Uutisviesti ja muuttoliikejuttu

  • Kenen maisema?,
  • kaupunginjohtaja kiitti kyliä,
  • Särkisalon uusi hanke,
  • maaseudun muuttotappio taittui,
  • yhdistystoiminta ja talous: opas ja työpajoja,
  • työpaikka.

Uutisviesti23012014 >>>

Juttu uutisviestistä:

Maaseudun muuttotappio taittuu

Koko maan maaseudun muuttotappio on puolittunut verrattuna 1990-lukuun, todetaan Kuluttajatutkimuskeskuksen uudessa tutkimuksessa. Tutkija Hannu Kytö kertoo, että ” maalle vetävät esimerkiksi hevosharrastus, lapsiperheiden toiveet pienistä kouluista ja ekologinen elämäntapa. Myös eläkeikää lähestyvien paluumuutto maaseudulle on kasvava trendi.” Vastaava trendi näkyy myös muissa Euroopan maissa.
Maaseudun tulevaisuuden juttu: http://lyhyt.net/zll .
Tutkimus: http://www.kaks.fi/sites/default/files/TutkJulk_76_net.pdf

Itä-Suomen yliopiston ympäristöpolitiikan tutkija Jukka Sihvonen kritisoi kuntaliitossuunnitelmia lähipalvelujen unohtamisesta. ”Tutkijan mukaan kylät pitää jatkossakin nähdä asumisen alueina. Kyläsuunnitelmat ja asukkaiden aktiivisuus ovat tärkeitä. – Kyliä ja kyläläisiä täytyy kuunnella ja ottaa vakavasti heidän tavoitteensa. Silloin voidaan säilyttää tasapainoinen aluerakenne. Kirkonkylät ja keskustaajamat ovat hyviä palvelukeskuksia ja ne palvelevat lähimaaseutualuetta erinomaisen hyvin ja niistä on pidettävä kiinni.”

”Kyläläiset on otettava mukaan suunnitteluun. Eli määritellään yhdessä asukkaiden kanssa paikallisia kehitystarpeita. Ja ne voivat liittyä esimerkiksi tyhjillään olevien rakennusten ja tilojen käyttöönottoon harrastusten, palvelujen tai yrittämisen tiloiksi. Keskuskaupunkien pitäisi kyetä vahvempaan yhteistyöhön maaseutualueiden kanssa, Sihvonen jatkaa. Sihvosen mukaan lähidemokratiamallien kehittäminen on tärkeää. Esillä ovat olleet muun muassa aluelautakunnat. Tässä mallissa maaseutualueille taataan lähipalveluja koskevaa budjettivaltaa.” http://yle.fi/uutiset/tutkija_kylia_pitaa_kehittaa_asumisen_paikkoina/7045718

Lähidemokratiakysymykset olivat esillä myös Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän YTR:n kansalais- ja järjestötoimijoiden tapaamisessa Helsingissä 20.1. Kylien Salosta oli mukana neljä osallistujaa ja samalla neuvoteltiin Lohjan ja Raaseporin Läntistä lähidemokratiaa -hankkeen kanssa yhteistyöstä.
YTR:n tapaamisen aineisto: http://www.maaseutupolitiikka.fi/teemaryhmat/kansalaistoiminta
Läntistä lähidemokratiaa: http://lyhyt.net/hhn

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s