Mikä maisemakartoitus?

Salon seudun sanomat uutisoi hiljattain, että Perniön viljelymaisemia ollaan nostamassa maakunnallisesti merkittävästä valtakunnalliseen luokkaan uudessa maisemakartoituksessa. Mitä tällainen luokitus sitten merkitsee?

Maisema-alueet on inventoitu ensimmäisen kerran 1980–90-lukujen vaihteessa ja valtioneuvosto teki päätöksen valtakunnallisesti arvokkaista maisemista 1995. Mukana on edustavia maisemia kaikkien ns. maisemamaakuntien alueelta. Maakunnallisesti arvokkaista maisemista tehtiin päätökset maakunnissa ja kaikki alueet merkitään maakuntakaavoihin.

Saloon esitetään valtakunnallisesti merkittäväksi alueeksi paitsi Perniön viljelymaisemat myös Halikonjokilaaksoa.

IMG_3645b

Perniön maisemaa, kuva HH.

Tarkempia tietoja kartoituksista sain Etelä-Savon yhdeltä kartoittajalta, Maa- ja kotitalousnaisten Etelä-Savon toiminnanjohtajalta Leena Lahdenvesi-Korhoselta.

Nyt tehtävä kartoitus on vuonna 1995 päätetyn luokituksen päivitystä. Toisaalta seurataan, miten maisema-alueet ovat muuttuneet ja toisaalta kiinnitetään nyt huomiota hieman eri kohteisiin – nyt painotetaan viljelymaisemia ja huomioidaan myös yksittäisiä maisemanähtävyyksiä.

Maisema-alueet eivät pääsääntöisesti kahlitse niillä asuvia eivätkä maanomistajia. Päinvastoin maisemastatuksella halutaan tukea viljelyn ja elämän jatkumista alueilla. Tavallisimpia syitä maiseman statuksen alentamiseen ja alueiden pienentämiseen on viljelyn taantuminen – ei suinkaan maatalouden kehittyminen. Ely-keskukset mielellään suosivat arvotettuja maisema-alueita, kun erilaisia tukia jaetaan.

Alueille voidaan myös laatia hoitosuunnitelmia mutta se ei tapahdu automaattisesti kun statuksesta päätetään. Alueet siis merkitään tiedoksi maakuntakaavaan. Inventoinnilla ei haluta rajoittaa alueen kaavoitusta, mutta toki toivotaan, että maisemanäkökohdat otetaan erityisesti huomioon kaavoituksessa. Jos alueella asutus on sijoittunut raittien varrelle, niin uudisrakentamisella voidaan esimerkiksi tukea juuri raittiasumista.

Maisemainventoinneista voi olla suurtakin hyötyä kylälle, jos kylään halutaan uutta asutusta ja kehitystä. Vain uudisrakentamisella pystytään turvaamaan palveluja ja esimerkiksi maan arvon säilymistä. On toivottavaa, että kylät, kunnat ja maakunnat osaisivat hyödyntää maisemastatusta matkailussa ja uusien asukkaiden ja yrittäjien houkuttelemisessa. Nyt kun kartoittaja liikkuu alueilla, niin suurin osa asukkaista ei edes tiedä, että asuvat luokitellulla alueella.

Tiedottamista pitäisi lisätä, mutta siinä on omat hankaluutensa, kun se helposti lisää vääriä pelkoja rajoituksista.

Leena Lahdenvesi-Korhonen muistaa Etelä-Savosta vain yhden tapauksen, jossa maisemainventointi olisi rajoittanut alueen hyödyntämistä. Kyse oli voimalinjasta, jonka sijaintia jouduttiin siirtämään hieman näkymättömämpään paikkaan pois harjun päältä. Tässäkin oli kyse siitä, että alueen asukkaat toivoivat siirtämistä ja vetosivat maisemastatukseen.

Tiedotus olisi tärkeä paitsi vähentämään maanomistajien pelkoja, myös aktivoimaan alueen asukkaita toimimaan maiseman säilymisen puolesta. Timo Laitisen Pro gradu -tutkielmassa vuodelta 2012 päädytään siihen, että osallisuus on yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka vaikuttavat maisema-alueiden arvon säilymiseen:

”Ylhäältä annettu maisema-aluestatus ei välttämättä merkitse samaa paikallisille ihmisille kuin maisema-alueen määrittäjille. Maisema-alueisiin liittyvässä päätöksenteossa tulisi ottaa paremmin huomioon paikallinen maisema eli se, miten paikalliset ihmiset kokevat kulttuurimaisemansa.”

Kylien Salo -hanke ja Salon kansalaisopisto järjestää iltaseminaarin maisemakartoituksista tammikuun lopussa. Alustava ajankohta on keskiviikko 29.1. klo 18. Merkkaa kalenteriin! Kansalaisopistossa järjestetään keväällä myös kurssi Maiseman vuosisadat, jossa pureudutaan maisema-aiheeseen syvällisemmin.

Nyt on myös meneillään lausuntokierros, jossa lyhyitä palautteita voi antaa kartalle eharava-karttapalvelussa tai pidempiä kommentteja sähköpostilla. Käyttäkää tätä tilaisuutta hyväksi: antakaa palautetta ja kysykää kartoituksesta!

Lisätietoja maisemakartoituksista:

Valtakunnallisesti merkittävät maisemat Wikipediassa >>>

Kartoitushanke, valtakunnallinen sivusto >>>

Esitykset Ely-keskuksen sivuilla >>>

Harava-kysely, osallistu! >>>

Gradu-tutkimus maisema-alueiden menestyksestä >>>

Henrik H.

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Mikä maisemakartoitus?

  1. Paluuviite: Kenen maisema? -seminaari 29.1. | Kylien Salo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s