Yhdistystoiminnan ABC

Yhdistystoiminnan työpaja 27.2 ei ollut mikään suuri yleisömenestys, mutta illan alustus ja keskustelu olivat oikein mielenkiintoisia. Pirjo Heinonen oli kerännyt aiheita yhdistystoiminnan perusasioista sekä myös ajankohtaisia keskustelunaiheita. Osallistujia oli 8 ja keskustelulla saatiin monta kiperää kysymystä ratkottua.

Pirjo Heinonen

Esimerkiksi yhdistyksen aatteellisen toiminnan ja liiketoiminnan rajanvedoista keskusteltiin tuoreen oikeuspäätöksen pohjalta. Lietolaisen koulun vanhempainyhdistys oli kerännyt varoja myymällä kahdesti vuodessa vessapaperia oppilaiden sukulaisille ja ystäville hyvällä katteella. Verottaja katsoi toiminnan liiketoiminnaksi, mutta Turun hallinto-oikeus ja lopulta myös korkein hallinto-oikeus asettuivat yhdistyksen kannalle ja totesivat, että veroa ei saa periä.

Tärkeää tapauksessa oli se, että toiminta oli satunnaista ja että kate oli suurempi kuin tavanomaisessa kaupankäynnissä. Heinonen kertoi vastaavista tapauksista: esimerkiksi jääkiekkokaukaloiden mainostulot katsotaan verolliseksi, jos mainokset ovat kaukalossa jatkuvasti. Mainostulot ovat verottomia, jos tulo on kertaluonteinen. Kiinteistötulo on verollinen, jos vuokra tulee yritykseltä, mutta verovapaa, jos vuokralaisena on perhe tai toinen yhdistys.

Liiketaloudellinen toiminta kannattaa erotella aatteellisesta toiminnasta kirjanpidossa. Jos määrä on pieni, niin liiketoimintaakaan ei veroteta. Ongelma kuitenkin on, ettei ole tarkkaan määritelty, milloin toiminta on pientä. Isot yhdistykset erottelevat sen omaksi yhtiöksi koska osinkoina maksettu ylijäämä on verovapaata.

Tiedätkö, onko yhdistyksen jäsenillä aina oikeus lukea yhdistyksen hallituksen pöytäkirjoja vai ei? Nyt me työpajassa olleet tiedämme.

Työpajassa keskusteltiin myös eri alueiden yhdistysten toiminnasta.

Vaskiolla on vilkasta yhdistystoimintaa ja useat yhdistykset ovat mukana seuratalo Pukkilan ylläpidossa ja palveluissa. Maa- ja kotitalousnaiset järjestävät kursseja ja käytännön palvelutoimintaa. Jäseniä on mukavasti mukana ja tiedottamiseen käytetään muun muassa kaupungin tiedotuslehteä.

Tuohitussa on runsaasti säännöllistä toimintaa ja tilaisuuksia kylätalossa. Laajat kotisivut rakentavat yhteisöllisyyttä ja avoimuutta. Kylän yrittäjät ovat lähteneet hyvin mukaan rahoittamaan kylätoimintaa muun muassa julkaisemalla mainoksia kotisivuilla.

Teijon kyläyhdistyksessä jaetaan vastuita eri alojen tiimeille. Koulutiimi pystyy tukemaan koulun retkiä ja muuta toimintaa, saunatiimi ylläpitää kyläsaunaa, kirkkotiimi kyläkirkkoa jne.

Perniön kirkonkyläyhdistyksen rooli on vasta muotoutumassa. Yhdistyksellä on rooli sekä kirkonkylän kehittämisessä että laajemman alueen yhteistyöyhdistyksenä. Jäsenkampanjalla saatiin runsaasti jäseniä.

Seuraava työpaja torstaina 6.3. klo 17.30 keskittyy yhdistyksen taloudenhoitoon ja sinne toivotaan taas sekä talousasioiden konkareita että aloittelijoita ja niitä, jotka hoitavat muita tehtäviä yhdistyksissä, mutta haluavat tietää myös vähän taloudenhoidon perusteista. Työpajoihin osallistuminen on ilmaista ja ennakkoon ilmoittautumista ei tarvita. Kahvitarjoilu. Tervetuloa!

Henrik Hausen

Alustuksen kalvot >>>

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s