Uutisviesti 24.4.2014 ja osuuskuntailta

Avoimet kylät lauantaina 26.4., keskustelu Äänestyskäyttäytyminen, paikallisidentiteetti ja osallistuminen 8.5., kaupunginjohtajatapaaminen 13.5., Maankäyttö kylissä -kyläsuunnitteluseminaari 22.5., Kesä yhdessä ideointi 20.5., osuuskuntaillan antia, Voimistuvat kylät – Vahvistuvat lähiyhteisöt -ohjelmaa, Salon tielanat – välittäkää tieto tiekunnille!

Uutisviesti 24.4.2014 >>>

Liite (Avoimet kylät 26.4.2014, Salon kylien ohjelma) >>>

Juttu uutisviestistä:

Osuuskunta tarvitsee yrittäjähenkeä ja selkeää toimialaa

Kylien Salon ja kansalaisopiston osuuskuntaillassa käytiin perusteellinen keskustelu osuuskuntayrittämisen tavoitteista ja mahdollisuuksista. Esillä oli kaksi huippumielenkiintoista esimerkkiä. Huomio!: Jos Salossa on kiinnostusta osuuskuntien perustamiseen, voisimme järjestää jatkotyöpajoja syksyllä. Ota yhteyttä kyläasiamieheen!

Osuuskunta Kulttuuriteko toimii Turussa. Se perustettiin 15 vuotta sitten Turun kulttuurielämän verkostoksi ja nyt siinä on 25 osakasta: käsityöläisiä, taiteilijoita, galleristeja jne. Osuuskunta toimii myös yrityshautomona. Sillä on ollut kaikkiaan 80 jäsentä, joista osa on siirtynyt omiksi yrittäjiksi.

Osuuskuntaa esitelleen Petri Katajarinteen mielestä heidän tärkeä tavoitteensa on kulttuurialan toimijoiden työllistäminen. Osuuskunnan perustaminen tehtiin rauhallisesti, ensin perustettiin yhdistys Pro Kulttuuriteko ja vasta sitten osuuskunta. Kypsyttelyvaiheesta on ollut paljon hyötyä myöhemmin: pohdittiin pelisääntöjä ja saatiin värvättyä lisää jäseniä. Osuuskunta toimii nyt kulttuurialalla, mutta laajempialaisuus ja suurempi jäsenmäärä toisivat Petrin mielestä vakautta toimintaan. Jäseniään osuuskunta palvelee laskutus- ja kirjanpitopalveluilla, markkinoinnilla, yhteisillä nettisivuilla ja nykyään myös kuukausipalavereilla. Myös yhteistoimintaa on lisätty. Ongelmina Petri näkee passiiviset jäsenet ja pienet kehittämisresurssit. Osuuskunnan on myös vaikea saada pankkilainaa, eivätkä jäsenet saa starttirahaa.

Osuuskunta Vinde taas toimii Kemiönsaarella. Se syntyi yhteistyössä kunnan kanssa pyörittämään kahvilaa Lalla Vindeä kunnan omistamassa Villa Lande -talossa. Perustajajäseniä oli 12, kaikki muualta muuttaneita. Kahvila satsaa laatuun muun muassa käyttämällä luomu- ja lähituotteita. Pitäjät kävivät barista- ja muita kursseja. Osuuskunnan tavoitteena on myös maaseutupaikkakunnan työllisyyden parantaminen ja esittelijä Jere Rinne olisi kiinnostunut siirtämään toimintamallia myös muualle. Rahasta ja toimintamalleista on ollut erimielisyyttäkin, mutta mukana olevat ihmiset ovat edelleen ystäviä. Tällä hetkellä ongelmana on, että osuuskunnassa on enemmän puhetta kuin käytännön kehittämistä.

Kolmas alustaja, kirjanpitäjäyrittäjä Pirjo Heinonen korosti, että osuuskunta on yritys ja mukana pitää olla niitä, joilla on kiinnostusta taloudellisiin realiteetteihin. Toiseksi osuuskunnalla pitää olla jotakin tarjottavaa, ei kannata perustaa osuuskuntaa vain siksi, että osuuskunta on muodikas. Hajanainen toimiala voi olla ongelma, sillä yhtenäisestä brändistä on hyötyä vain, jos osuuskunnan toimialat mahtuvat yhteisen otsikon alle. Pirjon teeseistä käytiin perusteellinen keskustelu ja ne saivat kannatusta.

Jere Rinteen kanssa on ollut myös keskustelua jatkotyöpajasta ja mahdollisuuksista siirtää Vinden mallia Saloon.

Vinde: http://www.lallavinde.fi/

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s