Uutisviesti 20.7.2016

 • Uutisviesti20072016Kesäkiertue jatkuu
 • Palautetta Suomusjärveltä
 • Pieni keltainen vihko
 • Petun kartanon retkelle mahtuu vielä
 • Toinen susiaita-infotilaisuus Salossa 2.8.
 • Muita tilaisuuksia
 • Polkuja kohtuuteen Mathildedalissa 9.-11.9.
 • Osta tilalta -päivä 10.9.: ilmoittaudu mukaan!
 • Uutisia: Särkisalokodin tarinasta tehdään näytelmä
 • Perniön urheilijoiden majahanke
 • Käsityö- ja tilablogi Hajalasta
 • Teijon kansallispuistoon uudet kartat, lossi ja video
 • Liikennekyselyyn voi vielä vastata
 • Ilmoita vieraslajiesiintymistä
 • Kreivin aikaan? Museoasiaa
 • Valtakunnallinen pienkouluseminaari
 • Maaseudun Kasvu Open
 • Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo!

Tämä on Kylien Salo uutisviesti. Välitä tietoja kylässä!

Kesäkiertue jatkuu

Kesä yhdessä – Salossa -kiertue jatkuu, ensi lauantaina on vuorossa Särkisalo-päivä Meripirtillä klo 10–14. Osoite on Särkisalontie 590. Kesäistä ohjelmaa koko perheelle!

Tule Salon kaupungin kyläteltalle keskustelemaan, antamaan palautetta tai kyselemään Salon kylätoiminnasta! Meillä on jaossa esitteet Salon kylien kesätoiminnasta, kylien yhteystiedot, pyöräilykartta, palveluliikenne-esite ja ilmaislippuja, matkailuesitteitä ja paikallisten yhdistysten esitteitä.

Kylätelttaan mahtuu myös muutama yhdistys. Yhdistysten ilmoittautuminen mukaan kaupungin kylätelttaan: henrik.hausen@salo.fi tai puh. 044 778 7715.

Seuraavaksi olemme sitten Laurin markkinoilla Perniössä lauantaina 6.8. ja Kuusjoella sunnuntaina 14.8. Kuusjoella huomaa ohjelmalisäys: Kuusjoen kirkossa on kansanlaulukirkko klo 11, kotiseutupäivän muu ohjelma Nikkilän puistossa, viljamakasiinissa ja kirjastossa on sitten klo 12–15.

Palautetta Suomusjärveltä

Historia oli vahvasti esillä Suomusjärvi-päivässä 10.7. Vanhojen ajoneuvojen paraati oli aika kivasti toteutettu. Samalla kun traktori, moottoripyörä tai auto ajeli ohitse, kertoi päivän juontaja (homman hoiti hienosti Hannu Määttänen) sen historiasta ja omistajista. Useimmilla ajoneuvoilla oli kytkentä Suomusjärven henkilöihin ja historiaan. Kirjastossa oli vanhojen valokuvien tunnistusta, yli puolet kuvien henkilöistä ja paikoista oli kuulemma tunnistettu! Ja Vesa Hänninen kertoi sukututkimuksesta ja kylähistoriikkien teosta. Karjalaseuran pöydällä oli myynnissä laaja valikoima piirakoita ja muita perinneleivonnaisia. Kotiseutuyhdistyksen pöydällä oli laaja valikoima kirjallisuutta kylän historiasta ja muinaislöydöistä.

Mutta oli myös tätä päivää: kesäteatteri Suonäppien nuori porukka esitti lauluja kesänäytelmästä Häräntappoase. Ahkera liikuntatapahtumien järjestäjä Mirva Laitinen valittiin Vuoden suomusjärveläiseksi. Ja monia yrittäjiä sekä VPK olivat aktiivisesti mukana päivässä. Suomusjärvellä yhdistysten välinen työnjako toimii hyvin.

Kyläteltassa oli jaossa uusi painos keltaista Salon kylien kesätapahtuma -vihkosta. Myös kaupungin matkailuesite sai kiitosta – osalle se oli jo tullut postissa, mutta päivässä oli väkeä myös Lohjan ja Raaseporin puolelta sekä tietysti paljon vapaa-ajan asukkaita.

Muuten palautetta kaupungille vietäväksi ei tullut paljoakaan. Jo ennen tapahtumaa sain sellaista palautetta kylien tapahtumakalenterista, että meillä puuttuu käsityötapahtumat, -kahvilat jne. Kirjastoissa järjestetään suosittuja novellikoukkutapahtumia, mutta onko muuta? Jäin asiaa miettimään.. Muualla käsityötapahtumat ovat todella suosittuja.

IMG_6660Mukana kyläteltassa oli Enäjärven suojeluyhdistys, joka on jo pitkään tehnyt tärkeää työtä laajan järven puolesta. Tuli esille, että kanoottireittejä ja rantautumispaikkoja on kyllä rakennettu hankkeen avulla, mutta niiden ylläpito on nyt jäänyt – tässä olisi uuden hankkeen paikka. Järvensuojeluyhdistyksellä on yli 600 jäsentä, aika huikea määrä! Järvi sijaitsee Salon ja Lohjan rajalla ja yhdistyksellä on aktiiveja molemmilla puolilla kunta- ja maakuntarajaa, ja sekä vakituisia että kesäasukkaita.

Järven pintaa on laskettu noin sata vuotta sitten 1,8 m. Nyt pinta laskee kesäisin vähän liiankin matalalle ja alinta pintaa haluttaisiin nostaa noin 15 cm pohjapadolla. Suunnitelma on saanut laajaa kannatusta ja se on jo hyväksytty päättävissä elimissä, mutta siitä tehty valitus viivästyttää töitä.

Pieni keltainen vihko on suosittu

Kesäkiertuetta varten tehtiin kylien kesätapahtumista vihko, jossa on samoja tapahtumia kuin Kylien Salo -blogin toimintakalenterissa. Simppelissä vihkossa (ei kuvia eikä kiiltävää paperia) on kylien tapahtumia, kylien viikoittainen toiminta, kyläyhdistysten yhteystietoja, juttu lähidemokratiasta ja kuntalaisvaikuttamisesta sekä Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -kylähankkeen tavoitteet ja yhteystiedot. Vihko suorastaan viedään käsistä. Ensimmäinen 100 kappaleen painos loppui kesken iltatorilla 2.6. Nyt olen painanut jo 1 000 kpl lisää ja vienyt vihkosta myös VisitSalon konttiin, jossa sitä on mennyt ihan kiitettävästi. Kohta vihkoa pitää taas päivittää ja tilata lisää..

Salolaiset ovat kiinnostuneita kylien elämästä ja tapahtumista – hieno juttu!

Petun kartanon retkelle mahtuu vielä – ilmoittaudu pian!

2.8. järjestetään kotiseuturetki Särkisaloon Petun kartanoon. Heikki Liede kertoo kartanon omistajista ja mielenkiintoisista vierailijoista. Petun kartano on noin 200 vuotta vanha ja on ollut suunnilleen samassa asussa viimeiset 100 vuotta.

Retkelle on ilmoittautunut jo 34 henkeä ja kartanoon mahtuu korkeintaan 60 henkeä joten ilmoittaudu pian mukaan. Tiedot ja ilmoittautuminen: http://bit.ly/29Tcymr

Toinen susiaita-infotilaisuus 2.8.

SusiAita-hankkeen infotilaisuus järjestetään tiistaina 2.8. klo 17.30–20.30. Petoaidat, laumanvartijakoirat, susien käyttäytyminen. Kaupungintalon valtuustosalissa klo 17.30–20.30. Ilmoittautuminen 31.7. mennessä puh. 044 987 1597/ Antti Rinne tai sähköpostilla susiaita2016@gmail.com, vapaa pääsy. Järj. Luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin SusiAita-hanke.

Muita tilaisuuksia

 • 20.7. Ravintolapäivän kalakeitto Strömma-Dahlbyn makasiinissa.
 • 20.7. Kansainvälinen keramiikkataiteen näyttelyn avajaiset Teijon Masuunilla.
 • 21.7. Koko perheen iloinen iltapäivä lammastilalla Hajalassa.
 • 22.7. Kesätori Tuohitussa.
 • 22.7. Kesäsauna Tieksmäki-Metolan Lainerannassa.
 • 23.7. Satamarannan tanssit Särkisalon Tiirannassa.
 • 23.7. Suvirock 2016 Kiskon Tanhumäen lavalla, Orijärvellä.
 • 23.7. Kotiseuturetki Kiskossa.
 • 24.7. Lauluilta Rekijoen myllyllä.
 • 24.7. Lauristo-Viitahti runo-musiikkiesitys Kiskossa.
 • 31.7. Helenan hyppely – kävelykierros Kiskossa
 • 5.8. EtnoSalo festivaali Salon Vuohensaaressa.
 • 6.8. Kesärieha Hajalassa.
 • 6.8. Karaoketanssit Kettulan pirtillä
 • 6.8. Retrotanssit Halikon Angelniemen Ankkurikellarissa
 • 13.–14.8. Wanhanajan markkinat ja keskiaikakylä Teijon Masuunilla.
 • 18.–21.8. Alku Talkoofestivaali Salossa. Lauantaina kylähankkeen työllisyysseminaari.
 • 20.8. Kirppisralli Halikossa.
 • 26.8. Elotulet-kyläjuhla Tieksmäki-Metolan Lainerannassa.

https://kyliensalo.wordpress.com/toimintakalenteri/

Polkuja kohtuuteen

Kiinnostaako luonnonläheisyys, paikallisuus ja kohtuutalous eli ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä elämäntapa ja maailmanmeno? Polkuja kohtuuteen on avoin kansalaisfoorumi, joka järjestetään Mathildedalissa Matildatalossa 9.-11.9. Työryhmissä käsitellään mm. paikallista kohtuustoimintaa, omavaraisuutta, metsää ja lisäksi on ruotsinkielinen ryhmä Lokala ekonomier. Lisätietoja ja ilmoittautuminen: http://www.tasauskohtuuspaja.net/

TasausKohtuusPaja on mukana myös Salon Alku-talkoofestivaalissa. Lauantaina on Hilkansalissa ensin kylähankkeen työllisyysseminaari klo 12–14 ja sitten TasausKohtuuspajan elokuvanäytös ja keskustelu klo 14–16. Tarkempia tietoja seuraavassa uutisviestissä.

Osta tilalta 10.9.: ilmoita jo maatilasi mukaan!

Kuluttajat voivat tulla ostoksille tiloille, tavata tuottajia, keskustella ja kysyä tuotannosta sekä tutustua tilan toimintaan. Tila voi mahdollisuuksiensa mukaan tarjota kävijöille tilaisuuden tutustua tilan eläimiin, koneisiin ja pihapiiriin. Kampanjapäivän kotisivulla voit hakea osallistuvia tiloja tai ryhtyä myyjäksi. Voit myydä oman tilasi tuotteita ja puutarhasi satoa. Osta tilalta -päivä on tarkoitettu lähinnä raaka-aineiden ja ruokatuotteiden myymiseen, ei ruoka-annosten myymiseen. Salosta mukana ainakin Paula Achrénin omenapuutarhatila Angelniemeltä. https://ostatilalta.fi/

Uutisia kyliltä

Särkisalossa käytiin viisi vuotta sitten kova taisto vanhainkodista. Särkisalokoti lakkautettiin, mutta rakennus jäi kaupungille, ja nyt siinä toimii palvelukeskus, johon on keskitetty kaupungin, yhdistysten ja yritysten tuottamia palveluja. Tämä mielenkiintoinen prosessi kirjoitetaan nyt näytelmäksi. Ensi-ilta on tammikuussa ja nyt on käynnissä rahankeräys uuteen esiintymislavaan. http://bit.ly/2a6nctL

Perniön Urheilijoiden majahanke on saanut Leader-rahoitusta. Maja toimii muun muassa juhlatilana. Seura on jo kerännyt noin 7 000 euroa omaa rahaa ja energiaremonttiin saadaan 8 000 euroa Leader-rahaa. Hankkeessa asennetaan yläkertaan ja alakertaan ilmalämpöpumput, takka muutetaan varaavaksi, lämpöpattereita uusitaan ja valaistukseen hankitaan Led-lamppuja. Hankkeen rahankeräykseen voi vielä osallistua 30.9. asti. http://www.peu.fi/juhlatila-peu-n-maja/energiahanke/

Hajalan Toivon tila on toimiva maatila, joka tarjoaa myös urakointipalveluja ja neuvontaa. Siellä järjestetään myös käsityökursseja ja pidetään nettikauppaa. Tilan emäntä Hannele Ruponen on myös kyläaktiivi ja muun muassa Varsinais-Suomen kylät ry:n hallituksen jäsen. Hän kirjoittaa myös blogia. Viimeisimmät kirjoitukset ovat kesälomamatkalta Italiasta ja aiemmin on ollut esillä erilaiset käsityöaiheet. Kuvilla on tärkeä osa blogissa. Osoite on http://toivonvintilta.blogspot.fi/ Onko sinulla tiedossa hyvä kyläaktiivin kirjoittama tai kyläelämää käsittelevä blogi? Vinkkaa kyläasiamiehelle niin voin vinkata siitä edelleen!

Teijon kansallispuiston ulkoilukartta on ilmestynyt ja on nyt saatavilla ainakin Teijon luontokeskuksessa. Karttaa on odotettu kovasti. Sahajärven pohjoispuolen lossi on nyt käytössä. Ohjureita on lisätty ja köysi vaihdettu. Silti järven ylittäminen vaatii voimia ja sitä ei suositella yksin tehtäväksi tai uimataidottomalle. YouTubessa on myös uusi video kansallispuistosta: https://www.youtube.com/watch?v=EPKCYH8-1Fg&feature=share

Liikennekyselyyn voi vielä vastata

Kyselyssä on kuusi kysymystä liityntäpaikoituksesta ja joukkoliikenteestä. Kyselyyn voivat vastata kaikki salolaiset vakituiset asukkaat ja kesäasukkaat. Kysely tehtiin kylille eli kaupunkikeskustan ulkopuolella haja-asutusalueella ja taajamissa asuville, mutta siihen voivat mielellään vastata myös kaupunkilaiset. Vastaukset tulevat suoraan suunnittelutyön avuksi eli niistä ei tehdä tilastoanalyysia vaan jokainen vastaus luetaan ja pyritään ottamaan huomioon. http://goo.gl/forms/oZpwqhiGTUbQisZC3

Ilmoita vieraslajeista

Jotkut vieraslajit ovat haitallisia ja niitä torjutaan talkoovoimin ja eri hankkeiden avulla. Vieraslajeista saa tietoa sitä varten perustetulta nettisivustolta http://www.vieraslajit.fi/ . Sivustolla esitellään suuri määrä vieraslajeja ja jokaisen kohdalla on myös mahdollisuus ilmoittaa havaintoja niiden esiintymistä. Joten jos olet huolestunut esimerkiksi kurtturuusun, jättiputken tai jättipalsamin leviämisestä jollakin alueella, niin voit ilmoittaa esiintymistä ja ehkä saada apua torjuntaan. Viime kesänä löysimme mökiltä Karunassa liejutaskurapuja. Tietoa lajista löytyi vieraslajisivustolta, laji on löydetty Suomesta ensimmäistä kertaa vuonna 2009. Lajin haitallisuus uudessa elinympäristössä ei ole tietoa, joten laajempiin torjuntatoimiin ei vielä ole ryhdytty.

Kreivin aikaan?

Salon paikallismuseoiden kehittämisestä hyväksyttiin suunnitelma ja taloussuunnitelma vapaa-ajan lautakunnassa 16.6. (pöytäkirja ja suunnitelmat ovat kaupungin kotisivuilla). Ohjelmassa esitetään mahdollisuutena, että Kreivinmäen ulkomuseo myytäisiin Wiurilan kartanolle. Salon seudun sanomissa oli 17.7. kahden sivun laaja artikkeli ulkomuseon historiasta ja kehnosta nykytilasta. Paikalliset kotiseutuaktiivit ihmettelevät ulkomuseon ylläpidon unohtumista ja vastustavat sen myyntiä yksityiselle. Vaarana on, että yksityisen rahat tai kiinnostus loppuu ja kohde sen takia jää hoitamatta. Jotakin kuitenkin pitäisi tehdä…

Kaikkia museoita on tarkoitus säilyttää ja kehittää, mutta osa muistakin kiinteistöistä siirrettäisiin yhdistyksille. Mutta onko yhdistyksillä mahdollisuus taata kohteiden pitkäjänteinen hoito? Hyvä asia ohjelmassa on, että yhteistyötä kaupungin omien museoiden ja muiden kuin kaupungin omistamien museoiden välillä lisätään. Näitä muita museoita on muun muassa Perttelissä, Muurlassa, Kuusjoella ja Särkisalossa. Haaveissa on myös yhteinen varasto museoesineistölle.

Pienkouluseminaari

Keskustelu pienkouluista jatkuu ja 26.–27.9. järjestetään Tampereella neljäs valtakunnallinen aluehallintovirastojen AVI:en järjestämä seminaari. Seminaarin yksi päätavoitteista on antaa tutkimustietoa yhdysluokka- ja yhteisöpedagogiikasta. Yhdysluokillahan on monenlaisia etuja ja niitä muodostetaan jo muihinkin kuin pieniin kouluihin. Ohjelma ja ilmoittautuminen: http://bit.ly/29S75O6

Maaseutuyrittäjille oma kasvuohjelma

Startup-yritysten Kasvu Open sparrauskilpailu yhteistyökumppaneineen käynnistää maaseudun yrittäjille oman kasvuohjelman, Maaseudun Kasvupolun. Mukaan valituilla yrityksillä on mahdollisuus hioa kasvusuunnitelmaansa maksutta eri alojen asiantuntijoiden ohjauksessa.

Maaseudun Kasvupolulle haetaan yrityksiä, joiden liiketoiminta, tuotteet tai palvelut ammentavat maaseudusta. Kasvupolulle valitaan 15 suurimman kasvupotentiaalin omaavaa, maaseudulta ponnistavaa yritystä, jotka saavat kahden päivän ajan maksutonta sparrausta asiantuntijoilta. Tarkemmat tiedot ja hakeminen mukaan: http://bit.ly/2as0KbX

Syksyn KasvuOpen -finaaliin selviytyi yksi Ykkösakselin rahoittama yritys, Tziip-kimppakyytisovellus. 50 000 euron Leader-hankkeella tehtiin jo aloitettu mobiilipohjaisen tziip-kimppakyytipalvelun kehitystyö loppuun sekä tuotettiin sovelluksen perusversio. Lopputuote on uudenlainen maaseutua ja kaupunkia yhdistävä reaaliaikainen kimppakyytityökalu, johon yhdistetään seutu-/kaupunkiopas navigoinnilla sekä sosiaalisella intressipoolilla. Tämä on uniikki konsepti maailmassa. (Teksti Ykkösakselin yrityshanke-esitteestä).

Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo

Hanke käynnistyi helmikuussa ja jatkuu kaksi ja puoli vuotta. Hankevetäjänä ja kyläasiamiehenä toimii allekirjoittanut. Olen ensi viikon lomalla, mutta sen jälkeen toivon yhteydenottoja kyliltä hanke- ja kehittämisasioissa. Esimerkiksi voimme yhdessä suunnitella alueenne tonttimarkkinointia tai kylätalon toimintaa. Muutamien kylien kanssa on tällaisesta jo alustavia suunnitelmia, mutta vielä ehtii hyvin mukaan. Hankkeen esittely: https://kyliensalo.wordpress.com/2016/02/10/paikallisella/

Aurinkoista naisten viikkoa ja kesän jatkoa!

Henrik

Henrik Hausen, kyläasiamies
 Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo –hanke
 puh. 044 778 7715
 sähköposti henrik.hausen@salo.fi
Ilmoita kylän osoitteiden muutoksista kyläasiamiehelle!
Mikäli et halua näitä viestejä jatkossa niin ilmoita 
siitäkin sähköpostilla tai puhelimitse!

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s