Yhdistysten arkistointi

Yhdistysten arkistointi ja valokuvat olivat aiheena yhdistystyöpajassa 13.3. Päivi Niemelä maakunta-arkistosta selvitti arkistointiin liittyviä perusasioita, muun muassa seulontaperiaatteita. Kaikkea vanhaa ei kannata säilyttää. Lähtökohtana on, että arkistoidaan itse tuotetut tärkeimmät asiakirjat. Esimerkiksi keskusjärjestön kiertokirjeitä ei arkistoida joka paikallisyhdistyksessä vaan siellä missä ne on tehty.

IMG_9185

IMG_9183

Hyvä suunnitelma on arkistoinnin lähtökohta. Lehtileikkeille ja papereille on saatavilla arkistokoteloita ja mappeja. Dokumentteja voidaan myös skannata, mutta oikein hyvästä säilyvästä sähköisestä säilyttämistavasta ei vielä ole yhteisymmärrystä.

IMG_9190

Salon asianhallintapäällikkö Anu Johansson kertoi, että kaupunki siirtyy sähköiseen arkistointiin, mutta edelleen tilanahtaus johtaa siihen, että kymmenen kunnan arkistot eivät mahdu samaan paikkaan. Hän kannattaa lämpimästi kotiseutuarkiston perustamista yhdistysten ja yksityisten arkistoille, mutta totesi, että kaupungilla ei ole resursseja tähän. Jollakin yhteistyöllä pitäisi tätä arkisto-ongelmaa pystyä ratkaisemaan.

IMG_9194

Hanna-Maija Saarimaa kertoi Muurlan kotiseutuyhdistyksen valokuva-arkistosta. Valokuvia säilytetään silkkipusseissa ja niihin pyritään aina merkitsemään mahdollisimman tarkat tiedot henkilöistä ja paikoista. Koulu- ja rippikoulukuvia on ollut esillä näyttelyissä, joissa henkilöitä on pyydetty nimeämään. Kuvia myös skannataan sähköiseen arkistoon. Omasta toiminnasta otetut kuvat ovat suuri apu esimerkiksi laadittaessa historiikkeja.

IMG_9197

Pirjo Heinonen kertoi kuvien julkaisuoikeuksista. Julkaisemista rajoittaa taloudelliset ja moraaliset näkökohdat eli tekijänoikeudet ja yksityisyyden suoja. Arkaluontoisia vanhojakaan kuvia ei saa julkaista. Sukututkijoilla on hyvät käytännesäännöt tietojen julkaisemisesta, niitä voi soveltaa myös kuviin.

Tarkempia tietoja ja linkkejä lähteisiin on kalvosarjoissa:

Päivi Niemelän kalvot >>>

Pirjo Heinosen kalvot >>>

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s