Paikallisdemokratian viikko

demokratiapaiva_pvmSuomessa vietetään 14.10. Demokratiapäivää. Euroopassa on menty askeleen pidemmälle ja vietetään Paikallisdemokratian viikkoa.

Euroopan neuvoston viime vuonna lanseeraamaa Paikallisdemokratian viikkoa vietetään lokakuussa. Tämän vuoden demokratiaviikon ja demokratiapäivän teemana on Osallistuva demokratia: jakaminen, aloitteellisuus ja päätöksenteko.

Kuntaliitokset ja hallinnon keskittäminen vie päätöksentekoa läheisistäkin asioista pidemmälle asukkaista. Kaikissa kunnissa luottamushenkilöiden päätettäväksi tulevat asiat ovat entistä laajempia ja monimutkaisempia.

Kaikilla kunnan asukkailla on oikeus toimiviin lähipalveluihin kuten lasten päivähoitoon, perusopetukseen sekä kiireellisiin terveyspalveluihin ja muuhun välttämättömään huolenpitoon. Myös alueiden yhteisistä tarpeista kuten teiden kunnossapidosta, laajakaistan ja vesihuollon rakentamisesta, liikuntapaikkojen ja kokoontumistilojen ylläpidosta pitää huolehtia.

Äänestysprosentin alentuminen ja puolueiden pienenevät jäsenmäärät asettavat myös kysymyksiä demokratiamme toimivuudesta. Tarvittaisiinko uudistuksia, jotka toisivat osallisuuden nykyaikaisten toimintatapojen tasolle?

Paikallista elinvoimaa, eli alueiden peruspalveluja, turvallisuutta ja kehittymistä, voidaan vahvistaa aivan ratkaisevasti kukoistavan kansalaisyhteiskunnan avulla. Kunnan tärkein voimavara on omat asukkaat. Yhdistykset ja kunnat ovat eräässä suhteessa samassa veneessä: osallistuminen on muuttanut muotoaan, elinikäinen osallistuminen on osittain vaihtunut tilanteen mukaan vaihtuvaan aktivoitumiseen. Enää ei äänestetä velvollisuuden tunteesta vaan koska halutaan vaikuttaa ja enää ei automaattisesti suostuta mukaan yhdistysten hallituksiin, vaan lähdetään mukaan niin kauan, kun on ”kivaa”. Demokratia ja osallistuminen ovat myös löytäneet uusia pelikenttiä esimerkiksi sosiaalisesta mediasta.

Aktiivinen kuntalaisuus on asia, johon paikallisyhteisöissä opitaan vähitellen. Aktiivinen kuntalainen on kunnalle voimavara. Osallistuva demokratia vahvistaa myös välillistä demokratiaa: se kasvattaa aktiivisia kuntalaisia ja paikallisen asiantuntemuksen hyödyntäminen johtaa parempiin päätöksiin valtuustoissa ja lautakunnissa.

Uusi kuntalaki ei tule ratkaisemaan paikallisen osallistumisen kysymyksiä. Laki säilyy mahdollistavana, se ei tule velvoittamaan paikallisiin päätöksentekoelimiin joskin se kannustaa niihin. Päätökset tehdään kunnissa.

Suomessa ja Ruotsissa kylätoimijat kannattavat aluelautakuntia, kuntakohtaisia kylien neuvostoja ja sopimuksia kuntien sekä kylien ja kaupunginosien yhdistysten välille. Yhteistyön tarve kuntien ja paikallisyhteisöjen välillä korostuu, kun kuntien talous on tiukalla. Osallisuus ja sitoutuminen myös estävät poismuuttoa ja houkuttelee uusia veronmaksajia kuntiin.

Alueellista demokratiaa? -selvityksessä lueteltiin eri keinoja, joilla kunta voi vahvistaa kansalaisyhteiskuntaa:

 • Säännöllistä ja avointa tiedotusta voidaan lisätä ja keskusteluyhteyttä asukkaisiin voidaan parantaa.
 • Kansalaisraateja, sähköisiä foorumeja ja muita metodeja voidaan hyödyntää kuntaorganisaation työssä.
 • Kunnan johto ja asukkaat voivat perustaa yhteisiä suunnitteluryhmiä kunnan hankkeisiin.
 • Asukkaita voidaan ottaa mukaan osallistuvaan budjetointiin.
 • Kunnan ja järjestöjen yhteistyön kehittämiseksi voidaan laatia toimintasuunnitelma sekä sopimukset työnjaosta ja tehtävistä.
 • Alueille voidaan laatia omia kehittämissuunnitelmia – esimerkiksi kyläsuunnitelmilla on nostatettu kylien yhteistoimintaa, linjattu palvelujen kehittämistä ja edistetty yrittäjien yhteistyötä.
 • Alueiden kokoontumistiloista pitää huolehtia, ne ovat yhteistoiminnan edellytys.
 • Palveluja voidaan järjestää yhteistyössä kolmannen sektorin eli järjestöjen kanssa.
 • Ammattityötä ei ole tarkoitus siirtää talkootyön piiriin mutta järjestöt voivat osallistua eri tavoin organisointiin ja ne ovat oman alueensa asiantuntijoita.
 • Kulttuuri, liikunta, talkoot ja spontaanit tapahtumat vahvistavat yhteisöjä.
 • Tiedotuksella vahva paikallinen yhteisöllisyys pidetään avoimena ja mahdollistetaan uusien asukkaiden pääseminen mukaan yhteisöön.

Demokratiapäivän tilaisuudessa Salossa yhtenä esimerkkinä esitellään kyläkyselyjä. Kylien Salo -hankkeessa on tehty kylä- ja pitäjäkyselyjä seitsemällä Salon kaupungin alueella. Vastauksia on tullut runsaasti, yhteensä noin 1 250 kpl. Vastauslomakkeet on yleensä täytetty huolellisesti ja ajatuksella.

Kyselyjen perusteella tehdään tänä syksynä kyläsuunnitelmia neljälle alueelle ja pitäjäsuunnitelmia kolmelle alueelle. Kyselyissä on otettu kantaa hankeideoihin.

Kansallinen demokratiapäivä >>>

Alueellista demokratiaa? -julkaisu >>>

Hela Sverige ska leva -lehden tuore demokratianumero (ruotsiksi) >>>

Henrik Hausen

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s