Vaskion kyläsuunnitelma valmistui

Vaskion kyläsuunnitelma valmistui Kylien Salo -hankkeen loppusuoralla. Suunnitelma perustuu laajaan kyläkyselyyn sekä kyläläisten keräämään aineistoon kylän historiasta, yhdistystoiminnasta ja kehittämismahdollisuuksista.

Vaskiolla on mielenkiintoinen ja monipolvinen historia. 1920-luvulla perustettiin jopa oma seurakunta, mutta itsenäiseen kuntaan ei saatu lupaa ja pian palattiin takaisin myös Halikon seurakuntaan. Paikallinen pankki on edelleen itsenäinen ja oma meijeri toimi 1970-luvulle asti. Omat sahat, konepajat, myllyt, liikennöitsijät, osuuskaupat ja tietysti maatilat toivat alueelle vaurautta ja palveluja.

Kyläsuunnitelmaan sisältyy pari kylän tarinaa, Susi-Iitasta jolle pystytettiin oikein muistokivi ja Kulta-Kustaasta, jonka kultakaivanto on vielä näkyvissä.

Nykyistä harrastus- ja kulttuuritarjontaa edustavat Taidekeskus Amélie, hyvät liikuntapaikat, Perinnemäki ja muut tapahtumapaikat, seurantalo Pukkila ja muut kokoontumistilat, Teatteriyhdistys Puutaivas ja reilusti toistakymmentä muuta yhdistystä sekä monipuoliset perinne- ja kylätapahtumat.

Kyselyssä palveluista tärkeimpinä pidettiin kyläkauppaa, koulua, postia ja ikäihmisten palveluita.

Suurimpia puutteita oli joukkoliikenteen vähäisyys. Loppunutta huoltoasema/kahvilaa kaipailtiin myös takaisin ja ruokapaikkaa muun muassa ikäihmisille.

Yritystoiminnan kehittämisessä tärkeänä pidettiin kylän oman palveluhakemiston kokoamista ja palveluiden markkinointia mm. vapaa-ajan asukkaille.

Kyläkyselyn ja keskustelun perusteella nostettiin ensisijaisiksi neljä hanketta:

  1. Vesi- ja viemäriverkon kunnon kartoitus Vaskion keskustan alueella sekä verkoston laajentaminen. Ensisijainen vaihtoehto on, että Salon vesi laajentaa verkostoa, mutta on myös mahdollista itse perustaa osuuskunta ja rakentaa verkkoa. Myös laajakaistayhteyksiä pyritään parantamaan.
  2. Tiedotus: perustetaan Vaskion kylän omat kotisivut internetiin sekä kootaan kartta Vaskion historia- ja luontokohteista, tehdään palauteosasto nettisivuille ja laaditaan kyläslogan ja logo.
  3. Alueiden kehittäminen: Perinnemäki, Pukkila, urheilukenttä ja koulu. Alkuvaiheessa myös näistä kohteista tietoisuuden lisääminen on tärkeä tehtävä, joka tulee Vaskio-sivujen myötä hoidettua. Koulun osalta kehittäminen käsittää myös koulumatkojen turvallisuuden.
  4. Harrastusmahdollisuuksien lisääminen: lapsista ikäihmisiin. Nuorten tila ja toiminta, ohjattua liikuntaa, retkiä jne.

Samalla ajetaan myös muun muassa seuraavia asioita:

  • Yrittäjyyden kehittäminen, esimerkiksi osuuskuntayrittäjyys, käsityöt, lähiruoka
  • Paikallisten palvelujen turvaaminen, esimerkiksi perhepäivähoidon varmistaminen omassa kylässä
  • Asukashankinta, kylän näkyvyyden parantaminen
  • Kokoontumistilojen turvaaminen, esimerkiksi koulun tilojen hyötykäytön tehostaminen
  • Lisää tilaisuuksia, esimerkiksi Sale-päivän hyödyntäminen, pihakirppikset, laskiaisrieha.

Kyläkyselyjä tehtiin kaikkiaan seitsemälle kylälle tai pitäjälle ja niiden perusteella sovittiin syksyn kyläkokouksissa tärkeimmistä tavoitteista ja toimenpiteistä. Kyläsuunnitelmia viimeistellään ensi vuonna.

Kylien Salo -hanke päättyy vuodenvaihteessa, mutta kylätiedotus ja aktivointi jatkuvat. Kaupunki on palkannut Kylien Salo -hankkeen vetäjän Henrik Hausenin vielä neljäksi kuukaudeksi viimeistelemään hankkeen aikana aloitettua kyläsuunnittelu- ja strategiatyötä sekä valmistelemaan uutta paikalliskehittämisen hanketta. Kylätiedotusta jatketaan Kylien Salo -blogissa ja Facebook-ryhmässä.

Henrik

Vaskion kyläsuunnitelma, iso pdf-tiedosto >>>
Nopeammin latautuva versio (heikompi kuvalaatu) >>>

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s