Uutisviesti 8.6.2016

 • Avoimet kylät lauantaina 11.6.
 • Susiaita-infotilaisuus torstaina 9.6.Uutisviesti08062016
 • Vuoden kylä 2016 -haku 19.6. mennessä!
 • Kesä yhdessä – Salossa -kiertue
 • Alku Talkoofestivaali 18.-21.8.2016
 • Yhdistysten ja kaupungin johdon tapaaminen 26.5.
 • Huvilat@Ruukki Teijon kylissä 14.5.
 • Säkkien kierrätys nuorten toiminnan tukemiseksi
 • Salon luontopiha -kilpailu
 • Ykkösakseli sai uuden puheenjohtajan
 • ELY-keskukselta tuli päätös!
 • Suurkaupunkipuhe kukoistaa, jäävätkö maaseudun mahdollisuudet huomioimatta?
 • Kulttuuriympäristön puolesta!
 • Linja-autovuoroja vähennetään taas
 • Yksityistielain uudistus – ota kantaa!
 • Kylähanke ja kotiseutuyhdistykset yhdessä iltatorilla 2.6.
 • Myyjäisten ja toritapahtumien myyjien Facebook-ryhmä
Tämä on Kylien Salo uutisviesti. Välitä tietoja kylässä.

Mukavaa alkukesää kaikki kylätoimijat ja innostusta kesän tapahtumiin!

Avoimet kylät 11.6.

Avoimet kylät -päivää vietetään taas lauantaina 11.6. Erilaisia tilaisuuksia on isommissa ja pienemmissä kylissä, jotta kaikki kiinnostuneet pääsevät tutustumaan kylien elämään.

IMG_9740

Tristan Lumme soittaa Angelniemen Avoimet kylät -päivässä vuonna 2014

Toimintapäivään osallistuu hyvä joukko salolaisia kyliä: 12 kpl. Salosta on mukana 30 % kylistä, kun Varsinais-Suomesta on mukana noin 15 % ja koko maassa noin 10 % kylistä (kyläyhdistyksiä ja muita vastaavia yhdistyksiä on koko maassa noin 4 200). Hienoa! Salon kylät ovat ulospäin suuntautuneita ja toivottavat vierailijoita ja uusia asukkaita tervetulleeksi!

Avoimet kylät alkoi Satakunnassa vuonna 2013. Varsinais-Suomi tuli mukaan vuonna 2014 ja toiminta levisi maanlaajuiseksi vuonna 2015. Salon kylissähän tapahtuu ympäri vuoden, mutta tuona pop up -päivänä on vielä tavallista enemmän sutinaa.

Suomi 100 juhlavuonna 2017 Avoimet Kylät esiintyy entistä näyttävämmin kun päivän markkinointiin on taas tarjolla erillisrahaa, mutta nautitaan ensin tämänvuotisista hulinoista!

Salon kylien ohjelma on tässä: https://kyliensalo.wordpress.com/toimintakalenteri/ ja koko maan kylät kartalla tässä: http://avoimetkylat.fi/kylat-kartalla/

Susiaita-infotilaisuus 9.6.

Miten suojata koti- ja tuotantoeläimet susilta?

Infotilaisuus torstaina 9.6.2016 Klo 17:30–20:30.

Salon kaupungintalo, Valtuustosali Tammi, Tehdaskatu 2, 24100 Salo

Illan aiheina:

 • SusiAita -hankkeen tavoite ja tarkoitus
 • Petoaidat, mitä ne ovat, miten ne kannattaa rakentaa ja mitä se tilalliselta vaatii?
 • Suomen riistakeskuksen tuki petoaitojen rakentamiseen
 • Muut tuet petoaitojen rakentamiseen
 • Salo-Raasepori -alueen susitilanne tällä hetkellä ja lähitulevaisuudessa

Asiantuntijoina Jörgen Hermansson (Suomen riistakeskus Varsinais-Suomi), Leena Aarikka (Varsinais-Suomen ELY-keskus) ja Lauri Leinonen (Leinosen lammastila, Loimaa) ja Antti Rinne (SusiAita-hankkeen koordinaattori).

Ilmoittautuminen koordinaattorille: Antti Rinne, puh 044-9871597, susiaita2016@gmail.com

Vuoden kylä 2016 -haku 19.6. mennessä

Varsinais-Suomen Kylät ry yhteistyökumppaneineen etsii jälleen uutta Varsinais-Suomen vuoden kylää. Teemana on tänä vuonna ”Tämä kylä tunnetaan…”. Nyt kannattaa hakea Vuoden kylän titteliä! Aina ei tärppää ensimmäisellä yrittämällä, mutta jos tittelin saa, niin se tuo mukavasti uutta näkyvyyttä ja innostusta toiminnalle. Kyse on nimenomaan kylien – ei vain kyläyhdistysten – kilpailusta. Muidenkin yhdistysten, seurojen ja yrittäjien toiminta huomioidaan sekä yhteistyö kaupungin kanssa jne. Näitä kaikkia kannattaa mainita hakemuksessa. Hakemus on vapaamuotoinen ja se lähetetään VS-kylille 19.6. mennessä.

http://www.vskylat.fi/varsinais-suomen-vuoden-kyla-2016-haussa/

Kesä yhdessä -kiertue

Kesä yhdessä – Salossa 2016 -kiertueeseen sisältyy 10 perinteistä kylätapahtumaa. Kyläasiamies on mukana kaupungin teltassa muissa paitsi Halikon tilaisuudessa. Kaupungin kylätelttaan mahtuu mukaan muutamia alueen yhdistyksiä. Ilmoittautuminen kylätelttaan: henrik.hausen@salo.fi. Kaupunki tukee markkinointia ja järjestelyjä. Levitä tietoa tilaisuuksista ja tervetuloa keskustelemaan kylätelttaan!

Tämän vuoden teemana on lähidemokratia ja kuntalaisvaikuttaminen. Vaikuttaminen on osa arkista elämää. Osallistu yhdistysten ja puolueiden toimintaan, äänestä ja tee aloitteita! Lähidemokratiaa on esimerkiksi kaupungin yhteistyö yhdistysten kanssa. Kaupunki tukee monella tapaa yhdistystoimintaa avustuksilla, yhteistyösopimuksilla ja antamalla kokoustiloja yhdistysten käyttöön. Salo on myös vapauttanut yhdistysten yleishyödyllisessä olevat rakennukset kiinteistöverosta, joka on tärkeä asia. Lähidemokratiaa sanotaan joskus myös tekemisen demokratiaksi: aktiivinen tekeminen alueen ja kunnan hyväksi lisää luottamusta yhdistyksiin ja tuo kyläläisille lisää vaikutusvaltaa. Kyläteltassa tuodaan myös esille sähköisiä vaikutuskanavia kuten kuntalaisaloite.fi ja otakantaa.fi.

Tapahtumapäivät:

 • la 2.7. klo 12–15 Kisko-päivä, Kiskolan piha ja kirjasto
 • su 3.7. klo 12–16 Kiikala-päivä, Museonmäki. Klo 12 kansanlaulujumalanpalvelus, jonka jälkeen klo 13 alkaen Kiikala-päivän ohjelmaa
 • su 10.7. klo 11–14 Suomusjärvi-päivä, Kirjasto ja sen piha-alue
 • su 10.7. klo 11–15 Trömperi-päivä, Trömperin kestikievari, Halikko. Klo 11 alkaen Kansanlaulukirkko
 • la 23.7. klo 10–14 Särkisalo-päivä, Meripirtti ja sen pihapiiri. Klo 19 alkaen Satamarannan tanssit Tiirannan tuntumassa
 • la 6.8. klo 8–15 Laurin markkinat, Markkinatori, Perniö
 • su 14.8. klo 12–15 Kuusjoki-päivä, Viljamakasiini ja Nikkilän puisto
 • to 18.8. klo 15–20 Iltatori, torilla esittäytyvät paikalliset yhdistykset
 • su 21.8. klo 12–16 Pertunpäivä, Inkereen koulu, Pertteli
 • la 27.8. klo 11–14 Muurlan Wanhanajan markkinat, Muurlan opisto

Muista, että osallistumisesta esittely- tai myyntipöydällä, esitteiden jakamisesta tilaisuuksista jne. pitää aina sopia järjestäjien kanssa etukäteen. Järjestäjien yhteystiedot ja tarkempi ohjelma on Kylien Salo -blogin tapahtumakalenterissa: https://kyliensalo.wordpress.com/toimintakalenteri/

Alku Talkoofestivaali

”Alku on Suomea kiertävä festivaali, joka kerää yhteen samanhenkiset ihmiset tekemään parempaa maailmaa. Päiväsaikaan tapahtuma keskittyy aikaansaaviin työpajoihin ja yhdessä tekemiseen. Illalla tunnelma nousee kattoon kun päivän aikana tehtyä työtä juhlistetaan musiikin ja kulttuurin säestämänä.” Alku Talkoofestivaali järjestetään 18.–21.8 Salon keskustassa Nuortenkeskus Steissin, Viljamakasiinin, Veturitallin, kulttuuritalo Villin ja torin alueilla. Festivaalin sisältö on vasta muotoutumassa, ja eri yhdistykset ja aktiivit voivat tuoda siihen omia työpajoja, musiikkia tai muuta sisältöä.

Festivaalin ohjelmaa kursii kokoon kaksi helsinkiläistä, Juuso Jokiniemi ja Jon Sundell, jotka ovat olleet mukana järjestämässä kaupunkifestivaaleja Helsingissä. Rahaa ei ole paljoa käytössä, mutta avoimuutta uudelle sekä intoa sitä enemmän.

Hieman kuvaa saa tapahtuman kotisivuilta:

http://www.alkufestival.org/

ja järjestelyistä saa tarkempaa tietoa liittymällä Facebook-ryhmään ”ALKU – Salo 2016”.

Yhdistysten ja kaupungin johdon tapaaminen 26.5.

Esittelyvuorossa oli tällä kertaa toimijoita Särkisalosta ja Halikosta. Puheenjohtaja Seppo Willgren ja kriivar Matti Korpi kertoivat elävästi Särkisalon miesten kotiseutuyhdistys Meripirtin kerhon toiminnasta. Kerho on naisen perustama miesten yhdistys, jolla on paljon rakennuksia ja muistomerkkejäkin useita. Talkoissa ja kuukausittaisissa kokouksissa on mukavasti miehiä mukana, mutta keski-ikä on aika korkea. Seppo, Matti ja kumppanit tekevät arvokasta työtä Särkisalon hyvän yhteisöllisyyden säilyttämiseksi ja alustus sai innokkaat aplodit.

Jari J. Laiho kertoi Halikon yhdistystoiminnan järjestäytymisestä. Pitäjässä on kymmeniä yhdistyksiä ja monia aktiivisia kyliä, mutta yhteistyö on vielä kehittymässä. Muutaman kerran vuodessa pidettävät pitäjäkokoukset ovat parantaneet tiedonkulkua ja yhteistyötä. Pitäjäkokousidea tuli seurakunnalta ja Kylien Salo -hankkeesta. Vielä toivottaisiin, että osallistuvien yhdistysten piiri laajenisi, mutta jo yhteinen sähköpostilista on parantanut tilannetta. Yhteisiä hankkeitakin suunnitellaan, muun muassa joulumarkkinaperinnettä haluttaisiin elvyttää Halikossa.

Kansliapäällikkö Irma Nieminen kertoi Sote-uudistukseen valmistautumisesta Salossa. Askelia uuteen malliin on jo otettu ja eri vaihtoehtoja suunnitellaan. Valtuusto päättää malleista, mutta laajempikin keskustelu on tärkeä käydä.

Apulaiskaupunginjohtaja Kai Saarimaalla oli tuoreita tietoja Sote-uudistuksen etenemisestä. Uudistuksen tavoitteena oli hoitopolkujen yksinkertaistuminen ja integroituminen. Nyt suunnitellaan paljon laajempaa ja monimutkaisempaa uudistusta, jonka pitäisi olla valmis vuoden 2019 alussa – laajuutta huomioiden tämä ajankohta on pelottavan lähellä. Luonnoksia uusiksi laeiksi on luvattu nyt ennen juhannusta ja lausuntoversio elokuussa, mutta aikataulut saattavat vielä venyä.

Henkilöstö- ja talouspäällikkö Seppo Juntti kertoi kaupungin taloustilanteesta. Suurimmat ongelmat johtuvat työttömyyden ja erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden kasvusta sekä asukasluvun laskusta. Suurena mahdollisuutena hän näkee Internet of Things kehittämisen. Siihen mukaan pääsemiseksi kaupunki on lähtemässä mukaan Microsoftin kiinteistöjen hankkimiseen salolaisomistukseen. Tämä on Salossa suunnanmuutos, aiemmin kaupunki ei ole hankkinut yritystiloja.

Henrik Hausen kertoi Salon kylähankkeen ajankohtaisia kuulumisia ja vähän Ykkösakselin uusista henkilövalinnoista. Kyläkoulutuskierros onnistui hyvin, mutta osallistujia olisi mahtunut enemmänkin. Kesän suuret ponnistukset ovat Avoimet kylät sekä Kesä yhdessä Salossa -kiertue.

Jaana Joutsen on aloittanut hankeneuvojana Ykkösakselissa ja kertoi uudesta pienhankkeiden sateenvarjohankkeesta, jossa voidaan rahoittaa pieniäkin toimenpiteitä kylillä ja vähemmällä byrokratialla kuin isommissa hankkeissa. Hankkeen hakuaika on alustavasti 15.8.–14.10. Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hanke auttaa tämän hankkeen tiedottamisessa ja tarvittaessa myös neuvoo kylien toimenpiteiden suunnittelussa.

Asukas-, kotiseutu- ja kyläyhdistysten ja kaupungin johdon tapaamisessa oli mukana tällä kertaa 12 henkeä. Enemmänkin osallistujia olisi mahtunut. Jari J. Laiho Halikosta totesikin, että hän ja muut vakituiset kävijät arvostavat korkealle näitä kokouksia, joita järjestetään 4-6 kertaa vuodessa. ”Hyvä, matalan kynnyksen tapahtuma. Pitäisikö sitä markkinoida paremmin?”

Seuraava tapaaminen järjestetään elokuun loppupuolella ja siinä käydään ainakin tarkemmin läpi Leader Ykkösakselin uusia rahoitusmahdollisuuksia.

Palaverin muistio ja alustukset: http://bit.ly/1R1rXPQ

Huvilat@Ruukki

Teijon, Mathildedalin ja Kirjakkalan ruukkikylien yritykset ja yhdistykset olivat koonneet voimansa ja esittelivät alueensa ja toimintansa 14.5. Oli esittelykierroksia, käsityöläismarkkinoita, musiikkiesityksiä, melontaa, avoimia ovia, luontopolkuja jne. Muutamia tonttien katsojia kävi ja neuvottelut kaupoista ovat käynnissä. Vuoden mökkiläiseksi valittiin Leena ja Juha Heinonen. He saivat äänestyksestä yli puolet äänistä ja heitä palkittiin Huvilat@Ruukki-tapahtumassa.

Sateinen päivä vähensi kävijämäärää, mutta toimintaa päätettiin jatkaa. Mahdollisesti matkailuyhdistys kerää toimijoita mukaan hankkeeseen, johon haettaisiin rahoitus Leaderista. Mahdollisesti ensi vuonna tapahtuma siirretään Avoimet kylät -päivän yhteyteen.

Toukokuun lopussa Teijolla järjestettiin kyläkävely osana Avaimet maisemaan –hanketta ja kesä tulee olemaan vilkas: Avoimet kylät -päivänä 11.6. on paljon avoimia ovia ja ohjelmaa, silloin pääsee esimerkiksi tutustumaan kyläkouluun ja sen luontokouluhankkeeseen. Isot juhannusjuhlat on vuorossa 24.6. ja Wanhanajan markkinat ja keskiaikakylä 13.–14.8. http://www.teijo.fi/

Säkkien kierrätys nuorten toiminnan tukemiseksi

Lannoite- ja siemensäkkikeräys toteutetaan Salossa siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit Salon 4H-yhdistyksen keräyspisteisiin ja lajittelevat ne piensäkkien, suursäkkien ja lavahuppujen kasoihin. Säkkejä kerätään 18.5.–26.6.2016.

Viljelijöiden myönteinen suhtautuminen ympäristöä säästävään keräykseen takaa sen, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi.

Keräys on tärkeä osa Salon 4H-yhdistyksen varainhankintaa. Tarkemmat tiedot ja keräyspaikat tässä: http://salo.4h.fi/palvelut/reilu-teko-sakkikerays/

Salon luontopiha -kilpailu

Onko sinulla piha, jossa viihtyvät eläimet mehiläisestä siiliin, jossa ekologisuus on otettu huomioon esimerkiksi kompostoimalla ja jossa ihmisenkin mieli lepää? 4H järjestää Salon luontopiha -kilpailun, jolla tuodaan esiin ympäristön kannalta kestäviä ratkaisuja. Halutaan kannustaa asukkaita havainnoimaan oman pihan lajirikkautta ja kehittämään sitä.

Kilpailumateriaalit lähetetään 31.7. mennessä ja yleisöäänestys on käynnissä 1.-22.8. Kilpailun voittajat julkaistaan Suomen luonnon päivänä 27.8. Pirilän kukkatalolla Salossa. Tarkemmat tiedot Salon 4H:n kotisivuilla: http://bit.ly/1UCAtsi

Ykkösakseli sai uuden puheenjohtajan

Pirjo Sjögren Lohjalta on Ykkösakseli ry:n uusi puheenjohtaja. Ykkösakselin kevätkokous valitsi Sjögrenin puheenjohtajaksi tiistaina 17.5.2016 Pusulan Ahjolassa. – Olen innoissani uudesta tehtävästä. On tärkeää tehdä Ykkösakselin toimintaa entistä tunnetummaksi koko alueella, Sjögren toteaa.

Pirjo Sjögren on toiminut pitkään yhdistyksissä ja on kehittänyt maaseutua useissa hankkeissa. Hän oli perustamassa Lohjan Kylät ry:tä vuonna 2008 ja toimi sen puheenjohtajana viisi vuotta. Hän on ollut Länsi-Uudenmaan Kylät ry:n hallituksessa ja Lohjan Saaristo –seuran puheenjohtaja 25 vuoden ajan. Ykkösakseli on Sjögrenille tuttu, sillä hän toimi sen hallituksessa aiemmin kuuden vuoden ajan.

Sjögren painottaa Ykkösakselin tavoitteita. – Autamme alueen yhdistyksiä ja pienyrityksiä kehittämään toimintaansa ja luomaan uusia tuotteita ja tapoja toimia. Toimintaa voidaan kehittää asiakaslähtöisemmäksi. Voisimme neuvoa yhteisöille ja yrityksille myös muiden kuin Maaseuturahaston hanketukia, Sjögren ideoi.

Koulutukseltaan Sjögren on diplomi-insinööri ja hän on työskennellyt eri tehtävissä metsäteollisuudessa. Ykkösakselin kevätkokous valitsi uuden puheenjohtajan, koska vuoden alussa valittu edellinen puheenjohtaja menehtyi yllättäen helmikuussa. Ykkösakselin varapuheenjohtajana jatkaa Markku Koskinen Salosta. (juttu Ykkösakselin kotisivuilta).

ELY-keskukselta tuli päätös!

Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hanke sai toukokuun alussa vihdoin ELY-keskuksen päätöksen!

Hakemus jätettiin viime vuoden toukokuussa ja syksyllä Ykkösakseli ry hyväksyi hankkeen. Sähköisen Hyrrä-hakujärjestelmän ongelmien takia lopullinen hyväksyntä ELY:stä oli viivästynyt. Hanke oli Uudenmaan ELY:n ensimmäinen, joka sai sähköisen päätöksen Hyrrä-järjestelmässä. Neljä ykkösakselin hanketta ehti jo aikaisemmin saada päätöksen paperilla.

Ykkösakseli on jo saanut yli 40 hankehakemusta. Leader-hallitus hyväksyi viime vuonna 19 hanketta ja tämänkin vuoden rahoituskehyksestä on jo 60 prosenttia sidottu hankepäätöksin. Hankkeita voi käynnistää omalla riskillä heti kun hakemus on jätetty ja hanke kirjattu vireilläolevaksi. Mutta rahojen maksatusta ei voi hakea ennen kuin ELY-keskuksen tukipäätös on tullut. Nyt on siis sähköinen tukijärjestelmä niin pitkälle kunnossa, että päätöksiäkin voidaan tehdä ja koko hakemusprosessi nopeutuu huomattavasti.

Suurkaupunkipuhe kukoistaa, jäävätkö maaseudun mahdollisuudet huomioimatta?

Salon seudun sanomissa oli 6.6. puolentoista sivun juttu aluekehityksestä. Se perustuu Porin kehittämispäällikön Timo Aron haastatteluun. Aro toimii myös aluetutkijana. On tietysti hyvä, että lehden jutut perustuvat tutkimukseen, mutta Aron useamman kerran vuodessa julkaisemat tilastoselvitykset eivät ole varsinaisia tutkimuksia. Silti Aro on saavuttanut melkeinpä monopoliaseman aluetutkimuksen kentällä esimerkiksi Hesarissa ja Ylen uutisissa. Aron selvitykset osoittavat aina, että maaseudulla menee huonosti ja suurkaupungit edustavat vetovoimaa ja kasvua.

Salkkarikin on tehnyt juttuja hänen selvityksistään ahkerasti, muun muassa:

 • 6.6.2016 …Vetovoimaisimmat kunnat löytyvät suurimpien kaupunkien liepeiltä…
 • 31.8.2015 …Suomen maaseudulta on muuttamassa pois jopa satojatuhansia ihmisiä…
 • 16.2.2015 …koulutustaso on yleensä parempi maakuntien suurimmissa kaupungeissa…
 • 21.8.2014 …Pako maalta kaupunkiin kiihtyy…
 • 17.3.2013 … suuret ikäluokat muuttavat eläkkeellä lähelle palveluja kaupungin keskustaan..
 • 24.11.2010 …Suomi jakautuu yhä selvemmin menestyviin ja hiipuviin alueisiin…
 • 8.8.2006 …muuttoliike ylittää nyt jopa 1970-luvun taitteen suuren muuttoaallon…
 • 20.11.2005 …Salo kasvaa ja kärsii – käenpojat kuorivat kermaa…

Kun tätä yhtä viestiä julkaistaan vuodesta toiseen, siitä voi tulla itsensä toteuttava ennuste…

Toinen aluetutkija, Hannu Katajamäki kirjoitti blogissaan maaliskuussa: ”Suomessa on muitakin aluetutkijoita kuin Timo Aro ja hänen tilastonsa. Timo Aron tutkimuksia käytetään liiankin tarkoitushakuisesti keskittävän yhteiskuntapolitiikan vaihtoehdottomuuden todisteluun.” Moitteensa hän ei kohdista Arolle, vaan muille aluetutkijoille: ” Onko maa nielaissut muut aluetutkijat ja vain Timo Aro on jäänyt jäljelle? Missä te piileskelette?” Katso myös blogin video: http://bit.ly/1RWCFq3

Myös Itä-Suomen yliopiston professorin Pertti Rannikon mielestä keskustelua maaseudusta vääristävät väestötilastot, joiden avulla halutaan yleensä vain näyttää, että maalla oleva väki vähenee.

Rannikon mukaan todellisuudessa syrjäseuduillakin kuhisee paljon ”näkymätöntä” porukkaa, sillä ihmiset oleilevat ja liikkuvat paljon myös muilla paikkakunnilla kuin missä ovat kirjoilla. Maalle myös muuttaa väkeä. Rannikko on tutkimuksissaan bongannut yhdeksi ryhmäksi omavaraiseen elämään tähtäävät, jotka ostavat halvan talon ja alkavat kunnostaa sitä. http://bit.ly/1ZvYrag

Kulttuuriympäristön puolesta!

Nyt on vaikuttamisen paikka. Suomen Kotiseutuliitto tekee valtakunnallisen selvityksen kulttuuriympäristön parissa tehtävästä vapaaehtoistyöstä. Hankkeessa ovat mukana mm. Suomen Kylätoiminta ja MSL. Selvitys on kansalaisjärjestöjen panos kulttuuriympäristöstrategian toimeenpanoon.

Näkemykselläsi on valtakunnallista merkitystä, joten vastaathan oheiseen kyselyyn.

http://www.kotiseutuliitto.fi/kulttuuriymparistokysely

Linja-autovuoroja vähennetään taas

Joukkoliikenteen palvelutaso heikkenee taas eri suunnilla kaupunkia. Esimerkiksi Märynummella kerätään adressia sen puolesta, että linja-autovuoroja välillä Märynummi-Salo ajettaisiin edelleen myös kesäaikana.

Paikallisella yhteistyöllä -hanke ja kaupungin liikennepalveluyksikkö yritti talvella ja keväällä saada Teijon alueen kyliin kesäbussin. Kyläyhdistys keräsi hankkeelle taustatietoja ja paikallisten yrittäjien kanssa järjestettiin palaveri Terhossa. Yrittäjien ja yhdistysten hyvästä tuesta huolimatta tälle kokeiluluontoiselle linjalle ei vielä saatu rahoitusta. Teijollahan uusi kansallispuisto ja myös muut matkailukohteet tulisivat paremmin kaupunkilaisten ja matkailijoiden ulottuville joukkoliikenneyhteydellä ja myös työpaikkapendelöintiä Teijolta ja Teijolle on. Loppuvaiheessa yritettiin kokeiluluontoista kutsuliikenneratkaisua Teijon alueen kyliin, mutta tähän ei ole vielä sopivaa kutsukeskusta.

Heikennykset liikenteessä johtuu kaupungin taloustilanteesta sekä vuonna 2013 tehdystä päätöksestä joukkoliikenteen järjestämisestä markkinaehtoisesti. Päätöksen mukaan oukkoliikenne järjestetään siten, että liikenteenharjoittajat tarjoavat linja-autovuoroja sellaisina aikoina ja sellaisille reiteille, joilla toiminta on heille taloudellisesti kannattavaa. He myös vastaavat näiden vuorojen aikataulumuutoksista ja tiedottamisesta. Tämä johtaa siihen, että matkustajamäärät nousevat ratkaisevaan asemaan linja-autovuorojen säilymisen kannalta. Mennään siis bussilla!

Joukkoliikenteen tukemisen määrärahat jakautuvat seutuliikenteen, SaTuSa-lipun ja muutaman tuetun linja-autovuoron kesken. Lisäksi koulumatkoja tuetaan ja osa sen linjoista on avattu myös muille matkustajille. Kaupunki on myös pahassa raossa kun liikennöitsijät lakkauttavat koululaisten käyttämiä linjoja ja kaupunki joutuu korvaamaan näitä linjoja ostoliikenteellä. Tähän menee kaupungin varoja taas ensi syksynä.

Kaupungin palveluliikenne on kaikkien kuntalaisten käytössä ympäri vuoden, myös kesällä!

http://www.salo.fi/liikennejakartat/liikennepalvelut/

Yksityistielain uudistus – ota kantaa!

Ministeriössä on käynnissä yksityistielain kokonaisuudistus. Nykyinen laki on vanha, joten se kaipaa varmasti päivittämistä. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse muuttaa. Millainen siis olisi sujuva yksityistielainsäädäntö nykymaaseudulla ja tulevaisuudessa? Asiaa voi nyt kommentoida verkossa. Levittäkää tietoa asianosaisille ja käykää itsekin kommentoimassa kesäkuun aikana osoitteessa:

https://www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/60/osallistuminen/123/kysely/

Kylähanke ja kotiseutuyhdistykset yhdessä iltatorilla 2.6.

Paikallisella yhteistyöllä -hanke sekä kolme kotiseutuyhdistystä ja yksi kyläyhdistys olivat kaupungin teltalla iltatorilla 2.6. Teltassa mainostettiin kaupungin ja paikallisten toimijoiden yhdessä järjestämää Kesä yhdessä – Salossa -kiertuetta sekä muita kesän kylätapahtumia. Tapahtumista koottiin paperinen versio kylähankkeen toimintakalenterista. Sitä painettiin ensin 150 kappaletta. Esite herätti heti kiinnostusta ja se meni loppuun iltatorilla. Nyt on painettu 300 kappaletta lisää. Myös Suomusjärven, Kiskon ja Muurlan kesätapahtumien esitteet sekä kesäteatterivihko olivat esillä. Kylien laaja ja monipuolinen kesätapahtumavalikoima herätti kyllä ihastusta. Kesä yhdessä -kiertue on jo hyvin myös kaupunkilaisten tiedossa monivuotisen toiminnan ja markkinoinnin ansiosta. https://kyliensalo.wordpress.com/toimintakalenteri/

Myyjäisten ja toritapahtumien myyjien Fb-ryhmä

Facebookissa on myyjäisiin ja toritapahtumiin osallistuville perustettu avoin ryhmä Facebookiin. ”Myyjäiset, messut ja markkinat Salon alue” -ryhmä on hyödyllinen paitsi lähiruuan, käsitöiden yms. myyjille myös tilaisuuksien järjestäjille: siihen tulee aikaisessa vaiheessa tietoja tilaisuuksista ja niiden yhteyshenkilöistä. Tori- ja markkinapäivistä kannattaa ilmoittaa sivulla heti kun päivämäärä on lyöty lukkoon ja sieltä voi myös tarkistaa, ettei tule turhia päällekkäisyyksiä.

Aktiivista kyläkesää!

Henrik

Henrik Hausen, kyläasiamies
 Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo –hanke
 puh. 044 778 7715
 sähköposti henrik.hausen@salo.fi
Ilmoita kylän osoitteiden muutoksista kyläasiamiehelle!
Mikäli et halua näitä viestejä jatkossa niin ilmoita 
siitäkin sähköpostilla tai puhelimitse!
Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s