Uutisviesti 29.4.2016

 • uutisviesti2904Yhdistysten tilat ja talot -koulutus 3.5.
 • Teijon alueen kyliä markkinoidaan 14.5.
 • Hajalan kaavoitus etenee
 • Perniön asemaseutu
 • Helavalkjat Vaskiolla 4.5.
 • Talkoot Suomusjärven kesäteatterilla
 • Muista myös.., toimintakalenteri
 • Avoimet kylät 11.6.
 • Kaupunkitiedote
 • Kesäkalenteri
 • Eloisat kylät menestys
 • Liikennemerkit ja muut palautteet
 • Uimarannat ja -koulut
 • Facebook, blogi

Tämä on Kylien Salo uutisviesti. Välitä tietoja kylässä.

Kevät keikkuen tulevi… Terveisiä Salon kyliin!

Yhdistysten tilat ja talot -koulutustilaisuus tiistaina 3.5.

Yhdistysten tilat ja talot toimivat kylien yhteisen toiminnan keskuksina, tapahtumapaikkoina ja kokoontumispaikkoina. Kylän sydäminä. Tiloja ja taloja on hankittu esimerkiksi ostamalla vanhoja rakennuksia, mutta myös rakentamalla uusia. Talot ja tilat

mahdollistavat ja antavat paljon, mutta tuovat mukaan myös omat haasteensa. Koulutus on tarkoitettu koko Salon ja lähikuntien kylätoimijoille. Se järjestetään Halikon Vartsalan hienossa työväentalossa, osoite Vartsalantie 373, 25210 Vartsala.

 

OHJELMA:

 • Vanhan koulun osto aktivoi monella tavalla – Jouko Nurmi, Leinmäen kylätalo, Laitila
 • Kumppanuutta saman katon alla – Terhi Ajosenpää, Niemenkulman vanha koulu, Masku
 • Uudet tilat mahdollistavat uudenlaista toimintaa – Jaana Joutsen, Kylätalo Laineranta, Salo
 • Mukana myös: Maisemasuunnittelija Katri Salminen, Avaimet maisemaan -hanke

Lähde yksin tai yhdessä kuulemaan esimerkkejä ja hyviä käytäntöjä yhdistysten tilojen ja talojen käytön kehittämisestä!

Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Kahvitarjoilu. https://kyliensalo.wordpress.com/2016/04/27/kylatalot/

Aiempien koulutusten esitykset: https://kyliensalo.wordpress.com/menneet/

Teijon alueen kyliä markkinoidaan 14.5.

Huvilat@ruukki -tapahtuma markkinoi Teijon aluetta asumiseen, matkailuun ja virkistäytymiseen. Kirjakkalassa esitellään ruukkikylää ja melontaa ja Patruunatalon kahvila on auki. Teijon Masuunilla on käsityöläismarkkinat, näyttelyjä ja monenlaista ohjelmaa. Teijon kirkossa, kyläkoululla ja kyläsaunalla on avoimet ovet.

Laskettelukeskuksessa on rakentamisen, asumisen ja vapaa- ajan messut sekä tontti- ja huvilaesittelyjä. Mathildedalissa on herkkutori, tontti- ja huvilaesittelyjä, opastettuja ruukkikierroksia jne. Kyläpanimolla, leipomossa ja kehräämöllä on avoimet ovet ja esittelykierroksia. Sypressissä on hyvinvointipäivä. Luontokeskuksessa on myös ohjelmaa. http://bit.ly/1NET72Z

Hajalan kaavoitus etenee

Hajalan koululla järjestettiin kyläkokous 21.4. ja kuten usein Hajalassa, tupa oli täynnä, paikalla oli yli 30 kyläläistä. Ohjelmaakin oli runsaasti.

Kaavoitusinsinööri Timo Alhoke kertoi kylään laadittavasta kyläyleiskaavasta, jonka on määrä valmistua ensi vuoden alussa. Kaavan pohjana on kyläläisten muutama vuosi sitten laatima luonnos sekä jo tehdyt luonto- ja muut selvitykset. Parhaillaan rakennettava siirtoviemäri on lisännyt kiinnostusta alueeseen. Kaavaan on suunniteltu 60–70 uutta rakennustonttia. Tontit pyritään sijoittamaan niin, että kylän maaseutumaisuus säilyy. Tontteja kaavoitetaan erikokoisia, haarukka on noin 2 500 – 10 000 neliömetriä. Neuvotteluja käydään vielä maanomistajien kanssa, tavoitteena on, että noin 40 tonttia tulisi myyntiin jo seuraavan 10 vuoden aikana. Kylässä on nyt noin 170 taloa. Alhoke korosti myös, että jo nyt voi alueelta saada rakennuslupia hyville tonteille.

Kyläasiamies Henrik Hausen kertoi kylätoiminnasta ja erityisesti tonttien markkinoinnista kyläläisten voimin. Alueen asukkaiden mukanaolo markkinoinnissa tuo uskottavuutta ja houkuttelee rakentajia. Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hankkeessa on tarkoitus laatia asuinalueprofiileja, kyläsuunnitelmia ja markkinointiesitteitä kylistä. Myös Hajalassa voidaan yhdessä miettiä kylän markkinointia paikallisten vahvuustekijöiden pohjalta.

Katri Salminen Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista kertoi Avaimet maisemaan -hankkeesta, johon Hajalan kyläyhdistys aikoo osallistua. Hankkeeseen sisältyy ideailtoja, maisemasuunnittelua, retkiä, kyläkävelyitä ja talkoita. Vielä hankkeeseen mahtuu mukaan muutama kylä. Katrin esitys oli mukana myös Salon kyläkoulutuksessa 14.4. ja kalvoja voi katsoa tässä: https://kyliensalo.wordpress.com/menneet/

Perniön asemaseudulla satsataan toimintaan

Perniön asemaseudun kyläkokouksessa 26.4. oli mukana 20 kyläläistä ja keskustelu kävi vilkkaana. Kyläyhdistys elvytettiin hiljaiselon jälkeen pari vuotta sitten ja esimerkiksi viime kesän Avoimet kylät -tapahtuma onnistui kylässä yli odotusten: aasit, nukketeatteri, muovikassimuseo, metallipaja jne. vetivät kävijöitä. Nyt kokoonnuttiin hienoon vuonna 1904 valmistuneeseen työväentaloon ja sen käytön lisääminen nousikin esille keskusteluissa.

Ongelmiakin tuotiin esille: viemäri, vesijohto ja valokuitu eivät ulotu koko kylän alueelle eikä rakennussuunnitelmia nyt ole, liikenne kylän läpi on aika villiä, asematalon tulevaisuus huolettaa jos päiväkoti siirtyy siitä pois, ilmoitustauluja pitäisi saada lisää jne.

Kyläasiamies Henrik Hausen esitti kylälle lähtöä mukaan kaupungin kylähankkeen tonttimarkkinointiin. Kylään on tullut runsaasti uusia asukkaita viime vuosina ja myös kokouksessa oli mukana myös näitä uusia asukkaita sekä osa-aikaisia perniöläisiä.

Seuraavaksi kyläyhdistyksellä on tulossa siivoustalkoot koulun ja päiväkodin kanssa 12.5. ja elokuussa osallistutaan Avoimet pihat -päivään. Toimintaa päätettiin keskittää jatkossa enemmän työväentalolle ja mahdollisesti siinä olisi kyläyhdistyksen tapahtuma jo Avoimet kylät -päivänä 11.6. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Pia Hellström ja hallitukseen tuli mukaan muutamia uusia jäseniä.

Helavalkjat Vaskiolla 4.5. klo 18

Helavalkjat eli helatorstain aaton kokkojuhla on vanha salolainen perinne, joka elää edelleen Vaskiolla. Ohjelmaa on koko perheelle, kokko sytytetään noin klo 20. Tilaisuus on Perinnemäellä, Kavalontie 68 ja tilaisuus on avoin ja ilmainen. Mukana järjestelyissä on Waskio-seuran lisäksi kylän teatteri Puutaivas avoimilla harjoituksilla, Maa- ja kotitalousnaiset myyntipisteellä, MLL Halikko lasten toiminnalla, Onnenperän talli talutusratsastuksella, Halikon Hakoniskat ilmakivääriammunnalla, Halikon VPK sammutusautolla ja Maamiesseura valkealla.

Talkoot Suomusjärven kesäteatterilla

Yleisön mukavuudesta pitää huolehtia! Suomusjärven kesäteatteri on saanut uudet vessat. Vapun jälkeen käynnistyvät kesän näytelmän harjoitukset, luvassa on Anna-Leena Härkösen romaaniin perustuva Häräntappoase. 80-luvun hittejä esittämään on koottu lahjakas nuorten porukka. http://www.suonapit.fi/

Muista myös:

Muut tapahtumat toimintakalenterissa: https://kyliensalo.wordpress.com/toimintakalenteri/

Esimerkiksi: Mathildan Marinan avajaiset 30.4., vappuohjelmaa Kosken asemalla, Mathildedalissa ja Muurlassa, Digiherätys teemailtoja 4. ja 18.5., Maalaismarkkinat Perniön asemalla 5.5., Perttelissä laaja kirppisralli 5.5., Lainerannassa luontoilta 5.5., Vaskiolla nuorten näytelmä jne.

Avoimet kylät

Avoimet kylät -päivä järjestetään tänä vuonna lauantaina 11.6. Varsinais-Suomesta on mukana 36 kylää ja vielä muutama harkitsee mukaan lähtöä. Salo on taas vahvasti mukana 9 kylällä: Tieksmäki-Metola-Hongisto, Kuusjoki, Teijon alueen kylät, Perniön kk, Suomusjärven kk, Märynummi, Särkisalo, Angelniemi ja Vartsala. Lisäksi mukana on Strömma-Dahlby, joka on osittain salolainen ja osittain kemiönsaarelainen ja ainakin kaksi salolaista kylää vielä harkitsee mukaan lähtöä. Mukaan lähteville kylille järjestetään info Salossa maanantaina 16.5. klo 18 kaupungintalolla.

Ensi vuonna Avoimet kylät -päivän markkinointiin satsataan entistä enemmän, sillä tapahtuma on liitetty mukaan Suomi 100 -ohjelmaan. Päivä vietetään ensi vuonna 10.6.2017. Salossa Avoimet kylät -päivä järjestettiin ensimmäisen kerran huhtikuussa 2014.

Salon kaupunkitiedote

Salon kaupunkitiedotteesta on keskusteltu pitäjäkokouksista sekä yhdistysten ja kaupungin johdon palaverissa. Siirtyminen vain joka toinen kuukausi julkaistavaan tiedotteeseen nähtiin huomattavana heikennyksenä. Kaupunkitiedotteesta on muodostunut tärkeä tiedotuskanava. Alun perin tiedote perustettiin kaupungin oman tiedotuksen tueksi, mutta yhdistysten osuus siinä on kasvanut.

Kaupunkitiedotteen lukijakyselyssä ehtii vielä ottamaan kantaa. Joka kotiin lähetettävä tiedote on edullinen tapa palvella kuntalaisia ja kaupungin hyväksi työskentelevää yhdistyselämää! Kerro palautteessa, mitä hyötyä sinulla on ollut tiedotteesta! http://www.salo.fi/kaupunkijahallinto/salotietoa/kaupunkitiedote/

Salon kylien kesän toimintakalenteri

Kesällä järjestetään taas tilaisuuksia Salon pitäjissä ja torilla. Kiertuetta varten kootaan myös tapahtumakalenteri kylien kesätilaisuuksista. Kalenteri on jaossa ensimmäisen kerran Salon torin iltatorilla 2.6., jossa on myös tiedotustilaisuus Kesä yhdessä -kiertueen tilaisuuksien ohjelmista. Toimita siis tiedot ensi kesän toimintakalenteria varten kyläasiamiehelle viimeistään 20.5. mennessä!

Eloisat kylät menestys

Särkisalon Yhres etteskesi -hankkeen järjestämä Eloisat kylät -seminaari 6.4. onnistui hyvin. Puhujat koristivat kaupungin ja yhdistyselämän sekä paikallisten yritysten välistä kumppanuutta. Särkisalokotiyhdistys ja pitäjäseura Särfin ovatkin esimerkkejä yhdistyksistä, jotka määrätietoisen toiminnan ansiosta ovat saavuttaneet kumppaniaseman kaupungin kanssa. Muitakin kyläyhdistyksiä on, jotka neuvottelevat kaupungin eri palvelualueiden kanssa tasaveroisina kumppaneina.

Lyhyt videohaastattelu seminaarista on tässä: http://www.kunta.tv/vanhustyon-keskusliitto?assetId=3450767

Palaute liikennemerkeistä

Viime uutisviestissä peräänkuulutin tietoa vanhentuneista ja huonokuntoisista kylteistä ja liikennemerkeistä. Niitä onkin tullut muutama muun muassa Märynummelta.

Salon kaupungille voi laittaa palautetta kylteistä ja esimerkiksi sammuneista katuvaloista osoitteeseen vikailmoitukset@salo.fi ja valtion teiden palautelomake on ELY-keskuksen sivuilla tässä: http://bit.ly/1NrXUVs , linkki yhteydenottolomakkeeseen on sivun oikeanpuoleisella palstalla.

Uimarannat ja -koulut

Halikon Märynummen, Perniön Naarjärven ja Perttelin Varvonjärven uimarantojen toimintaa jatketaan normaalisti myös ensi kesänä. Vapaa-aikalautakunta päätti, että saunoja pidetään auki syyskuun loppuun asti. Samalla jatketaan kuitenkin neuvotteluja yhdistysten kanssa rantojen vuokrauksesta eli ylläpitovastuun siirtymisestä kylien tai yrittäjien vastuulle. Tähän pitäisi pian löytyä pysyvät ratkaisut, ettei kaupunki jää ilman uimarantoja.

Uimakouluihin on parhaillaan ilmoittautuminen menossa: http://uimaopetusjanitakylanpaa.fi/index.php?p=1_10_Rantauimakoulut

Facebook

Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hanke on mukana Facebookissa ja tiedottaa aktiivisesti siellä. Hankkeen sivun nimi on Kyliensalo. Käykää tykkäämässä, kommentoimassa ja jakamassa sivun juttuja, vain näin ne saavat näkyvyyttä. Ja hankitaan myös lisää tykkääjiä Kyliensalo-sivulle! https://www.facebook.com/kyliensalo/

Blogi

Tiedotus jatkuu myös Kylien Salo -blogissa, jossa on myös toimintakalenteri, kylien nettisivujen linkit jne. https://kyliensalo.wordpress.com/

Mukavaa vappua ja kevättä teille kaikille!

Henrik

Henrik Hausen, kyläasiamies
 Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo –hanke
 puh. 044 778 7715
 sähköposti henrik.hausen@salo.fi
Ilmoita kylän osoitteiden muutoksista kyläasiamiehelle!
Mikäli et halua näitä viestejä jatkossa niin ilmoita 
siitäkin sähköpostilla tai puhelimitse!

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s