Kylien lehtiä

Kylälehti vahvistaa kylän yhteisöllisyyttä myönteisellä, avoimella tavalla. Aivan kuten kotisivut, se välittää tietoa tasapuolisesti kaikille kyläläisille ja myös ulkopuolisille. Tässä neljä esimerkkiä Salosta.

Kyläkuulumisia – Teijon alueen kyläyhdistys

TeijoKylaKuulumisia_12016-page-001Viikko sitten posti toi Teijon ”KyläKuulumisia”. Lehdessä neljän kylän kyläyhdistyksen väistyvä puheenjohtaja Pauli Sarelius luo katsauksen kyläyhdistystoimintaan. Kyläyhdistys edustaa kaikkia kyläläisiä ja se on alueen yhdistysten ja toimijoiden yhteinen foorumi. Sarelius arvioi, että ilman kyläyhdistystä esimerkiksi kyläsauna olisi kylmennyt jo aikoja sitten ja sepän paja olisi käyttökelvoton. Juhannusjuhlat ja uuden vuoden ilotulitus tuo tuloja yhteiseen käyttöön.

Varoilla on tuettu alueen kylien yhdistyksiä, kyläkoulun leirikoulua, päiväkodin materiaalihankintoja jne. Lisäksi ”Kaupunki on saanut Kyläyhdistyksestä hyvän keskustelukumppanin alueen kehittämistä koskevissa asioissa ja lisää käsipareja kaupungin alueiden kunnossapitoon.”

Teijolla kyläyhdistystoiminta on järjestetty tiimien avulla ja tiimeihin on riittänyt aktiiveja. Silti Sarelius korostaa, että ei pitäisi jättäytyä vain nauttimaan näistä ”palveluista”, joita ”joku muu” hoitaa. Hyvä mahdollisuus päästä mukaan toteuttajien joukkoon on seuraava kyläkokous.

Lehdessä on juttu kyläyhdistyksen taloudellisesta tilasta, joka on nyt vahvalla pohjalla. Pesämunaa tuleviin hankkeisiin on yli 20 000 euroa, vaikka kylän yhdistyksille on myönnetty noin 4 000 euroa vuodessa. Lisäksi on investoitu opasteisiin, pajan ilmastointiin jne.

Hiihtoloman ja kevään tapahtumakalenterit ovat näkyvästi esillä lehdessä, tapahtumia ja harrastuspiirejä on kaikenikäisille.

Toukokuussa järjestetään kylän markkinointipäivä nimellä Huvilat@Ruukki. Päivän aikana kylän yritykset ja yhdistykset tuovat esille kylän mahdollisuuksia. Teijo on matkailuun, vapaa-ajanviettoon ja asumiseen soveltuva monipuolinen alue. Tapahtumapäivän aikana julistetaan myös Vuoden mökkiläinen -kilpailun voittaja.

Mielenkiintoinen uutuus ensi kesänä on ”Nai Kylässä” -yhteishääjuhlat heinäkuussa. Jopa 14 paria ja 350 juhlijaa mahtuu mukaan. Vihkimiset järjestetään Teijon kirkossa tai kansallispuistossa kunkin parin toiveiden mukaan, yhteiset juhlat ovat Mathildedalin Ruukkitehtaalla. Pareja mahtuu vielä mukaan.

Kesänäytelmässä esitellään oman kylän historiaa kieltolain aikaan, kyseessä on jännittävä musiikkinäytelmä.

KyläKuulumisia-lehteä julkaistaan neljä kertaa vuodessa, painetaan 900 kpl ja jaetaan Teijon alueen talouksiin. Lisäksi painettuja lehtiä on jaossa matkailukohteissa ja lehti on myös luettavissa kylän kotisivuilla www.teijo.fi/4kylanyhdistys/kylakuulumisia-jasenlehti/ . Lehdessä on yleensä myös yritysesitttely, tällä kertaa Pensionat Mathildedalista. Yritys tarjoaa aamiaismajoitusta sekä kokous- ja juhlatiloja joko omissa tiloissa tai yhteistyössä kylän muiden yrittäjien ja yhdistysten kanssa.

Ei hullumpi lehti! – Märynummen kyläyhdistys

MarynummiEi-Hullumpi-lehti-2-2015.pdf-page-001Ei hullumpi lehti ilmestyy yleensä kaksi kertaa vuodessa. Viime syksyn lehdessä Märynummen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Riitta Nieminen luo katsauksen kylän mielenkiintoiseen ja tapahtumarikkaaseen vuoteen 2015.

”Keväällä paikkakunnalle keräsi väkeä tuulipuiston vihkiäistilaisuus, pääesiintyjänä Antti Tuisku. Elokuun lopulla oli vuorossa Märypäivä ja mahtava mäkiautokisa. Lokakuussa tänne alkoi saapua turvapaikanhakijoita. Kyläyhdistys järjesti yhdessä SPR:n kanssa kaksi tiedotustilaisuutta kyläläisille ennen turvapaikanhakijoiden saapumista. Asia herätti ja herättää edelleenkin monenlaisia ajatuksia ja mielipiteitä. Kylän lapset ovat ehkä ennakkoluulottomimmin ottaneet heidät vastaan, yhteisenä kielenä jalkapallo.” Syksyllä lehden ilmestymisen jälkeen kyläyhdistys hankki vielä vastaanottokeskuksen jalkapallokentälle uudet maaliverkot ja turvapaikanhakijoiden lapsille koulureput. Marraskuun syyskokouksessa hallitus ja puheenjohtaja valittiin uudestaan jatkopestiin.

Kyläyhdistyksen toimintaan sisältyy muisteluiltoja, tapahtumia, tienvarsien siivoustalkoita, uimalammen siivousta, muinaismuistokohteen niittämistä ja teatteriretkiä. Runsaat kolme vuotta vapaaehtoisvoimin toiminut kirjasto joutui sulkemaan ovensa tilanpuutteen takia. Liikuntatiloja voidaan käyttää jatkossakin, vuoroja on sekä vastaanottokeskuksella että koululla ja kyläläisillä.

Halikon VPK juhlisti 80-vuotisjuhlansa Märynummella ja yhteistyö kyläyhdistyksen kanssa on tiivistä. Kiitosta saavat myös sairaalan puutarhat ja Koti-koulutoimikunnan hankkimat joulukuusen valot ja teatterimatkojen järjestäjät. Viimeisin teatterimatka oli lokakuussa Turun kaupunginteatteriin. Myös uimalan saunan vesivaraaja on korjattu talkoovoimin.

Lehdessä esitellään Märynummen luonto- ja ulkoilmapainotteista päiväkotia ja avointa päiväkotia. Päiväkodin lähelle on rakennettu metsäpaikka nimeltään Käpykolo, joka on iltaisin ja viikonloppuisin perheiden vapaassa käytössä.

Museoviraston kanssa tehdään yhteistyötä kuppikivikohteen hoidossa, muun muassa niittämällä polkuja ja nikkaroimalla paikalle opasteet.

http://marynummi.net/ei-hullumpi-lehdet/

Kosken kaiku – Koski as. kyläyhdistys

Kosken-Kaiku-1-2016-page-001Kosken kaiussa kerrotaan Vihiniemen kylätalon remontin etenemisestä. Taloprojekti on tuonut monenlaista toimintaa kylälle. Puheenjohtaja Eero Kallio kiittää aktiivisia kyläläisiä ja johtokuntaa ponnistuksista. Yksi johtokuntalainen on esittelyssä, osa-aikainen vihiniemeläinen Anu Heiskanen, jolle kylän yhteisöllisyys ja perinteikäs kylätalo ovat tärkeitä.

Kosken lehdessä on enemmän sivuja kuin muissa kylälehdissä ja sisältö monipuolista: pakinoita, luontojuttuja jne. Oma mausteensa tuo Vihvaarin hauskat murrejutut.

Kylän Valoksi 2015 valittiin luonnonvalokuvaaja Ana Schorin. Hän esittelee sidoksiaan kylään ja sen luontoon ja toisessa jutussa hän kirjoittaa hauskasta linnusta, Koskikarasta. ”Olet sinä aika epeli . Kun muu luonto on hiljaa koittaen selviytyä pakkasen puristuksessa, sinä vain laulat kuin kesälinnut.”

Lehdessä haastatellaan Nikkasen ja Lehtosen perheitä, naisia yhdistää puutarhan hoito ja miehiä elektroniikka. Ja kaikki toivovat edelleen kyläyhdistyksen luontoretkiä ja muita tapahtumia vaikka nauttivat myös hiljaisuudesta.

Kosken asemalla tietysti lauletaan Saara Kemppaisen johdolla, viimeksi pikkujoululauleloissa, joista on myös juttua. Viime vuosi loppui joulukirkkoon ainutlaatuisessa pienessä Kosken kirkossa ja uudenvuoden aaton yhteisiin rakettiampujaisiin.

Kosken kartanosta kertova hieno uusi historiakirja on esittelyssä sekä kutsut valokuvauskilpailuun, talviriehaan, pääsiäismunien koristelutapahtumaan, kyläyhdistyksen kevätkokoukseen ja vappu-piknikiin.

Kosken kaiku ilmestyy neljä kertaa vuodessa, painos on 180 kpl joka jaetaan alueen talouksiin (joista muuten osa Varsinais-Suomen ja osa Uudenmaan puolella). Lisäksi lehdet ovat esillä kylän nettisivulla koskias.fi, klikkaa Kosken kaiku.

Elina Kotilainen kertoi Kosken aseman kyläyhdistyksen tiedotuksessa Kylien Salo -hankkeen seminaarissa 20.11.2014. Yhdistys käyttää monia tiedotuskanavia. Se on työlästä, mutta myös tehokasta. Samoja juttuja muokataan eri kanaviin sopiviksi ja töitä pyritään jakamaan. Elina on lehtivastaava, nettisivuvastaavat ja ilmoitustauluvastaavat ovat erikseen.

Tiedotuksesta suurin osa tehdään talkootyönä. Rahoitus tiedottamiseen ja muuhun toimintaan saadaan jäsenmaksuilla, sponsorituesta ja tapahtumien tuotoista. Mainostulojakin on saatu jonkun verran. ”Avoimella tiedotuksella pidetään yllä tunne, että kaikki ovat tervetulleita mukaan toimintaan, se on tärkeä osa aktivointia.” https://kyliensalo.wordpress.com/2014/11/25/loppuseminaari-2/

Kosken Kaiku, myös vanhat numerot: http://koskias.fi/?page_id=49

Kyläkirje – Tieksmäki-Metola kyläyhdistys

Tieksmäki-MetolaKyläkirje 2016 kevät-page-001Tieksmäki-Metolan viimeisin kyläkirje painettiin tammikuussa. Sekin jaetaan kylän talouksille, joita on noin 120. Kyläkirjeessä on infoa uimarannan kehittämisestä. Uimarannan uudistamista ja uutta laituria on jo suunniteltu ja hankehakemusta valmistellaan rahoittajille. Kylän toiminta keskittyy uimarannan yhteyteen rakennettuun saunaan ja tupaan eli Lainerantaan.

Sauna ja talviuinti on joka lauantai, lisäksi on miesten kyläilta (mm. fysioterapeutin alustus), peli-ilta (lauta- ja korttipelit), pilkkikilpailut, luontoilta, naisten kyläilta sekä ompeluseura. Kesäisin yhteinen sauna- ja uinti-ilta on perjantaisin.

Kyläkirjeessä mainostetaan myös vuokrattavia Lainerannan tiloja, siirrettävää esiintymislavaa, telttakatosta ja taitettavia festaripöytäryhmiä. Ja kuten muissakin lehdissä ja kyläkirjeissä, tässäkin värvätään jäseniä kyläyhdistykseen ja esitellään kyläyhdistyksen hallitusta.

Kyläkirje: http://www.laineranta.fi/?x118281=398952

Henrik Hausen

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Kylien lehtiä

  1. Paluuviite: Uutisviesti 24.2.2016 | Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s