Uutisviesti 8.7.2016

 • Kutsu: Kotiseuturetki Petun kartanoon 2.8.
 • Kysely liityntäpysäköinnistä ja joukkoliikenteestä
 • Uutisviesti08072016Kesä yhdessä Salossa -kiertue jatkuu, palautetta..
 • Yrittäjyysseminaari
 • Avoimet kylät 11.6.
 • Tuohittuun uudet kotisivut
 • Perniön Koskella keitettiin punamultaa
 • Kesätorit
 • Taidenäyttelyitä
 • Kylien tapahtumakalenterit ja Facebook

Tämä on Kylien Salo uutisviesti. Välitä tietoja kylässä!

Kotiseuturetki Petun kartanoon 2.8.

Kotiseuturetki Petun kartanoon 2.8. Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hanke järjestää retken Särkisalon Petun kartanoon tiistaina 2.8., lähtö Salosta kaupungintalolta klo 17.00, paluu Saloon viimeistään klo 21.00. Matkan aikana voimme keskustella Salon kulttuuriperinteen hyödyntämisestä paikallisen identiteetin vahvistamiseksi ja matkailun edistämiseksi.

Retkeen sisältyy tutustuminen Petun kartanoon, kahvi ja piirakka kartanossa sekä Heikki Lieden esitys kartanon mielenkiintoisista omistajista ja vierailijoista. Esitys kestää keskusteluineen noin tunnin.

Matka tehdään linja-autolla, koska Petun saareen mennään lossilla, johon emme mahdu pikkuautoilla. Retken hinta on 12 euroa sisältäen kyydin ja kahvit. Kyytiin voi tulla matkaltakin ja muutama auto voi tulla erikseen, mutta hinta on kaikille sama. Maksu käteisellä matkan aikana! Petun kartano on noin 200 vuotta vanha ja on ollut suunnilleen samassa asussa viimeiset 100 vuotta. Kartanon osti Karl Forsström 1900 ja hänen oli määrä muuttaa Pettuun, mutta kuoli muuton kynnyksellä. Kartanon omisti sitä ennen merikapteeni August Uppman, joka oli talvimerenkulun merkkimies. Karl Forsströmin kuudesta lapsesta Petteristä tuli vuorineuvos ja aikansa teollisuusvaikuttaja. Hän kävi säännöllisesti Petussa metsästämässä koko ikänsä ja toi Mannerheimin Pettuun ensimmäisen kerran 1920. Heikki on selvittänyt Mannerheimin yhteydet ja vierailut Pettuun ja hänellä on niistä tekeillä kotiseutukirja.

Ilmoittautuminen retkelle viimeistään torstaina 21.7. tällä lomakkeella: http://goo.gl/forms/aablLEDoWOLUSfR12 tai sähköpostilla henrik.hausen@salo.fi tai puh. 044 778 7715. Ilmoittautumiset hyväksytään saapumisjärjestyksessä, mukaan mahtuu noin 60 osallistujaa.

Välittäkää mielellään tämä kutsu kotiseutuhistoriasta ja rakennuskulttuurista kiinnostuneille!

Kysely liityntäpysäköinnistä ja joukkoliikenteestä

Kylähanke pyytää kaupungin liikennepalvelujen pyynnöstä Salon kyläläisiä vastaamaan kuuteen yksinkertaiseen kysymykseen:

 1. Mikä on nykyinen työskentelypaikkakuntasi?
 2. Kuljetko työmatkasi linja-autolla vai kimppakyydillä?
 3. Mikä olisi mielestäsi sopiva alue liityntäpysäköinnille lähialueellasi?
 4. Käytätkö seudullista joukkoliikennettä Salon kaupungin alueella?
 5. Jos käytät, miten haluaisit kehittää käyttämääsi joukkoliikenteen toimivuutta?
 6. Olisitko valmis käyttämään kutsupohjaista liikennettä, jos sellainen tulisi vaihtoehtona seudulliselle joukkoliikenteelle?

Voit vastata lomekkeella: http://goo.gl/forms/oZpwqhiGTUbQisZC3 tai sähköpostilla henrik.hausen@salo.fi tai mikko.soderholm@salo.fi

Kiitos aktiivisuudestasi!

Kesä yhdessä Salossa -kiertue jatkuu

Tule Salon kaupungin kyläteltalle keskustelemaan, antamaan palautetta tai kyselemään Salon kylätoiminnasta. Meillä on jaossa esitteet Salon kylien kesätoiminnasta, kylien yhteystiedot, pyöräilykartta, palveluliikenne-esite ja ilmaislippuja, matkailuesitteitä ja paikallisten yhdistysten esitteitä.

 • Su 10.7. Suomusjärvi-päivä klo. 11–14
 • Su 10.7. Trömperi-päivä Halikossa, ei kaupungin kylätelttaa
 • La 23.7. Särkisalo-päivä klo 10–14
 • La 6.8. Laurin markkinat Perniössä 8-15
 • Su 14.8. Kuusjoki-päivä klo 12–15
 • To 18.8. Iltatori, Salo klo 15–20
 • Su 21.8. Pertunpäivä Inkereen koululla klo 12–16
 • La 27.8. Muurlan Wanhanajan markkinat klo 11–14

Kaupungin kylätelttaan mahtuu myös joka tilaisuuteen muutama paikallinen yhdistys. Yhdistysten ilmoittautuminen mukaan kaupungin kylätelttaan: henrik.hausen@salo.fi tai puh. 044 778 7715.

Palautetta Kiskosta

2.7. järjestettiin Kisko-päivä, johon keppihevoskisat ja muu ohjelma veti paljon väkeä ja erityisesti lapsiperheitä. Kyläteltassa oli mukana Kisko-seura, Tieksmäki-Metolan kyläyhdistys ja Kihakka (kirkonkylä-Haapaniemi-Kajala) kyläyhdistys. Kisko-seura järjesti äänestyksen Kiskon nimikkokukasta. Äänestyksen voitti valkolehdokki – hieno valinta: lehtojen ja rehevien metsien valkoinen kämmekkä.

Palautetta kaupungin suuntaan saatiin jonkun verran – uimarantojen hoitoon ei olla tyytyväisiä ja venepaikkoja kaivattiin lisää järviin. Kesäasukkaille ja muutamille vakituisillekin asukkaille oli yllätys, että palveluliikenne on avoin kaikille.

Kylätoiminta sai myös palautetta: osassa Kiskoa ei ole kyläyhdistyksiä. Kiskon keskustaan Toijaan toivottiin omaa kehittämisyhdistystä – joko kyläyhdistystä tai Kisko-seuran jaostoa, joka markkinoisi tontteja ja kehittäisi palveluja. Toisaalta todettiin, että kiskolaiset ovat kovia tekemään talkootyötä: Kisko-päivässä oli paljon ohjelmaa ja jo seuraavana viikonloppuna on iso ponnistus Kisko-Triathlon, joka sekin tehdään talkoovoimin.

Kiikalan palautetta 3.7.

Sade-ennusteet hieman hillitsi osallistujamäärää, mutta silti oli todella mukavasti väkeä paikalla, laskennan mukaan noin 400.

Salon kaupungin kyläteltassa oli nyt kaverina nuori yrittäjä, joka on pian muuttamassa Kiikalaan. Hän tekee kotikäyntejä paikallisesti sekä konsultointia muille yrittäjille ympäri maata. Kuitulaajakaista takaa hyvät nettiyhteydet ja maaseudulla asiakassuhteet ovat pysyvämpiä kuin kaupungeissa. Tosin maaseudulla asiakkaat ovat kuulemma myös vaativia ja seuraavat kulttuuria ja trendejä – mielenkiintoista.

Naapurissa oli partiolippukunta. Sekä Kiikalassa että Kiskossa partiotoiminta on myötätuulessa ja lippukunnilla paljon jäseniä. Kuntaliitoksen jälkeen Kiikalan Kelopartion toiminta on levinnyt Suomusjärven puolelle ja yhteistyötä halutaan kehittää koko Salon alueella. Etenkin yläaste- ja lukioikäisten vertaisohjaajien jaksamista ja mielenkiintoa alueellinen yhteistyö edistäisi.

Kaupungille tuli palautetta pyöräilyreittien opasteista ja niiden puutteista. Iäkkäämmät keskustelijat väittivät, että Kiikala on jäänyt kaupungin päättäjiltä unohduksiin kuntaliitoksen jälkeen. Nuoret olivat toiveikkaampia, vaikka heiltäkin tuli kritiikkiä koulupäätöksiin. Yrittäjyydelle haluttiin neuvontaa ja tukea, monet maaseutuyritykset ovat sitkeitä ja ovat toimineet vuosikymmeniä. Kiikalan lentokenttää halutaan kehittää, mutta toisaalta alueen luontoarvojakin halutaan puolustaa. Palveluliikenteestä kaikki eivät olleet edes tietoisia, sain jakaa siitäkin esitteitä ja muutamia vapaalippuja.

Kiikalassakin halutaan kehittää kylätoimintaa ja muutamat eri yhdistysten edustajat ilmoittautuivat jo elokuussa järjestettävään pitäjäkokoukseen. Se kutsutaan koolle Paikallisella yhteistyöllä -hankkeen ja seurakunnan yhteistyönä.

Yrittäjyysseminaari

Salon Alku Talkoofestivaalin yhteyteen suunnitellaan maaseudun yrittäjyysseminaaria lauantaina 20.8., alustavasti paikka Hilkansali ja aika klo 12–14. Alustuksia ainakin Green care -yrittäjyydestä (Green Care Finland ry:ssä toimiva Maija Jensen) ja yhteisöllisestä yrittäjyydestä (Kemiönsaaren Sokerikulman tulisielu Anu Taivainen). Tarkemmat tiedot myöhemmin.

http://www.alkufestival.org/

Avoimet kylät 11.6.

Avoimet kylät vietettiin monessa kylässä kesän avajaisjuhlana. Salosta oli mukana kolmasosa kylistä – ehkä maan korkein osuus! Erityisesti Perniössä oli mukana monta kylää – jopa niin, että ne hieman kilpailivat toistensa kanssa kävijöistä. Kävijöitä oli kuitenkin paljon esimerkiksi Nurkkilan koululla, joka ollaan taas nostamassa kylän kokoontumispisteeksi. Särkisalossa oli laajasti ohjelmaa, muun muassa uuden maamerkin, majakan, pystyttäminen Tiirannan satama-alueelle.

Tuohittuun uudet kotisivut

Tuohitun kotisivut ovat uudistuneet ja selkeytyneet: http://tuohittu.fi/

Perniön Koskella keitettiin punamultaa

Perniön Koskella keitettiin punamultaa Vihiniemen kylätalon seinää varten 12.6. Liemimestarina toimi Anu Heiskanen. Punamulta on perinteinen talomaali ja vanhaa kylätaloa halutaan korjata perinteitä kunnioittaen.

Kesätorit

Salossa ylläpidetään vapaaehtoisvoimin monia palveluja, yksi palvelumuoto ja alueen elinvoiman vilkastuttaja on kesätori. Kylätoreja on Salossa ainakin seuraavissa kylissä:

 • Angelniemi perjantaisin klo 16–19
 • Kiskossa maanantaisin klo 15–19
 • Mathildedal keskiviikkoisin ja lauantaisin klo 11–14
 • Perniö eniten myyjiä torstai-lauantai
 • Teijon Masuuni lauantaisin klo 11–15
 • Tuohittu joka toinen perjantai 8.7. alkaen klo 15–19

Taidenäyttelyitä

Mielenkiintoisia taidenäyttelyitä on muun muassa:

 • Kiskon Toijan Kivimakasiinissa J.O. Mallanderin kokoelma teemana itämaisten kulttuurien arvojen näkyminen suomalaisessa nykytaiteessa, auki ti-su 13–17,
 • Mathildedaliin Kyläkonttorin galleria Anna Tahkola 28.5.–13.7. ja Sirpa Ala-Louko 15.7.–28.8. päivittäin klo 10–19.
 • Muurlan Viljo Hurmeen ateljeekodissa Helena Tuura su 12–16,
 • Perniön asemanseudun Galleria Levolassa heinäkuussa Heljä Liukko-Sundström ja Olli Vasa, elokuussa Lauri Ahlgren, syyskuussa Ari Laitinen, avoinna ke-su 13–17,
 • Perniön kirkonkylän Lainamakasiinissa vaihtuva näyttely ja kahvila ti-su 11–18,
 • Teijon masuunilla 29.6.–17.7. Eero Markukselan ja Katarina Reuterin yhteisnäyttely, 21.7.–28.8. Kansainvälinen keramiikkataiteen näyttely, avoinna päivittäin 10–18,
 • Vaskion Taidekeskus Ameliessa Kauko ja Kari Mäkinen,Leila Suvitie, os. Mäkinen sekä Torsti Suvitie la-su 12-17,
 • Wiurilan kesässä vaihtuvat näyttelyt ke-su 12–17, la 12–16.

Kylien tapahtumakalenterit

Kylien näyttelyt, museot ja viikoittainen toiminta:

https://kyliensalo.wordpress.com/toimintakalenteri/viikoittaiset/

Muita tapahtumia:

https://kyliensalo.wordpress.com/toimintakalenteri/

Tutustu, ihmettele Salon kylien valtavaa tapahtumatarjontaa ja käy tapahtumissa!

Seuraa myös kylähankkeen tiedotusta Facebookissa: ”kyliensalo”. Tykkää ja jaa juttuja, vain näin ne saavat näkyvyyttä Facebookissa.

Mukavaa kesän jatkoa teille kaikille!

Henrik

Henrik Hausen, kyläasiamies
 Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo –hanke
 puh. 044 778 7715
 sähköposti henrik.hausen@salo.fi
Ilmoita kylän osoitteiden muutoksista kyläasiamiehelle!
Mikäli et halua näitä viestejä jatkossa niin ilmoita 
siitäkin sähköpostilla tai puhelimitse!

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s