Salon kylätoiminta ja Leader esillä

Viime viikko oli kylätoimijoille kiireinen. Keskiviikkona 25.2 järjestettiin asukas-, kylä- ja kotiseutuyhdistysten palaveri kaupunginhallituksen kanssa ja torstaina 26.2 Ykkösakselin ja ELY-keskuksen tiedotustilaisuus uuden ohjelmakauden rahoitusmahdollisuuksista.

(Lisäksi oli Kestävä kehitys kylissä -seminaareja, Teijolla kyläkokous, Särkisalossa kuntoilutempaus, Vartsalassa kyläyhdistyksen tanssit ja Förbyssä nuorisoseuran kokous mutta näistä ei nyt enempää tässä).

Irma Nieminen ja Annika Viitannen

Irma Nieminen ja Annika Viitanen

Yhdistystapaamiseen oli nyt ensi kertaa kutsuttu myös kaupunginhallitus ja puheenjohtajana toimi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Annika Viitanen.

Aluksi kansliapäällikkö Irma Nieminen selosti yhdistystapaamisten taustaa ja keskusteltiin Kylien Salo -hankkeesta. Yhdistystapaamiset ovat saaneet uutta ryhtiä laadittavista tehtäväluetteloista. Todettiin, että Kylien Salo -hanke oli myönteinen kädenojennus kylille ja tiedotus toimi hyvin. Kaupunginjohtaja Antti Rantakokko korosti, että hankkeen tärkeä tavoite oli valmistaa kyliä Leader-rahoituksen rohkeaan hyödyntämiseen. Kylähanketta halutaan jatkaa.

Särkisalo

Heikki Liede

Heikki Liede

Heikki Liede esitteli Särkisalon kylä- ja järjestötoimintaa. Hän korosti talkootyön merkitystä kaikissa kylän hankkeissa. Särkisalokodin suunnittelu ja toteutus on synnyttänyt myös hyvää yhteistyötä kaupungin kanssa. Asukashankintaa tehdään aktiivisesti palvelujen turvaamiseksi. Särkisalon pitäjäsuunnitelma on viimeistelyvaiheessa ja hyväksyttäneen keväällä. Yhdistys yrittää yhä enemmän olla proaktiivinen eli askeleen edellä.

Särkisalossa toimiva Yhres etteskesi (Yhdessä eteenpäin) -hankkeen keskeinen tehtävä on organisoida vapaaehtoistyötä alueen vanhusten tueksi. Liede esitti, että vastaavaan vapaaehtoistyön koordinointiin voitaisiin hakea Leader-tukea koko Salon alueelle. Toinen ajatus on, että Ykkösakselin yhteyteen perustettaisiin kokonaisvaltaisia laskelmia tekevä asiantuntijaryhmä, joka voisi laatia vertailuja esimerkiksi kylien lähipalveluratkaisuista.

Vaskio

Marjaana Mänkäri

Marjaana Mänkäri

Marjaana Mänkäri esitteli Vaskion kylätoimintaa. Waskio-seura toimii alueen monien seurojen yhteistyöelimenä. Se toimii myös kylän markkinoijana ja yhteydenpitäjänä ulospäin ja uusiin asukkaisiin. Kyläläisten on astuttava ulos kuplastaan markkinoimaan kylää ja toivottamaan uusia asukkaita tervetulleiksi. Apuna tässä on uusi kyläsuunnitelma, joka valmistui viime vuoden lopussa ja joka esittelee kylää laajasti.

Mänkäri ja Heidi Soininen totesivat myös, että kylä mielellään työllistäisi alueen työttömiä jos vain rahoitus järjestyy. Seurantalossa, kylän muilla tapahtumapaikoilla ja esimerkiksi tiedotuksessa on paljon tekemätöntä työtä. Tärkeimmät hankkeet on listattu kyläsuunnitelmaan.

Keskusteltiin myös kevyen liikenteen väylän rakentamisesta kylälle tai jopa koko matkalle Märynummen ja Vaskion välille. Koulumatkojen turvallisuuden parantaminen pidetään kyläkyselynkin mukaan erittäin tärkeänä. Kylä voisi olla asiassa aktiivinen ja eri rahoitustapoja pitäisi selvittää.

Kylistä tulleet kysymykset

IMG_2071Ennakkoon oli kysytty muun muassa lähidemokratian kehittämisestä. Todettiin, että kylähanketta halutaan jatkaa ja yhdistystapaamisten toimintamallia pitää kehittää. Tapaamisten tehtävälistat saivat kiitosta. Tehtäväsivu >>>

Asuinalueiden profilointia ja markkinointia kaivataan yritysalueiden profiloinnin tapaan. Tästä onkin jo selvitys tapaamisten tehtäväsivulla. Palveluliikenteeseen on tulossa muutoksia syksyllä, kehittämisestä on tehty kysely ja ideoita voi esittää edelleen.

Lisäksi keskusteltiin laitureiden kunnossapidosta, lossien yöliikenteestä ja kylien aktivoinnista alueilla, joilla ei nyt toimi kyläyhdistystä. Tarkemmat tiedot muistiossa ja alustuksissa >>>

Puheenjohtaja Annika Viitanen kiitteli kylätapaamisen aktiivista henkeä. Tapaamisia kaupunginhallituksen kanssa järjestetään jatkossakin ainakin vuosittain.

Rahoitusinfo – Leader ja muuta

Rahoitusinfo veti valtuustosalin täyteen.Ykkösakselin ja ELY-keskuksen rahoitusinfossa kerrottiin, että maaseutuohjelman hankkeita pian taas voi hakea. Uusi sähköinen hakutyökalu Hyrrä tulee käyttöön huhtikuussa. Yleensä uuden ohjelmakauden hankkeet haetaan sähköisesti. Leader-toimistoon tulee atk-piste, jossa hakulomakkeita voi täyttää, jos siihen ei ole mahdollisuutta kotona.

IMG_2085bLeader-tuki kuuluu maaseutuohjelmaan. Ykkösakselin hallitus rupeaa näillä näkymin tekemään uuden ohjelmakauden hankepäätöksiä toukokuun kokouksessaan ja Maaseutuvirastolla Mavi:lla on tavoitteena, että ELY-keskukset tekevät ensimmäisiä hankepäätöksiä syksyllä.

Hankeneuvoja Anu Gustafsson

Hankeneuvoja Anu Gustafsson

Yleensä Leader-hankkeen marssijärjestys on sellainen, että mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ollaan yhteydessä Leader-toimistoon, joka ohjaa ja neuvoo hakemuksen laatimisessa. Hanke voidaan käynnistää jo silloin, kun hakemus on jätetty. Sähköisessä haussa myös osa liitteistä pitää olla mukana ennen kuin hakemus on vireillä ja hanketta voi käynnistää. Ennen kuin enemmän rahaa käyttää hankkeeseen, kannattaa odottaa Ykkösakselin hallituksen päätöstä – Leader-hallitus päättää hankkeen tarkoituksenmukaisuudesta ja tukitasosta. Virallinen päätös tehdään vielä ELY-keskuksessa, joka tarkistaa, että hakemus on laillinen ja kaikki tarvittavat luvat ja suunnitelmat ovat oikein.

Maarit Teuri

Toiminnanjohtaja Maarit Teuri

Ykkösakseli on edelleen maan asukasluvultaan suurin Leader-ryhmä, alueella on 140 000 asukasta. Julkista rahoitusta ryhmä jakaa uuden ohjelmakauden 2014–2020 aikana 5,57 miljoonaa euroa. Lisäksi hankkeisiin käytetään omaa rahaa ja myös talkootyö lasketaan edelleen hankkeiden omarahoitukseksi. Eri hankelajeille on maaseutuohjelmassa määrätty enimmäistuet, esimerkiksi yleishyödyllisille investoinneille 75 % ja yritysten investoinneille 20–35 %. Tarkemmat linjaukset tukitasoista tehdään vielä Ykkösakselissa ja ELY-keskuksessa.

Hankeneuvoja Tuulia Purola

Hankeneuvoja Tuulia Purola

Uusi ohjelmakausi tuo sähköisen haun lisäksi muun muassa teemahankkeet. Ykkösakseli valitsee teemat, joiden alla rahoitetaan pienempiä toimenpiteitä kylissä. Näille toimenpiteille ei ole asetettu euromääräistä alarajaa. Ykkösakselin tukia selostivat toiminnanjohtaja Maarit Teuri sekä hankeneuvojat Anu Gustafsson ja Tuulia Purola, jotka neuvovat Leader-toimistolla Suomusjärvellä.

Seppo Jaakonmäki, Varsinais-Suomen ELY-keskus, maaseutupalvelut

Seppo Jaakonmäki, Varsinais-Suomen ELY-keskus, maaseutupalvelut

 

Seppo Jaakonmäki Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta kertoi, että maaseuturahaston varoilla ei yleensä voi rahoittaa infraa kuten teitä ja vesijohtoja. Poikkeuksina ovat pienet laajakaistahankkeet. Ykkösakselin puheenjohtaja Eero Uusitalo tähdensi myös, että Leaderista on tuettu esimerkiksi vesiosuuskuntien ja kevyen liikenteen väylien suunnittelua.

Ykkösakselin rahoituksesta 35 % on tarkoitus käyttää yritystukiin. Todettiin, että joissakin tapauksissa äkillisen rakennemuutoksen alueilla yritysten tukiprosentti on parempi työ- ja elinkeinoministeriön tuissa kuin maaseutuohjelman tuissa. Salohan on ÄRM-aluetta vielä tämän vuoden. ELY-keskuksessa on myös linjattu, että maaseutuohjelmasta paikallisia hoivapalveluja ei yleensä tueta. Ykkösakselin ”Lisää kierroksia!” -strategiassa sen sijaan monipalvelupisteet ja pienimuotoinen palvelutuotanto on esillä monessa paikassa.

Tilaisuuden esityskalvot ja paikallinen kehittämisstrategia ”Lisää kierroksia!” ovat Ykkösakselin kotisivuilla http://www.ykkosakseli.fi ja sivuja uudistetaan parhaillaan vastaamaan uuden ohjelmakauden mahdollisuuksia. Kalvoissa on laajasti ohjeita esimerkiksi sähköisestä hausta ja yritystuista.

Henrik Hausen

Ykkösakseli ry >>>

Maaseutuohjelman sivusto maaseutu.fi >>>

Mitä on Leader? >>>

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s