Uutisviesti 2.11.2016

 • Yhdistysten ja kaupungin johdon tapaaminen, Perniö 3.11.
 • Toimintaa Toijan terveystalolle, monipalvelupisteitä kylille, Kisko 8.11.
 • Kuninkaantie esillä työpajassa Halikossa 23.11.
 • Ylen kysely: Suuri osa suomalaisista haluaisi asua maaseudulla
 • Yllätystulos: Tyhjiä rakennuksia on eniten kaupunkiseuduilla
 • uutisviesti02112016Paljon hankkeita vireillä Salossa
 • Kaupunkialueen Leaderin haku 25.11. mennessä!
 • Kiikalassa tapahtuu, ja muuallakin
 • Seminaareja ja joulumyyjäisiä toimintakalenterissa
 • Tuohitun kyläyhdistys kerää rahaa myyntitoiminnalla
 • Heli Laaksonen kävi Perniön asemalla
 • Muissakin kylissä aktiivinen syksy
 • Suomen itsenäisyyden juhlavuosi
 • Tilaa elämälle! -teemalehti
 • Kylien Salo -blogissa kuvia ja alustuksia

Tämä on Kylien Salo uutisviesti. Välitä tietoja kylässä!

Yhdistysten ja kaupungin johdon tapaaminen 3.11.

Salon seuraava asukas-, kylä- ja kotiseutuyhdistysten sekä kaupungin johdon tapaaminen järjestetään torstaina 3.11.2016 klo 17–19 Perniön Kunnantalossa, osoite Lupajantie 1, Perniön kirkonkylä.

img_6318Taas on tiedossa paljon mielenkiintoista ohjelmaa ja keskusteluissa on mahdollisuus tuoda esille eri kylien ja taajamien iloja ja suruja. Ja lisäksi jos joku ei vielä ole tutustunut Perniön osuuskunnan ylläpitämään Kunnantaloon, niin nyt on hyvä tilaisuus. Talo on täynnä toimintaa ja palveluja ja se on tuonut uutta eloa ja tulevaisuudenuskoa Perniön kirkonkylälle!

Ohjelma:

 • Ennen tapaamista on mahdollisuus tutustua Perniön kunnantaloon ja pertteliläisen taiteilijan Milja Turusen taiteilijauran 40-vuotisjuhlanäyttelyyn klo 16–17.
 • Kahvia tarjolla klo 16.30 alkaen.
 • 17.00 Tapaamisen avaus, kaupunginjohtaja Antti Rantakokko
 • Perniön kunnantalon nykytilanne, Osuuskunta Pro Perniön puheenjohtaja Timo Korpinen
 • Kuusjoki-Seuran ja Viljamakasiinitoimikunnan toiminnan esittely, seuran sihteeri Aila Oksanen ja toimikunnan jäsen Minna Leppäaro
 • Salon kaupungin talousarvioluonnos vuodelle 2017, vaikutukset kyliin ja taajamiin, henkilöstö- ja talouspalveluiden päällikkö Seppo Juntti
 • Salon kaupungin nuorisotoimi ja sen toiminta kylissä ja taajamissa, nuorisopalvelujen esimies Johanna Paananen, nuoriso-ohjaaja Elisa Paavola sekä perniöläisten nuorten näkemykset
 • Kylähankkeen ajankohtaiskatsaus, kyläasiamies Henrik Hausen
 • Muut asiat, loppukeskustelu ja seuraava tapaaminen

Keskusteluaiheita voi ehdottaa kyläasiamiehelle: henrik.hausen@salo.fi.

Tapaamiseen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Monipalvelupisteitä kylille, Kisko 8.11.

Toimintaa Toijan terveystalolle -keskustelutilaisuus tiistaina 8.11. klo 18.00 Kiskon terveyskeskuksen tiloissa, Toijantie 10, Kisko. Talossa on jo Kiskon terveysaseman lääkärin ja hoitajan vastaanotto sekä äitiys- ja lastenneuvolapalvelut. Lisäksi siinä toimii lounasravintola Toijan Helena, mutta tyhjiäkin tiloja on.

 • Aluksi tutustumme terveystalon tiloihin ja juomme kahvit.
 • Yhres-hankkeen koordinaattorit Päivi Lindeman ja Harriet Corin esittelevät Särkisalokodin nykyistä toimintamallia. Särkisalokotiin on keskitetty kaupungin, yhdistysten ja yritysten palveluja ja tiloja käytetään joustavasti yhteistyössä.
 • Keskustellaan ja ideoidaan yhdessä, mitä tarpeita kiskolaisilla on ja miten tyhjiin tiloihin saataisiin lisää toimintaa. Ideointia vetää Maarit Teuri ja Jaana Joutsen.

Tilaisuus on suunnattu Kiskon ja lähialueen asukkaille, mutta muutkin kiinnostuneet voivat osallistua. Vastaavia tilaisuuksia voidaan järjestää myös muissa taajamissa, joissa on kiinnostusta monipalvelukeskusten perustamiseen.

Järj. Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hanke, Kiskontien kimppa, Kiskon MLL, Salon omaishoitajat ja Yhres etteskesi -hanke. Vapaaehtoinen ilmoittautuminen kahvitusta varten jaana.joutsen@ykkosakseli.fi tai henrik.hausen@salo.fi.

Kuninkaantiestä tietoa ja työpajaa 23.11.

Kuninkaantie, matkailu ja maisema -työpaja on suunnattu kaikille matkailuyrittäjille ja muille matkailutoimijoille Kuninkaantien varrelta, läheisyydestä tai vähän kauempaakin. Maisema on eri aistein koettu ympäristö. Innovoidaan yhdessä miten se kaikki voidaan tarjoilla ihmisille. Tilaisuus järjestetään keskiviikkona 23.11.2016 klo 16–19 Halikon kirkonkylän Franssintalossa, osoite Kirkkorinne 9.

 • 16.00–16.15 Kahvit ja Franssintalon esittely
 • 16.15–16.45 Kuninkaantien maisemissa satoja vuosia, Torsti Salonen, historioitsija
 • 16.45–17.05 Kuninkaantie matkailutienä nykytrendien mukaan, Mia Aitokari, hankekoordinaattori Kuninkaantie uuteen kukoistukseen – hanke
 • 17.05–17.25 Maisema tuotteena, projektipäällikkö Katri Salminen, Avaimet maisemaan – hanke / MNK Maisemapalvelut
 • 17.25–17.45 Perinnematkaillen, Anu Pekanniemi, Perinnematkaillen – hanke / Ykkösakseli
 • 17.45–18.30 Ohjattu työpaja
 • 18.30–19.00 Työpajojen tulokset ja loppukeskustelu

Tilaisuus on maksuton. Ilmoittautuminen 16.11.2016 mennessä: mia.aitokari@ykkosakseli.fi. Järj. Ykkösakselin kolme matkailuhanketta: Avaimet maisemaan, Perinnematkaillen ja Kuninkaantie uuteen kukoistukseen.

Ylen kysely: Suuri osa suomalaisista haluaisi asua maaseudulla

Lähes joka kolmannen suomalaisen haavekoti on maaseudulla, uutisoi Yle 27.10. Juttu perustuu kyselyyn, jossa haastateltiin yli 1 000 suomalaista 10.–18.10.2016. Kun kysyttiin ”Missä haluaisit mieluiten asua?” niin eniten kannatusta sai maaseudun haja-asutusalueella (30 %) ja seuraavat vaihtoehdot olivat pikkukaupungissa tai taajamassa (28 %), suuren kaupungin reunamilla (23 %), suuren kaupungin keskustassa (11 %), ulkomailla kaupungissa (7 %) ja en osaa sanoa (1 %).

Tulos on samansuuntainen kuin aiemmissakin kyselyissä saadut tulokset: maaseudulla haluaisi asua paljon suurempi osa suomalaisista, kuin mitä siellä nyt asuu. Tämä mielipide on varmasti yllätys monille, ja se pitää pintansa, vaikka ”kaupunkipuhe” on nyt dominoiva tiedotusvälineissä. http://yle.fi/uutiset/3-9251768

Ruotsissa on taas kyselytutkimuksella mitattu aktiivisen maaseutupolitiikan kannatusta. Melkein 90 % vastaajista oli sitä mieltä, että maaseudun aktiivista kehittämistä ja tukea tarvitaan, tärkeimpinä pidetään satsaukset palveluihin, työpaikkoihin, liikenteeseen ja infrastruktuuriin. Noin 80 ruotsalaisista pitää nykyistä politiikkaa suurkaupunkeja suosivana. Suomessa on saatu samansuuntaisia tuloksia Maaseutubarometri-kyselyssä. http://www.helasverige.se/

Tyhjiä rakennuksia on eniten kaupunkiseuduilla

Arkkitehti Satu Huuhka väitteli tohtoriksi 7.10.2016. Hän tutki tyhjiä asuntoja ja yritystiloja. Tyhjiä tai vajaakäytöllä olevia rakennuksia on Suomessa enemmän kuin muissa maissa.

”Melko yllättäen tyhjät asunnot ja yritystilat eivät pääsääntöisesti sijaitse syrjäseuduilla, vaan leijonanosa niistä löytyy Helsingin ja Tampereen kaltaisista suurista kaupungeista.” Uusien tilojen kaavoittaminen ei aina perustu todelliseen tarpeeseen. Rajoitetumpi kaavoittaminen voisi olla kansantaloudellisesti edullisempi ja resursseja säästävämpi vaihtoehto. Lisätietoja Tampereen teknillisen yliopiston sivuilla >>>

Paljon hankkeita vireillä Salossa

Nyt on Salon kylissä paljon hankkeita vireillä. Onkin hyvä aika hakea Leader-avustuksia kun ohjelmakauden rahaa on vielä hyvin jäljellä. Tällä hetkellä keskustellaan muun muassa kahdesta asukasmarkkinointikampanjasta, uuden rantasaunan ja kokoontumistilan rakentamisesta, nuorten toiminnan vauhdittamisesta, ulkoilureitistä, laiturista, monipalvelukeskusten perustamisesta Särkisalon malliin, urheilukentän kunnostamisesta jne. Kokoontumistiloista keskustellaan muutamissa kylissä ja taajamissa.

Neuvonta on tärkeä osa Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hankkeen toimintaa. Kyläasiamies tulee paikan päälle keskustelemaan hankeideoista. Tarvittaessa saamme apua kaupungin eri toimialueilta, Leader Ykkösakselilta, Varsinais-Suomen kylät ry:ltä ja muilta yhteistyötahoilta. Ottakaa siis rohkeasti yhteyttä jos teillä on joku idea, niin mietitään sopivia rahoituskanavia.

Kaupunkialueen Leaderin haku 25.11. mennessä!

Salon kaupunkikeskustan yhdistykset voivat hakea tukea paikalliseen kehittämiseen. Tavoitteena on parantaa työttömien ja syrjäytymisvaarassa olevien työ- ja toimintakykyä. PAIKAL-hanke tukee kansalaisjärjestöjä ja muita toimijoita lisäämään osallisuutta, ehkäisemään syrjäytymistä ja edistämään työllisyyttä. Rahoituksen hakuaika loppuu 25.11.2016. Lisätietoja ja hakuohjeet: http://www.ykkosakseli.fi/paikal/

Kiikalassa tapahtuu

Kesäteatteri Kiikalan kipinät järjestää ensimmäisen esityksensä kesäkauden ulkopuolella. Ravintola Helarinteen lavalle astuu 4.11. neljä eri-ikäistä energistä naista esittämään hauskaa musiikkishowta luokkakokouksen hengessä. Tilaisuus on loppuunmyyty.

Kiikalassa järjestettiin pitäjäkokous elokuussa ja silloin johtopäätös oli, että tarvitaan lisää yhteistyötä alueen yhdistysten välillä. Seuraavat pitäjäkokoukset päätettiin järjestää tammi-helmikuussa sekä keväällä.

Tapahtumia myös Särkisalossa, Teijolla, Vaskiolla, Mathildedalin kankirautavarastossa, Matilda-talossa, kulttuuritalo Villissä jne. https://kyliensalo.wordpress.com/toimintakalenteri/

Seminaareja ja joulumyyjäisiä toimintakalenterissa

Samassa toimintakalenterissa on tietoa myös mielenkiintoisista seminaareista:

 • Hevoset hyvinvointipalvelujen tuottajana -tilaisuus Ilmajoella 9.11.
 • Varsinais-Suomen kv-hankepäivä, Loimaalla klo 11.11. klo 9-15. Käytännön kokemuksia ja ohjeita kansainvälisistä hankkeista – suunnittelu ja toteutus.
 • Unelmat liikkeellä, ideointi- ja esittelytilaisuus Salossa kaupungintalossa 15.11. klo 18–20.30. Järj. Salon kaupunki, Ykkösakseli ja LiikU.
 • Yrityssalon Teollinen internet -tapahtuma 23.11.  ja kasvihuoneviljelyn uuden tekniikan iltapäivä 24.11.
 • Luonnonhoitoa yhdessä -seminaari Turussa 29.–30.11.Tiistaina englanninkielinen päivä, keskiviikkona suomenkielinen. Seminaari tarjoaa maaseudun ja ympäristöalan toimijoille uudenlaisia ideoita Euroopasta ja kotimaasta. Myös verkkoseminaarina netissä. Järj. Järki-hanke ja useat yhteistyötahot.

Myös joulumyyjäisiä on tiedossa monessa kylässä, ilmoita tiedot kyläasiamiehelle, jos ne puuttuvat toimintakalenterista!

Tuohittu kerää rahaa myyntitoiminnalla

Tuohitun kyläyhdistys kiertää kesällä eri tapahtumissa ja järjestää oman kesätorin ja ravintolapäiviä Tuohikodolla. Ahkeralla leipomisella, hilloamisella ja ruuan laitolla yhdistys kerää rahaa kylätalon ylläpitoon ja muuhun toimintaan. Oma maksupääte on lisännyt myyntiä, kaikilla ei ole mukana käteistä.

”Meillä on käytössä iZettle-maksupääte. Se maksoi meille noin vähän alle sata euroa hankittaessa. Laitteesta ei ole kk-maksuja, vaan käytöstä velotetaan 2,75 % maksuista. iZettle toimii pelkästään mobiililaitteilla. Maksupääte otettiin käyttöön kesän toreille ja pääasiallisesti se on toiminut hyvin, satunnaisia käyttö/yhteysongelmia on välillä. Ihan voimme suositella tätä toisillekin yhdistyksille. iZettle toimii Android- iOS-laitteilla, ei Windows-puhelimissa.”

Heli Laaksonen kävi Perniön asemalla

Runoilija Heli Laaksonen kävi pienellä kierroksella Kiikalassa, Halikossa, Salossa ja Perniön asemalla. Perniön asemalla oli vähän pidempi pysäytys ja runsaasti porukkaa paikalla päiväkodin parkkipaikalla Kotoajontiellä.

”Hieno iltapäivä, varsinainen menestys! Heli Laaksosen lukijatapaaminen Perniön asemalla oli tunteikas, hauska ja lämminhenkinen. Paikalla oli kolmisenkymmentä ihmistä, ja vieraita Sauvosta (ja ties mistä muualtakin) saakka.”

”Tosiaanki – kauhian kiva porukka oli kool Kotoajontiäl (nii osuva osoteki). Nauravaist – ja varma olis laulavaistaki ollu, jos olis suuvuaro annettu… Ja nii hualehtivast – sain kassillise ruakkaki! Voi et! Ja heijastimi ja kettukarkkei. Annan kovast hualenpirol arvo. Oli hauska meijä mummun veljestäkin – Airolan Sakari -vainaast – kuulla lisätiaroi. Perniö o luannoltas nii ihana, kumpuileva ja mannermaine, siäl tammien katvees, merikotkan laatelevie-liitelevie siipie al, historian havinas oli ilo runoi laussu, jutui kertto…”

Kiitos Perniön asemanseudun kyläyhdistykselle ja Heli Laaksoselle raporteista!

Muissakin kylissä aktiivinen syksy

Kuusjoella on järjestetty onnistunut Kuusjoen yö -tapahtuma. Teijolla ja Vaskiolla on aktiivisesti raivattu vanhoja polkuja, merinäkymiä ja tienvarsia. Perniön kirkonkylässä polkaistiin pystyyn ”Johan on kirppis” -revyy, joka näytettiin täysille saleille. Tuohitussa järjestettiin perinneruokapäivä ja Perniön asemanseudulla taidenäyttely ja ohjelmallinen iltakävely.

Suomen itsenäisyyden juhlavuosi

Kaupunki on perustanut työryhmän juhlavuotta varten ja siinä on mukana mm. Salon kyläasiamies. Juhlavuoden tapahtumat ovat pääosin pienempiä ja isompia arjen tekoja.

Kaupungin juhlavuoden teemoiksi on sovittu Lähellä, Tulevaisuus sekä 365 tekoa ja tapahtumaa.

Kaupungin www-sivuilta (www.salo.fi/suomi100) löytyy Salo ja Suomi 100 -osio, jonne kerätään juhlavuotta koskevaa aineistoa ja ohjeistusta.

Tällä sivulla julkaistaan myös kootusti juhlavuoden tapahtumia Salossa.  Ensi vuoden talousarvioon esitetään erillistä määrärahaa, jolla voidaan esimerkiksi pienimuotoisesti tukea yhdistyksiä niiden juhlavuositapahtumien tuotannossa. Ohjeet tukien hakemiseen löytyvät www-sivuilta kaupunginvaltuuston talousarviokokouksen (14.11.) jälkeen, viimeistään 28.11.

Myös maakuntaliitosta voi ensi vuoden alussa hakea tukea juhlavuoden tilaisuuksiin ja kylätoimijoiden yksi suuri tapahtuma on jo hyväksytty mukaan juhlavuoden tapahtumiin, eli Avoimet kylät -päivä lauantaina 10.6.2017.

Lisätietoja antaa mm. kyläasiamies Henrik Hausen ja viestintäpäällikkö Teija Järvelä.

Tilaa elämälle!

-teemalehdessä Varsinais-Suomen kyläasiamies Tauno Linkoranta tarkastelee kylätoimintaa urbaanin yritysmaailman muotikäsitteiden kautta. Kuulostaisihan paljon komeammalta, jos uutta riitaisaa kyläyhdistystä sanottaisiin ”startupiksi” ja rahastonhoitajan epätoivoisesti peräämiä jäsenmaksuja sanottaisiin ”joukkorahoitukseksi”.

Suomen kylätoiminta ry:n puheenjohtaja Petri Rinne toteaa, että kylätoiminta on uudistusten tiellä. Enää ei riitä pelkästään kyläläisten voimaannuttaminen, päätöksenteon hajauttaminen ja maaseudun rakennemuutoksen edistäminen, vaan tämän päivän maaseutupolitiikka on vastattava kansallisiin ja mieluiten globaaleihin haasteisiin.

Lue Taunon pakinan, Petrin pääkirjoituksen ja paljon mukavia juttuja kylätoiminnasta ja maahanmuuttajien kotoutumistoiminnasta. Tilaa elämälle -teemalehti on ladattavissa Suomen kylätoiminta ry:n kotisivuilta http://www.kylatoiminta.fi/

Kylien Salo -blogissa kuvia ja alustuksia

Kylien Salo -blogissa on linkkejä valokuva-albumeihin, alustuksiin ja muistioihin kesän ja alkusyksyn tilaisuuksista kuten Kesä yhdessä – Salossa -kiertueen tapahtumista ja VS-kylien opintoretkeltä Hämeen kyliin 1.10. https://kyliensalo.wordpress.com/menneet/

Terveisiä kyliin! Levittäkää näitä tietoja kylässä!

Henrik

Henrik Hausen, kyläasiamies
 Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo –hanke
 puh. 044 778 7715
 sähköposti henrik.hausen@salo.fi
Ilmoita kylän osoitteiden muutoksista kyläasiamiehelle!
Mikäli et halua näitä viestejä jatkossa niin ilmoita 
siitäkin sähköpostilla tai puhelimitse!
Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s