Uutisviesti 2.4.2016

 • Eloisa maaseutu -seminaariUutisv02042016
 • Kyläpäällikkökoulutus jatkuu 14.4., 19.4. ja 3.5.
 • DigiSalo -hankkeen infotilaisuudet
 • Siivoustalkoot kaupungissa, kylissä ja rannoilla
 • Klippula vuokrataan
 • Avoimet kylät 11.6.: Salosta 10 kylää mukana!
 • Kesäkiertueen aikataulu ja kesätapahtumien markkinointi
 • Suomen lähikoulut ry
 • Kyliltä: Teijo, Tieksmäki-Metola, Vaskio, Koski as., Särkisalo, Hajala
 • Kumppanuusverkoston aloitusseminaari
 • Opastaulut ja kyltit
 • Kyläasiamies lomailee

Eloisa maaseutu 6.4.

Muistattehan, että Eloisa maaseutu -seminaari järjestetään kaupungintalolla keskiviikkona 6.4. klo 12–15.30! Seminaarissa käsitellään monipuolisesti maaseutualueiden palvelujen järjestämistä sekä kuntien ja järjestöjen välistä kumppanuutta. Alaotsikkona on Kyläkeskukset huomenna – Hyvinvointia yhdessä tekemällä. Seminaariin on jo yli 60 ilmoittautunutta, mutta mukaan saattaisi vielä mahtua.. Pääjärjestäjänä toimii Särkisalon Yhres etteskesi -hanke, http://yhres.fi/

Kyläpäällikkökoulutus jatkuu 14.4.

Ensimmäinen koulutus järjestettiin Vaskiolla 30.3. ja väkeä oli mukana ympäri kaupunkia, pitkämatkaisimmat Kosken asemalta ja Särkisalosta. Yhdistysten taloudenhoidosta käytiin mielenkiintoisia keskusteluja. Isompia hankkeita varten tarvitaan toimintasuunnitelman ja talousarvion lisäksi usein kassavirtalaskelmia. Saimme vinkkejä mistä sopivat lomakkeet löytyvät ja miten laskelmat tehdään esimerkiksi viikon tai kuukauden jaksoille.

Verotuksesta käytiin läpi, mitkä asiat vaikuttavat siihen, katsotaanko tapahtuman, kahvilan tai kylätalon tulot veronalaisiksi elinkeinotuloiksi. Usealla osallistujalla oli hyvät kokemukset verohallinnon Yhdistysten ja säätiöiden palvelunumerosta, puh. 020 697 048, sieltä voi vielä tarkistaa asiaa.

Entä jos rahaa on, mutta ei ihmisiä? Todettiin, että aktiivinen tiedottaminen monia eri kanavia pitkin on tärkeää ja monipuolinen toiminta vetää mukaan laajasti erilaisia ihmisiä. Vaskion paikallisen seurantalo Pukkilan puuhamiehet kertoivat, että ison talon maalaustalkoisiin viime kesänä tuli mukaan runsaasti uusia toimijoita. Kutsu laitettiin liikkeelle niin, että jokainen kutsui viisi tuttavaa, jotka kutsuivat kukin viisi tuttavaa jne. Henkilökohtainen kysyminen on edelleen tehokas keino. Tämän rinnalla kotisivut, sähköpostit, Facebookryhmät, WhatsApp jne. ovat nopeita ja helppoja. Paula Pylkkäsen alustus: https://kyliensalo.wordpress.com/menneet/

Seuraava koulutus järjestetään torstaina 14.4. klo 17.30–20 Kuusjoen koululla, Ylikulmantie 317 b, 25330 Kuusjoki. Aiheena on silloin ”Kylissä ja yhdistyksissä on vetovoimaa” ja alustuksia on yhdistysten viestinnästä (Eija Eloranta, Brahea-keskus), asukashankinnasta (Henrik Hausen, Salon kaupunki) ja tarinallistamisesta (Anu Gustafsson, Leader Ykkösakseli).

Sitten seuraava ilta on tiistai 19.4. samaan aikaan Muurlan opistolla. Aiheina silloin ovat kyläturvallisuus (Aikku Eskelinen, Pelastusalan kekusjärjesto SPEK), kumppanuustoiminta (Tauno Linkoranta, Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä YTR) ja uusien toimijoiden saaminen mukaan yhdistyksiin (Pirjo Sjögren, Lohjan kylät). Tiistaina 3.5. teemana on kylätalot ja paikkana Vartsalan työväentalo.

Tilaisuudet ovat maksuttomia ja kaikille avoimia, ennakkoilmoittautumista ei tarvita, kahvitarjoilu.

DigiSalo -hanke

Yrityssalossa on käynnistynyt DigiSalo-palvelu. Se on Sähköistyvä Salo -Leaderhankkeen apu maaseudun yrittäjille ja yhdistyksille. Tarkoitus on antaa perustietoa siitä, miten sähköisiä palveluja otetaan käyttöön. Maksuttomissa infotilaisuuksissa käsitellään kotisivuja, sähköistä näkyvyyttä, sosiaalista mediaa ja internet-markkinointia. Asiasta voi myös olla yhteydessä suoraan hankevetäjä Elina Ilmaseen ja sopia koulutuksista ja ohjauksesta.

Digisalon seuraava tilaisuus on maanantaina 11.4. klo 17–20, paikkana Yrityssalo Örninkadulla. Osallistuminen on maksutonta, mutta edellyttää ilmoittautumista. Tämän jakson kouluttajana toimii Larissa Rima viestintätoimisto Joy & Order Oy:stä. Lisätietoa tästä ja muista tilaisuuksista sekä ilmoittautuminen: http://www.yrityssalo.fi/tapahtumat/

Siivoustalkoot kylissä ja rannoilla

Yhteiset siivoustalkoot järjestetään Salon keskustassa sekä kylissä ja kouluilla keskiviikkona 11.5.2016, myös koko viikko on talkooviikko. Salon torilla siivoustalkoot alkavaa klo 16. Ilmoittautukaa muut alueet minulle, asiasta on tarkoitus sitten tiedottaa lehtiin ja nostaa tämäkin talkootempaus esille. Tarkemman ajankohdan saa määrätä paikallisesti. Kannattaa myös keskittyä alueisiin, jotka muuten jäävät siivoamatta. Jos esimerkiksi kylän läpi kulkee valtion tie, jonka hoito on YIT:n vastuulla, niin se ehkä siivotaan jo muulla tavoin. Onko tienhoitajilla esimerkiksi sopimuksia urheiluseurojen kanssa siivouksesta?

Monet kyläthän ovat siivonneet raittejaan jo vuosia ja talkoita on ehkä jo järjestetty. Esimerkiksi Angelniemellä talkoillaan seurojentalolla lauantaina 2.4.

Talkoisiin voi hakea säkkejä ja pyytää jätteiden poiskuljetusta kaupungin puistojen kunnossapidolta: http://bit.ly/236cBBg . Poiskuljetuksesta sovitaan aina etukäteen.

Myös Siisti Biitsi -rantojensiivoustalkoisiin kannattaa ilmoittaa mukaan paikalliset tempaukset: http://www.siistibiitsi.fi. Sivuilla on myös hyödyllinen järjestäjien muistilista ja tietoja lintujen pesimisestä. Suositeltu tempausaika on 1.-31.5 2016.

Klippula vuokrataan

Salon kaupungin leirikeskus Klippula Särkisalossa vuokrataan ensi kesänä yhdistyksille. Hinnasto ja hakemuslomake: http://bit.ly/1X2EoyM

Avoimet kylät 11.6.

Avoimet kylät -tapahtumaan on taas tulossa mukaan runsaasti kyliä Salosta. Ainakin seuraavat kylät ovat ilmoittautuneet: Tieksmäki-Metola, Kuusjoki, Teijon alueen kylät, Perniön kk, Suomusjärven kk, Märynummi, Särkisalo, Angelniemi, Strömma-Dahlby ja Vartsala. Osa kylistä pitää nyt välivuotta tai suunnittelevat muita tapahtumia kesälle, joten kyliä on vähemmän kuin viime vuonna. Koko Varsinais-Suomessa osallistuu noin 32 kylää joista Salossa on eniten eli 10. Jaetulle toiselle sijalle sijoittuvat Loimaa, Kemiönsaari ja Mynämäki, kukin 4 kylällä.  Koko maassa tuona tapahtumapäivänä järjestetään kaikille avointa ohjelmaa sadoissa kylissä.

Kesäkiertue

Kesä yhdessä – Salossa -kiertue järjestetään taas ensi kesänä vanhaan malliin. Kiertueen teemaksi voi vielä tuoda ehdotuksia ja paikallisesti järjestäjänä on yleensä kotiseutuyhdistys, jolle voi ehdottaa uutta toimintaa päivän piristämiseksi. Kaupungin telttaan mahtuu mukaan muutama yhdistys joka paikkakunnalle, ilmoittautuminen kyläasiamiehelle: henrik.hausen@salo.fi tai puh. 044 778 7715. Oman teltan tai pöydän tulee aina ilmoittaa etukäteen järjestäjälle, esimerkiksi paikallinen kotiseutuyhdistys. Kiertueen aikataulu on seuraava:

 • la 2.7.            Kisko-päivä
 • su 3.7.           Kiikala-päivä
 • su 10.7.         Suomusjärvi-päivä
 • su 10.7.         Trömperi-päivä, Halikko
 • la 23.7.          Särkisalo-päivä
 • la 6.8.            Laurin markkinat, Perniö
 • su 14.8.         Kuusjoki-päivä
 • to 18.8.          Yhdistysten iltatori, Salo
 • su 21.8.         Pertunpäivä, Pertteli
 • la 27.8.          Muurlan Wanhanajan markkinat

Lisäksi kiertueen info- ja yhdistysteltta on mukana kesän ensimmäisellä iltatorilla Salossa torstaina 2.6.2016. Siihen mennessä kootaan myös kesän kylien tapahtumakalenteria jaettavaksi. Toimita siihen tiedot kylien kesätapahtumista kyläasiamiehelle 20.5. mennessä!

Lisätietoja näistä ja muista kevään ja kesän tapahtumista on toimintakalenterissa: https://kyliensalo.wordpress.com/toimintakalenteri/

Suomen lähikoulut ry

Suomen lähikoulut ry on kylä- ja lähikoulujen yhteydenpitoverkosto. Yhdistyksellä on aktiivinen uusi puheenjohtaja: Suvi Pesonen Äänekoskelta. Keskustelupaneeli ”Kylä, koulu, kunta ja kumppanuus” järjestetään lauantaina 16.4. Äänekoskella. Kutsu: http://bit.ly/1SESJ3h

Teijolla suunnitellaan luontopainotteista koulua

Teijon luontokouluprojektiin osallistuvat opettajat, oppilaat, vanhemmat ja Teijon alueen kyläyhdistys.

Salon kaupunki myönsi Teijon koululle 6.000 euroa avustusta toimintakulttuurin kehittämiseen vastaamaan tulevaisuuden vaatimuksia. Avustuksia jaettiin kouluille hakemusten perusteella Opetus- ja kulttuuri­ministeriön myöntämästä erityisavustuksesta. Teijon koulu käyttää saamansa avustuksen luontopainotteisen toiminnan ja oppimiskokonaisuuksien kehittämiseen sekä tarvittavan välineistön hankintaan.

Kyläyhdistys osallistuu hankkeeseen ja myös 30 % omarahoitusosuuden rahoittamiseen. Lisätietoja yhdistyksen kotisivulla http://www.teijo.fi/teijolla-suunnataan-luontoon/

Naarjärvellä ennätysmäärä pilkkijöitä

Talven paluu houkutteli 71 pilkkijää Tieksmäki-Metola kyläyhdistyksen järjestämiin pilkkikisoihin sunnuntaina 20.3. Miesten sarjassa suurin saalis oli yli 5 kiloa, naisten ja veteraanien sarjoissa päästiin yli 4 kilon ja nuorten sarjassa reiluun puoleentoista kiloon. Kilpailun suurin kala oli 476 gramman ahven. Keväinen sää yllätti. Aluksi aurinko paistoi, mutta puolen päivän aikaan alkoi pyryttää. Kyläyhdistys myi grillikatoksessa kahvia, pullaa ja makkaraa. Lisätietoja yhdistyksen kotisivuilla www.laineranta.fi

Vaskiolla parannetaan yhdessä liikenneturvallisuutta

Halikon Vaskion kylälle valmistui kyläsuunnitelma Waskio-seuran ja Kylien Salo -hankkeen yhteistyönä vuonna 2014. Lähiajan hankkeista neljänneksi eniten ääniä sai koulumatkojen turvallisuuden parantaminen. Vaskion koulun oppilaskunta ja Waskio-seura tekivät aloitteen asiasta ELY-keskukselle ja kaupungille, ja asiaa viedään nyt yhdessä eteenpäin. Ely-keskus ja kaupunki neuvottelevat tärkeimmän risteysalueen korjaamisesta ja nopeusrajoitusmuutoksista.

Ensimmäisenä toimenpiteenä kyläläiset siistivät puustoa ja pensaikkoa risteysalueelta. Talkoot aloitetaan 13.4. Osa risuista kuljetetaan kylän perinteisen Helavalkjat-tapahtuman kokkoon. Helavalkjat järjestetään 4.5. Tarkemmat tiedot Facebook-ryhmässä Vaskio tai sähköpostilla waskioseura@gmail.com.

Koski as. kyläyhdistys järjestää liikuntapäivän

Perniön Kosken aseman kyläyhdistys järjestää liikuntapäivän Perniön vanhan lukion liikuntasalissa 16.4. Luvassa on Lavis-lavatanssijumppaa klo 13 ja klo 15 Sirpa Rönkkösen ohjaamana sekä Taikkis-kuntotreeni taekwondoka Ari Borgströmin johdolla klo 14.

Saman päivän aamuna klo 9-11 järjestetään linturetki Saarenjärvelle Ana Schorinin johdolla. Lähtö on Vihiniemen kylätalolta. Liikutaan kylällä -päivästä ja linturetkestä lisätietoja kylän kotisivuilla http://koskias.fi/

Uimakoulut Särkisalossa ja Hajalassa

Särkisalossa pidetään kesällä muutaman vuoden tauon jälkeen rantauimakoulua. Uimakoulun järjestää Särkisalon Urheilijat, mutta rahallisesti hanketta tukevat myös ainakin Förbyn nuorisoseura, Martat ja Särkisalon koulun Wanhemmat ry. Opettajana toimii Janita Kylänpää. Särkisalon Urheilijat palkkaavat myös paikallisen nuoren Osuuspankin Kesäduuni-avustuksella. (Perniönseudun lehti).

Myös Hajalassa järjestetään uimakoulu Myllytyryn rannassa, ja se on perinteisesti ollut erittäin suosittu. Järjestäjänä on Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hajalan yhdistys.

Kumppanuusverkoston aloitusseminaari

Kuntaliitossa järjestettiin PED-kumppanuusverkoston aloitusseminaari 10.3. PED on kuntaliiton projektipäällikkö Arto Kosken kehittämä malli, jossa Palveluita, Elinkeinoja ja Demokratiaa kehitetään yhdessä.

Kuntaliiton tutkimus- ja kehitysjohtaja Kaija Majoinen kertoi, että kuntien johtajien suuri huoli tällä hetkellä on demokratian toteutuminen soteuudistusten jälkeen. Miten käy kuntademokratian, mistä löytyy innokkaita ihmisiä?

Majoinen ja koko kuntaliitto lähtee siitä, että kunta ei voi olla vain jäännöserä, se mikä jää soten jälkeen. Kunnan pitää ottaa vahvemmin uusiakin rooleja. Kunnan oikeutus on nyt tullut paljolti palvelujen järjestämisestä, tulevaisuudessa keskeiseksi pitäisi nousta aluekehittäjän rooli.

Arto Koski ja PED-malli lähtee siitä, että jos lähidemokratiaa ja osallistumista pyritään kehittämään yksinään, niin tulos on vaatimaton, samoin lähipalvelujen ja hyvinvoinnin kehittäminen yksinään onnistuu huonosti ja myös elinkeinojen ja työpaikkojen turvaaminen sinällään on vaikeaa. Ratkaisu on paikallinen kumppanuus, johon yhdistetään palvelut, elinkeinot ja demokratia: PED-kumppanuusverkosto. Näitä kumppanuuksia olisi kunnan sisällä useita lähiverkostoja (kylä- tai pitäjäkohtaisesti) ja yksi kunnan tasolla.

Tavoitteena on ”aktivoida kunnan osa-alueiden asukkaita, yhdistyksiä, järjestöjä ja yrityksiä kehittämään yhdessä kumppanuusperiaatteella alueen palveluita ja hyvinvointia, elinkeinoja ja työllisyyttä sekä demokratiaa ja osallistumista”. Näin saadaan alueiden omat luontaiset vahvuudet täysimääräisesti hyödynnettyä. Kunnan pitää aktiivisesti auttaa ja vahvistaa näitä lähiyhteisöjä. Se käy Kosken mielestä parhaiten, kun niillä on tällainen laaja tehtäväkenttä.

”Kun kuntalaiset toimivat aktiivisesti palveluiden ja elinvoiman kehittämisessä, heidän äänensä kuuluu myös demokratiassa.” Malli muistuttaa siis kylätoimijoiden ”tekemisen demokratia” -malleja.

Kaija Majoisen visio on, että elinvoimaiset kunnat tarttuvat mahdollisuuksiin ja ”muodostavat hyvinvoivia ja osallistavia yhteisöjä”. Majoinen puhui välillä myös käyttäjädemokratian kehittämisestä, mutta pääpaino oli kuitenkin – mielestäni aivan oikein – alueellisessa lähidemokratiassa ja paikallisyhteisöissä.

Suoraan Saloon sopivia malleja ei ehkä tullut esille, mutta esimerkiksi projektisuunnittelija Marja Tiittanen Joensuusta korosti, että koko kunnan alue kannattaa ottaa mukaan kehittämistoimintaan, lapsiperheitä muuttaa myös kylille, vaikka palveluista on huoli. Sekä Joensuun että Porin esimerkkihankkeet olivat myös aika alussa. Joka tapauksessa tuli selväksi, että kunnan rooli palveluntuotantokoneena on loppumassa, ja uusi rooli kehittäjänä onnistuu vain niissä kunnissa, joissa vahvasti tuetaan paikallisyhteisöjä ja annetaan niille vastuuta ja vapautta.

Seminaarin ohjelma ja alustukset ovat tässä: http://bit.ly/1PLiOJB, sivun oikeassa reunassa on myös linkki videotallenteisiin.

Vanhentuneet ja huonokuntoiset kyltit

Kaupungin kehityspalveluissa kerätään tietoja vanhentuneista opastauluista ja kylteistä. Ainakin Muurlassa ja Halikossa on vanhojen kuntien aikaisia opastauluja, jotka eivät enää palvele tarkoitustaan ainakaan, jos puhelinnumeroja ja osoitteita ei päivitetä. Huonokuntoiset liikennemerkit ja viitat ovat yleensä Ely-keskuksen hoidettavia. Voit ilmoittaa opastauluista ja kylteistä kyläasiamiehelle, mielellään kuvan kanssa. Pyrimme sitten kunnassa selvittämään, kenen vastuulla kyltin ajantasaisuus on ja kannattaako se päivittää vai poistaa. Jos jostain puuttuu kyltti tai opastus, siitäkin voit laittaa tietoa kyläasiamiehelle. Waltin hankkeen ja liikuntatoimen yhteistyönä on tarkoitus teettää ja pystyttää opastauluja ja kylttejä ulkoilu- ja matkailukohteisiin.

Kyläasiamies lomailee

Allekirjoittanut lomailee ulkomailla 3.-12.4 tutustuen ranskalaiseen taiteeseen, luontoon, kulttuuriperintöön ja yhteisöllisyyteen. Palataan asioihin sen jälkeen!

Mukavaa kevättä teille kaikille!

Kyläasiamiehenne Henrik Hausen

Ilmoita kylän osoitteiden muutoksista kyläasiamiehelle!

Mikäli et halua näitä viestejä jatkossa niin ilmoita siitäkin sähköpostilla tai puhelimitse!

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Uutisviesti 2.4.2016

 1. Paluuviite: Uutisviesti 29.4.2016 | Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s