Kuntaliitos ja paikallisidentiteetti – mikä muuttui, mihin vaikuttaa?

Torstaina 18.9. keskustellaan kuntaliitoksista ja paikallisidentiteeteistä. Alustajana on Turun yliopiston tutkija, tohtorikoulutettava Niina Koskihaara. Hän on tutkinut asukkaiden näkemyksiä Salossa ja muissa kuntaliitoskunnissa: Mynämäki-Mietoinen, Salo-Kisko-Suomusjärvi, Pälkäne-Luopioinen sekä Hämeenlinna-Kalvola. Kritiikin rinnalla liitokset saivat myös kiitosta.

Esimerkiksi syrjäkylän asemassa aiemmin ollut kylä onkin kuntaliitoksen myötä saanut alueelleen kirjastoauton pysähdyspaikan, kun uudessa kuntakontekstissa on järjestetty uudelleen kirjastoauton palvelut kattamaan koko uutta kuntaa. Tai syrjäkylänä ollut alue sijoittuukin uudessa kunnassa selvästi lähemmäs uuden kunnan keskustaa. Aiempi ”sijaintihaitta” on muuttunut positiivisempaan suuntaan, Koskihaara sanoo. Liitoskuntien syrjäkylissä ollaan tyytyväisiä muutokseen >>>

Kylien Salo -hankkeen aikana paikallisidentiteettiä on pohdittu monesta näkökulmasta. Keväällä järjestettiin muun muassa seminaari ”Paikallinen identiteetti voimavarana”, jossa Torsti Hyyryläinen kertoi esimerkkejä kunnista ja kylistä, jossa vahva paikallinen yhteisö ja identiteetti tuovat kunnille ja alueille muutoskestävyyttä. Avain näyttäisi olevan, että paikallisyhteisö samalla pystyy säilyttämään jotakin omasta historiasta ja samalla olemaan mukana muutosprosessissa kun esimerkiksi hallintoa uudistetaan tai palveluja muutetaan nykypäivään soveltuviksi. Vahva sosiaalinen pääoma on kunnassakin voimavara ja se syntyy korostamalla paikallista identiteettiä, ei luopumalla siitä.

Toisessa seminaarissa Sari Pikkala alusti otsikolla ”Äänestyskäyttäytyminen, paikallisidentiteetti ja osallistuminen”, muun muassa Arttu-kuntalaiskyselyjen pohjalta. Hänen mukaansa luottamus kunnan päätöksentekoon on heikentynyt liitoskunnissa ja myös usko eri osallistumistapojen vaikuttavuuteen. Kyse voi kuitenkin olla myös muutostilanteeseen liittyvästä notkahduksesta. Liitoskunnissa myös kotikuntasamaistuminen heikentyi, mutta samalla aluesamaistuminen voimistui. Tähän voitaisiin Pikkalan mielestä tarttua ja edelleen korostaa alueiden asemaa ja identiteettiä liitoskuntien sisällä. Identiteettikysymykset ovat olleet esillä myös maisema- ja maankäyttöseminaareissa.

Nyt palataan siis taas paikallisidentiteettikysymyksiin ja elämään kuntaliitoksissa. Niina Koskihaara on tutkimuksissaan haastatellut muun muassa Kiskon ja Suomusjärven alueen asukkaita ja toimijoita, joten hänellä on hyvä tuntuma myös Salon tilanteeseen.


Torstaina 18.9. klo 18-20.15: Kuntaliitos ja paikallisidentiteetti. FM, tohtorikoulutettava Niina Koskihaara, Turun yliopisto.

Osa Kuntalaisena Salossa keskustelusarjaa. Salon kaupungintalo, valtuustosali.

Järj. Kylien Salo ja Salon kansalaisopisto. Ei kurssimaksua, ei ennakkoilmoittautumista, tervetuloa kaikki kiinnostuneet!

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s