Kylä- ja pitäjäkyselyjen tuloksia

Yhteenveto kyselyjen tuloksista, esitelty kylä- ja pitäjäkokouksissa 2.-21.10.2014:

Esimerkkejä eri kylistä

Kylien Salo -hankkeessa on tehty kylä- ja pitäjäkyselyjä seitsemällä Salon kaupungin alueella. Vastauksia on tullut runsaasti, yhteensä noin 1 350 kpl.

Kyselyjen perusteella tehdään ja päivitetään kyläsuunnitelmia. Kyselyissä on otettu kantaa hankeideoihin. Lisäksi vastaajat ovat vapaasti ideoineet uusia hankkeita ja toimenpiteitä, joilla alueiden viihtyvyyttä ja turvallisuutta vahvistetaan. Aika paljon on saatu myös ehdotuksia esimerkiksi koulumatkojen turvallisuuden parantamiseksi ja yksittäisten palvelujen ja matkailukohteiden kehittämiseksi.

Kyselyalueet, kartta
Alla on muutamia esimerkkejä eri kylien vastauksista:

Asuminen

Kaikissa kylissä tärkeimmiksi viihtyvyystekijöiksi nousi luonto. Särkisalossa, Angelniemellä ja Vartsalassa lisäksi merellinen ympäristö, sisämaan kylissä maalaismaisema. Myös kyläyhteisö ja naapurit koetaan tärkeiksi viihtymisen kannalta, tämä nousi esille erityisesti Särkisalossa, jossa kyläyhteisön nosti viihtymistekijöiden kärkeen puolet vastaajista.

Suomusjärvellä saatiin erityisen paljon vastauksia vapaa-ajan asukkailta, 243 vastausta. Siellä sekä vapaa-ajan asukkailla että vakituisilla asumisviihtyvyyteen vaikuttaa luonnon ja maalaismaiseman lisäksi juuret. Alueella on pitkän perinteet mökkipaikkakuntana, 61 % mökeistä on ollut suvun omistuksessa yli 25 vuotta.

Alueen mökkiläisistä 6 % haluaisi asua vakituisesti Suomusjärvellä ja lisäksi 37 % ehkä haluaisi asua vakituisesti. Kun Suomusjärvellä on noin 900 vapaa-ajan asuntoa, niin tässä on melkoinen potentiaali saada kaupunkiin uusia veronmaksajia.

Palvelut

Tärkeimpien palvelujen joukkoon kuuluu sekä kaupungin palveluja että yksityisiä kauppa- ja muita palveluja. Julkisista palveluista tärkeimmiksi arvioitiin koulu, päivähoito ja ikääntyvien palvelut.

Kiikalassa tärkeimmäksi lähipalveluksi arvioitiin terveyspalvelut kirkonkylässä, ikääntyvien palvelut, koulu, päivähoito, apteekki, kauppapalvelut, postipalvelut, iltapäiväkerho ja bussiyhteydet Saloon. Näitä palveluita piti erittäin tärkeinä tai tärkeinä yli 90 % vastaajista. Kirjastoa, Härjänvatsan uimarantaa, kokoontumistiloja, Kiikalan urheilukenttää, Museonmäkeä, yhdistys- ja seurakuntatoimintaa, bussiyhteyksiä Saloon ja ravintolaa piti erittäin tärkeinä tai tärkeinä yli 80 % vastaajista.

Kylien ilmapiiri

Kylien ilmapiiri sai hyvät arvosanat kyselyissä. Naapuriapua on yleensä helppo pyytää ja sitä saa. Ilmapiirin avoimuutta peilattiin myös kysymällä, onko uuden asukkaan helppo tutustua naapureihin ja kyläläisiin. Pienissä kylissä on ehkä helpompi tutustua, esimerkiksi Särkisalossa vain muutama vastaaja arvioi, että tutustuminen naapureihin on vaikeaa.

Ilmapiirin avoimuuteen voi vaikuttaa tiedottamisella ja järjestämällä tilaisuuksia ja harrastuspiirejä. Vahva sosiaalinen pääoma on kansainvälisissä vertailuissa todettu vaikuttavan myös alueen yritysten menestymiseen.

Tiedotus

Kylissä ollaan pääosin tyytyväisiä kylän sisäiseen tiedotukseen, vaikka myös parannettavaa esitettiin. Angelniemellä tietoja tapahtumista ja harrastustoiminnasta saadaan ilmoitustauluilta, kaupunkitiedotteesta ja kylän Internet-sivuilta. Kaupunkitiedotteen merkitys nousi esille monissa kylissä ja samoin vapaa-ajan asukkaiden tarve saada lisää tietoa paikallisista palveluista.

Tiedotuksen parantamista alueen yhteisillä kotisivuilla ja palveluhakemistoja laatimalla suunnitellaan useilla alueilla. Kyselyissä kävi ilmi, että edelleen on tarvetta tiedottaa sekä perinteisesti paperilla että sähköisesti. Kyselyn vastauksistakin hieman suurempi osuus tuli paperilla kuin sähköisesti.

Harrastaminen

Perniön harrastustarjontaa pidettiin hyvänä, ja valikoiman säilymistä tärkeänä. Eniten toivottiin olevan liikuntamahdollisuuksia (n. 50 % kysymykseen vastanneista). Myös esimerkiksi Vaskiolla ja Suomusjärvellä liikuntamahdollisuuksia pidettiin tärkeänä, Suomusjärvellä urheilukenttä ja ulkoilureitit nousivat kannatettujen kehittämistoimien kärkeen.

Kaikilla vastausalueilla suuri osa osallistuu tilaisuuksiin. Erityisesti Särkisalossa osallistutaan talkoisiin, yli puolet vastaajista. Tärkeimmät tapahtumat siellä ovat Särkisalo-päivä, satamarannan tanssit, Förbyn meripäivät ja juhannustapahtumat.

Yritystoiminta

Kylissä on runsaasti yritystoimintaa. Angelniemen vakituisten asukkaiden vastaajista lähes kolmasosa on yrittäjiä ja työskentelee omassa kylässä.

Tärkeimpänä yritystoiminnan kehittämiskohteena kyselyssä nousee esille markkinointitoimet: kylän palveluhakemisto ja palvelujen markkinointi erityisesti vapaa-ajan asukkaille.

Kehittämishankkeet

Perniön kirkonkylässä kirkko ja sen ympäristö nousi kyselyssä selvästi ylitse muiden tärkeänä paikkana. Niin ikään pappiloita puistoineen ja hautausmaata arvostettiin maisemalle tärkeinä. Unohdetuiksi paikoiksi koettiin kehittämiskohteiden ykköseksi nousseita Pesälampea ja jokivartta. Myös urheilukentän päivitystä kaipailtiin.

Kiitosta saivat niin Pro Perniö ja entisen kunnantalon ”henkiin herättäminen” kuin erilaiset yhdistysten järjestämät tapahtumat. Kunnantalon heräämisen myötä koettiin, että kirkonkylällä on jo ”mukavaa innostuneisuutta ja positiivisuutta”.

Vaskiolla kylän historia- ja luontokohteista tiedottaminen esimerkiksi kartalla sai paljon kannatusta, samoin vesi- ja viemäriverkon laajentaminen, alueen omat Internet-sivut ja koulumatkojen turvallisuuden parantaminen.

Yhdistystoiminta

Yhdistystoiminta saa kyselyissä paljon kiitosta, mutta myös kehittämisehdotuksia tuli. Tutustuminen ja yhteishengen luominen pidetään tärkeinä. Vartsalassa kiitetään esimerkiksi yhteistoiminnan hauskuutta ja mahdollisuutta tutustua kyläläisiin.

Alustus Turun yliopiston opiskelijaryhmälle 4.11.:

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Kylä- ja pitäjäkyselyjen tuloksia

  1. Paluuviite: Asuntopoliittisen ohjelman kritiikki | Kylien ja kortteleiden Salo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s