut mielenkiintoinen valokuvanäyttely, jossa pääosassa ovat Hellan työntekijät ja työt. Näyttely on auki 15.–29.1. ti–pe 13–19, la–su 10–14. Maanantaisin suljettu, vapaa pääsy, osoite on Vähäsillankatu 9. http://prorantakivet.fi/

Vaskiolla teatteria koko perheelle

Vaskion teatteri Puutaivaan tikut esittää maalis-huhtikuussa koko perheen fantasiaseikkailun Avaruusseikkailu 2054. Luvassa on hauskoja hahmoja prinsessoista avaruusolioihin, musiikkia ja satumaista tunnelmaa. Esitykset Pikkuteatterissa Vaskiolla 25.3.–8.4. Lisätietoja www.puutaivas.net

Lisää tapahtumia toimintakalenterissa, mm. vanhojen kuvien katseluilta Perniön asemanseudulla, luistelutapahtuma Perniössä ja ympäristötuki-ilta Hajalassa:

https://kyliensalo.wordpress.com/toimintakalenteri/

Terveisiä kyliin! Levittäkää näitä tietoja kylässä!

Henrik

Henrik Hausen, kyläasiamies
 Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo –hanke
 puh. 044 778 7715
 sähköposti henrik.hausen@salo.fi
Ilmoita kylän osoitteiden muutoksista kyläasiamiehelle!
Mikäli et halua näitä viestejä jatkossa niin ilmoita 
siitäkin sähköpostilla tai puhelimitse!
Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s