Salon kylästrategian starttiseminaari 4.9.

Kaupungin ja paikallisten toimijoiden vuorovaikutus – eväitä kylästrategian laatimiseksi -seminaari järjestetään torstaina 4.9. klo 18. Tärkeä seminaari: käynnistetään kylästrategian laatiminen, nyt kaikki kylät mukaan!

  • Tutkija Tuomas Kuhmonen Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus: ”Nuorten tulevaisuuskuvat ja maaseudun kehittäminen”.
  • Erityisasiantuntija Christell Åström, työvoima- ja elinkeinoministeriö: ”Paikkaperustaisuus lähtökohtana maaseudun kehittämisessä”.

Kuhmonen

Astrom1

Seminaari on osa ”Kuntalaisena Salossa” -keskustelusarjaa. Salon kaupungintalo, valtuustosali 4.9. klo 18–20.15. Kahvi 17.30 alkaen. Järj. Kylien Salo ja Salon kansalaisopisto. Ei kurssimaksua, ei ennakkoilmoittautumista, tervetuloa kaikki kiinnostuneet!

Nuorten tulevaisuuskuvia tutkittu

Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turussa on selvittänyt nuorten tulevaisuuskuvia. KuhmonenkalvoHankkeessa selvitettiin, millainen maaseudun tulevaisuus puhuttelee nuoria niin, että he voisivat ajatella olevansa itse mukana sen tekemisessä. Laajan tutkijajoukon avulla hahmoteltiin kuusi mahdollista tulevaisuuskuvaa ja laajalla kyselytutkimuksella selvitettiin, miten toivottava ja miten todennäköinen kukin kuva on heidän omalla kohdallaan. Kohta julkaistavan tutkimuksen tuloksia selvittää tutkija Tuomas Kuhmonen seminaarissa Salossa 4.9. (kts. yllä).

Mitä on paikkaperustainen kehittäminen?

Paikkaperustaisuus on koko uuden maaseutupoliittisen kokonaisohjelman strateginen lähtökohta. Sen mukaan paikallisilla olosuhteilla on merkitystä, kun ihmisen elinympäristöä ja hyvinvointia kehitetään. Hallinto- ja palvelujärjestelmät mukautetaan paikallisiin olosuhteisiin. Paikallisten olosuhteiden huomioiminen vahvistaa sujuvan arjen rakentumista ja parantaa elämänlaatua.

Sama toimenpide voi johtaa eri tuloksiin eri paikoissa. Paikkasokeat toimenpiteet voivat näin johtaa eriarvoisuuteen.

Ajankohtainen esimerkki Salosta: kuntaliitoksen jälkeen kaikkiin kaupungin tiloihin määrättiin samat neliövuokrat. Kun eri kylissä on erikokoisia tiloja ja erilaisia toimijoita, osa tiloista on nyt liian kalliita käyttäjille. Hinnoittelu paikallisten olosuhteiden mukaan voisi johtaa parempaan tulokseen.

Erityisasiantuntija Christell Åström työ- ja elinkeinoministeriöstä puhuu paikkaperustaisesta kehittämisestä Kylien Salo -hankkeen ja kansalaisopiston järjestämässä kylästrategian starttiseminaarissa 4.9. Paikkaperustaisuudesta on juttua maaseutupoliittisessa kokonaisohjelmassa, sivuilla 8-9.

Kylästrategia

Kylästrategian pohjaksi tehdään arvio nykytilanteesta, siitä missä Salon kylissä nyt mennään. Tästä on tarkoitus tehdä kysely kyläyhdistyksille.

Kun saamme kehittämistarpeet kartoitettua, laadimme yhdessä suositukset tarvittavista toimenpiteistä. Muun muassa kylien keskinäisen yhteistyön lujittamisesta sekä kylien ja kaupungin yhteistyömuodoista.

Tuo ideasi mahdollisimman pian esille seminaareissa, kyselyissä tai suoraan kyläasiamiehelle. Miten sinusta Salon kylien tulisi edetä niin että sekä kylät että koko kaupunki hyötyvät? Tule keskustelemaan 4.9.!

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s