Uusi vuosi, uudet kujeet…

Kylissä on taas aktiivinen joulukausi takana. Kyläyhdistykset ovat yhdessä kyläkoulujen, paikallisten yrittäjien, seurakunnan ja muiden yhdistysten kanssa järjestäneet monenlaisia tilaisuuksia. Syyskokoukset, joulun avajaiset, itsenäisyyspäiväjuhlat, joulujuhlat, adventti- ja joulumyyjäiset, Kauneimmat joululaulut ja uuden vuoden tapahtumat lähentävät salolaisia toisiinsa ja luovat kaivattua yhteisöllisyyttä.

Itsekin ehdin joulukuussa mukaan muutamaan kokoukseen ja pariin tilaisuuteen.

kirkko450

Angelniemen kirkko, kuva kesältä 2012, HH.

Kauneimmat joululaulut soivat kodikkaasti Angelniemen kauniissa saaristokirkossa. Angelniemen Airon soutajaporukka tuli soutaen kirkkorantaan, lauha syksy antoi mahdollisuuden juhlistaa kauden päätöstä joululaulutilaisuuteen osallistumalla.

IMG_8786a

Teijon alueen kyläyhdistys järjesti komean uudenvuoden tapahtuman Mathildedalin rannassa. Näyttävä ilotulitus, musiikki, tinanvalanta sekä kojujen, kahviloiden ja ravintoloiden antimet olivat houkutelleet paikalle todella runsaasti yleisöä. Pimeä ilta, ulkotulet ja hieno ruukkimiljöö loivat melkein satumaisen tunnelman. Itse pistäydyin Kahvila Kyläkonttorissa, Antiikkiliike Huldan puodissa sekä Ruukin kehräämöpuodissa.

Tilaisuudessa oli mukava tunnelma ja lasten kannalta lyhyt ja tiivis tilaisuus oli varmasti mieleen. Ilotulituskin oli paljon mielekkäämpi näin yhteisessä tapahtumassa kuin erikseen takapihoilta ammutut yksittäiset raketit. Oikein vaikuttava esitys! Ilmeisesti tämä on seudun ainoita, ellei ainoa, julkinen uudenvuoden tapahtuma.

IMG_8788a

Ilotulitus rahoitetaan trendikkäästi joukkorahoituksella: pommikolehtia kerätään alueen yrityksiltä ja lippailla joulukuun ajan paikallisissa kaupoissa ja ravintoloissa sekä paikan päällä ja myös tilinumerolla Teijon kotisivuilla.

Kävijöitä oli todella runsaasti, edellisvuoden noin kaksituhatta saattoi ylittyäkin. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pauli Sarelius arvioi varovasti kävijämäärän johonkin 1 500 ja 2 000 väliin. Porukkaa alkoi tulla jo kuuden jälkeen ja suuri osa lähti kohta ilotulituksen jälkeen.

IMG_8800a

Tilaisuus on järjestetty neljä kertaa, ja nyt on mietinnässä, viihtyisivätkö kävijät pidempään, jos olisi tarjolla muutakin ohjelmaa myöhemmin illalla. Pimeys ja erilaiset soihdut, kynttilät ja valot siellä täällä, ruukin rakennukset, ravintolat, kahvilat, putiikit ja joen solina luovat yhdessä aika hienon tunnelman. Oikein suunniteltu ohjelma voisi hyvinkin toimia, joskin erilaisiin sääoloihin varautuminen voi olla hankalaa.

IMG_8805a

Kylien Salo katsoo nyt eteenpäin ja lähipäivinä onkin runsaasti tapaamisia eri kylissä, katso tarkemmin toimintakalenterista.

Talven ja kevään tärkeimmät tavoitteet ovat hankevetäjän yhteyksien rakentaminen kyliin, kyläsuunnitelmatyön käynnistäminen, uusien kyläalueiden aktivointi ja neuvonta sekä kylien välisen yhteistyön lujittaminen. Keväälle on ideoitu jo kymmenkunta seminaaria tai työpajaa eri aiheista, muun muassa maisemanhoidosta, yhdistysten mahdollisuuksista edistää työllistymistä ja toimeentuloa, yhdistystoiminnan perusteista, kylä- ja seurojentalojen käytön kehittämisestä, maaseudun maankäytön suunnittelusta. Kylien yhteisen kehittämisstrategian pohjaksi tehdään erilaisia kyselyjä ja muuta ideointia. Myös matkoja ja tapahtumia on luvassa – ehdota lisää!

Keskiviikkona 29.1. on tulossa seminaari Kenen maisema? jossa esitellään tuoreita maisemainventointeja ja pohditaan, miten maisemia voisi vaalia ja mitä hyötyä maisemanhoidosta on. Seminaari järjestetään yhdessä kansalaisopiston kanssa, jossa muuten 21.1. käynnistyy myös mielenkiintoinen luentosarja Maiseman vuosisadat.

Tapaamisiin kylissä ja tilaisuuksissa!

Henrik Hausen

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s