Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo

Salon kaupungin uusi kylähanke ”Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo” käynnistyi viikko sitten, kun kyläasiamies Henrik Hausen aloitti pestinsä 3.2.2016. Hanke kestää noin kaksi ja puoli vuotta. Hankkeen toimintaa on tarkoitus suunnata kylistä nousevien toiveiden mukaan. Ota siis yhteyttä, niin sovitaan tapaaminen joko kylässäsi tai täällä kaupungintalolla. Yhteystiedot: Kyläasiamies Henrik Hausen, sähköposti henrik.hausen@salo.fi, puh. 044 778 7715.

Ensi töiksi on suunnitteilla kyläpäällikkökoulutusta. Kylissä kiertävään koulutussarjaan ovat tervetulleet muutkin kuin kyläpäälliköt. Aiheina ovat yhdistyksen talous ja hallinto, kyläturvallisuus, kylän ja kunnan välinen yhteistyö, uusien toimijoiden saaminen mukaan toimintaan, viestintä ja tiedotus, asukashankinta, kylän markkinointi ja tarinallistaminen, kylätalot ja muut kokoontumistilat. Koulutus alkaa 30.3. ja jatkuu toukokuun alkuun. Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä Varsinais-Suomen kylien ja Ykkösakselin kanssa ja siihen saadaan tukea myös Suomen kylätoiminta ry:n kautta. Alustava aikataulu on jo Kylien Salo -blogin toimintakalenterissa https://kyliensalo.wordpress.com/toimintakalenteri/.

Myös tiedotusta Leader-hankkeiden hakemisesta sekä keskustelutilaisuuksia joukkoliikenteestä on jo suunnitteilla.

Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hankkeen päätavoitteena on tuoda menestystä Salon kaupungille ja sen asukkaille paikallisen osallistumisen kautta. Hankkeen tärkeimmät toimenpiteet ovat:

1 Neuvonta: Neuvontatuella ja yhteydenpidolla vahvistetaan paikallistoimijoita, autetaan yhdistyksiä uudistamaan toimintaansa sekä levitetään tietoa hyvistä käytännöistä. Tavoitteena on tehokas toiminta oman asuinalueen hyväksi ja yhdistystoiminnan uudistuminen sellaiseksi, että se antaa toimijoille innostusta ja iloa aikaansaannoksista. Hankkeen aikana laaditaan noin kuusi kyläsuunnitelmaa yhdessä kylien kanssa. Tästäkin voi jo ottaa yhteyttä.

2 Hankesuunnittelu: Tuetaan kyläsuunnitelmissa, kyselyissä ja kokouksissa esille nousseiden hankkeiden käynnistämistä. Etsitään kylätoimijoiden kanssa yrityshankkeiden mahdollisuuksia. Edistetään etätyön ja yrittäjyyden uusia ratkaisuja kylissä, esimerkiksi yhteisöllisten työtilojen perustamista.

3 Palvelujen uudet ratkaisut: Paikallisiin palvelutarpeisiin ideoidaan uusia pilotteja ja hankkeita, esimerkiksi yhteispalvelupisteiden perustamista kyliin. Yhteispalvelupisteissä edistetään joustavaa kaupungin eri sektoreiden, yrittäjien ja yhdistysten yhteistyötä. Palveluja uudistetaan niin, että tarvittavia säästöjä saadaan muutoin kuin supistamalla palveluverkkoja. Ennaltaehkäisy ja palvelujen soveltaminen eri asiakasryhmien tarpeiden mukaan tuovat säästöjä. Tällaiset toimet edellyttävät, että palvelut ovat lähellä ja henkilökunta tuntee asukkaat. Pienten yksiköiden etu on joustavuus ja tuttuus.

4 Tiedotus: Kehitetään kylä- ja pitäjätiedotusta neuvomalla kyliä eri tiedotuskanavien käytössä ja innostamalla kyliä kehittämään aktiivista ja avointa tiedotusta. Tavoitteena on 10 uutta tai uudistettua kotisivua tai muuta tiedotuskanavaa. Kaupungin kylätiedotusta jatketaan Salon kaupunkitiedotteessa, Kylien Salo -blogissa, -Facebook-ryhmässä sekä -uutisviestillä. Kylien Salo -hankkeen aikana koottua noin 600 sähköpostin kyläosoitteistoa pidetään yllä ja laajennetaan.

5 Kokoontumistilat: Kartoitetaan kokoontumistilojen tarjontaa ja tarvetta eri alueilla. Etsitään ratkaisuja, joilla kunnan tilat saadaan tehokkaasti kyläläisten käyttöön ja joilla yhdistysten kylä- ja seurantalojen tulevaisuus turvataan. Tavoitteena on käydä läpi kaikkien kylien tilantarve ja kohentaa viiden kylän kokoontumistilojen tilannetta. Lisäksi laaditaan viidelle kylätalolle liiketoimintasuunnitelmat ja kaikille kylätaloille yhteisesite painettuna tai nettiin.

6 Tonttimarkkinointi: Laaditaan profiilit ja/tai esitteet noin 8 kylästä. Kylien, kaupungin ja kiinteistövälittäjien yhteistyötä lisätään ja näin saadaan kaupungin monipuoliset asumisen ja yrittämisen mahdollisuudet paremmin esille. Paikallinen osallistuminen alueiden markkinointiin lisää uskottavuutta ja houkuttelee uusia asukkaita, vapaa-ajan asukkaita ja matkailijoita. Kiinteistövälittäjät voivat käyttää kylien tiedotusmateriaalia markkinoinnissa. Osallistutaan Kesä yhdessä – Salossa -kiertueen tilaisuuksiin kaupungin teltalla, yhteistyössä pitäjien yhdistysten ja yrittäjien kanssa.

7 Yhteistyön edistäminen: Kylien Salo -hankkeen strategiakyselyssä ilmeni, että kylät haluavat tiiviimpää yhteistyötä keskenään sekä kaupungin suuntaan. Kartoitetaan edelleen mahdollisuuksia perustaa Salon kylien yhdistys sekä mahdollisuuksia kehittää kaupungin johdon ja yhdistysten välisiä palavereita ja muuta yhteistyötä.

Henrik Hausen

Hankesuunnitelman yhteenveto: PaikallisellaYhteistyolla5

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo

  1. Paluuviite: Uutisviesti 24.2.2016 | Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo

  2. Paluuviite: Uutisviesti 20.7.2016 | Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s