Eero Uusitalon ja Hannu Paunilan muistoksi

Eero Uusitalo

Suomen Kylätoiminta ry:n puheenjohtaja, maaseutuneuvos, professori Eero Uusitalo kuoli 69-vuotiaana sairaskohtaukseen 5.12.2015. Helsingin sanomat julkaisi eilen Hannu Katajamäen laatiman muistokirjoituksen.

Omassa puheessani Eeron muistotilaisuudessa 9.1.2016 kerroin, kuinka tulin mukaan Järvi-Suomen kylät ry:n (Jäskyn) hallitukseen vuonna 1995. Heti aluksi minulle neuvottiin, että kylätoimijat asettuvat eturiviin. Näin ei sanonut Eero Uusitalo vaan Jäskyn puheenjohtaja Jorma Tikka, mutta ymmärsin pian, että tällaisen hengen oli kylätoimintaan tuonut Uusitalo.

Eerolla oli varhain selkeä näkemys maaseutupolitiikasta. Hän korosti, että asukkaille pitää antaa osallisuutta paikallisiin päätöksiin. Itselleni oli tärkeä myös linjaus, että kaupunkia ja maaseutua ei tule nähdä vastakkainasettelun kautta, vaan on etsittävä yhteistyömahdollisuuksia, olinhan enemmän kaupunkioloista kotoisin.

Eero Uusitalolla oli erikoinen asema maa- ja metsätalousministeriön maaseutuneuvoksena ja samalla kylätoiminnan puheenjohtajana. Ruotsissa minulta kysyttiinkin, miten oli mahdollista, että sama mies oli ottanut vastaan Ruotsin kylien kehittäjiä ensin ministeriössä ja sitten taas kansalaisjärjestössä. Eeron asema ei ollut aina helppo hänelle itselleen eikä meille kylätoimijoille.

Kaksoisasema toi kuitenkin hänelle vaikutusvaltaa, kun taas maakunnissa olimme vielä melko heikkoja toimijoita. Mutta hänestä rohkaistuna puhuimme asioista suoraan ja pelkäämättä, kuitenkin yleensä diplomaattisemmin kuin Eero.

Välillä otimme Eeron kanssa yhteen, esimerkiksi kyläkouluasioista ja kylätoimintaliikkeen sisäisestä demokratiasta. Huomasin kuitenkin pian, että Eero oli paitsi hyvä puhuja myös hyvä kuuntelija, ja välillämme säilyi hyvä luottamus sekä Etelä-Savon vuosinani että sitten täällä Salossa.

IMG_0932

Eero Uusitalo Suomen kylätoiminta ry:n kevätkokouksessa vuonna 2013.

Hannu Paunila

Arkkitehti Hannu Paunila kuoli vaikeaan leikkaukseen 11.11.2015. Helsingin sanomat julkaisi 5.1. Timo Korpisen laatiman muistokirjoituksen.

Paunila teki ehdotuksen ensin Teijon retkeilyalueen ja myöhemmin Teijon kansallispuiston perustamisesta ja oli keskeisenä toimijana mukana ajamassa hankkeita.

Opin tuntemaan Hannun Teijon alueen aktiivina, luonnonystävänä ja tulevaisuudenpohtijana. Kävimme monia mielenkiintoisia keskusteluja Teijolla ja Salossa Tasauskohtuuspajan tilaisuuksissa.

IMG_1992

Hans Vogt, Hannu Paunila ja Maija Rautamäki Teijon kansallispuiston avajaisissa 16.2.2015

Henrik Hausen

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s