Hallintokeskeisyydestä toimintaan

Ensi keskiviikon 27.11. seminaarissa Salon kaupungintalossa alustaa Sivistysliitto Kansalaisfoorumin pääsihteeri Aaro Harju aiheesta Yhdistystoiminnan uudet tuulet. Harju on kirjoittanut tärkeän kirjan ”Puheenvuoro kansalaisyhteiskunnan tulevaisuudesta”. Siinä hän kiteyttää kansalaisyhteiskunnan ja järjestötoiminnan tulevaisuuden muutoksia. Päällimmäiseksi nousee siirtyminen hallintokeskeisyydestä toimintakeskeisyyteen:

  • Motivaatio syntyy toiminnan mielekkyydestä, opettavaisuudesta. Valtion ja politiikan sijaan toiminnan kohteita ovat arki, kulttuuri ja arvot.
  • Toimintaa ei jatkossa kehitetä rakenteiden ehdoilla. Rakenteitakin tarvitaan pitkäjänteiseen toimintaan, mutta on siirryttävä pois ylhäältä ohjaamisesta.
  • Keskustelutaitoja tulee tietoisesti kehittää. Avoin keskustelu, jossa pyritään yhteiseen ymmärrykseen, on järjestöjen tärkein toimintatapa.
  • 1970-luvulla syntynyt raskas järjestörakenne on kriisissä. Jännite kentän ja johdon välillä kasvaa monessa järjestössä. On toivottava, että murroksessa ei hylätä kaikkea vanhaa vaan että saadaan ”sopivan kokoinen paukku”. Uusi rakentuu aina vanhalle mutta jähmettyminen uhkaisi koko järjestökentän tulevaisuutta.
  • Toiminta on myös ammattimaisempaa ja tietoverkkoja käytetään yhä enemmän hyväksi.
  • Järjestöjohtamisesta Harju nostaa esille käsi kädessä kulkemista, selkeää viestintää, motivointia. Järjestökonkarina hän ennustaa, että liittojen johtajuus tulee jakaantumaan kahteen. Toinen johtaja sukkuloi virastoissa ja eduskunnan kahvilassa ja toinen järjestön kentällä.

Kylätoiminta on kansanliike, jonka erityispiirteenä on paikallisuus. Sen on oltava itsenäinen mutta ei eristäytyvä, on etsittävä yhteistyötä muiden kylien, muiden järjestöjen ja viranomaisten kanssa.

Monissa kylissä toiminta onkin nousussa, mutta maaseudun puolustaminen tarvitsisi vahvemman liikkeen.

Tietyissä asioissa kunnat ja yhdistykset ovat samanlaisten muutosten edessä. Kunnat joutuvat uudistamaan toimintatapojaan, jotta äänestysvilkkaus pysyisi korkeana ja jotta kaikkia kuntalaisia saadaan mukaan kunan kehittämiseen. Yhdistykset joutuvat uudistumaan, jotta jäsenet eivät äänestäisi jaloillaan ja siirtyisivät muihin harrastuksiin.

Keskiviikkona meillä on mahdollisuus keskustella näistä teemoista Aaro Harjun kanssa. Tilaisuus alkaa klo 18 kaupungintalon valtuustosalissa, kahvitarjoilu 17.30 alkaen!

Tervetuloa mukaan!

Kategoria(t): Ei kategoriaa Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s