Uutisviesti 4.8.2016

 • Uutisviesti04082016Vielä on kesäkiertuetta jäljellä!
 • Palautetta Särkisalo-päivästä
 • Petun kartanon kotiseuturetkellä bussi täynnä
 • Yrittäjyys maaseudulla esillä Alkufestivaalilla 20.8.
 • Tiedotustilaisuus: hankerahoitus ja kaupunki-Leader
 • Työpaikka Kuninkaantien matkailun kehittämishankkeessa
 • Lähde ruukkimatkalle Ruotsiin!
 • Teijon alueen matkailu porskuttaa
 • Kylissä tapahtumakesä jatkuu vielä!

Tämä on Kylien Salo uutisviesti. Välitä tietoja kylässä!

Vielä on kesäkiertuetta jäljellä!

Ensi lauantaina 6.8 ”Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo” -hanke on mukana Laurin markkinoilla Perniössä klo 8-15, sunnuntaina 14.8. Kuusjoella Kuusjoki-päivässä klo 12–15, torstaina 18.8. Salon iltatorilla klo 15–20, sunnuntaina 21.8. Perttelin Inkereen koululla Pertun päivillä klo 12–16 ja lauantaina 27.8. Muurlan opistolla Wanhanajan markkinoilla klo 11–14.

Tervetuloa kaupungin kyläteltalle keskustelemaan, antamaan palautetta tai kyselemään Salon kylätoiminnasta! Kaikki kaupungille annettu palaute kirjataan ja viedään asianomaisille hallintokunnille tiedoksi.

Meillä on jaossa esitteet Salon kylien kesätoiminnasta, kylien yhteystiedot, pyöräilykartta, palveluliikenne-esite ja ilmaislippuja, matkailuesitteitä ja paikallisten yhdistysten esitteitä.

Yhdistysten ilmoittautuminen mukaan kaupungin kylätelttaan: henrik.hausen@salo.fi tai puh. 044 778 7715.

Palautetta Särkisalosta

Särkisalopäivä 23.7. vietettiin mukavassa kesäsäässä, ei edes tuuli haitannut vaikka saaristopitäjässä oltiin. Lasten juoksukilpailut vetävät yleensä Särkisalopäiville mukavasti perheitä ja muutenkin ohjelmaa on paljon ja tunnelma hyvä. Tänä vuonna järjestäjät olivat erityisen tyytyväisiä, väkeä oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin, arvioiden mukaan ainakin 550.

Teemana tänä vuonna oli ruuantuotanto. Paikalliset tuottajat olivat keränneet laajan kasvien tunnistuskilpailun. Kotiseutuyhdistysten yhteisen valokuvakilpailun kuvat olivat esillä sekä mielenkiintoinen kuvasarja 1800-luvun talonpoikaispurjehduskauden laivoista. Näitä rakennettiin Särkisalossa lähes 20. Tytti Lindhin ja Lasse Tornin käsitöitä sekä Taina Tornin akvarelleista oli myös koottu laajat näyttelyt.

Vuoden Särkisalolaisena palkittiin Kari Salminen, joka on aktiivinen pitäjäyhdistys Särfinissä. Hän on ideoinut ja ollut mukana toteuttamassa muun muassa Särkisalon silakkamarkkinoita ja penkkihanketta. Lähellä sydäntä on nuorten liikunta, hän valmentaa kolmea junioreiden jalkapallojoukkuetta.

Salminen oli myös mukana Särfinin edustajana kaupungin kyläteltassa. Siinä hän markkinoi 18.8. järjestettävää yleisötilaisuutta rantavesien tulevaisuudesta. Keskusteluun on kutsuttu paikallisia viljelijöitä, matkailuyrittäjiä ja asukkaita sekä kalastusasiantuntijoita, ELY-keskuksen edustajia ja kaupungin virkamiehiä ja luottamusjohtoa. Tilaisuus on torstaina 18.8. klo 17-19 Särkisalokodissa.

Palautetta kylätelttaan ei tullut kovinkaan paljon. Taas oli tyytymättömyyttä linja-autoyhteyksistä, tällä kertaa sekä Särkisaloon ja Teijolle. Palveluliikenne herätti kuitenkin kiinnostusta ja sain taas jakaa muutamia esitteitä ja ilmaislippuja.

Nuorten liikuntatoimintaan Särkisalossa ollaan tyytyväisiä, nyt on kesälläkin monien lajien peli-iltoja sekä oma uimakoulu kesällä. Niihin osallistuvat sekä vakituiset asukkaat että kesäasukkaat, Särkisalon urheilijat sai näistä kiitosta. Kylien kesän viikkotoiminta on esillä myös Kylien Salo -blogissa:

https://kyliensalo.wordpress.com/toimintakalenteri/viikoittaiset/

Kaverina kyläteltassa oli pitäjäyhdistys SärFinin lisäksi yksi puolueen paikallisjärjestö. Särkisaloon oli mukavasti tullut väkeä myös muista kylistä: ainakin Teijon ja Mathildedalin kyläaktiivien kanssa juttelin ja Perniön Kosken aseman aktiivit värväsivät myyjiä Elonkorjuumarkkinoille.

Petun retkellä bussi täynnä

Kylähanke järjesti retken Petun kartanolle tiistaina 2.8. Heikki Liede on tutkinut Petun saaren ja kartanon historiaa ja hän teki aloitteen retken järjestämisestä. Hän toimi meillä oppaana ja piti esityksen C.G. Mannerheimin metsästysretkistä Petun saaressa.

Retki oli erittäin onnistunut, osallistujia oli mukana 52. Mahdollisesti tällaisia retkiä voidaan tehdä jatkossakin, onhan Salossa monia mielenkiintoisia kohteita. Mutta miksi tällainen kotiseuturetkeily ja muu kotiseututyö on tärkeä osa kylien kehittämistä? Pohdin tätä asiaa blogikirjoituksessa tässä: http://bit.ly/2aiWxKR . Kirjoituksen lopussa on myös linkki kuva-albumiin.

Yrittäjyysseminaari Alkufestivaalissa

alkutalkooPaikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hanke osallistuu salossa järjestettävään Alkufestivaaliin omalla seminaarilla: Yritetään maaseudulla – yhteistyössä kaupunkilaisten kanssa. Alustuksia ainakin Green care -yrittäjyydestä (Green Care Finland ry:ssä toimiva Maija Jensen) ja yhteisöllisestä yrittäjyydestä (Kemiönsaaren Sokerikulman tulisielu Anu Taivainen).

Seminaari on osa Salon Alku Talkoofestivaalia ja se järjestetään Hilkansalissa, Vilhonkatu 2, lauantaina 20.8. klo 12-14.

Yrittäminen on maaseudulla hieman erilaista kuin kaupungissa. Toisaalta paikalliset markkinat ovat pienemmät ja sopivia työntekijöitä ja palveluita voi olla vaikeampi löytää. Toisaalta maaseudulla yleensä yrittäjät tekevät luontevasti yhteistyötä ja tukevat toisiaan. Yhteistyöverkostot muiden kylien ja kaupunkien kanssa ovat maaseutuyrittäjälle tärkeitä. Maaseudulla on myös uusia mahdollisuuksia, kuten kasvava lähiruoka-ala, Green Care, yhteisöllinen yrittäminen, käsityöläisyys ja uusiutuva energia.

Lisätietoja: henrik.hausen@salo.fi, puh. 044 778 7715

Poimintoja festivaalin muusta päiväohjelmasta:

 • Solving local problems HUB Salossa, useita työpajoja
 • Luontopeli-Corneri, Salon 4H-yhdistys
 • Käsillätekijät, näyttely Villissä
 • Bilejamit, Tekstiili 2.0 –työpajat
 • Tekstiilirekka, ammattiopisto
 • Joogaa lapsille ja aikuisille Villin puistossa
 • Yökoris, Salon Vilpas
 • Sientenkasvatustyöpajoja, Helsieni
 • Kohtuutalous ja tulevaisuuden vaihtoehdot, Takopaja
 • EcoSoap työpaja, JooSoap studio

Illalla musiikkia eri pisteissä. Esimerkiksi Veturitallissa akustista musiikkia, vapaa pääsy: Sopraano Katri Jalonen ja pianisti Esa Ylönen, Duo LiesLa, Joto Ensamble jne.

Koko festivaalin ohjelma tulee tänne nettisivuille:

http://www.alkufestival.org/#ohjelma

Tiedotustilaisuus: hankerahoitus ja kaupunki-Leader

Leader Ykkösakseli kertoo yleishyödyllisestä hankerahoituksesta keskiviikkona 10.8. klo 18. Pienten investointien rahoitus LIVE-hankkeesta ja kaupunki-Leader eli PAIKAL-hanke. Kahvitarjoilu tilaisuuden jälkeen. Ilmoittautumiset pe 5.8. mennessä: toimisto@ykkosakseli.fi. Salon kaupungintalo, Tehdaskatu 2. Lisätietoja Ykkösakselin kotisivuilla: http://bit.ly/2aOfEvI

Työpaikka: Kuninkaantietä kehitetään

Seitsemän Leader-ryhmää hakee vetäjää Kuninkaantie uuteen kukoistukseen -matkailuhankkeeseen. Salossa toimiva Ykkösakseli on yksi näistä ryhmistä ja työpaikkana on joko Ykkösakselin toimisto Suomusjärvellä tai kotitoimisto, työskentelyalue ulottuu kuitenkin Turusta Virolahdelle. http://bit.ly/2avC6vE

Lähde ruukkimatkalle Ruotsiin!

Mathildedalin kulttuuriyhdistys järjestää kaikille avoimen tutustumismatkan Upplandin ruukkeihin Ruotsiin 22.–25.9.2016. Ilmoittautumisaikaa on pidennetty 15.8. asti. Ohjelma: http://bit.ly/2aSNstC

Teijon alueen matkailu porskuttaa

Uusi marina ja monet palvelut vetävät matkailijoita Teijolle ja Mathildedaliin. Alueella on runsaasti kahviloita ja ravintoloita, hotelli ja muita majapaikkoja, alpakkapuoti ja muita käsityöläisten pajoja ja puoteja, panimo, leipomo, kansallispuisto jne. Juttu Perniönseudun lehdessä: http://bit.ly/2aj7vjD

Kyläyhdistyksen kotisivu: http://www.teijo.fi/

Kylissä runsaasti tapahtumia

Vielä on kesää jäljellä, ainakin Salon kylissä. Paljon on tapahtumia vielä elo-syyskuussakin, vaikka koulut alkavatkin. Tässä muutamia poimintoja kesäkiertueen lisäksi, lisää Kylien Salo –blogin toimintakalenterissa:

Perjantaina 5.8. järjestetään Salon ensimmäinen EtnoSalo-festivaali Vuohensaaressa klo 15-21. Liput portilta 5 euroa.

6.8. Kesärieha Hajalassa klo 11–15. Kesäpäivän viettoa ja mukavaa yhdessäoloa Myllytyryllä perinteisen 80-luvun Hajalan heinäriehan tapaan. Saunomista, uimista, arvontaa, kilpailuja, luontopolku, rastirata-tietovisa, jousiammuntaa, kesälajeja, pienille lapsille omaa kisailua ja pelailua. Tarjolla kahvia ja virvokkeita. Järj. Hajalan yhdistykset.

6.8. Retrotanssit Halikon Angelniemen Ankkurikellarissa klo 20-01.

13.-14.8. Wanhanajan markkinat ja keskiaikakylä Teijon Masuunilla. Käsityöläisiä, nuoliammuntaa, näytöksiä la 10-18, su 10-16. Lisätietoja sekä myyjien ja esiintyjien ilmoittautuminen 040 963 8884/Mia tai markkinat@teijo.fi. Järj. Teijon alueen kyläyhdistys.

18.8. Meriseminaari Särkisalokodissa klo 17-19. Avoin keskustelutilaisuus rantavesistömme tilasta ja tulevaisuudesta. Tilaisuuteen on kutsuttu alan asiantuntijoita. Kuka voi olla toimija? Järj. pitäjäyhdistys SärFin.

20.8. Varsinais-Suomen kylätoimintapäivä 2016 Uudenkaupungin Pyhämaassa. Vuoden kylän palkitseminen ja muuta ohjelmaa.

21.8. Kierrätyspäivä Särkisalossa Förbyn seuratalolla, Alastalontie 2, klo 11-14. Tuo kierrätettäväksi ehjät tavarat ja voit ottaa itsellesi tarpeellista tavaraa kotiin viemisiksi.

21.8. Leticia-kuoro esiintyy Angelniemen seurojentalolla klo 16. Buffetti, liput 5 euroa.

26.8. Elotulet-kyläjuhla Tieksmäki-Metolan Lainerannassa klo 20. Dokumenttielokuva ”Järven tarina” esitetään suurella valkokankaalla järven rannalla. Lisäksi tietoja Naarjärvestä ja valokuvakilpailun palkintojen jako. Liput 10 euroa sisältävät kahvin ja korvapuustin.

27.8. Märy-päivä klo 10 alkaen. Märynummen kyläyhdistys. Perinteinen Märy-päivän pihakirppis Juhlatuvan pihalla klo 10–14. Ilmoittautuminen mukaan: kts. ohjeet kylän kotisivuilla. Miäletön Mäkiautokisa 2016 on Märy-päivänä laskettava mäkiautokilpailu klo 12–16.

27.8. Matilda Rock -piknikkonsertti Mathildedalin Ruukkitehtailla klo 14-19 ja Venetsialaiset rannassa klo 19-22.

27.–28.8. Elonkorjuumarkkinat ja kirppis Perniön Kosken asemalla klo 10-15. Vihiniemen kylätalo, Saarenjärventie 13, Koski as. Paikallista syyssatoa, perennanvaihtoa, poniratsastusta, pelastuskoiria, lampaita ja kalkkunoita. Valokuvanäyttely: Ana Schorinin ja Mikko Pääkkösen luontokuvia, , kesäkahvila. Lauantaina myös Kosken kartanolla avoimet ovet. Järj. Koski as. kyläyhdistys.

27.-28.8. Kirpparikierros Kiikalassa la-su klo 10–15.

28.8. Varsinais-Suomen museopäivä. Suomusjärven museon kesäkauden päätös klo 12-15, mm. lyhytelokuva kivikautisten löytöjen tekijästä Kustaa Wassista.

9.-11.9. Polkuja kohtuuteen -kansalaisfoorumi Mathildedalin Matildatalossa. Foorumi on avoin kaikille kiinnostuneille. Yleisteemoina on luonnonläheisyys, paikallisuus ja kohtuutalous eli ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä elämäntapa ja maailmanmeno. Työryhmissä mm. paikallinen kohtuustoiminta, omavaraisuus, metsä ja ruotsinkielinen ryhmä Lokala ekonomier. Järj. Salon TasausKohtuusPaja

10.9. Kirpputoritapahtuma Nurkkilan koululla, , Skotlannintie 5, Perniön Ylönkylä. Ilmaiset paikat, voi myydä peräkärrystä tai takakontista tai omilta myyntipöydiltä. Järjestäjän kahvilassa herkkuja. Sisävessat käytössä. Myyntipaikat ja lisätietoja Lisa Gabrielsson, 0400-944 744 tai promaide.lisa@gmail.com.

10.9. Osta tilalta! -päivä. Kuluttajat voivat tulla ostoksille tiloille, tavata tuottajia, keskustella ja kysyä tuotannosta sekä tutustua tilan toimintaan. Tila voi mahdollisuuksiensa mukaan tarjota kävijöille tilaisuuden tutustua tilan eläimiin, koneisiin ja pihapiiriin. Kampanjapäivän kotisivulla voit hakea osallistuvia tiloja tai ryhtyä myyjäksi. Salosta mukana ainakin Paula Achrénin omenapuutarhatila Angelniemeltä.

10.-11.9. Lokaali – Valtakunnalliset kyläpäivät. Tänä vuonna Heinolassa.

https://kyliensalo.wordpress.com/toimintakalenteri/

Leppoisia syyskesän päiviä ja onnistuneita tilaisuuksia kylissä!

Henrik

Henrik Hausen, kyläasiamies
 Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo –hanke
 puh. 044 778 7715
 sähköposti henrik.hausen@salo.fi
Ilmoita kylän osoitteiden muutoksista kyläasiamiehelle!
Mikäli et halua näitä viestejä jatkossa niin ilmoita 
siitäkin sähköpostilla tai puhelimitse!

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s