Salosta etätyöpaikkakunta?

Työelämä muuttuu koko ajan. Osa työstä on mahdollista tehdä joustavasti kotona tai lähellä kotia, yhteydet hoituvat tietoverkkoja pitkin. Isoille yrityksille olisi selvää kilpailuetua siitä, että hyvän ja luotettavan työntekijän annettaisiin tehdä ainakin osa työstä siellä, missä työntekijä haluaa asua. Toisaalta etätyöntekijät ja yksinyrittäjät kaipaavat työpaikan tuomaa yhteisöllisyyttä.

Tiina Vainio, Timo Korpinen ja Tony Hellström

Tiina Vainio, Timo Korpinen ja Tony Hellström

Etätyöstä puhuttiin takavuosina paljon, ja muun muassa Mietoisissa ryhdyttiin toimiin ja perustettiin etätyöntekijöiden ja yksinyrittäjien yhteisöllinen työtila. Mietoisten työtila oli yhtenä esikuvana, kun joukko salolaisia ryhtyi perustamaan yhteisöllistä työtilaa HUB Saloa vuonna 2013. Tiina Vainio otti ohjakset käsiinsä ja sai edullisen viiden vuoden vuokrasopimuksen SSP:n, nykyisen Lounean, talon kolmannesta kerroksesta, osoite on Tehdaskatu 6. HUB Salossa työskentelee nyt noin 40 henkeä joko pääosan tai pienemmän osan työajastaan.

Kävimme kylätoimijoiden kanssa tutustumassa HUB Saloon 25.2. Mukana oli yhdistysaktiiveja ja yrittäjiä Särkisalokodista ja Perniön kunnantalosta. Todettiin, että meillä on paljon opittavaa toisiltamme, ja varmasti löytyy myös yhteistyömahdollisuuksia. Muuallakin Salossa voitaisiin perustaa yhteisöllisiä työtiloja esimerkiksi muihin kunnantaloihin tai muihin kaupungilta vajaakäytölle jääneisiin tiloihin. Tiina Vainio on itse muuttanut muualta 10 vuotta sitten ja viihtynyt hyvin, hän esitti, että ”Salo voisi profiloitua etätyöpaikkakunnaksi”.

IMG_2064

HUB Salon viihtyisä lounge-tila 25.2.2015.

Yhteisölliset työtilat ovat osa kansainvälistä trendiä. Maija Butters Särkisalosta oli hiljattain käymässä Skotlannissa ja pääsi yllättäen tutustumaan pienen paikkakunnan Co-Working-työtilaan. Tästä vahvistui ajatus, että myös Särkisalokodista voisi tulla yksinyrittäjien ja etätyöntekijöiden työtila.

Tiina Vainio kertoi, että HUB Salossa tarkkaan seurataan ja sovelletaan suomalaista ja kansainvälistä keskustelua coworking-ideasta. Tärkeitä arvoja ovat avoimuus, jatkuvuus, yhteistyö ja yhteisöllisyys.

Avoimuutta haluttaisiin lisätä: kokoustiloja voi vuokrata yhdistyksienkin käyttöön, asiantuntijaklinikoita on jo järjestetty, ja myös kulttuuria voisi tuoda tilaan.

IMG_2066Tiloja pyritään hinnoitteleman kestävästi niin, että toiminnan jatkuvuus turvataan. HUB Salon 900 neliön tiloista noin puolet on työhuoneita ja puolet yhteiskäytössä neuvottelu-, tauko- yms. tiloina. Jokainen päättää itse, miten haluaa ottaa osaa yhteisöllisyyteen.

Yhteistyötä tehdään jo yhdistysten ja Yrityssalon kanssa. Kaupunki tai Yrityssalo ei kuitenkaan tue toimintaa taloudellisesti. Yhdistysten kanssa Tiina Vainio on tehnyt yhteistyötä jo vanhemman pääyrityksensä Bitti Oy:n kautta, yritys hoiti aikoinaan useimpien isojen urheilujärjestöjen jäsenrekistereitä ja muita toimintoja. Hänen uusi yrityksensä Membook on jalostanut yritysideaansa yhteistyössä HUBissa. Sekin tarjoaa räätälöityjä palveluja yhdistyksille.

HUB Salo on myös mukana Joustotoimisto-ketjussa, johon kuuluu joustavasti vuokrattavia työtiloja eri puolilla Suomea (olin vähällä kirjoittaa ”eri kaupungeissa”, mutta mukana on myös esimerkiksi työtila Kemiönsaaren Taalintehtaalla). Joustotoimisto-palvelua kehitetään HUB Salossa ja se perustuu liikeideaan, joka voitti vuoden 2012 alussa Yrityssalo Oy:n ja Turun Yliopiston BID-yksikön (Business and Innovation Development) järjestämän liikeideakilpailun.

Yhteisöllisyyttä tuetaan yhteisillä pelisäännöillä, viikkopalavereilla sekä muutaman kerran vuodessa järjestettävillä tilaisuuksilla. Tilaisuudet voivat olla pienimuotoisia juhlia tai muuta tyky-toiminntaa.

Särkisalokoti

Särkisalokoti

Särkisalokodin toiminnassa on kaupunki voimakkaammin mukana kuin HUB Salossa ja Perniön kunnantalossa. Myös talkootyön osuus on suuri, tilojen kunnostaminen ja toiminta perustuu hyvin pitkälle pitäjän vahvaan yhteisöllisyyteen ja vapaaehtoistoimintaan. Saaristopitäjässä on noin 700 vakinaista asukasta, mutta kakkosasuntojen ja vapaa-ajan asuntojen käyttäjät mukaan lukien vuosikeskiarvo on noin 1 500 asukasta.

Särkisalokodin avajaiset 5.2.2015

Särkisalokodin avajaiset 5.2.2015

Särkisalokodissa on laajasti toimintaa eri ikäluokille: päiväkoti, esikoulu, kansalaisopisto, nuorisotila, kirjasto, lukusali, kotihoidon toimitila, terveydenhoitajan vastaanotto, kuntosali, eläkeläisten ruokailu, sauna, järjestöjen kokous- ja arkistotilat, tapahtumien monitoimitila, Yhres etteskesi -hankkeen toimitila ja vuokrattavia tiloja, joissa tullevat toimimaan mm. fysioterapeutti, jalkahoitaja ja parturi-kampaaja. Vieressä on vielä Särkisalokotiyhdistyksen hallinnoimat 10 rivitaloasuntoa. Asuntoja vuokrataan ensisijassa vanhuksille. Asunnoista on kysyntää ja lisärakentamiselle on jo varattu tilaa, kertoi Särkisalokotiyhdistyksen puheenjohtaja Pirkko Kainiemi.

Särkisalokotia halutaan kehittää myös yhä enemmän matkailijoita, vapaa-ajan asukkaita ja yrittäjiä palvelevaksi. Heikki Liede ja muut aktiivit hahmottelevat lisää yritystoimintaa meriteeman ympärille: kalastus, veneet ja matkailu työllistävät jo monia. Särkisalossa on kolme marinaa veneilijöille. Alueella asuu myös tutkijoita ja vanhustyötä kehitetään. Tältä pohjalta rakentuu omanlaisensa yhteisöllinen työtila.

Perniön kunnantalo

Perniön kunnantalo

IMG_0926

Laurinpäivät 2.8.2014

Pro Perniö -osuuskunnan ja Perniön kunnantalon uusi elämä perustuu muun muassa ympäröivän alueen hyviin kokemuksiin vesiosuuskunnista. Osuuskunnan puheenjohtaja Timo Korpinen kertoi, että talo on melkein täynnä yritysten ja yhdistysten toimitiloja. Lisäksi on runsaasti kokoustilaa, tapahtumatilaa, sauna ja kuntosali. Kahvila lisää avoimuutta (avoinna ma-pe klo 10–16). Talo oli välillä täynnä, nyt olisi taas tilaa parille yrittäjälle. Yhteistyötä on virinnyt talon yritysten välillä ja lisäksi talon ulkopuolelle muun muassa Perniön kirkonkyläyhdistyksen kautta. Kirkonkylän vetovoimaisuutta puolustetaan laajalla yhteistyöllä järjestämällä tilaisuuksia, kehittämällä torin toimintaa jne.

HUB Salon, Särkisalokodin ja Pro Perniön seuraava yhteispalaveri on 26.3. Perniön kunnantalossa. Kiinnostuneet (myös muista kylistä) voivat ilmoittautua mukaan kyläasiamies Henrik Hausenille, henrik.hausen@salo.fi .

Särkisalokoti >>>

HUB Salo >>>

Osuuskunta Pro Perniö >>>

Kansallinen etätyöpäivä >>>

Teksti ja kuvat: Henrik Hausen

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Salosta etätyöpaikkakunta?

  1. Paluuviite: Uutisviesti 24.2.2016 | Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s