Kesäkiertue on loppusuoralla

Kesä yhdessä – Salossa -kiertue on nyt loppusuoralla, jäljellä enää Muurlan Wanhanajan markkinat ensi lauantaina. Tässä terveisiä ja palautetta edellisistä tapahtumista:

Kuusjokipäivä

IMG_7346Kuusjoella 14.8. oli oikein hyvin kävijöitä, vaikka aamulla sää näytti uhkaavalta. Hiukan sadetta tulikin, mutta isommat ukkoset menivät ohi. Ohjelmaa oli paljon, muun muassa Raatalan Humpparallin esiintyjiä, VPK:n kolarisimulaattori ja näyttelyitä. Nikkilän puisto isoine tammineen ja perinteisine perennaistutuksineen on viihtyisä paikka tällaiselle tilaisuudelle.

IMG_7354Kuusjoella kiitosta saivat kaupungin terveyspalvelut, ne ovat kuntaliitoksen jälkeen säilyneet hyvin, myös hammaslääkäri. Apteekki sai myös kiitosta joustavasta palvelusta, sieltä saa muun muassa nostaa käteistä nyt kun pankkiautomaatti vietiin pois. Pankkiautomaatin poistaminen kylästä ei tietenkään saanut kiitosta, kyse on kuitenkin aika keskeisestä palvelusta tänä päivänä.

IMG_7363Kirjaston vähennetyt aukioloajat huolestuttavat kuusjokelaisia. Ennen kirjasto oli auki joka päivä ja se toimi kylän olohuoneena, jossa koululaiset viettivät iltapäivää, ikäihmiset tapasivat ja kaikenikäiset kävivät. Nyt pitää erikseen passailla, milloin on ne kaksi päivää, jolloin kirjasto on auki. Kirjaston näyttelyt ja muut aktiviteetit saivat kiitosta.

IMG_7386Myös Kuusjoella toivottiin kesälläkin bussivuoroja Salon keskustaan. Palveluliikenne sai kuitenkin kiitosta. Kaupungin tilojen korkeat vuokrat hiertävät edelleen, muun muassa Kuusjokitalo on turhan vähällä käytöllä.

Yhdistysten välistä yhteistyötä saisi olla enemmän. Paljon aktiivisuutta on, mutta uusia toimijoita olisi tärkeä saada mukaan. Kuusjoen kotiseutuyhdistys ja sen viljamakasiinitoimikunta toimivat aktiivisesti, mutta samat vetäjät ovat olleet remmissä jo vuosikaudet. Syksyllä järjestetään vielä yhdistysten yhteinen Yö Kuusjoella -tapahtuma.

IMG_7364Kuusjoen partiolippukunta Kuusenkävyt toimii aktiivisesti ja Kuusjokipäivässä sillä oli iso ostasto telttoineen. Osastolla muun muassa rohkaistiin aikuisia mukaan jäseniksi ja eri tehtäviin. Tämän kesän valtakunnalliseen suurleiriin Roihuun osallistui kymmenkunta kuusjokelaista. Viikkotoimintaan on toistaiseksi riittänyt vertaisjohtajia, mutta nyt iso porukka on lähdössä muualle opiskelemaan joten mukaan tarvitaan lisää aikuisia.

MLL Kuusjoen yhdistys oli mukana Kuusjokipäivässä ja iso Mara-Katti veti lapsiperheitä osastolle. Yhdistys lisää toimintaansa syksyn aikana. 10.9. alkaen järjestetään lauantaisin peuhupäivät Kuusjokitalolla. Peuhupäivinä on tarjolla liikuntavälineitä ja -ratoja, joita lapset ja vanhemmat voivat käyttää yhdessä. Tilaisuudet ovat maksuttomia, tila on saatu kaupungilta käyttöön ilmaiseksi.

 

IMG_7393Kuusjoella kaupungin teltassa oli myös Salon omaishoitajat ry:stä projektityöntekijä Mari Ilvonen ja paikallinen aktiivi Katariina Tuovinen. Suomessa on yli 350 000 omaishoitajaa, joille varsinaista omaishoidon tukea maksetaan noin 43 000:lle. Neuvontaa ja vertaistukea saa muutkin esimerkiksi Salon omaishoitajat ry:ltä. Sillä on yhteyshenkilöitä eli omaishoidon lähettiläitä kaikissa Salon kymmenessä pitäjässä ja tukitilaisuuksia on järjestetty myös Kuusjoella. Kysymykset ja keskustelut teltalla koskivat muun muassa tukia, muistisairaan kanssa toimimista ja jaksamista.

Yhdistysten iltatori

Salon keskustan iltatorilla 18.8. oli paljon väkeä niin kuin muinakin torstaina. Sade hieman viilensi tunnelmaa, vettä tuli välillä reippaastikin. Keskusteltiin muun muassa pienten investointien Leader-tuista. Asia on nyt ajankohtainen, Live-hankkeen hakuaika on 14.10 mennessä. Esimerkiksi Vaskion Pukkilaan tarvittaisiin parempi tiskikone ja energiataloudellisemmat kylmäkalusteet, tähän voisi olla mahdollisuuksia saada tukea Live-hankkeen kautta.

Monet kaupunkilaisetkin kävivät keskustelemassa kylien toiminnasta, monilla on siteitä kyliin ja käyvät niissä ahkerasti vapaa-aikana. Kylissä on paljon tapahtumia vielä nyt loppukesälläkin, tämä herätti ihastusta ja tapahtumakalenteri lähti monen kassissa kotiin.

Keskusteltiin myös Rekijoen kyläläisen kanssa koulurakennuksen käytöstä. Suljettu koulu on myynnissä eikä siellä enää ole kansalaisopiston piirejä tai yhdistysten kokouksia.  Ilmoittakaa, jos teillä on ideoita tähän liittyen!

Pertunpäivä

IMG_5524Perttelissäkin oli mukavasti kävijöitä Pertunpäivässä 21.8. Kuorolaulu haitarin säestyksellä soi mukavasti koulun pihalla ja näyttelyt kirjastossa oli oikein mielenkiintoisia. Koululaiset möivät leivonnaisia ja muita tuotteita luokkien teltoilla ja kävijöissäkin oli paljon lapsiperheitä. Yksi ministerikin kävi paikalla: kokoomuksen tuore ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen, jonka vaimo on Perttelistä kotoisin. Avustajien matkassa lähti kyläesitteitä myös ministerille. Paikallisia tuottajia oli myös mukavasti mukana, ainakin Pohjolan tilan leivonnaiset loppuivat jo parin tunnin myynnin jälkeen.

IMG_5526Perttelissä keskustelin useamman kävijän kanssa pyöräilystä. Yksi kävijä oli tullut pyörällä kotoaan Halikon asemalta tapahtumapaikalle Inkereen koululle yli 16 km. Tästä vain parisataa metriä piti polkea kadulla, muuten oli käytettävissä pyöräteitä. Salo sai kehua pyöräilykaupunkina! Perttelissä asuva mies harmitteli sitä, että pyörätie kaupungista Hähkänän kautta loppuu Inkereelle. Pitäjän kolmas taajama Kaivola jää tämän verkoston ulkopuolelle ja tie Inkereeltä Kaivolaan on kapea ja mutkainen.

IMG_5529Teijolla asuva tulevaisuudentutkija taas toi esille, että pyöräilyreittejä pitäisi suunnitella muuallekin kuin Teijon ja Kemiön suuntaan. Pyöräilyreitit suunnitellaan pieniä kauniita teitä ja polkuja pitkin – uusia kevyen liikenteen väyliä ei tarvita ainakaan joka paikkaan. Hän myös huomautti, että Salossa ei ole erillistä liikennesuunnittelijaa kuten monessa tämän kokoisessa kaupungissa. Jos sellainen palkataan, sille pitäisi antaa tehtäväksi kehittää sekä auto- ja joukkoliikenneväyliä että kevyen liikenteen väyliä!

IMG_5530

Perttelin kotiseutuyhdistyksen puuhamies Jouko Siivo

Kaupungin teltan vieressä oli MLL:n teltta, jolle onnenpyörä sekä kepparirata ja lainattavat keppihevoset houkutteli lapsia ja nuoria. MLL:llä on aktiivista viikkotoimintaa lapsille ja perheille kaikissa Perttelin alueen kouluissa eli Kaivolassa, Hähkänällä, Inkereellä ja Hiidessä. Pertteli on saanut uusia asukkaita ja tuntuu olevan erityisesti lapsiperheiden suosiossa.

 

Perttelissäkin toivottiin lisää eri yhdistysten yhteistyötä, ehkä saadaan järjestettyä pitäjäkokous yhdistyksille myöhemmin syksyllä. Kotiseutuyhdistys on yhdistysrekisterin listalla mahdollisesti poistettavista yhdistyksistä. Yhdistys kuitenkin toimii ja voi hyvin, ilmoitukset muuttuneista puheenjohtajista ja muista nimenkirjoittajista on vaan jäänyt jättämättä viime vuosina – asia hoidetaan nyt kuntoon. Kotiseutuyhdistys omistaa sekä talonpoikaiskulttuuria esittelevä Pellonpään talonpoikaismuseon että kotiseutumuseon vanhassa kivisessä lainamakasiinissa. Ne hoidetaan ja pidetään auki kesäisin talkoovoimin. Lisäksi yhdistys järjestää vuosittain ulkomaanmatkan ja muita tilaisuuksia, mm. Pertunpäivät ja itsenäisyyspäivätilaisuudet yhdessä seurakunnan kanssa. Kotisivuilla on laajat yrityshakemistot ja kuva-albumit.

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s